Μακρόν: Η Γαλλία ετοιμάζεται να εισάγει το δικαίωμα στην ευθανασία
Ο Εμμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει το νομοσχέδιο για το «τέλος της ζωής» και στοχεύει σε συζήτηση στο κοινοβούλιο τον Μάιο.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή για πρώτη φορά ότι υποστηρίζει τη νέα νομοθεσία για το τέλος της ζωής που θα επιτρέπει αυτό που αποκαλεί «βοήθεια στο θάνατο» και επιθυμεί η κυβέρνησή του να υποβάλει ένα σχέδιο νόμου στο κοινοβούλιο τον Μάιο.
Οι γείτονες της Γαλλίας Ελβετία, Βέλγιο και Ολλανδία έχουν υιοθετήσει νόμους που επιτρέπουν την ιατρική υποβοήθηση του θανάτου σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά η Γαλλία έχει αντισταθεί σε αυτό το βήμα, εν μέρει υπό την πίεση της Καθολικής Εκκλησίας. Παρόλα αυτά η παθητική ευθανασία επιτρέπεται από το 2005 στη Γαλλία για της μη ανάνηψης. Ο νόμος Claeys-Leonetti για το τέλος της ζωής, που εγκρίθηκε το 2016, επιτρέπει τη βαθιά καταστολή, αλλά μόνο για άτομα των οποίων η πρόγνωση απειλείται βραχυπρόθεσμα.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν θέλει να ονομάσει τη νέα νομοθεσία ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αλλά μάλλον «βοήθεια για να πεθάνει κανείς». Οι χώρες που επιτρέπουν την παθητική ευθανασία είναι πολλές περισσότερες, ενώ ανά περιπτώσεις επιτρέπεται τόσο η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, όσο και η ενεργητική ευθανασία.
Τι αφορά ο προτεινόμενος νόμος που θα έλθει προς ψήφιση τον Μάιο
«Δεν δημιουργεί, αυστηρά μιλώντας, ένα νέο δικαίωμα ούτε μια ελευθερία, αλλά διαγράφει έναν δρόμο που δεν υπήρχε μέχρι τώρα και ο οποίος ανοίγει τη δυνατότητα να ζητηθεί βοήθεια στο θάνατο υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις», είπε. Ο Μακρόν είπε ότι οι προϋποθέσεις αυτές θα πρέπει να πληρούνται και ότι μια ιατρική ομάδα θα αξιολογεί και θα διασφαλίζει ότι τα κριτήρια για την απόφαση είναι σωστά.
Θα αφορά μόνο ενήλικες που είναι σε θέση να λάβουν την απόφαση και των οποίων η πρόγνωση της ζωής απειλείται μεσοπρόθεσμα, όπως ο καρκίνος τελικού σταδίου, είπε. Τα μέλη της οικογένειας θα μπορούν επίσης να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, δήλωσε ο Μακρόν. Το νομοσχέδιο βασίζεται στο έργο μιας ομάδας 184 τυχαία διορισμένων Γάλλων πολιτών που συζήτησαν το θέμα. Ολοκλήρωσαν το έργο τους πέρυσι με το 76% αυτών να δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της δυνατότητας παροχής κάποιας μορφής βοήθειας στο θάνατο, για όσους το επιθυμούν.
Η απόφαση να προωθηθεί η νομοθεσία για το τέλος της ζωής έρχεται μετά την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στο γαλλικό σύνταγμα, ύστερα από συντριπτική πλειοψηφία των νομοθετών στις αρχές του μήνα. Ο Μακρόν προσπάθησε να ενισχύσει την εικόνα του ως κοινωνικού μεταρρυθμιστή (σ.σ. κάτι που ενίσχυσε με πρόσφατες δηλώσεις η προγονή του Τιφέν) μόλις τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το κόμμα του βρίσκεται πάνω από 10 μονάδες πίσω από το ακροδεξιό Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν στις δημοσκοπήσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις