Η Βόρεια Κορέα, ο Κιμ και το «κουμπί»
Προετοιμάζεται ο αυταρχικός ηγέτης της Βόρειας Κορέας για πόλεμο;
Συνεχείς δοκιμές πυραύλων, με δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές και συμβατικές κεφαλές και να πλήξουν στόχους σε μεγάλη ακτίνα.
Διαταγή κατεδάφισης ως «εκτρώματος» της Αψίδας της Επανένωσης, ενός μνημείου αφιερωμένου στην προοπτική επανένωσης της Νότιας και της Βόρειας Κορέας.
Κατάργηση τριών οργανισμών που είχαν αντικείμενο την επίτευξη συμφιλίωσης στην κορεατική χερσόνησο.
Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ τη χαρακτηρίζει πλέον «λάθος», κατονομάζοντας τη Σεούλ ως «πρωταρχικό αντίπαλο και αμετάβλητο κύριο εχθρό».
Τα σημάδια ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επιλέγει την απότομη κλιμάκωση πληθαίνουν, αφήνοντας πολλούς αναλυτές και κυβερνήσεις να αναρωτιούνται εάν είναι έτοιμος να πατήσει το… «κουμπί».
«Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν έχουμε πρόθεση να τον αποφύγουμε», τόνισε ο ίδιος τις προάλλες, σε μια πύρινη ομιλία στην Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση στην Πιονγιάνγκ.
Ζήτησε μάλιστα την κατάρτιση σχεδίου για «πλήρη κατοχή, υποταγή και ανάκτηση» της Νότιας Κορέας, σε περίπτωση πολέμου.
Σε κάθε περίπτωση, διετάχθη η διακοπή κάθε επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα.
Τεχνικά, βορράς και νότος παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1953, μετά τη λήξη του Πολέμου της Κορέας με ανακωχή.
Έπειτα από πολλά σκαμπανεβάσματα, οι σχέσεις της Πιονγιάνγκ και της Σεούλ βαίνουν κλιμακωτά επιδεινούμενες τους τελευταίους μήνες.
Έχει ήδη διακοπεί η διμερής συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, μετά την εκτόξευση τον Νοέμβριο από την Πιονγκγιάνγκ κατασκοπευτικού δορυφόρου.
Σε απάντηση των πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, τα στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ έχουν εντατικοποιηθεί.
Αμφισβητώντας τη λεγόμενη Βόρεια Οριακή Γραμμή -τα de facto θαλάσσια σύνορα στην Κίτρινη Θάλασσα- η Πιονγιάνγκ διεξήγαγε στις αρχές Ιανουαρίου πολυήμερες ασκήσεις, με πραγματικά πυρά πυροβολικού, αναγκάζοντας τις αρχές της Σεούλ να διατάξουν την εκκένωση δύο μικρών νησιών.
Καλλιεργώντας πολεμικό κλίμα, τα βορειοκορεατικά κρατικά ΜΜΕ έχουν αρχίσει έναν νέο πόλεμο προπαγάνδας.
Σε μια από τις αφίσες που κυκλοφόρησαν αναγράφεται μαξιμαλιστικά: «Ας καταστρέψουμε τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και την κλίκα της Δημοκρατίας της Κορέας, χωρίς έλεος!»
Μπλόφα ή πραγματική απειλή;
Ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν λίγο-πολύ την πολεμοχαρή ρητορική του Κιμ Γιονγκ Ουν… παράδοση σε περιόδους κρίσης.
Ο Λιμ Γιουλ-τσαλ, καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Kyungnam στη Σεούλ, την ερμηνεύει ως τακτική σφυρηλάτησης της εσωτερικής ενότητας, ενόσω η Πιονιγάνγκ καταβάλλει δαπανηρές προσπάθειες για την αναβάθμιση του πυρηνικού της οπλοστασίου.
Κατά τον Γουν Γκον Παρκ, ειδικό αναλυτή του νοτιοκορεατικού Πανεπιστημίου Ίγουα, οι πολεμικές ιαχές μαρτυρούν επίσης την ανησυχία του Κιμ Γιονγκ Ουν απέναντι στην ενισχυμένη πυρηνική αποτροπή της Σεούλ και τη σύσφιξη της αμυντικής συνεργασίας της με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Άλλοι αναλυτές ωστόσο διαβλέπουν μια σαφή αλλαγή στάσης.
«Πιστεύουμε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει λάβει μια στρατηγική απόφαση να πάει σε πόλεμο, όπως έκανε ο παππούς του το 1950», γράφουν οι Ρόμπερτ Λ. Κάρλιν και Σίγκφριντ Χέκερ στον 38 North, έναν ιστότοπο εστιασμένο στις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο.
Οι συγγραφείς του άρθρου είναι βετεράνοι αναλυτές σε θέματα Βόρειας Κορέας, με βαθιά γνώση του θέματος.
Πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κάρλιν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον-Πιονγιάνγκ.
Πρώην διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Άλαμος στις ΗΠΑ, ο Χέκερ έχει επισκεφθεί πολλάκις στο παρελθόν τις βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γιονγκμπιόν.
Αποδίδουν εν μέρει τη μεταστροφή του Κιμ στην αποτυχία της διπλωματίας, μετά τις πολλά υποσχόμενες συνόδους κορυφής που είχε το 2018 και 2019 με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Όμως η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου δεν προχώρησε ποτέ και τώρα, αναφέρουν, «η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να σχεδιάζει να κινηθεί με τρόπους που αψηφούν εντελώς τους υπολογισμούς μας».
Οι New York Times υπερθεματίζουν.
«Αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν βλέπουν άμεσο κίνδυνο ενός πολέμου πλήρους κλίμακας στην κορεατική χερσόνησο», αναφέρουν, «ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θα μπορούσε να αναλάβει κάποιου είδους φονική στρατιωτική δράση κατά της Νότιας Κορέας τους επόμενους μήνες».
Δοκιμάζοντας τις αντοχές της Δύσης
Στην Σεούλ επικρατεί πάντως σκεπτικισμός.
«Αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν σκέφτεται να ξεκινήσει έναν πόλεμο φέτος, δεν έχει νόημα να στέλνει αυτή τη στιγμή ένα σωρό όπλα στη Ρωσία», σχολιάζει ο Τε Γιόνγκ Χο, πρώην αναπληρωτής πρέσβης της Βόρειας Κορέας στο Ηνωμένο Βασίλειο, προτού αυτομολήσει το 2016 στη Σεούλ.
Σήμερα είναι εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενοποίησης του νοτιοκορεατικού κοινοβουλίου.
Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, εκτιμά, «προσπαθεί να τρομάξει τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ».
Ο Τζος Ρόγκεν της Washington Post το πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, γράφει, «επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τους φίλους του στη Ρωσία και το Ιράν να κερδίσουν τους πολέμους, στους οποίους ήδη συμμετέχουν».
«Για τη Δύση, αυτή είναι η νεότερη και ταχύτερα αυξανόμενη απειλή» από την Πιονγιάνγκ.
Πρόκειται για αυτό που ο Ρόγκεν είχε περιγράψει σε παλαιότερο άρθρο ως «άξονα των αυταρχικών» μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, αφήνοντας τότε εκτός τον Τούρκο πρόεδρο Ερνογάν.
Τώρα οι ΗΠΑ και η Βρετανία -αμφότερες σε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά- χτυπούν «καμπανάκι» για τις αυξημένες παραδόσεις όπλων από την Πιονγιάνγκ στη Μόσχα, με προορισμό τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας αναφέρει ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, όπλα βορειοκορεατικής κατασκευής στον πόλεμο με το Ισραήλ.
Ακόμη, δε, κι εάν υποτεθεί ότι η πολεμοχαρής τακτική του Κιμ διαταράσσει τις εν εξελίξει προσπάθειες σταθεροποίησης των σχέσεων του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον, μια Βόρεια Κορέα «που δημιουργεί προβλήματα στις ΗΠΑ είναι προς το συμφέρον της Κίνας», παρατηρεί στο VOA o Στιβ Τσανγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου SOAS China στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Αυτό, διευκρινίζει, υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση «δεν θα βγει εκτός ελέγχου, διακινδυνεύοντας έναν πόλεμο που δεν θέλει η Κίνα. Τουλάχιστον όχι μέχρι να είναι έτοιμη»…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις