Κίνα: Ανακάλυψε σωτήριο υποθαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου
H Κίνα ανακάλυψε κοίτασμα πετρελαίου στην Νότια Σινική Θάλασσα, δηλαδή στο διαφιλονικούμενο κομμάτι για το οποίο ερίζουν Κίνα, Ταϊβάν, Μπρουνέι, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Βιετνάμ.
Η ανακάλυψη του Kaiping South από την CNOOC, ενός κοιτάσματος πετρελαίου εκατοντάδων εκατομμυρίων τόνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις στην εξερεύνηση βαθιών υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να οδηγήσει και σε συγκρούσεις στο ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή.
Η τρίτη μεγαλύτερη εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, η China National Offshore Oil Company (CNOOC), αποκάλυψε πρόσφατα ότι έκανε μια τεράστια ανακάλυψη πετρελαίου σε βαθιά νερά στο κοίτασμα Kaiping South. Αυτό θα προσθέσει περισσότερους από εκατό εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου στον συνολικό αποδεδειγμένο όγκο του κοιτάσματος.
Το κοίτασμα Kaiping South βρίσκεται 300 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Guangdong, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Είναι ένα από τα υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου της Κίνας, που αποδίδει κυρίως ελαφρύ αργό πετρέλαιο. Με μέσο βάθος νερού περίπου 500 μέτρα, τα βασικά πετρελαιοφόρα κοιτάσματα είναι ο σχηματισμός Enping, ο σχηματισμός Zhuhai και ο σχηματισμός Wenchang του Παλαιογενούς.
Oι δηλώσεις της CNOOC σχετικά με το κοίτασμα
Ο αναπληρωτής επικεφαλής των ερευνών της CNOOC Xu Changgui δήλωσε σε δελτίο τύπου: «Το Kaiping South Oilfield είναι το πρώτο κοίτασμα της Κίνας με βαθιά νερά και βαθιά κοιτάσματα με αποδεδειγμένο όγκο πάνω από εκατό εκατομμύρια τόνους. Η ανακάλυψη καταδεικνύει πλήρως τις ευρείες προοπτικές για εξερεύνηση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε βαθιά νερά και διευρύνει περαιτέρω τη βάση πόρων για την υψηλής ποιότητας ανάπτυξη της εταιρείας».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Zhou Xinhuai, δήλωσε στο ίδιο δελτίο τύπου: «Τα τελευταία χρόνια, η CNOOC Limited έχει επιτύχει αξιοσημείωτες ανακαλύψεις στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δημιουργώντας έναν νέο πόλο ανάπτυξης για την υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στην εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενισχύοντας έτσι συνεχώς την ικανότητα ενεργειακού εφοδιασμού της».
«Η πλειονότητα των πετρελαϊκών πεδίων της Κίνας βρίσκεται σε ώριμη φάση, αντιμετωπίζοντας φυσική μείωση της παραγωγής, ενώ η έλλειψη σημαντικών νέων ανακαλύψεων αποτελεί πρόκληση για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης αύξησης της παραγωγής με τους σημερινούς ρυθμούς» αναφέρει ο Λιν Τσεν της Rystad Energy στο OilPrice.com. Σύμφωνα με το Statista, η Κίνα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου το 2022, μετά την Ευρώπη, με περίπου 12,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αυτό ήταν πιθανό να οφείλεται στην ολοένα και μεγαλύτερη άνθηση του μεταποιητικού της τομέα και στη συνολική εκβιομηχάνιση, που απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια τα τελευταία χρόνια.
«Ανάσα» για την Κίνα ώστε να μειώσει ή να τερματίσει τις εισαγωγές
Τα προηγούμενα χρόνια, οι περισσότεροι Κινέζοι παραγωγοί πετρελαίου δεν ήθελαν να δαπανήσουν τεράστια χρηματικά ποσά για έρευνες που δεν ήταν πάντα πιθανό να αποφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτή η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει την Κίνα να εισάγει λιγότερο ξένο αργό πετρέλαιο και να επικεντρωθεί εκ νέου στην εγχώρια παραγωγή της, με στέρεες αποδείξεις για τους υπάρχοντες πετρελαϊκούς πόρους.
Η CNOOC έχει επίσης αυξήσει τους στόχους παραγωγής της για το 2024, προσβλέποντας τώρα σε παραγωγή μεταξύ 700 και 720 εκατομμυρίων βαρελιών φέτος. Εάν αυτό συμβεί, αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα πάνω από την παραγωγή ισοδύναμου πετρελαίου του 2023, η οποία ανέρχεται σε 675 εκατομμύρια βαρέλια.
Οι εδαφικές διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας περιλαμβάνουν αντικρουόμενες νησιωτικές και θαλάσσιες διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από διάφορα κυρίαρχα κράτη, συγκεκριμένα τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ), την Ταϊβάν (Δημοκρατία της Κίνας/ROC), το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.
Οι ΗΠΑ έχουν προσθέσει την CNOOC στη μαύρη οικονομική λίστα – «Η CNOOK ενεργεί ως νταής υπέρ της Κίνας»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται εδώ και καιρό στις εκτεταμένες εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη δυνητικά πλούσια σε πόρους Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι επιδιώκει να εκφοβίσει άλλα παράκτια κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η Κίνα λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να προκαλέσουν διαμάχη σχετικά με τις διεκδικήσεις θαλάσσιας κυριαρχίας στην περιοχή και έχουν προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή στέλνοντας αμερικανικά στρατιωτικά πλοία και αεροπλάνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Οι εκατέρωθεν κατηγορίες έχουν βάση.
«Η CNOOC ενεργεί ως νταής για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό για να εκφοβίσει τους γείτονες της Κίνας και ο κινεζικός στρατός συνεχίζει να επωφελείται από τις πολιτικές συγχώνευσης πολιτικών-στρατιωτικών της κυβέρνησης για κακόβουλους σκοπούς», έχουν αναφέρει οι ΗΠΑ.
Το Υπουργείο Εμπορίου κατηγόρησε επίσης την CNOOC ότι παρενοχλεί και απειλεί την υπεράκτια εξερεύνηση και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, «με στόχο να αυξήσει τον πολιτικό κίνδυνο για τους ενδιαφερόμενους ξένους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Βιετνάμ». Όπως υποδηλώνει και η κεντρική φωτογραφία, οι ΗΠΑ διατηρούν σημαντική ισχύ στη Νότια Σινική Θάλασσα, υποστηρίζοντας κατά καιρούς τις αξιώσεις των αντιπάλων της Κίνας και κυρίως της Ταϊβάν. Με την σειρά της ούτε η Κίνα κάνει πίσω στις δικές της αξιώσεις της στην περιοχή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις