Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ – Τουρκίας με αναφορά στην ελληνοτουρκική προσέγγιση
Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισαν τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Αναφορά στην ελληνοτουρκική προσέγγιση περιλαμβάνεται στο κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ – Τουρκίας, μετά τη συνεδρίαση του Κοινού Στρατηγικού Μηχανισμού στην Ουάσιγκτον, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Μαρτίου με την συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Άντονι Μπλίνκεν και Χακάν Φιντάν.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο και δημοσιεύει το τουρκικό κρατικό πρακτοτείο Anadolu, οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισαν τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας.
Επιπλέον, «ο υπουργός Μπλίνκεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεχιζόμενη δέσμευση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το Δεκέμβριο του 2023 στην Αθήνα και της υπογραφής της Διακήρυξης Τουρκίας – Ελλάδας για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία».
Αμφίδρομη αμυντική συνεργασία
Παράλληλα, αναφέρεται πως οι δύο υπουργοί συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης του συντονισμού και της αλληλεγγύης εντός του ΝΑΤΟ, ενόψει των σημερινών απειλών και προκλήσεων και της 75ης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
«Οι δύο υπουργοί επαναβεβαίωσαν τη βαθιά ριζωμένη δέσμευσή τους ως σύμμαχοι στη συλλογική άμυνα και την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ως οι δύο μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις δεσμεύσεις, καθώς και τη σημασία μιας αποκαταστημένης αμφίδρομης αμυντικής εμπορικής σχέσης για την ενίσχυση των δυνατοτήτων, τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας και την αύξηση της ισχύος της συλλογικής ασφάλειας. Οι δύο υπουργοί χαιρέτισαν την ένταξη της Σουηδίας ως 32ου συμμάχου στο ΝΑΤΟ, η οποία θα ενισχύσει τη Συμμαχία και την ευρωατλαντική ασφάλεια».
Στην ανακοίνωση, που δεν έγινε ειδική αναφορά στα αμερικανικά F-16 που περιμένει η Άγκυρα, επισημαίνεται ακόμη ότι «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις ευκαιρίες για τον μετασχηματισμό της σχέσης ασφάλειας Τουρκίας-ΗΠΑ, με τρόπο που θα ενισχύσει τις σημαντικές δυνατότητες και τις τεχνολογικές καινοτομίες των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των στρατηγικών προκλήσεων και ευκαιριών».
«Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι η συνάντηση του Αμυντικού Εμπορικού Διαλόγου Τουρκίας-ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί το 2024 και ότι οι δύο χώρες θα αξιολογήσουν τις ευκαιρίες για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας», σημειώνεται.
Στήριξη στην Ουκρανία – Τερματισμός της σύγκρουσης στη Γάζα
Μπλίνκεν και Φιντάν «επανέλαβαν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έναντι του απαράδεκτου πολέμου της Ρωσίας», με τις ΗΠΑ να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις προσπάθειες της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατα ανακοινωθείσας ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση των ναρκών και τη διευκόλυνση των ζωτικών ασφαλών οδών για τα σιτηρά και το διεθνές εμπόριο.
Για τον πόλεμο στη Γάζα, στο κείμενο της δήλωσης αναφέρεται ότι οι επικεφαλής της αμερικανικής και τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισαν τη σημασία της εξεύρεσης «μιας οδού προς τον τερματισμό της σύγκρουσης» και την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Επαναβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους για μια βιώσιμη λύση δύο κρατών.
Όσον αφορά το «καυτό» για την Τουρκία θέμα της τρομοκρατίας, οι δύο χώρες επανήλθαν στις διαβουλεύσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν «επανέλαβε την καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, DHKP-C,καθώς και του ISIS/ DAESH, που στοχεύει την Τουρκία και τα τουρκικά συμφέροντα», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης «όλες τις πτυχές της συριακής κρίσης και επανέλαβαν τη δέσμευση των ΗΠΑ και της Τουρκίας σε μια πολιτική διαδικασία υπό συριακή ηγεσία και με ευθύνη της Συρίας, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις