Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο
Στην Γηραιά Ήπειρο η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της πρώτης δεκάδας
Πολλές κατατάξεις διαβατηρίων επικεντρώνονται σε έναν παράγοντα: ταξίδια χωρίς βίζα, αναφέρει το CNBC. Αλλά η ισχύς του διαβατηρίου είναι πιο περίπλοκη από αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων φορολογίας και μετανάστευσης Nomad Capitalist.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παράγει έναν σταθμισμένο ετήσιο δείκτη που αναλύει πέντε κριτήρια:
Ταξίδια χωρίς θεώρηση — 50%
Φορολογία — 20%
Παγκόσμια αντίληψη -10%
Ικανότητα κατοχής διπλής υπηκοότητας — 10%
Προσωπική ελευθερία (ελευθερία του τύπου, υποχρεωτική στρατιωτική θητεία κ.λπ.) — 10%
Ο δείκτης Nomad Passport Index 2024 αναφέρει: «Οι πολίτες διαφορετικών χωρών αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές απαιτήσεις για να πληρώνουν φόρο, να ζουν ελεύθερα, να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και να αποφεύγουν τον έλεγχο όταν ταξιδεύουν. Από αυτή την άποψη, ο αριθμός των χωρών που μπορεί να επισκεφθεί ένας κάτοχος διαβατηρίου δεν λέει όλη την ιστορία».
Μια μικρή προσαρμογή του εταιρικού φόρου στην Ιρλανδία αντισταθμίστηκε με το παραπάνω από τις κορυφαίες βαθμολογίες της για τα ταξίδια και την παγκόσμια αντίληψη, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Nomad Capitalist.
«Η Πορτογαλία ισοβαθμεί με την Ιρλανδία σε όλα εκτός από την προσωπική ελευθερία, υπογραμμίζοντας τη σταθερή ελκυστικότητά της, ενώ η Φινλανδία -γνωστή για τις τεράστιες ταξιδιωτικές επιλογές της χωρίς βίζα- κατατάσσεται τώρα τέταρτη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παγκόσμιας προσβασιμότητας», ανέφερε.
H υποχώρηση των ΗΑΕ
Αλλά η «ξεχωριστή εξέλιξη» είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν Νο 1 το 2023, αλλά υποχώρησαν στην έκτη θέση φέτος με χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. Η πτώση προκλήθηκε από μια αλλαγή στη φορολογική πολιτική των ΗΑΕ που επηρέασε τους εγχώριους και ξένους ιδιοκτήτες εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων με ξένη ιδιοκτησία εταιρειών, ανέφερε.
Η Βουλγαρία είναι μία που πρέπει να παρακολουθήσετε, σύμφωνα με την ομάδα. Το διαβατήριό της αυξήθηκε από την 42η θέση στον δείκτη στην 32η μέσα σε δύο χρόνια, κυρίως λόγω της εισόδου της στη ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης που έχει προγραμματιστεί να συμβεί στα τέλη Μαρτίου, ανέφερε. Το Χονγκ Κονγκ υποχώρησε από την 44η θέση το 2022 στην 50η θέση φέτος, ενώ το Μακάο κατατάσσεται στην 69η θέση και η Κίνα βρίσκεται πολύ πιο κάτω στη λίστα στην 120η θέση.
Πολλοί άνθρωποι είναι περίεργοι να μάθουν πώς συγκρίνονται τα διαβατήριά τους με τους παγκόσμιους συνομηλίκους τους, αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος για τον οποίο το Nomad Capitalist παράγει την ετήσια κατάταξη, ανέφερε. Η εταιρεία βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν δεύτερες ή ακόμα και τρίτες υπηκοότητες – αλλιώς γνωστές ως «χαρτοφυλάκιο διαβατηρίων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Andrew Henderson, προσθέτοντας ότι πολλοί το κάνουν για να μειώσουν τις φορολογικές τους επιβαρύνσεις ή να έχουν ένα εφεδρικό σχέδιο διαμονής.
Πηγή: ot.gr
- Πιρόλα: «Τίτλο με τον Ολυμπιακό και την Κ21 της Ιταλίας»
- Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δύσκολες ώρες για τον τραγουδιστή – Πέθανε η μητέρα του
- Η σκοτεινή πλευρά των γιορτών: Άνοδος της ενδοοικογενειακής βίας κατά την εορταστική περίοδο
- Κρήτη: Ο Άγιος Βασίλης καταδύθηκε στον βυθό για τα παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία
- Σκόραρε ο Παυλίδης, στην κορυφή η Μπενφίκα (3-0, vid)
- Η Κάρα Ντελεβίν μεταμφιέζεται σε Έλτον Τζον για το remake του «Step Into Christmas»