Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Το μυστικό σχέδιο των ΗΠΑ: Οι φόβοι για ρωσική πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία - «Δεν ήταν απλά υποθέσεις»

Το μυστικό σχέδιο των ΗΠΑ: Οι φόβοι για ρωσική πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία – «Δεν ήταν απλά υποθέσεις»

Ο φόβος, «δεν ήταν απλώς υποθετικός – βασίστηκε επίσης σε ορισμένες πληροφορίες που συλλέξαμε», ανέφεραν οι πηγές.

Στα τέλη του 2022, οι ΗΠΑ άρχισαν να «προετοιμάζονται αυστηρά» για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χτυπήσει την Ουκρανία με ένα πυρηνικό όπλο, σημειώνοντας την πρώτη πυρηνική επίθεση εν καιρώ πολέμου από τότε που οι ΗΠΑ έριξαν τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, πριν από σχεδόν 80 χρόνια, δύο ανώτερες κυβερνήσεις είπαν αξιωματούχοι στο CNN.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχούσε συγκεκριμένα ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο ή όπλο πεδίου μάχης, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Αυτό που οδήγησε την κυβέρνηση Μπάιντεν να φτάσει σε μια τέτοια εκπληκτική αξιολόγηση δεν ήταν ένας δείκτης, αλλά μια συλλογή εξελίξεων, αναλύσεων και –κυρίως– εξαιρετικά ευαίσθητων νέων πληροφοριών.

Ο φόβος, «δεν ήταν απλώς υποθετικός – βασίστηκε επίσης σε ορισμένες πληροφορίες που συλλέξαμε», ανέφεραν οι πηγές.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από τα τέλη του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο του 2022, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συγκάλεσε μια σειρά συνεδριάσεων για να θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης «σε περίπτωση είτε πολύ σαφούς ένδειξης ότι επρόκειτο να κάνουν κάτι, επίθεση με πυρηνικό όπλο ή αν το έκαναν, πώς θα αντιδρούσαμε, πώς θα προσπαθούσαμε να το προλάβουμε ή να το αποτρέψουμε», μου είπε ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης.

«Έπρεπε να έχουμε ένα σχέδιο, έτσι ώστε να βρισκόμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση σε περίπτωση που συμβεί αυτό το πλέον αδιανόητο γεγονός», πρόσθεσε.

Περικυκλωμένη η Ρωσία

Τα τέλη του καλοκαιριού του 2022 αποδεικνύονταν μια καταστροφική περίοδος για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούσαν στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Χερσώνα στο νότο. Η πόλη ήταν το μεγαλύτερο βραβείο της Ρωσίας από την εισβολή.

Τώρα, κινδύνευε να χαθεί από την ουκρανική αντεπίθεση. Το σημαντικό είναι ότι καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούσαν, ολόκληρες ρωσικές μονάδες κινδύνευαν να περικυκλωθούν. Η άποψη εντός της κυβέρνησης ήταν ότι μια τέτοια καταστροφική απώλεια θα μπορούσε να αποτελέσει «δυνητικό έναυσμα» για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία έχανε έδαφος εντός του ουκρανικού κυρίαρχου εδάφους, όχι εντός της Ρωσίας. Αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το έβλεπε διαφορετικά. Είχε πει στον ρωσικό λαό ότι η Χερσώνα ήταν πλέον μέρος της ίδιας της Ρωσίας και, επομένως, θα μπορούσε να αντιληφθεί μια καταστροφική απώλεια εκεί ως άμεση απειλή για τον ίδιο και το ρωσικό κράτος.

Σε μια τέτοια αξιολόγηση, η Ρωσία θα μπορούσε να θεωρήσει ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα ως αποτρεπτικό παράγοντα ενάντια σε περαιτέρω απώλειες ρωσικών εδαφών στην Ουκρανία, καθώς και σε οποιαδήποτε πιθανή επίθεση στην ίδια τη Ρωσία.

Λάθος συναγερμός

Την ίδια στιγμή, η μηχανή προπαγάνδας της Ρωσίας κυκλοφόρησε μια νέα ψεύτικη ιστορία για μια ουκρανική βρώμικη βόμβα, για την οποία οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβήθηκαν ότι θα μπορούσε να προοριζόταν ως κάλυψη για μια ρωσική πυρηνική επίθεση.

Τον Οκτώβριο του 2022, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, πραγματοποίησε μια σειρά τηλεφωνημάτων σε αξιωματούχους άμυνας στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Τουρκία, λέγοντάς τους ότι το Κρεμλίνο «ανησυχεί για πιθανές προκλήσεις από το Κίεβο που συνεπάγονται τη χρήση βρώμικου βόμβα.»

Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι απέρριψαν τις ρωσικές προειδοποιήσεις. Ωστόσο, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη παρέδωσε μια επιστολή απευθείας στα Ηνωμένα Έθνη αναφέροντας λεπτομερώς την ίδια υποτιθέμενη απειλή. Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η Ουκρανία θα κατασκεύαζε και θα πυροδοτούσε μια βρώμικη βόμβα εναντίον των ρωσικών δυνάμεων και στη συνέχεια θα κατηγόρησε την επίθεση στη Ρωσία.

Αλλά υπήρχε ένα ακόμη κομμάτι που ανέβασε τέτοιες ανησυχίες σε ένα νέο επίπεδο. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν λάβει πληροφορίες ότι τώρα υπήρχαν επικοινωνίες μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων που συζητούσαν ρητά για πυρηνικό χτύπημα.

Τι γνώριζαν οι ΗΠΑ

Σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ δεν εντόπισαν πληροφορίες που έδειχναν ότι η Ρωσία λάμβανε μέτρα για να κινητοποιήσει τις πυρηνικές της δυνάμεις για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση.

Ωστόσο, οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν βέβαιοι ότι θα γνώριζαν εάν η Ρωσία τοποθετούσε τακτικά πυρηνικά όπλα στη θέση της. Σε αντίθεση με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, ικανά να καταστρέψουν ολόκληρες πόλεις, τα πυρηνικά όπλα τακτικής ή πεδίου μάχης είναι αρκετά μικρά ώστε να μετακινούνται αθόρυβα και μπορούν να εκτοξευθούν από συμβατικά συστήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο ουκρανικό πεδίο μάχης.

Πολλά ανώτατα στελέχη της διοίκησης συμμετείχαν σε μια επείγουσα προσέγγιση. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε «πολύ άμεσα» τις ανησυχίες των ΗΠΑ με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο Πρόεδρος των Κοινών Αρχηγών Στρατηγός Mark Milley τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του, στρατηγό Valery Gerasimov, αρχηγό του γενικού επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έστειλε τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς να μιλήσει με τον Σεργκέι Ναρίσκιν, τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, στην Τουρκία για να ενημερώσει τις ΗΠΑ για πυρηνική επίθεση και να μετρήσει τις προθέσεις της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν επίσης στενά με τους συμμάχους τους τόσο για να αναπτύξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια ρωσική πυρηνική επίθεση όσο και για να κοινοποιήσουν προειδοποιήσεις στη ρωσική πλευρά σχετικά με τις συνέπειες ενός τέτοιου χτυπήματος.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024