Ισμαήλ Χανίγια: Οι 5 κόκκινες γραμμές και οι 3 κανόνες της Χαμάς για την ειρήνη
Θέλοντας να ευχηθεί για τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου, ο Ισμαήλ Χανίγιε, άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί στις θέσεις της Χαμάς για την ειρήνη, καθώς και τις κόκκινες γραμμές.
Με βάση τρεις θεμελιώδεις κανόνες, ο Ισμαήλ Χανίγια υποστήριξε πέντε αρχές για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας με την κατοχή. Οι οποίες κόκκινες γραμμές στηρίζονται σε τρεις απλούς κανόνες.
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, επιβεβαίωσε τις πέντε αρχές για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου. Αυτές περιλαμβάνουν: πλήρη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση του στρατού κατοχής από όλα τα εδάφη της Λωρίδας, πλήρη και άνευ όρων επιστροφή των εκτοπισμένων, αντιμετώπιση ανθρωπιστικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης, της στέγασης και της ανοικοδόμησης, τερματισμό της πολιορκίας και επίτευξη μιας αξιοπρεπούς συμφωνίας για την ανταλλαγή των κρατουμένων.
Κατάπαυση του πυρός, κέρδη για τον παλαιστινιακό λαό και διατήρηση της αυτονομίας της Γάζας ζητά ο Χανίγια
Σε ομιλία που εκφώνησε την παραμονή του μήνα του Ραμαζανιού, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου τόνισε ότι «αυτές οι πέντε αρχές στηρίζονται σε τρεις κανόνες που καθοδήγησαν τις διαπραγματεύσεις προς την επίτευξη συμφωνίας». Διευκρίνισε ότι «ο πρώτος κανόνας είναι ότι η συμφωνία πρέπει να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός. Ο δεύτερος κανόνας είναι να μεταφράσουμε αυτή τη θρυλική σταθερότητα, τον ηρωισμό και αυτές τις θυσίες σε πραγματικά επιτεύγματα για το λαό μας στο πεδίο της μάχης, σε εθνικό και πολιτικό επίπεδο. Ο τρίτος κανόνας είναι να μπλοκάρουμε όλα τα ύποπτα σχέδια που στοχεύουν τη Γάζα στις εθνικές, διοικητικές και πολιτικές της διαστάσεις».
Το Ισραήλ φέρει ακέραια την ευθύνη για την μη επίτευξη συμφωνίας και την μη δέσμευση του
Ο Ισμαήλ Χανίγια τόνισε ότι ο εχθρός φέρει την ευθύνη για τη μη επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας και αποφεύγει να δώσει σαφείς δεσμεύσεις σχετικά με τη συμφωνία. Δήλωσε: «Σας λέω ξεκάθαρα, υπεύθυνα και αμερόληπτα ότι ο εχθρός έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να δώσει σαφείς εγγυήσεις και δεσμεύσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τερματισμό του επιθετικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας». Τόνισε ακόμη ότι η ηγεσία του κινήματος απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συμφωνία που δεν τερματίζει τον πόλεμο στη Γάζα, δεν επαναφέρει τους εκτοπισμένους στα σπίτια τους ή δεν εξασφαλίζει την αποχώρηση του στρατού κατοχής από τη Λωρίδα και δεν διασφαλίζει τα ανθρωπιστικά ζητήματα για το λαό μας.
Ο επικεφαλής του κινήματος διευκρίνισε ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει τρεις αλληλένδετες φάσεις και επίσης να υποστηρίζεται από διεθνείς εγγυήσεις για να υποχρεωθεί η κατοχή να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα, σημειώνοντας ότι η κατοχή και η κυβέρνησή της φέρουν την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας, καθώς δεν είναι πρόθυμοι να τηρήσουν τις βασικές αρχές της συμφωνίας.
Ο Χανίγια διαβεβαίωσε ότι η Χαμάς και η ηγεσία της είναι ανοικτή στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και σε οποιαδήποτε φόρμουλα που θα τερματίσει αυτή την επιθετικότητα και αυτά τα εγκλήματα εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας.Στην ομιλία του ανέφερε ότι η Χαμάς δεν συμβιβάζεται με καμία σταγόνα αίματος παιδιού, γυναίκας, ηλικιωμένου ή μαχητή του λαού μας. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης προειδοποίησε ότι «ο εχθρός διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του λαού μας, με προσπάθειες να μπει σφήνα, να δημιουργηθεί και να εξαπλωθεί χάος, όλα αυτά θα αποτύχουν και δεν θα πετύχουν», προειδοποιώντας «να μην πέφτουμε θύματα φημών και κακόβουλων εκστρατειών των μέσων ενημέρωσης».
«Η κατοχή έχει επίσης αποτύχει στον εκτοπισμό του λαού μας και στον διασκορπισμό της Λωρίδας της Γάζας, παρά τις σφαγές, τις γενοκτονίες και τις εθνοκαθάρσεις»
Εξήρε τη «μεγάλη, θρυλική και ηρωική σταθερότητα του λαού μας στη μάχη της Πλημμύρας της Αλ Άκσα, σημειώνοντας ότι καθώς η μάχη εισέρχεται στον έκτο μήνα της, ο εχθρός δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους στόχους του, δεν έχει εξοντώσει τη Χαμάς ή την αντίσταση, δεν έχει ανακτήσει κανέναν από τους αιχμαλώτους του παρά μόνο μέσω συμφωνίας». Εξήγησε ότι «η κατοχή έχει επίσης αποτύχει στον εκτοπισμό του λαού μας και στον διασκορπισμό της Λωρίδας της Γάζας, παρά τις σφαγές, τις γενοκτονίες και τις εθνοκαθάρσεις που έχει ασκήσει εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας».
Ο πολιτικός ηγέτης διαβεβαίωσε ότι «η Χαμάς παρακολουθεί τις ρυθμίσεις για την εσωτερική κατάσταση των Παλαιστινίων και ενδιαφέρεται περισσότερο από ποτέ για την ενότητα του παλαιστινιακού λαού και την ανοικοδόμηση των πολιτικών και ηγετικών συνιστωσών του σε σωστές και υγιείς βάσεις».
Είπε: «Αυτό συνεπάγεται τρία επίπεδα: το επίπεδο της ηγεσίας και την ανοικοδόμηση της εθνικής αναφοράς στο πλαίσιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μέσω εκλογών για το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο, τη συμφωνία για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης με συγκεκριμένα καθήκοντα για μια προσωρινή περίοδο μέχρι να διεξαχθούν γενικές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και ένα Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο και τη συμφωνία για ένα πολιτικό πρόγραμμα για το λαό μας σε αυτό το στάδιο».
Τι υποστηρίζει η Χαμάς για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους
Πρόσθεσε το όραμα της Χαμάς για την Παλαιστίνη: «Παρουσιάσαμε μια πολιτική προσέγγιση στο πλαίσιο αυτό, η οποία συνίσταται στον τερματισμό της σιωνιστικής κατοχής της γης μας στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πλήρη κυριαρχία και την Αλ Κουντς (σ.σ. Ιερουσαλήμ) ως πρωτεύουσά του, μαζί με το δικαίωμα της επιστροφής και της αυτοδιάθεσης».
Ο επικεφαλής του κινήματος κάλεσε «όλους τους ανθρώπους μας παντού, ιδιαίτερα τους ανθρώπους μας στο Αλ-Κουντς, τη Δυτική Όχθη, στην εξορία και τη διασπορά, να υποστηρίξουν τη μάχη της Πλημμύρας της Αλ-Άκσα για την προστασία του Αλ-Κουντς και του τζαμιού Αλ-Άκσα για να αντιμετωπίσουν κάθε συνωμοσία που στοχεύει το Αλ-Άκσα και τους ισλαμικούς και χριστιανικούς ιερούς τόπους μας, προτρέποντάς τους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον ευλογημένο μήνα του Ραμαζανιού».
Ο Χανίγια χαιρέτισε «όλα τα μέτωπα αντίστασης που υποστηρίζουν τη μάχη του λαού μας και την αντίσταση, είτε το μέτωπο του Λιβάνου του ηρωισμού και της θυσίας, είτε το μέτωπο της Υεμένης της σοφίας, του θάρρους, της γενναιότητας, του ηρωισμού και της αυθεντικότητας, είτε το μέτωπο του Ιράκ». Χαιρέτισε επίσης «τους γιους του έθνους μας και τα μαζικά πλήθη που βγαίνουν σε όλες τις πρωτεύουσες και τις πόλεις των αραβικών και ισλαμικών χωρών μας, θεωρώντας ότι το λαϊκό κίνημα που εκδηλώνεται αποτελεί μια πολύ σημαντική μεταμόρφωση στο επίπεδο της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την υπόθεση, τα δικαιώματα, τον λαό μας και ακόμη και την γενναία αντίστασή μας». Επαίνεσε τη Νότια Αφρική, «η οποία έφερε αυτόν τον εχθρό για πρώτη φορά από την ίδρυσή του στο Διεθνές Δικαστήριο».
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;
- Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ