Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Το 75% των Ισραηλινών συμφωνεί με την στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Το 75% των Ισραηλινών συμφωνεί με την στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Σχεδόν στους 40.000 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Γάζα ενώ το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς σε όλον τον θύλακα

Οι ισραηλινές δυνάμεις ενέτειναν τις επιθέσεις σε όλη τη Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 γυναίκες και παιδιά στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat και καταστρέφοντας έναν πύργο κατοικιών στη Ράφα.

Στη βόρεια Γάζα, ένα βρέφος και μια νεαρή γυναίκα πέθαναν από υποσιτισμό, ανεβάζοντας τον αριθμό των καταγεγραμμένων θανάτων από ασιτία σε 25.

Ο επικεφαλής της Χαμάς Χανίγια επιχειρηματολόγησε για τους κανόνες της Χαμάς για την επίτευξη ειρήνης στη Γάζα. Η κατάπαυση του πυρός, η ανταλλαγή κρατουμένων και η απόσυρση του Ισραηλινού στρατού από τη Γάζα είναι οι πιο βασικοί από αυτούς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν δήλωσε στο MSNBC ότι ο Νετανιάχου «βλάπτει περισσότερο το Ισραήλ παρά το βοηθάει» με την προσέγγισή του στον πόλεμο στη Γάζα.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

05:10 Καμία αύξηση της βοήθειας καθώς αρχίζει το Ραμαζάνι

Το Ραμαζάνι αρχίζει και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι απελπιστική καθώς ο πληθυσμός της υποφέρει από οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και υπάρχουν συνεχείς περιορισμοί στις παραδόσεις βοήθειας.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία εξέλιξη όσον αφορά την αύξηση της βοήθειας προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Οι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα του θύλακα υποφέρουν περισσότερο καθώς έχουν αποκοπεί από την ανθρωπιστική βοήθεια εδώ και μήνες.

Αξιωματούχοι λένε ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός εκεί για ν’ αποφευχθεί ο λιμός. Ηδη 25 άνθρωποι έχουν πεθάνει από αφυδάτωση και υποσιτισμό σ’ αυτές τις περιοχές.

04:56 Ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα και στον καταυλισμό Νουσεϊράτ

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα του θύλακα.

Οι ολονύχτιες επιδρομές πραγματοποιούνται καθώς οι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται να τηρήσουν την πρώτη νηστεία του Ραμαζανιού.

03:32 Τουλάχιστον 10 νεκροί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν σπίτι της οικογένειας Ασούρ στη γειτονιά Ταλ Αλ-Χάουα της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Γυναίκες και παιδιά βρίσκονται μεταξύ των νεκρών, αναφέρει το Wafa, ενώ οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο κοντινό νοσοκομείο αλ Σίφα.

03:05 Οι σταρ φορούν κόκκινες καρφίτσες για τη Γάζα στα Όσκαρ

Η Billie Eilish και ο Ramy Youssef φορούν καρφίτσες Artists4Ceasefire στο κόκκινο χαλί των βραβείων Όσκαρ, καθώς οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές προσπαθούν να εμποδίσουν την κυκλοφορία.

Διασημότητες όπως η Billie Eilish, η σκηνοθέτις Ava DuVernay, ο πρωταγωνιστής του «Poor Things» Mark Ruffalo, ο Ramy Youssef και πολλοί άλλοι εμφανίστηκαν στο κόκκινο χαλί για τα 96α βραβεία Όσκαρ φορώντας κόκκινες καρφίτσες για την υποστήριξη της κατάπαυσης του πυρός στο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς μια διαμαρτυρία καθυστέρησε τις αφίξεις των σταρ.

Οι καρφίτσες αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από την Artists4Ceasefire, μια ομάδα ατόμων της βιομηχανίας του θεάματος που συνέταξαν ανοιχτή επιστολή προς τον Τζο Μπάιντεν για να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός

«Όλοι ζητάμε άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ζητάμε την ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων. Θέλουμε πραγματικά μόνιμη δικαιοσύνη και ειρήνη για τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε ο Youssef κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο κόκκινο χαλί. «Θέλουμε πραγματικά να πούμε,«ας σταματήσουμε να σκοτώνουμε παιδιά».

Υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να επεξεργαστούμε και νιώθουμε ότι ο ευκολότερος τρόπος για να κάνουμε τις συζητήσεις που θέλει ο κόσμος είναι όταν δεν υπάρχει ενεργή εκστρατεία βομβαρδισμών».

Περισσότερα εδώ.

02:50 Πού διεξάγονται τώρα οι μάχες στη Γάζα;

Σε ορισμένα από τα μέρη όπου μαίνονται επί εβδομάδες οι χερσαίες μάχες στη Γάζα εξακολουθούν να διεξάγονται καθημερινά έντονες μάχες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Critical Threats Project (CTP).

Σύμφωνα με αυτήν, Παλαιστίνιοι μαχητές πυροβολούν με όλμους και μικρά όπλα τις ισραηλινές δυνάμεις στις συνοικίες Tal al-Hawa και Zeitoun νότια της πόλης της Γάζας στην κεντρική Γάζα.

Η ταξιαρχία Nahal του ισραηλινού στρατού συνεχίζει τις επιχειρήσεις της στην κεντρική Γάζα, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να κατεδαφίζουν κτίσματα κατά μήκος του νέου δρόμου που κατασκευάζουν και ο οποίος ουσιαστικά χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο.

Στο Χαν Γιουνίς στα νότια, η ταξιαρχία Γκιβάτι πραγματοποίησε επιδρομή σε υποδομές της Χαμάς και δήλωσε ότι βρήκε όπλα και ότι ενεπλάκη με Παλαιστίνιους μαχητές στην περιοχή.

Μαχητές της Χαμάς πυροδότησαν ένα κτίριο στη νότια περιοχή της Γάζας με ισραηλινούς στρατιώτες μέσα και έβαλαν στο στόχαστρο το ισραηλινό πεζικό που επιχειρεί σε σήραγγες στο Μπάνι Σουχέιλα.

02:30 Ο πόλεμος στην Γάζα στέρησε αμερικανικό οπλισμό από την Ουκρανία

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, έχει ήδη αντίκτυπο στις εισαγωγές όπλων στη χώρα, κυρίως λόγω των μεταφορών όπλων από τις ΗΠΑ, όπως και νέας στρατιωτικής βοήθειας, καθώς και της επιτάχυνσης προϋπαρχουσών συμβάσεων, σημειώνει ο Ζάιν Χουσάιν, ερευνητής του SIPRI.

Ομως ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε αυτό το στάδιο.

«Βλέπουμε σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη ν’ ασκείται πίεση (…) προκειμένου να περιοριστούν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ στο πλαίσιο των (στρατιωτικών) επιχειρήσεών του εξαιτίας των δυνητικών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», εξηγεί.

02:10 Τουλάχιστον 31.045 οι νεκροί στη Γάζα

Από αυτούς οι 12.000 είναι παιδιά και άλλα 8.000 παιδιά αγνοούνται. Στην Δυτική Όχθη 425 άτομα έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις του Ισραήλ, εκ των οποίων 113 παιδιά. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τις 72.000, εκ των οποίων 8.663 είναι παιδιά. Εκατοντάδες παιδιά έχουν μείνει ανάπηρα, ενώ χιλιάδες κινδυνεύουν από υποσιτισμό.

01:45 Πέθανε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου – Ερωτηματικό τι θα αντιμετωπίσουν οι Χούθι

Ο βραχίονας της Αλ Κάιντα στην Υεμένη ανακοίνωσε χθες Κυριακή τον θάνατο του ηγέτη του Χαλίντ Μπατάρφι, χωρίς να αποκαλύψει τα αίτια, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης της δραστηριότητας των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο SITE Intelligence Group.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από την κηδεία του επικεφαλής της, το πτώμα του οποίου ήταν τυλιγμένο με σημαία με το όνομα της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου οργάνωσε εκρηκτικές επιθέσεις, κάποιες φορές επιθέσεις αυτοκτονίας, σε όλη την Υεμένη, όμως περισσότερο εναντίον των Χούθι.

«Ο Θεός πήρε την ψυχή του ενώ περίμενε υπομονετικά την ανταμοιβή του και (…) διεξήγαγε ιερό πόλεμο», αναφέρει μαχητής της ΑΚΑΧ σε βίντεο διάρκειας σχεδόν 15 λεπτών που αναπαρήγαγε το SITE Intelligence Group. Η ΑΚΑΧ, που γεννήθηκε το 2009, όταν συγχωνεύθηκαν οι βραχίονες της Αλ Κάιντα στην Υεμένη και στη Σαουδική Αραβία, θεωρείται από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ το πιο επικίνδυνο παρακλάδι του εξτρεμιστικού σουνιτικού δικτύου.

Η οργάνωση ανακοίνωνε τον Φεβρουάριο του 2020 πως επικεφαλής της ανέλαβε ο Χαλίντ Μπατάρφι, περίπου σαράντα ετών, μετά τον θάνατο του προκατόχου του Κάσιμ αρ Ρίμι σε πλήγμα αμερικανικού UAV στην Υεμένη. Ο Χαλίντ Μπατάρφι είχε χαρακτηριστεί διεθνής τρομοκράτης από την Ουάσιγκτον το 2018.

01:20 Οι Χούθι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

Μιλώντας σε τηλεοπτικό διάγγελμα από την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, την Κυριακή, ο Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούτι δήλωσε ότι οι ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης θα συνεχίσουν την εκστρατεία τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, μετέδωσε η Press TV.

Σημείωσε ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς ότι οι επιχειρήσεις της Υεμένης κατά του Ισραήλ, των πλοίων που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ερυθρά Θάλασσα απολαμβάνουν ολόθερμη λαϊκή υποστήριξη.

«Είναι θέμα υπερηφάνειας για τους Υεμενίτες να αναγνωρίζονται ως ευγενείς πολεμιστές, με σαφή κατανόηση των δεινών του μουσουλμανικού κόσμου και της δυστυχίας του καταπιεσμένου παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε ο Χούτι.

Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για την αδράνεια ορισμένων μουσουλμανικών κυβερνήσεων απέναντι στα συνεχιζόμενα ισραηλινά εγκλήματα στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια προσέγγιση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε δυσάρεστες συνέπειες για όλους τους μουσουλμάνους παγκοσμίως.

«Αυτό που εκτυλίσσεται στη Γάζα είναι μέρος μιας συνωμοσίας που στοχεύει σε ολόκληρη τη μουσουλμανική Ούμα. Θα βρεθούμε σε μάλλον επικίνδυνη κατάσταση αν δεν επιδείξουμε μεγαλύτερη επαγρύπνηση, δεν κάνουμε τζιχάντ και δεν αφιερώσουμε σχολαστική προσοχή στις υποθέσεις των μουσουλμάνων», δήλωσε ο ηγέτης της Ανσαρουλάχ. Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης έχουν δηλώσει ότι δεν θα σταματήσουν τα αντίποινα.

Περισσότερα εδώ.

01:00 Νετανιάχου στη Bild : Οι Άραβες ηγέτες καταδικάζουν δημοσίως το Ισραήλ, αλλά ιδιωτικά υποστηρίζουν τον πόλεμο κατά της Χαμάς

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι οι ηγέτες των αραβικών χωρών έχουν εκφράσει κατ’ ιδίαν την υποστήριξή τους στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, ακόμη και όταν καταδικάζουν δημοσίως το Ισραήλ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Νετανιάχου λέει ότι όταν μιλάει με ηγέτες στην περιοχή, «βασικά κατανοούν τον πόλεμο και μάλιστα σιωπηρά συμφωνούν με αυτόν».

«Καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς είναι μέρος του ιρανικού άξονα τρόμου, ο οποίος τους απειλεί τόσο πολύ όσο απειλεί και εμάς», προσθέτει.

Συγκρίνοντας τον πόλεμο κατά της Χαμάς με τη μάχη της Μοσούλης, ο Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ «κατέστρεψε τα τρία τέταρτα των ταγμάτων της Χαμάς» και ότι το να εγκαταλείψουμε τώρα θα ήταν σαν να «αφήσουμε το ένα τέταρτο του ISIS στη Μοσούλη».

Εάν το Ισραήλ αποσυρθεί πριν ξεκινήσει μια επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, η Χαμάς απλώς «θα επανατοποθετηθεί και θα ξεκινήσει από την αρχή», προσθέτει ο πρωθυπουργός.

00:40 Πολίτες έμειναν εκτός του Τεμένους του Αλ Ακσά και προσεύχονταν στα στενά γύρω από το τέμενος

Ο αστυνομικός διευθυντής Kobi Shabtai φέρεται να επιθυμούσε να περιορίσει τη συμμετοχή «στο αρχικό στάδιο» του Ραμαζανιού, προσθέτοντας ότι οι νεότεροι Άραβες, είτε Ισραηλινοί είτε από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι οι κύριοι «ταραξίες» και επομένως θα πρέπει να αποκλείονται.

Φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν απόψε και κοινοποιήθηκαν στο X δείχνουν ομάδες νεαρών μουσουλμάνων ανδρών που δεν είχαν πρόσβαση στον περίβολο της Αλ Άκσα να προσεύχονται στα σοκάκια που οδηγούν σε αυτόν και έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης. Σε απάντηση στο βίντεο, η αστυνομία του Ισραήλ λέει ότι εργάζεται για να «επιτρέψει την ελευθερία της λατρείας στο Όρος του Ναού, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την ασφάλεια και την προστασία, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η πολιτική ηγεσία».

Δεν είναι ακριβώς σαφές ποιες είναι αυτές οι οδηγίες. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αριθμός των πιστών που θα επιτραπεί να προσευχηθούν στο Όρος του Ναού την πρώτη εβδομάδα του Ραμαζανιού θα είναι ο ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια και ότι δεν θα επιβληθούν περιορισμοί στους Ισραηλινούς Άραβες, παρακάμπτοντας προηγούμενη απόφαση του υπερεθνικιστή εμπρηστή υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ, ο οποίος εποπτεύει την αστυνομία του Ισραήλ.Το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού πληθυσμού της Ιερουσαλήμ, ωστόσο, δεν έχει την ισραηλινή υπηκοότητα και επομένως μπορεί να υπόκειται σε αυστηρότερους περιορισμούς.

Ο αστυνομικός διευθυντής Kobi Shabtai φέρεται να επιθυμούσε να περιορίσει τη συμμετοχή «στο αρχικό στάδιο» του Ραμαζανιού, προσθέτοντας ότι οι νεότεροι Άραβες, είτε Ισραηλινοί είτε από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι οι κύριοι «ταραξίες» και επομένως θα πρέπει να αποκλείονται.

00:15 Με γκλομπ και βία περίμενε τους προσκυνητές η Ισραηλινή αστυνομία στην έναρξη του Ραμαζανίου

Συμπλοκή της αστυνομίας με πιστούς στην είσοδο του τζαμιού Αλ Άκσα την πρώτη νύχτα του Ραμαζανιού. Ενώ χιλιάδες μουσουλμάνοι εισέρχονται στον περίβολο του τζαμιού Αλ Άκσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ για να προσευχηθούν την πρώτη νύχτα του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει αστυνομικούς της ισραηλινής συνοριακής αστυνομίας να επιτίθενται με γκλομπ σε πιστούς στην είσοδο του ιερού χώρου Χαράμ αλ-Σαρίφ, γνωστού στους Εβραίους ως Όρος του Ναού.

Σε απάντηση στο βίντεο, η ισραηλινή αστυνομία αναφέρει ότι εργάζεται για να «καταστήσει δυνατή την ελευθερία της λατρείας στο Όρος του Ναού, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την ασφάλεια και την προστασία, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας». Δεν είναι ακριβώς σαφές ποιες είναι αυτές οι οδηγίες.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αριθμός των πιστών που θα επιτραπεί να προσευχηθούν στο Όρος του Ναού την πρώτη εβδομάδα του Ραμαζανιού θα είναι ο ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια και ότι δεν θα επιβληθούν περιορισμοί στους Ισραηλινούς Άραβες, παρακάμπτοντας προηγούμενη απόφαση του υπερεθνικιστή εμπρηστή υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ, ο οποίος εποπτεύει την αστυνομία του Ισραήλ.

Το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού πληθυσμού της Ιερουσαλήμ, ωστόσο, δεν έχει την ισραηλινή υπηκοότητα και επομένως μπορεί να υπόκειται σε αυστηρότερους περιορισμούς.

23:50 Οι τρεις κανόνες για να έχει νόημα μια συμφωνία με το Ισραήλ

Διευκρίνισε ότι ο πρώτος κανόνας είναι ότι η συμφωνία πρέπει να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός. Ο δεύτερος κανόνας είναι να μεταφράσουμε αυτή τη θρυλική σταθερότητα, τον ηρωισμό και αυτές τις θυσίες σε πραγματικά επιτεύγματα για το λαό μας στο πεδίο της μάχης, σε εθνικό και πολιτικό επίπεδο. Ο τρίτος κανόνας είναι να μπλοκάρει ο Παλαιστινιακός λαός όλα τα ύποπτα σχέδια που στοχεύουν τη Γάζα στις εθνικές, διοικητικές και πολιτικές της διαστάσεις.

23:25 Οι πέντε κόκκινες γραμμές της Χαμάς για την ειρήνη

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, επιβεβαίωσε τις πέντε αρχές για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου. Αυτές περιλαμβάνουν: πλήρη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση του στρατού κατοχής από όλα τα εδάφη της Λωρίδας, πλήρη και άνευ όρων επιστροφή των εκτοπισμένων, αντιμετώπιση ανθρωπιστικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης, της στέγασης και της ανοικοδόμησης, τερματισμό της πολιορκίας και επίτευξη μιας αξιοπρεπούς συμφωνίας για την ανταλλαγή των κρατουμένων.

23:00 O Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς εξέδωσε διάγγελμα

Στο διάγγελμά του μίλησε για το Ραμαζάνι το οποίο ξεκινά αύριο, τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και το μέλλον της Χαμάς.

22:36 Θα επικρατήσει η Σιωπή των Αμνών στα Όσκαρ για τη Γάζα;

Όπως επισήμανε ο Kyle Buchanan των New York Times, πρόκειται για μια έντονη αντίθεση σε σχέση με μόλις δύο χρόνια πριν, όταν δεκάδες διασημότητες έδειξαν την υποστήριξή τους στον λαό της Ουκρανίας στο κόκκινο χαλί ή στη σκηνή κατά την παραλαβή ενός βραβείου. Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε σε πολλές εκδηλώσεις απονομής βραβείων μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

Η πολιτική διαμαρτυρία από προσωπικότητες του Χόλιγουντ τείνει να είναι εξαιρετικά επιλεκτική. Την παραμονή της προεδρικής ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ το 2017, η Μέριλ Στριπ έφερε τα πάνω κάτω στις Χρυσές Σφαίρες εκείνης της χρονιάς, κατακεραυνώνοντας τον τότε εκλεγμένο πρόεδρο σε μια ομιλία αποδοχής για το βραβείο για το έργο ζωής. Στα Όσκαρ του 2015, η νικήτρια του βραβείου καλύτερης γυναικείας ερμηνείας Patricia Arquette χρησιμοποίησε τον ευχαριστήριο λόγο της για να ζητήσει ίσες αμοιβές για τις γυναίκες.

Οι διασημότητες μετατρέπουν πρόθυμα τις ομιλίες τους για τα βραβεία σε συγκλονιστικές εκκλήσεις – αλλά μόνο για ορισμένους σκοπούς. Και πάλι, είναι απολύτως κατανοητό γιατί η συζήτηση για τη Γάζα αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση: Το επαγγελματικό ρίσκο είναι πολύ υψηλό.

Περισσότερα εδώ.

22:11 Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων

Αντιπροσωπεία των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη με σκοπό να πείσει τα Ηνωμένα Έθνη να κηρύξουν τη Χαμάς «τρομοκρατική» οργάνωση.

Η αντιπροσωπεία αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ και θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, για την καταγγελία του Οργανισμού περί σεξουαλικής βίας στις 7 Οκτωβρίου.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν αναχωρήσει από το Ισραήλ.

«Οι οικογένειες των ομήρων θα σταθούν δίπλα μου για να υπενθυμίσουν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο: Ο λαός του Ισραήλ δεν θα ανεχθεί αυτό που συνέβη και δεν θα υποχωρήσει μέχρι ο ΟΗΕ να κηρύξει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Κατζ.

21:43 Ο Γκάλαντ χαιρετίζει το αμερικανικό σχέδιο για το λιμάνι στη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, πραγματοποίησε μια περιήγηση με πλοίο στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας και δήλωσε ότι πιστεύει πως το σχέδιο της Ουάσινγκτον για την κατασκευή ενός λιμανιού για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας θα πλήξει τη Χαμάς.

«Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για να φέρει τη βοήθεια απευθείας στους κατοίκους και έτσι να συνεχιστεί η κατάρρευση της κυριαρχίας της Χαμάς στη Γάζα», δήλωσε ο Γκάλαντ, ο οποίος συνοδευόταν από στρατιωτικούς αξιωματούχους στην επίσκεψη.

«Θα διασφαλίσουμε ότι οι προμήθειες θα φτάσουν εδώ για εκείνους που τις χρειάζονται και όχι για εκείνους που δεν τις χρειάζονται», πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε ότι στην Κύπρο θα γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι της βοήθειας που πηγαίνει προς τη Γάζα και ότι ο συντονισμός της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής βοήθειας θα πραγματοποιείται από το Ισραήλ με τις ΗΠΑ.

Ανέφερε επίσης ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα βοηθήσουν στην πολιτική πλευρά της επιχείρησης, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

21:21 5.479 μαθητές έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο

Σύμφωνα με τον Sadeq al-Khadour, εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας της Γάζας, 52 φοιτητές έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου και άλλοι 10.000 φοιτητές και καθηγητές έχουν τραυματιστεί στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

«Περισσότεροι από 261 καθηγητές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου. Σχεδόν 286 από τα 307 κυβερνητικά σχολικά κτίρια έχουν υποστεί κάποιες ζημιές», λέει στο Al Jazeera.

Και προσθέτει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 620.000 μαθητές στη Λωρίδα της Γάζας έχουν μείνει εκτός σχολείου από τις 7 Οκτωβρίου, εκ των οποίων 320.000 σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις και 300.000 σε UNRWA και ιδιωτικά σχολεία».

21:00 Οι απαιτήσεις της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Ομιλία σχετικά με τη θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στον πόλεμο της Γάζας εκφωνεί αυτήν την ώρα ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης.

Όπως λέει, στις απαιτήσεις της Χαμάς περιλαμβάνεται η εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός, κάτι που το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει να τηρήσει.

«Λίγες ώρες πριν από την ομιλία μου, επικοινώνησα με τους συνομιλητές και δεν έλαβα καμία επιβεβαίωση ότι το Ισραήλ θα σταματήσει τον πόλεμο. Δεν δεσμεύτηκε ότι οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στις περιοχές από τις οποίες εκδιώχθηκαν», υπογραμμίζει.

20:39 Ο Νετανιάχου απαντά στον Μπάιντεν μετά την κριτική του για τον πόλεμο στη Γάζα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επέκρινε τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα, «κάνει λάθος», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξη του στο Politico.

«Κάνει λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά, αρνούμενος ότι ενεργεί ενάντια στα συμφέροντα της χώρας του.

Χθες, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θεωρεί πως ο Νετανιάχου «περισσότερο βλάπτει παρά βοηθάει το Ισραήλ», σχολιάζοντας την προσέγγισή του στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

20:12 Φατάχ: Η λύση των δύο κρατών εξακολουθεί να είναι βιώσιμη

Οποιαδήποτε πολιτική λύση στην ευρύτερη σύγκρουση πρέπει πρώτα να διασφαλίσει την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, καθώς και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, επιμένει η Φατάχ.

Σε δηλώσεις του στο Al Jazeera ο Νταλάλ Σαλαμάχ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, τονίζει ότι «πρέπει επίσης να σταματήσουν όλες οι ισραηλινές παραβιάσεις στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και να επιτευχθεί ένα πολιτικό πλαίσιο που θα οδηγήσει στον τερματισμό της κατοχής.

Και καταλήγει: «Αυτό το πλαίσιο πρέπει να βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών και αυτό απαιτεί συντονισμό με τις αραβικές και περιφερειακές δυνάμεις, καθώς και με τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

19:45 Εντός των επόμενων ωρών η αναχώρηση του πλοίου από την Κύπρο με βοήθεια προς τη Γάζα

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η αναχώρηση του σκάφους με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ακριβής ώρα δεν θα κοινοποιηθεί για λόγους ασφαλείας.

«Η υλοποίηση της πιλοτικής εφαρμογής της πρωτοβουλίας Αμάλθειας βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, και σε επίσημη συνεννόηση με το Ισραήλ», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Το πλοίο με όνομα Open Arms, το οποίο ανήκει στην ομώνυμη φιλανθρωπική οργάνωση έδεσε πριν από τρεις εβδομάδες στη Λάρνακα και θα ρυμουλκήσει μια φορτηγίδα φορτωμένη με είδη που παρέχονται από την World Central Kitchen, όπως τρόφιμα, ρύζι, αλεύρι και κονσέρβες τόνου.

Το πλοίο Open Arms

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:22 Τεχεράνη: Η Χαμάς εξαπλώνεται σε όλη την περιοχή

Ο Khaled Qaddoumi, εκπρόσωπος της Χαμάς στο Ιράν, λέει ότι η οργάνωση δεν μπορεί να καταστραφεί με επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τα μέλη της ένοπλης πτέρυγας της, των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ, είναι «διασκορπισμένα σε όλη την περιοχή».

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, δεν περνάει ούτε μια μέρα στη Γάζα που να μην καταστραφούν ισραηλινά άρματα μάχης Merkava.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ο Qaddoumi δήλωσε ότι «το πραγματικό τους πρόσωπο έχει αποκαλυφθεί σε όλα τα έθνη. Το διάχυτο μίσος σήμερα εναντίον των Αμερικανών σε όλο τον κόσμο είναι πρωτοφανές στην ιστορία».

18:45 UNRWA: Το Ραμαζάνι έρχεται καθώς η πείνα εξαπλώνεται στη Γάζα

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, λέει ότι το Ραμαζάνι είναι ήδη εδώ καθώς «η εκτόπιση συνεχίζεται και ο φόβος και η ανησυχία κυριαρχούν εν μέσω απειλών για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα».

«Αυτός ο μήνας θα πρέπει να φέρει μια κατάπαυση του πυρός για εκείνους που έχουν υποφέρει περισσότερο. Χρειάζονται ανάπαυλα και ψυχική ηρεμία. Είναι εδώ και πολύ καιρό καιρός», τονίζει.

18:18 Νέα ρίψη βοήθειας από αέρος από τις ΗΠΑ

Ο αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα μια νέα κοινή ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στη βόρεια Γάζα με την ιορδανική πολεμική αεροπορία.

«Ένα αμερικανικό C-130 έριξε πάνω από 11.500 γεύματα, καθώς και άλλα τρόφιμα, όπως ρύζι, αλεύρι, ζυμαρικά και κονσέρβες», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) σε ανάρτησή της στο X.

«Αυτές οι εναέριες ρίψεις αποτελούν μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας και συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε επόμενες εναέριες παραδόσεις», συμπλήρωσε.

17:52 Νέος θάνατος στρατιώτη στη Γάζα

Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους IDF ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών σε 249.

Ο στρατός αναγνώρισε τον νεκρό ως τον λοχία Michael Gal, 29 ετών, του 450ου τάγματος της ταξιαρχίας Bislamach, από την Ιερουσαλήμ.

17:16 Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την απόφαση της Σουηδίας και του Καναδά για την UNRWA

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η απόφαση των δύο κρατών να επαναφέρουν τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ είναι «ένα απαραίτητο βήμα για να εξασφαλιστεί μια σανίδα σωτηρίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες».

«Η απόφαση επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της UNRWA για την εξασφάλιση της ευημερίας, της προστασίας και των βασικών δικαιωμάτων εκατομμυρίων Παλαιστίνιων προσφύγων και την παροχή περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει: «Η μακροχρόνια συστηματική εκστρατεία του Ισραήλ, η προπαγάνδα και οι κρατικά υποστηριζόμενες επιθέσεις κατά της UNRWA και η υποκίνηση κατά των εργαζομένων του ΟΗΕ πρέπει να απορριφθούν και να αντιμετωπιστούν από τη διεθνή κοινότητα».

16:47 Ισραηλινοί έποικοι εγκαθιστούν παράνομο φυλάκιο στην Κοιλάδα του Ιορδάνη

Μια ομάδα ισραηλινών εποίκων άρχισε να εγκαθιστά ένα παράνομο φυλάκιο στην περιοχή Ein al-Sakout στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, βορειοανατολικά της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Αυτό αναφέρει ο Mutaz Bisharat, αξιωματούχος για θέματα οικισμών στην επαρχία Tubas, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το Ein al-Sakout, που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Ιορδάνη, είναι ένα παλαιστινιακό χωριό με μερικά από τα πιο εύφορα γεωργικά εδάφη στη Δυτική Όχθη, αναφέρει το δημοσίευμα.

16:29 Η Χεζμπολάχ έπληξε με πυραύλους τον ισραηλινό στρατό κοντά στην Αϊτά αλ Σαάμπ

Σε μήνυμά της στο Telegram η οργάνωση του Λιβάνου ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους Volcano (Burkan) εναντίον μιας τοποθεσίας κοντά στην Αϊτά αλ Σαάμπ και εναντίον στρατιωτών που βρίσκονταν στην περιοχή.

«Το χτύπημα έγινε σε υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και της έντιμης αντίστασής του», τόνισε η Χεζμπολάχ.

16:00 Αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση απαιτεί ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία μέλους του προσωπικού της στη Γάζα

Η αμερικανική οργάνωση αρωγής Near East Refugee Aid (Anera) ζητά να διεξαχθεί έρευνα για τον θάνατο του Mousa Shawwa, ο οποίος σκοτώθηκε στη Γάζα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Ο Shawwa, συντονιστής της ομάδας για την υλικοτεχνική υποδομή στη Γάζα, ήταν ο 5ος Αμερικανός εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση που σκοτώθηκε στη Γάζα.

«Απαιτούμε ανεξάρτητη έρευνα για το θάνατό του, ο οποίος απειλεί την ικανότητα της ομάδας μας να λειτουργεί με ασφάλεια και να παραδίδει βοήθεια στους πολίτες που αντιμετωπίζουν πείνα», δήλωσε η Rebecca Abou-Chedid, μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Η Anera δήλωσε ότι είχε μοιραστεί τις συντεταγμένες με το Ισραήλ για την ασφάλεια του προσωπικού.

«Ο θάνατος του Shawwa απειλεί την ικανότητα του ανθρωπιστικού προσωπικού να συνεχίσει τις επιχειρήσεις», ανέφερε.

15:38 Βίντεο δείχνει drone να ρίχνει πυραύλους σε ισραηλινή θέση κοντά στη Beit Hanoon

Στο βίντεο που εξασφάλισε το Al Jazeera, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Ταξιαρχιών Κασάμ έριξε δύο πυραύλους στο αρχηγείο της διοίκησης του ισραηλινού στρατού ανατολικά του Beit Hanoon.

Δεν ήταν σαφές αν υπήρξαν θύματα.

15:29 Περίπου το 75% των Ισραηλινών υποστηρίζει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ, τα τρία τέταρτα των Εβραίων Ισραηλινών υποστηρίζουν μια επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από τους μισούς από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του πολιορκημένου παράκτιου θύλακα.

Περισσότερα ευρήματα:

Περίπου το ήμισυ του κοινού πιστεύει ότι η θέση του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή δεν είναι καλή, σύμφωνα με την έρευνα.

Περίπου το 45% των Ισραηλινών πιστεύει ότι η επιβολή περιορισμών στους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ για την είσοδο στον περίβολο του τζαμιού Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού θα αύξανε την πιθανότητα βίας (45%).

Όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, η δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι περίπου το 40% δηλώνει ότι είναι δυνατόν να βασίζεται κανείς στην αμερικανική υποστήριξη «πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό».

15:17 Ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα – Καταδικάζει το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού ως «δολοφονία της ανθρωπότητας».

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Χ, το υπουργείο ανέφερε ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας θα βιώσουν τον ιερό μουσουλμανικό μήνα του Ραμαζανιού με ελάχιστα τρόφιμα ή πρόσβαση σε καθαρό νερό, καθώς και τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της επιθετικότητας του Ισραήλ στον παράκτιο θύλακα.

«Η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να εφαρμόσει την απόφαση 2720 και η αδυναμία του να εγγυηθεί την είσοδο ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας σε συνεχή βάση στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει καμία δικαιολογία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

15:09 FT: Έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για κακοποίηση συλληφθέντων Παλαιστινίων

Εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εκτεταμένη κακοποίηση των κατοίκων της Γάζας που έχει συλλάβει κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς, σύμφωνα με αντίγραφο που είδαν οι Financial Times.

Η έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι που απελευθερώθηκαν από την ισραηλινή κράτηση ανέφεραν ότι υπέστησαν κακοποιήσεις που κυμαίνονται από σωματικές επιθέσεις και επιθέσεις σκύλων μέχρι στέρηση ύπνου και σεξουαλική βία.

«Οι ξυλοδαρμοί περιλάμβαναν τραύματα με αμβλύ αντικείμενο στο κεφάλι, τους ώμους, τα νεφρά, τον αυχένα, την πλάτη και τα πόδια με μεταλλικές ράβδους και τα κοντάκια από όπλα και μπότες, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να σπάσουν πλευρά, να διαχωριστούν οι ώμοι και να προκληθούν μόνιμα τραύματα», αναφέρεται στην 11σέλιδη έκθεση.

«Πολλά άτομα που απελευθερώθηκαν από την κράτηση ανέφεραν θανάτους κρατουμένων στους στρατιωτικούς στρατώνες, συμπεριλαμβανομένων τραυματισμένων και άρρωστων κρατουμένων, στους οποίους δεν χορηγούνταν φάρμακα και ιατρική περίθαλψη».

14:50 Τι συμβαίνει στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου;

  • Οι εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου έχουν ενταθεί από το Σάββατο
  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι στοχοθέτησε μια κατοικία μελών της Χεζμπολάχ στο Khirbet Selm στο νότιο Λίβανο.
  • Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι τρία μέλη της σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή.
  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα αεροσκάφη του έπληξαν μια «υποδομή της Χεζμπολάχ» στο χωριό Aita al-Shaab αργά το Σάββατο.
  • Τα αεροσκάφη του Ισραήλ φέρονται επίσης να βομβάρδισαν μια τοποθεσία εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων στο χωριό Maroun al-Ras.
  • Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει δεκάδες πυραύλους στην περιοχή Meron στο βόρειο Ισραήλ το πρωί της Κυριακής.
  • Το Ισραήλ αναφέρει ότι ορισμένοι από τους πυραύλους καταρρίφθηκαν από τα αμυντικά του συστήματα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλοι έπεσαν σε άδειες περιοχές.
  • Και οι δύο πλευρές αναφέρουν ισραηλινό χτύπημα στην al-Habbariyeh του νότιου Λιβάνου το μεσημέρι της Κυριακής, με τα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου να αναφέρουν ότι χτύπησε τροχόσπιτο.

14:30 Νέα επίθεση σε αιτούντες βοήθεια στην Μπεΐτ Λαχίγια στη βόρεια Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον πεινασμένων πολιτών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να λάβουν βοήθεια που έπεσε από αέρος στο Beit Lahya στη βόρεια Γάζα. Την πληροφορία μεταδίδει το παλαιστινιακό Quds News Network.

Εκτός από τη σφαγή του ψωμιού υπάρχουν ακόμα πολλές αναφορές για επιθέσεις σε κόσμο που συγκεντρώνεται για να πάρει λίγη τροφή στην υποσιτισμένη βόρεια Γάζα.

14:21 Ανησυχία στην Ιερουσαλήμ για το Ραμαζάνι – Χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύσσονται γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα

Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί γύρω από τους στενούς δρόμους της Παλιάς Πόλης στην Ιερουσαλήμ, όπου αναμένονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στο τζαμί αλ Άκσα, έναν από τους ιερότερους τόπους του Ισλάμ που έχει μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια.

Οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν έχουν καμία διάθεση να γιορτάσουν την έναρξη του Ραμαζανιού, αναφέρει το Al Jazeera.

Πολλοί απλώς προσεύχονται για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Άλλοι φοβούνται ότι οι ισραηλινές αρχές και οι ακροδεξιοί έποικοι θα επιτεθούν στους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας συλλογικής τιμωρίας, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

«Ανησυχώ πραγματικά για πιθανές προκλήσεις», δήλωσε ο Munir Nuseibah, Παλαιστίνιος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Μάθαμε από το παρελθόν ότι όσο περισσότερο υπάρχει αστυνομική παρουσία και αστυνομική παρέμβαση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, τόσο περισσότερο θα βλέπουμε [βίαιες] αντιπαραθέσεις».

14:05 Καταστολή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ – Εικόνες

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν μεγάλα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια στο Ισραήλ με τους διαδηλωτές να ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων και να κατηγορούν τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι έχει αποτύχει να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ.

Οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από καταστολή γεγονός που παρατηρείται όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα και προκαλεί αντιδράσεις.

Προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει τη συγκέντρωση

Διαδηλώτρια κρατά πλακάτ με το σύνθημα «Σταματήστε τον πόλεμο»

«Πρωθυπουργός εγκλημάτων» αναγράφεται στο πανό

13:53 Το Ισραήλ προετοιμάζεται για το Ραμαζάνι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με 15.000 στρατιώτες

Ο ισραηλινός στρατός αναπτύσσει 24 τάγματα, 20 λόχους MGB και δύο ειδικές μονάδες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και 5.000 εφέδρους που είναι ήδη τοποθετημένοι στα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Συνολικά περισσότεροι από 15.000 στρατιώτες θα επιχειρούν στην περιοχή, αναφέρει η ίδια πηγή.

13:40 «Δεν κάνουμε ετοιμασίες για το Ραμαζάνι – Νηστεύουμε αναγκαστικά εδώ και πέντε μήνες»

Το Reuters μίλησε με Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, η οποία έχει γίνει το τελευταίο καταφύγιο για περισσότερους από τους μισούς κατοίκους της λωρίδας των 2,3 εκατομμυρίων.

«Δεν κάναμε καμία προετοιμασία για να υποδεχτούμε το Ραμαζάνι (που θα αρχίσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη αυτής της εβδομάδας), επειδή νηστεύουμε αναγκαστικά εδώ και πέντε μήνες», δήλωσε η Μάχα, μητέρα πέντε παιδιών.

«Δεν υπάρχει φαγητό, έχουμε μόνο κάποιες κονσέρβες και ρύζι, τα περισσότερα τρόφιμα πωλούνται σε απίθανα υψηλές τιμές», δήλωσε μέσω εφαρμογής chat από τη Ράφα, όπου βρίσκει καταφύγιο με την οικογένειά της.

13:25 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχει ξεπεράσει τους 31.000, ενώ άλλοι 72.654 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι 35 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στο Μέρον στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Στη Ράφα, εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αναζητούν καταφύγιο από τις βόμβες του Ισραήλ

Το Al Jazeera δημοσίευσε φωτογραφίες από ένα ισραηλινό drone που κατέγραψε τη στιγμή που στρατιώτες πυροβόλησαν ένα άοπλο αγόρι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε αντιφατική συνέντευξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» που το Ισραήλ δεν πρέπει να υπερβεί στον πόλεμό του στη Γάζα, ενώ επέμεινε ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον σύμμαχο των ΗΠΑ.

13:15 Νεκροί άμαχοι στη Ράφα

Εικόνες με νεκρούς αμάχους, που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό σήμερα το πρωί στο Al Mawasi στη Rafah, η οποία χαρακτηρίστηκε «ασφαλής περιοχή» από το Ισραήλ, ωθώντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους προς αυτήν.

13:06 Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαιώνει 3 ξεχωριστές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι τα πολεμικά του αεροσκάφη στόχευσαν χθες αυτό που υποστήριξε ότι ήταν «μια στρατιωτική δομή που στεγάζει πράκτορες της Χεζμπολάχ» στην πόλη Khirbet Selm στο νότιο Λίβανο.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν το Σάββατο ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην εν λόγω επίθεση και η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι τρεις από αυτούς ήταν μέλη της.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού στο Χ ανέφερε επίσης ότι τα πολεμικά αεροσκάφη του πραγματοποίησαν επιδρομή σε κτίριο στο χωριό Άιτα αλ Σαάμπ στο νότιο Λίβανο το βράδυ του Σαββάτου. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το κτίριο ήταν «δομή της Χεζμπολάχ».

Ξεχωριστά, αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης μια τοποθεσία εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων στο χωριό Μαρούν αλ Ρας, στο νότιο Λίβανο, δήλωσε ο στρατός.

12:53 Πλάνα ισραηλινού drone καταγράφουν τον πυροβολισμό ενός αγοριού στη Γάζα από ελεύθερο σκοπευτή

Το Al Jazeera εξασφάλισε φωτογραφίες από ισραηλινό drone που κατέγραψαν τη στιγμή που ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν ένα άοπλο αγόρι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά την εισβολή των δυνάμεων στην περιοχή του σχολείου al-Fakhoura στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι εικόνες ελήφθησαν από την κάμερα ενός ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που καταρρίφθηκε αργότερα στη βόρεια Γάζα.

Το ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος φωτογράφισε το ανυπεράσπιστο αγόρι καλυμμένο με το αίμα του μετά τον πυροβολισμό του, πριν τραβήξει πιο κοντινές φωτογραφίες.

12:46 «Η πείνα είναι παντού στη Γάζα» – Η UNRWA καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δήλωσε ότι η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Γάζας είναι ιδιαίτερα «τραγική, όπου η βοήθεια μέσω χερσαίας οδού εμποδίζεται παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις».

«Το Ραμαζάνι πλησιάζει. Ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε η UNRWA στο X.

Η υπηρεσία κάλεσε για «ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και άμεση κατάπαυση του πυρός είναι επιτακτική ανάγκη για να σωθούν ζωές».

12:35 Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε από ισραηλινό στρατιώτη ταυτοποιήθηκε ως ηλικιωμένος κωφός άνδρας

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, πλάνα που εξασφάλισε το Al Jazeera από την κάμερα ασφαλείας ενός ισραηλινού στρατιώτη έδειξαν άλλους στρατιώτες να τον συγχαίρουν για τη δολοφονία ενός άοπλου Παλαιστίνιου στην πόλη της Γάζας στις 6 Νοεμβρίου.

«Τον σκότωσα με τέσσερις σφαίρες», είπε ο στρατιώτης, προσθέτοντας ότι ο άνδρας κρυβόταν δίπλα σε ένα κρεβάτι.

«Εξαιρετικό», απάντησε ένας άλλος στρατιώτης. «Όλος ο σεβασμός».

Ο άνδρας αναγνωρίστηκε ως ο Atta Ibrahim al-Muqaid, ένας 73χρονος κουφός άνδρας.

«Ήταν κουφός. Το ίδιο και ένας κόσμος που δεν ακούει την κραυγή για δικαιοσύνη, κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της κατοχής του Ισραήλ», δήλωσε ο Λαΐθ Αράφεχ, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στη Γερμανία, στο Χ.

12:19 Θολές οι «κόκκινες γραμμές» του Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» που δεν πρέπει να περάσει το Ισραήλ στον πόλεμο που διεξάγει στη Γάζα, ενώ την ίδια στιγμή επέμεινε ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον σύμμαχο των ΗΠΑ.

Σε αντιφατικές απαντήσεις που έδωσε σε συνέντευξη στο MSNBC που προβλήθηκε χθες, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι μια ισραηλινή εισβολή στην πόλη Ράφα θα ήταν η «κόκκινη γραμμή» για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά επίσης είπε ότι δεν θα «εγκατέλειπε ποτέ το Ισραήλ».

«Η άμυνα του Ισραήλ εξακολουθεί να είναι κρίσιμη, οπότε δεν υπάρχει καμία κόκκινη γραμμή [όπου] θα κόψω όλα τα όπλα ώστε να μην έχουν το Iron Dome για να τους προστατεύει», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο σύστημα πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ.

«Αλλά υπάρχουν κόκκινες γραμμές που αν τις περάσει…», είπε ο Μπάιντεν χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν μπορεί να έχει άλλους 30.000 νεκρούς Παλαιστίνιους».

12:03 Επιστολή πανεπιστημιακών του Ηνωμένου Βασιλείου για τον πόλεμο στη Γάζα

Σε επιστολή-δήλωση 189 πανεπιστημιακών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι υπότροφοι της Βρετανικής Ακαδημίας, εκφράζεται η αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών και ερευνητών.

Οι υπογράφοντες την επιστολή δηλώνουν «σοκαρισμένοι και θλιμμένοι» για τις «τεράστιες» απώλειες σε ζωές αμάχων και χαρακτηρίζουν την κατεδάφιση όλων των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λωρίδα της Γάζας «σαφή παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.

Η δήλωση έχει ως εξής:

Εμείς, οι υπογράφοντες, είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι από την τεράστια απώλειες ζωών αμάχων, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών και ακαδημαϊκών, και την κατεδάφιση όλων των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αποτελεί σαφή παραβίαση του ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Γάζας και την κοινότητα των φοιτητών και των ερευνητών της, που βιώνουν αυτή την επίθεση κατά των βασικών τους δικαιωμάτων στην επιβίωση.

Στέλνουμε την υποστήριξη και τη φιλία μας αυτή τη στιγμή σε όλους τους ακαδημαϊκούς, τους ερευνητές και τους φοιτητές στη Λωρίδα της Γάζας και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, για τους οποίους η ασφάλεια να μαθαίνουν, να διδάσκουν και να ερευνούν δεν είναι πλέον εγγυημένη.

Στέλνουμε την υποστήριξη και τη φιλία μας επίσης σε εκείνους τους ακαδημαϊκούς και ερευνητές στο Ισραήλ που υποστηρίζουν αποφασιστικά ότι η μελλοντική ασφάλεια του Ισραήλ έγκειται στην προσπάθεια για μια λύση δύο κρατών και όχι στη συνεχιζόμενη βία.

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ακαδημαϊκή ελευθερία και αναγνωρίζουμε το θάρρος που επιδεικνύουν πολλοί που μιλούν ενάντια σε αυτή τη στρατιωτική δραστηριότητα που βλάπτει τους φοιτητές και τους καθηγητές.

11:45 Πύραυλος στοχεύει καραβάνι στο νότιο Λίβανο

Ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε το πρωί ένα τροχόσπιτο στα περίχωρα της πόλης αλ-Χαμπαρίγια στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το δημοσίευμα δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ ότι εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ, με στόχο την περιοχή Meron. Ισραηλινά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και οι υπόλοιποι έπεσαν σε κενές περιοχές.

11:27 Σκοτώσαμε δεκάδες μαχητές στην κεντρική και νότια Γάζα, λένε οι IDF

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι τα στρατεύματά του σκότωσαν 13 μαχητές στην κεντρική Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες, πλήττοντας «έναν τρομοκρατικό πυρήνα και μια υπόγεια διαδρομή σήραγγας».

Στην περιοχή Χαμάντ στη νότια Γάζα, οι στρατιώτες «ενεπλάκησαν σε μάχη από κοντά και εντόπισαν AK-47, χειροβομβίδες και πυρομαχικά», σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού στο Χ.

Γύρω από την πόλη Χαν Γιουνίς, οι ισραηλινές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν 17 τρομοκράτες κατά τη διάρκεια μιας σειράς χτυπημάτων», προστίθεται.

11:15 Πυροβολούν ό,τι κινείται – Ισραηλινός στρατιώτης παραδέχεται on camera ότι πυροβόλησε άοπλο άνδρα

Ακόμα ένα βίντεο εκθέτει τον ισραηλινό στρατό καθώς στρατιώτες μιλώντας στην κάμερα παραδέχονται ότι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άοπλο άνδρα που κρυβόταν κάτω από ένα κρεβάτι κατά τη διάρκεια επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι στη Γάζα.

Το βίντεο διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη μετάδοσή του από το AJ και οι IDF παραδέχτηκαν το συμβάν σημειώνοντας ωστόσο ότι ο άνδρας ήταν ύποπτος για τρομοκρατία και κινήθηκε… απειλητικά προς τον στρατιώτη που τον πυροβόλησε χωρίς να προσκομίζουν ωστόσο κάποιο στοιχείο για τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Οι δυνάμεις των IDF επιχειρούσαν στα νότια του Σάτι σε μια σύνθετη περιοχή μάχης υπό πυρά. Η εν λόγω τοποθεσία δέχτηκε επίθεση με αφορμή πυροβολισμούς εναντίον των δυνάμεών μας από την περιοχή. Στην τοποθεσία βρέθηκαν όπλα και ένας πυροβολισμός έπεσε εναντίον ενός άοπλου άνδρα, ο οποίος ήταν ύποπτος ως τρομοκράτης και κινούνταν προς τον στρατιώτη που ήρθε να σαρώσει το σπίτι. Οι συνθήκες της υπόθεσης είναι σαφείς», ανέφερε ο στρατός.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο:

11:01 Ξεπέρασαν τους 31.054 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 31.045 άνθρωποι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί και 72.654 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Περίπου το 72% των θυμάτων είναι παιδιά και γυναίκες, ανέφερε το υπουργείο.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, η ισραηλινή κατοχή διέπραξε οκτώ σφαγές εναντίον οικογενειών στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα 85 μάρτυρες (σ.σ. νεκροί) και 130 τραυματίες», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτηση στη σελίδα του στο Telegram.

Στον αριθμό των νεκρών περιλαμβάνονται και οι 25 Παλαιστίνιοι που πέθαναν από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

10:45 Συνεχίζεται η κόντρα για την κατάταξη των υπερορθόδοξων Εβραίων – «Αν φύγουν στο εξωτερικό θα ανακαλύψουν ότι θα πρέπει να δουλέψουν για να ζήσουν»

Συνεχίζοντας την κριτική του για τη δήλωση του Σεφαραδίτη Αρχιραββίνου Yitzhak Yosef ότι οι Χαρεντίμ θα «έφευγαν στο εξωτερικό» αν κατατάσσονταν αναγκαστικά στις IDF, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid δηλώνει ότι τα μέλη της υπερορθόδοξης εβραϊκής κοινότητας, πολλά από τα οποία δεν εργάζονται, θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στη ζωή εκτός Ισραήλ.

«Αν οι Χαρεντίμ πάνε στο εξωτερικό, θα διαπιστώσουν ότι οι υπερορθόδοξοι εκεί εργάζονται για τα προς το ζην, χωρίς καν να ονειρεύονται ότι κάποιος θα τους χρηματοδοτήσει», λέει ο Λαπίντ στο Army Radio – αναφερόμενος στο γεγονός ότι μόνο το 55,8% των ανδρών Χαρεντί στο Ισραήλ εργάζονται για τα προς το ζην.

Απαντώντας στην καταδίκη της Shas για την προηγούμενη κριτική του στον Yosef, ο Lapid το πρωί της Κυριακής δήλωσε ότι «αν καταταγούν 66.000 υπερορθόδοξοι νέοι, οι IDF θα αποκτήσουν 105 νέα τάγματα που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια του Ισραήλ».

10:26 Έκκληση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις από τον δήμο τη Γάζας

Ο δήμος της Γάζας απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τους διεθνείς οργανισμούς ενόψει της έναρξης του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού.

«Βασικές υπηρεσίες όπως η ύδρευση, η αποχέτευση και η διαχείριση των απορριμμάτων έχουν επηρεαστεί σοβαρά», ανέφερε ο δήμος σε ανάρτησή του στο Χ.

Ζήτησε διεθνή βοήθεια για την προμήθεια καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος για τα πηγάδια ύδρευσης και την παροχή βαρέων μηχανημάτων για την επισκευή των υποδομών και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

10:13 Η πολιτική άμυνα της Γάζας καταγγέλλει την τακτική της ρίψης βοήθειας από αέρος

Εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας της Γάζας επέκρινε την κίνηση αρκετών χωρών να ρίχνουν από αέρος βοήθεια  στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι έχει προκαλέσει θύματα.

«Η μέθοδος της χρήσης της ρίψης βοήθειας δεν περιόρισε την κρίση λιμού που υφίσταται ο λαός μας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά αύξησε τον αριθμό των θυμάτων που αναζητούν ένα μεροκάματο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Μαχμούντ Μπασάλ.

«Η συνέχιση αυτής της μεθόδου παροχής βοήθειας στους πολίτες έχει προκαλέσει θύματα και τραυματισμούς μεταξύ των πολιτών.

«Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνουμε την ανάγκη αναζήτησης ριζοσπαστικών λύσεων για να αποδειχθεί η ματαιότητα αυτής της μεθόδου για την παροχή ανακούφισης στους πολίτες που υποφέρουν από την πείνα στη Λωρίδα της Γάζας και τονίζουμε την ανάγκη να εργαστούμε για να εισέλθει αυτή η βοήθεια μέσω των λιμανιών της Λωρίδας της Γάζας και να παραδοθεί με ασφαλή τρόπο σε όλους τους πολιορκημένους πολίτες για να αποφευχθούν περαιτέρω θύματα».

Ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας προειδοποίησε ότι τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας – το ένα τέταρτο του πληθυσμού – αντιμετωπίζουν καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας και ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών στο βορρά υποφέρει από οξύ υποσιτισμό.

09:59 Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο βόρειο Ισραήλ από τον Λίβανο

Με διαφορά λεπτών 37 ρουκέτες έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ σε δύο εκτοξεύσεις από τον Λίβανο. Σύμφωνα με τις IDF οι επτά αναχαιτίστηκαν.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η Χεζμπολάχ.

09:54 Η χερσαία πρόσβαση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσει η βοήθεια στη Γάζα

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα εδώ και μήνες ότι όλα τα σημάδια έδειχναν ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα θα ήταν κρίσιμη, αν δεν επρόκειτο για μια μόνιμη εκεχειρία, λέει η Meg Sattler, διευθύνουσα σύμβουλος της Ground Truth Solutions.

Η Sattler δήλωσε ότι υπήρξαν εκκλήσεις για σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα και άνοιγμα των χερσαίων συνόρων για την πρόσβαση σε βοήθεια.

«Τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί», δήλωσε στο Al Jazeera. «Κάναμε μια έρευνα με ανθρώπους που ζουν στη Γάζα πριν από δύο μήνες που έδειξε ότι ο πληθυσμός έχει απόλυτη ανάγκη από νερό και τρόφιμα.

«Το 97% των ανθρώπων είπαν ότι μοιράζονται τρόφιμα για να επιβιώσουν, παραλείπουν γεύματα και πίνουν βρώμικο νερό.

«Αυτά [τα περάσματα] έχουν μπλοκαριστεί από ανθρώπους και πρέπει να ξανανοίξουν», είπε, προσθέτοντας ότι η χερσαία πρόσβαση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσει η βοήθεια στον θύλακα.

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα τώρα», είπε. Και όταν οι άνθρωποι φτάνουν σε αυτό το επίπεδο πείνας, έχουν διαθέσιμες ώρες, δεν έχουν εβδομάδες».

09:42 Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και στα Όσκα

Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης σχεδιάζουν να συγκεντρωθούν σήμερα στο Λος Άντζελες πριν από την αποψινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ στο Χόλιγουντ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές αναμένεται να διαμαρτυρηθούν για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, κοντά στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες.

Η διαμαρτυρία διοργανώνεται από ομάδες όπως οι Writers Against the War on Gaza LA (WAWOG), οι Film Workers for Palestine, τα μέλη της SAG-AFTRA για την κατάπαυση του πυρός και η εβραϊκή οργάνωση Jewish Voice for Peace, υπό το σύνθημα «While you’re watching, bombs are dropping», το οποίο κυκλοφόρησε και κατά τη διάρκεια του Super Bowl τον περασμένο μήνα.

«Τα Όσκαρ έρχονται αυτή την Κυριακή – την ίδια μέρα που το Ισραήλ απείλησε να εισβάλει στη Ράφα, όπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο», αναφέρει το JVP σε ανάρτησή του στο Instagram.

«Δεν θα μας αποσπάσει την προσοχή η βιομηχανία του θεάματος. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των Παλαιστινίων. Ας κινητοποιηθούμε και ας βγούμε στους δρόμους για να δείξουμε ότι αρνούμαστε να κοιτάξουμε αλλού από αυτή τη συνεχιζόμενη γενοκτονία! Κατάπαυση του πυρός ΤΩΡΑ!»

09:28 Ο Μπάιντεν θέλει να δει ένα σχέδιο για την εκκένωση της Ράφα, λέει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να δει ένα σχέδιο για την εκκένωση των Παλαιστινίων πριν από μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

«Εκκενώσαμε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους από το βορρά προς το νότο και τώρα πρέπει να τους μετακινήσουμε δυτικά και σε άλλες περιοχές πριν από την επιχείρηση στη Ράφα», ανέφερε σε δηλώσεις του που επικαλείται η Δημόσια Ραδιοφωνία του Ισραήλ.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στην πόλη στη νότια Γάζα, η οποία είναι γεμάτη με εκτοπισμένους ανθρώπους που έφυγαν από το βόρειο τμήμα του θύλακα λόγω της επίθεσης του Ισραήλ.

09:14 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν σε ολονύκτιες ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και μια γυναίκα, συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σε νυχτερινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι επιδρομές αναφέρθηκαν στη Ραμάλα και στα βόρειά της, στο Μπιρζάιτ. Περισσότερες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη Ναμπλούς και στα κοντινά χωριά Μπέιτα και Σάλεμ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης επιδρομές στη Βηθλεέμ και στον προσφυγικό καταυλισμό Dheisheh νότια της πόλης, όπου συνελήφθη ένας Παλαιστίνιος.

09:02 Διαδήλωση στη Ρώμη

Χιλιάδες διαδήλωσαν στη Ρώμη το Σάββατο σε αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

08:57 Ο πρόεδρος του Ισραήλ θα παραστεί στα εγκαίνια του μουσείου του Ολοκαυτώματος στο Άμστερνταμ εν μέσω διαμαρτυρίας για τη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ πρόκειται να παραστεί στα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Ολοκαυτώματος στο Άμστερνταμ εν μέσω προγραμματισμένης διαμαρτυρίας κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Το μουσείο δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι είχε προσκαλέσει τον Χέρτσογκ πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την επακόλουθη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία έχει μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα σε ερείπια.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με τα επικείμενα εγκαίνια του Ολλανδικού Εθνικού Μουσείου Ολοκαυτώματος, όπου έχει προγραμματιστεί να παρευρεθεί ο Ισραηλινός πρόεδρος Χέρτζογκ», δήλωσε η ολλανδική εβραϊκή αντισιωνιστική οργάνωση Erev Rav σχετικά με την επίσκεψη του Χέρτζογκ.

Είπε ότι τα μέλη της οργανώνουν διαμαρτυρία με την ολλανδική παλαιστινιακή κοινότητα και τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι ενώ οι διαδηλωτές τιμούν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχοι όταν συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα.

08:53 «Genocide Joe» – Ακτιβιστής διακόπτει ομιλία του Μπάιντεν

Ένας ακτιβιστής υπέρ της Παλαιστίνης διέκοψε τον Τζο Μπάιντεν την ώρα που εκφωνούσε προεκλογική ομιλία στην Ατλάντα της νότιας πολιτείας της Τζόρτζια.

«Είσαι δικτάτορας, genocide Joe», ακούστηκε να φωνάζει ο ακτιβιστής σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. «Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι είναι νεκροί. Παιδιά πεθαίνουν».

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο διαδηλωτής απομακρύνθηκε από το προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν «δυσανασχέτησε» με το «πάθος» του διαδηλωτή. Ο Αμερικανός ηγέτης πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλοί Παλαιστίνιοι που θυματοποιούνται άδικα».

08:45 Καταστράφηκαν τα γραφεία ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Γάζα

Το Ταμείο Αρωγής Παιδιών της Παλαιστίνης (PCRF) δήλωσε ότι το τελευταίο γραφείο του που είχε απομείνει στη Γάζα καταστράφηκε σε ισραηλινή επίθεση.

Σε μια ανάρτηση στο Χ, η ομάδα ανάρτησε φωτογραφίες ενός κτιρίου που είχε μετατραπεί σε ερείπια και δήλωσε ευγνώμων που «κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια αυτών των βομβαρδισμών».

Το PCRF, που ιδρύθηκε το 1991 στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι παρέχει ιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένα και άρρωστα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη στο τοπικό ιατρικό σύστημα.

08:33 «Ούτε μία σπιθαμή δεν είναι ασφαλής»

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στη Λωρίδα της Γάζας, όπου είχαν καταφύγει 21 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Τουλάχιστον 13 γυναίκες και παιδιά -μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι πέντε μηνών, η Ζέινα, και ένα εξάχρονο αγόρι, ο Ομάρ- σκοτώθηκαν.

Ο παππούς ενός από τα παιδιά που σκοτώθηκαν δήλωσε στο Al Jazeera ότι ήταν ο μόνος άνδρας μέσα στο σπίτι.

«Δεν υπάρχει ασφαλής ζώνη σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», είπε. «Ούτε μια σπιθαμή δεν είναι ασφαλής. Οι Ισραηλινοί λένε ψέματα. Μας είπαν ότι προς τα νότια είναι ασφαλές. Αναγκαστήκαμε να βρούμε καταφύγιο εδώ. Είμαστε όλοι πολίτες. Όλοι όσοι ήταν μέσα στο σπίτι ήταν γυναίκες και παιδιά.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται διεθνές δικαστήριο ή διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε. «Όλα αυτά είναι απλά ψέματα. Όλα αυτά τα ονόματα δημιουργήθηκαν για να στηρίξουν τους ισχυρούς ενάντια στους αδύναμους, τους καταπιεστές ενάντια στους καταπιεσμένους».

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

«Κλείνουν» τα πρώτα φιλικά στον Άρη

Οι κιτρινόμαυροι αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινώσουν τρία ή τέσσερα παιχνίδια προετοιμασίας, που θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, κατά το διάστημα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024