Σήμα «εξωγήινου σκάφους» που έπεσε στον ωκεανό είχε τελικά γήινη προέλευση
Νέα ανάλυση διαψεύδει -τουλάχιστον εν μέρει- τους ισχυρισμούς ενός αμφιλεγόμενου αστρονόμου που υποστηρίζει ότι βρήκε θραύσματα πιθανού εξωγήινου σκάφους.
Ηχητικά κύματα που αποδόθηκαν σε «διαστρικό αντικείμενο» που έπεσε το 2014 στον Ινδικό Ωκεανό προήλθαν σχεδόν σίγουρα από τους κραδασμούς ενός απλού φορτηγού, εκτιμά νέα μελέτη, η οποία θέτει εκ νέου υπό αμφισβήτηση τον ισχυρισμό για εξωγήινο σκάφος.
Το 2023, ο αμφιλεγόμενος Άβι Λεμπ, αστρονόμος του Χάρβαρντ που κυνηγά εξωγήινους, πραγματοποίησε αποστολή στον Ινδικό Ωκεανό κατά την οποία ένα ερευνητικό σκάφος έσερνε έναν μαγνήτη στο βυθό για να συλλέξει θραύσματα του αντικειμένου.
Ο ερευνητής ανακοίνωσε πέρυσι ότι στη διάρκεια του ταξιδιού συλλέχθηκαν μεταλλικά σφαιρίδια ιδιαίτερης σύστασης που ενδέχεται να είχαν «εξωγήινη τεχνολογική προέλευση».
Ο ισχυρισμός του Λεμπ έγινε δεκτός με χλευασμό από συναδέλφους του, οι οποίοι επισήμαναν ότι το να βρει και να ταυτοποιήσει κανείς θραύσματα ενός αντικειμένου που έπεσε στον ωκεανό από το Διάστημα θα ήταν πιο δύσκολο από το να βρει ψύλλο στα άχυρα.
Το πιθανότερο, είπαν, είναι ότι ο Λεμπ είχε απλώς συλλέξει άσχετους μικρομετεωρίτες από τον βυθό, πιθανότατα σε συνδυασμό με σωματίδια μεταλλικών ρύπων.
Οι αμφιβολίες τώρα πολλαπλασιάζονται μετά την τελευταία ανακοίνωση ερευνητών του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς», οι οποίοι ανέλυσαν τα ηχητικά κύματα που είχαν αποδοθεί στο αντικείμενο.
Η μελέτη τους, η οποία δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα σήματα που είχαν καταγραφεί στην Παπούα Νέα Γουινέα προέρχονταν σχεδόν σίγουρα από βαρύ όχημα.
«Το σήμα άλλαζε κατεύθυνση στην πορεία του χρόνου και ταίριαζε ακριβώς με έναν δρόμο που περνά δίπλα από το σεισμόμετρο» δήλωσε σε ανακοίνωση του «Τζονς Χόπκινς» ο Μπέντζαμιν Φερνάντο, επικεφαλής της μελέτης.
Το πιθανότερο είναι ότι τα ηχητικά κύματα προήλθαν από φορτηγό που παρέδωσε κάποιο φορτίο στο τοπικό νοσοκομείο και στη συνέχεια αποχώρησε κινούμενο αντίθετα στον ίδιο δρόμο, προκύπτει απο την ανάλυση.
Ο Φερνάντο αναγνωρίζει ότι «είναι πολύ δύσκολο να πάρεις ένα σήμα και να επιβεβαιώσεις ότι δεν προερχόταν από κάτι».
»Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε ότι υπάρχουν πολλά τέτοια σήματα και έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που θα περιμέναμε από ένα φορτηγό και κανένα από τα χαρακτηριστικά που θα περιμέναμε από ένα μετέωρο».
Η ομάδα του Φερνάντο δεν υποστηρίζει πως το επίμαχο αντικείμενο δεν υπήρξε ποτέ, εκτιμά όμως ότι επρόκειτο για συνηθισμένο διαστημικό βράχο που έπεσε περισσότερο από 160 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή που ερεύνησε ο Λεμπ, σύμφωνα με μετρήσεις που συλλέχθηκαν από σταθμούς στην Αυστραλία και το Παλάου που επαγρυπνούν για δοκιμές πυρηνικών όπλων.
«Όχι μόνο χρησιμοποίησαν λάθος σήμα, έψαχναν και στο λάθος μέρος» δήλωσε ο Φερνάντο.
Ο Λεμπ, πάντως, επιμένει στον ισχυρισμό του. Σε νέα ανάρτησή του, ο αμφιλεγομενος αστρονόμος υποστηρίζει ότι η περιοχή της έρευνας δεν καθορίστηκε αποκλειστικά με βάση το επίμαχο σήμα στην Παπούα Νέα Γουινέα. Οι υπολογισμοί, λέει, βασίστηκαν σε μετρήσεις αισθητήρων του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
«Τα σεισμικά δεδομένα είναι εντελώς άσχετα με την τοποθεσία του μετεώρου» είπε ο Λεμπ στην Washington Post.
H ανακοίνωση του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς», πρόσθεσε, «έρχεται από ανθρώπους που δεν έκαναν κανένα έργο. Δεν συνέλεξαν υλικό, δεν ανέλυσαν τίποτα. Απλά κάθονται στις καρέκλες τους και εκφράζουν άποψη».
Ωστόσο τα δεδομένα από τους αισθητήρες του Πενταγώνου, τα οποία υποδεικνύουν ότι το αντικείμενο είχε εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα και επομένως είχε διαστρική προέλευση, είχαν προηγουμένως αμφισβητηθεί από ερευνητές της NASA.
Δεν θα ήταν εξάλλου η πρώτη φορά που ο Λεμπ κάνει λάθος. Παλαιότερα είχε υποστηρίξει ότι το «Ομούαμούα», το πρώτο επιβεβαιωμένο διαστρικό αντικείμενο, το οποίο πέρασε με μεγάλη ταχύτητα από το Ηλιακό Σύστημα το 2017, ήταν στην πραγματικότητα εξωγήινο σκάφος.
Βασικό επιχείρημά του ήταν ότι το Οουμούαμούα αύξησε ταχύτητα καθώς απομακρυνόταν από τον Ήλιο. Πιθανότατα όμως η επιτάχυνση οφειλόταν στην εκτόξευση αέριου υδρογόνου ή αζώτου από την επιφάνεια του αντικειμένου, σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες.
Όλοι πλέον έχουν πειστεί πως το αντικείμενο ήταν διαστρικός κομήτης ή πλανητικό θραύσμα από άζωτο.
Παρά τις επικρίσεις, πάντως, ο Λεμπ δηλώνει πως δεν το βάζει κάτω. Όπως είπε στην Washinton Postm, προσπαθεί τώρα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να επιστρέψει στον Ινδικό Ωκεανό και να συλλέξει μεγαλύτερα θραύσματα του εξωγήινου επισκέπτη.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.