Η ουκρανική ταινία «20 ημέρες στη Μαριούπολη», η οποία γυρίστηκε μέσα στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι κατά τη διάρκεια της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ στα βραβεία Όσκαρ στο Λος Άντζελες.

«Ένα είδος συλλογικής αντίστασης στην τραγωδία»

Σε σκηνοθεσία του Mstyslav Chernov, ενός Ουκρανού δημοσιογράφου που κατέγραψε την εισβολή στις αρχές του 2022, το «20 ημέρες στη Μαριούπολη» απέσπασε ευρεία αναγνώριση μετά την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance το 2023, με τον Peter Bradshaw του Guardian να το αποκαλεί «μια καυστική ταινία [που] αποτελεί τρομερό μάρτυρα αυτού του μεγάλου εγκλήματος» σε μια κριτική πέντε αστέρων.

Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Chernov περιέγραψε την ταινία ως «ένα είδος συλλογικής αντίστασης στην τραγωδία».

Ο Chernov και οι συνάδελφοί του Yevhen Malolietka και Vasylysa Stepanenko – οι μόνοι δημοσιογράφοι που είχαν απομείνει στην πόλη – έφεραν στο φως το πώς ήταν η ζωή στη Μαριούπολη υπό ρωσική πολιορκία

Η ταινία θεωρούνταν ισχυρός υποψήφιος για το βραβείο, αφού είχε ήδη αποσπάσει τα βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ από τα Bafta και το Σωματείο Σκηνοθετών της Αμερικής. Τελικά θριάμβευσε έναντι διεκδικητών όπως το πολιτικό ντοκιμαντέρ Bobi Wine από την Ουγκάντα: The People’s President, και η μελέτη για τη νόσο Αλτσχάιμερ The Eternal Memory.

«Ακόμα και τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια το έδειξαν»

Ο Mstyslav Chernov, δημοσιογράφος και φωτογράφος του Associated Press, πέρασε τις πρώτες 20 ημέρες της ρωσικής εισβολής μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία καλύπτοντας τα γεγονότα στην ανατολική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Ο Chernov και οι συνάδελφοί του Yevhen Malolietka και Vasylysa Stepanenko – οι μόνοι δημοσιογράφοι που είχαν απομείνει στην πόλη – έφεραν στο φως το πώς ήταν η ζωή στη Μαριούπολη υπό ρωσική πολιορκία.

Οι Chernov και Malolietka μετέδωσαν ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τη Μαριούπολη, τεκμηριώνοντας τις ρωσικές επιθέσεις όπως τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου της Μαριούπολης μέχρι τις επιθέσεις των ρωσικών τανκς στις κατοικημένες γειτονιές της πόλης.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ούτε ένα τηλεοπτικό κανάλι που να μην μετέδωσε αυτό το υλικό. Ακόμα και τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια το έδειξαν – αν και το ερώτημα είναι φυσικά πώς το πλαισίωσαν», δήλωσε χαμογελώντας ο Chernov.

*Με πληροφορίες από Guardian και village.com.ua