Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από κάποιο λαμπερό κόσμημα για να ολοκληρώσεις την εμφάνιση σου. Είτε σας αρέσουν τα ασημένια ή τα χρυσά, τα πολυτελή κοσμήματα ή τα φτηνά κοσμήματα, η διατήρηση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα απαιτεί σωστή φροντίδα – και πολλοί από εμάς δεν τα καταφέρνουμε τόσο καλά σε αυτόν τον τομέα.

Παραδόξως, ορισμένες από τις καθημερινές σας δραστηριότητες θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για τη διάρκεια ζωής των κοσμημάτων σας

Ειδικοί σε θέματα κοσμημάτων μιλούν στην Huffpost για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα των κοσμημάτων σας, όπως το πώς να αποφεύγετε τις φθορές, να τα διατηρείτε καθαρά και πότε πρέπει να ζητάτε τη βοήθεια ενός επαγγελματία.

Για αρχή, «γνωρίστε» τα κοσμήματα σας

Θα εκπλαγείτε από το πόσοι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα από τι είναι φτιαγμένα τα αγαπημένα τους κοσμήματα.

Η Rachel Akmakjian, η διευθύντρια σχέσεων με κοσμηματοπώλες στην BriteCo, δήλωσε: «Τα κοσμήματα μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που μπορείτε κυριολεκτικά να φοράτε κάθε μέρα και, αν το φροντίζετε σωστά, θα είναι το ίδιο με την ημέρα που το αγοράσατε». Αλλά η σωστή φροντίδα ποικίλλει ανάλογα με το υλικό.

Τα πολυτελή κοσμήματα είναι συνήθως κατασκευασμένα από ασήμι 925, χρυσό ή πλατίνα. Αυτά τα κομμάτια είναι συνήθως πιο ακριβά από τα fashion κοσμήματα και αρκετά ανθεκτικά ώστε να αντέξουν δεκαετίες και να περάσουν στις επόμενες γενιές – αλλά όχι χωρίς κάποια φροντίδα.

Σύμφωνα με την Brez, «ο ιδρώτας είναι όξινος από τη φύση του και μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στο μέταλλο – όπως αλλαγή χρώματος και θάμπωμα»

Το ασήμι περιέχει χαλκό, ο οποίος μπορεί να γίνει πράσινος αν εκτεθεί σε χημικές ουσίες, αλκοόλες και θειικά άλατα που βρίσκονται σε κοινά προϊόντα για το δέρμα, όπως αρώματα, έλαια, λοσιόν και αντηλιακά. Ο χρυσός από μόνος του δεν διαβρώνεται, αλλά αν αναμιχθεί με χαλκό, ασήμι, παλλάδιο, ψευδάργυρο ή οποιοδήποτε άλλο κράμα (όπως είναι τα περισσότερα κουμπώματα, ανεξάρτητα από το πόσο καθαρή είναι η αλυσίδα), μπορεί να οδηγήσει σε φθορά.

Τα εκλεκτά κοσμήματα που διαθέτουν πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους χρειάζονται επίσης λίγη αγάπη. Η Karina Brez, κοσμηματοπώλης τρίτης γενιάς, μας προειδοποιεί ότι η συσσώρευση μπορεί να κάνει κακό σε αυτούς τους πολύτιμους λίθους.

«Ορισμένοι πολύτιμοι λίθοι μπορούν να υποστούν ζημιά από τα αρώματα και τις λοσιόν. Για παράδειγμα, τα οπάλιο μπορεί να ραγίσει (να δημιουργηθούν ρωγμές που μιμούνται ιστό αράχνης) και το φίλντισι (εσωτερικό στρώμα) των μαργαριταριών μπορεί να φθαρεί».

Τα fashion κοσμήματα, από την άλλη πλευρά, είναι κατασκευασμένα από φθηνότερα κοινά μέταλλα όπως ο ορείχαλκος και ο χάλυβας, γεγονός που τα καθιστά πολύ πιο ευαίσθητα και επιρρεπή στο ξεθώριασμα. Τα επιχρυσωμένα κομμάτια (βασικά μέταλλα καλυμμένα με ένα λεπτό στρώμα χρυσού φινιρίσματος) και το χρυσό vermeil (καλυμμένο με ένα παχύτερο, πιο ανθεκτικό στρώμα χρυσού 18Κ) εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, καθώς δεν χρειάζεται πολύ για να αφαιρεθεί αυτό το λεπτό στρώμα χρυσού.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες φθοράς των κοσμημάτων

Παραδόξως, ορισμένες από τις καθημερινές σας δραστηριότητες θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για τη διάρκεια ζωής των κοσμημάτων σας. Αν είστε ο τύπος που δεν βγάζει ποτέ τα κοσμήματά του, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Ντους

Ένα ντους με κανονικό νερό είναι εντάξει για τα εκλεκτά κοσμήματα, αλλά το να βυθίσετε ένα fashion κομμάτι στο νερό είναι αρκετό για να το ξεθωριάσει, κάτι που είναι μη αναστρέψιμο για αυτά τα εξαιρετικά εύθραυστα κομμάτια.

Ιδρώτας και άσκηση

Ο ιδρώτας μπορεί να επηρεάσει τόσο τα κοσμήματα όσο και το δέρμα σας. Σύμφωνα με την Brez, «ο ιδρώτας είναι όξινος από τη φύση του και μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στο μέταλλο – όπως αλλαγή χρώματος και θάμπωμα».

Επισημαίνει ότι τις επιπτώσεις αυτές θα τις παρατηρήσετε κυρίως στα fashion κοσμήματά σας ή στα ασημένια κοσμήματα 925. Είναι λιγότερο πιθανό να έχετε πρόβλημα με «υλικά υψηλής ποιότητας, όπως ο συμπαγής χρυσός 18Κ, τα οποία έχουν υψηλότερη συγκέντρωση καθαρού χρυσού και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν χημική αντίδραση με τον ιδρώτα».

Πώς να διατηρήσετε τα κοσμήματά σας καθαρά και λαμπερά

Όταν τα κοσμήματά σας δεν είναι πάνω στο σώμα σας, η Brez προτείνει να τα αποθηκεύετε σε μια μαλακή αποθηκευτική θήκη, όπως ένα βελούδινο ή δερμάτινο δίσκο. Προειδοποιεί κατά του γυαλιού, ειδικά αν έχετε πολύτιμους λίθους, επειδή «ανάλογα με την πέτρα το γυαλί μπορεί να την γρατζουνίσει ή το αντίστροφο».

Για να διατηρήσουν τη λαμπερή τους εμφάνιση, τα πολυτελή κοσμήματά σας πιθανώς χρειάζονται περισσότερο καθαρισμό από ό,τι νομίζετε. Ένας μηνιαίος καθαρισμός για τα καθημερινά κομμάτια είναι ιδανικός, αλλά δεν είναι κακό να τα καθαρίζετε καθημερινά αν το θεωρείτε απαραίτητο.

Πηγή: Huffpost | Κεντρικό gif: Tenor