Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στο 9ο Μαθητικό Συμπόσιο Γυμνασίων
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στο 9ο Μαθητικό Συμπόσιο Γυμνασίων Μελών των Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO Αττικής στο Ράλλειο Γυμνάσιο – Λύκειο Θηλέων.
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 9ου Μαθητικού Συμποσίου Γυμνασίων Μελών των Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO Αττικής, με κεντρικό θέμα: «Κυκλική Οικονομία: Ανάγκη και ευκαιρία, για την Αειφορία», το οποίο φιλοξενήθηκε σήμερα στο Ράλλειο Γυμνάσιο – Λύκειο Θηλέων.
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:
«Σας καλωσορίζω στον Πειραιά, στο Ράλλειο Γυμνάσιο – Λύκειο Θηλέων, ένα από τα παλαιότερα και ιστορικά σχολεία της Ελλάδας, με έτος ίδρυσης το 1857, ένα σχολείο που τιμά την πόλη μας. Το 2016 η Ράλλειος μεταστεγάστηκε σε αυτό το νέο κτήριο, σε ένα σύγχρονο, καλαίσθητο, βιοκλιματικό σχολικό συγκρότημα, το οποίο καλύπτει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και είναι εναρμονισμένο με τα μηνύματα των καιρών μας για εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος.
Για αυτό και είναι σημαντικό ότι το ετήσιο Συμπόσιο των σχολείων σας, με θέμα την κυκλική οικονομία, πραγματοποιείται σε ένα τέτοιο δημόσιο κτήριο. Τα φωτοβολταϊκά που είναι στη στέγη της Ραλλείου Σχολής πολύ σύντομα θα συνδεθούν με το δίκτυο, μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σχολείου.
Η Ράλλειος σχολή είναι ένα σχολείο πρότυπο ενεργειακής προσαρμογής, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την πλειονότητα των σχολείων της χώρας και της πόλης μας. Εμείς ως Δήμος Πειραιά, έχουμε εντάξει στον προγραμματισμό μας για τα επόμενα πέντε χρόνια, την ενεργειακή αναβάθμιση μεταξύ άλλων δημόσιων κτηρίων και των σχολείων, με πόρους από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση.
Θα αντικατασταθούν τα κουφώματα και όλα τα φωτιστικά με νέα, τεχνολογίας led, θα γίνουν μονώσεις και θα δημιουργηθούν βιοκλιματικά προαύλια, με ιδιαίτερη έμφαση στη φύτευση πρασίνου, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα σχολεία με θετικό ενεργειακό αποτύπωμα. Ήδη, στο πρόγραμμα που ανέφερα έχουμε συμπεριλάβει το κτήριο του ΕΒΕΠ και το κτήριο του Ομίλων Ερετών στο Πασαλιμάνι, ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε ενεργειακά πολλά κτήρια.
Επιπλέον, δημιουργήσαμε πρόσφατα έναν καινοτόμο χώρο κυκλικής οικονομίας, το Piraeus maker Space, στις εγκαταστάσεις ακόμη ενός ιστορικού σχολείου της πόλης, στο 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά (πρώην ΣΚΥΠ), λίγα μέτρα μακριά από εδώ. Το εργαστήρι Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Πειραιά διαθέτει εργαλεία κατεργασίας διαφόρων υλικών και μια σειρά μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας για την επαναχρησιμοποίηση υλικών στη δημιουργία νέων προϊόντων. Επίσης, λειτουργεί και ως χώρος εκπαίδευσης και πληροφόρησης για διάφορες ομάδες, όπως μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ, τεχνίτες, επαγγελματικές ομάδες κ.ά.
Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια την οποία σκοπεύουμε να επεκτείνουμε. Η κλιματική αλλαγή και οι δυσάρεστες συνέπειές της στις πόλεις είναι όλο και περισσότερο εμφανής. Η μόνη επιλογή που έχουμε σε τοπικό επίπεδο είναι η ενεργειακή μετάβαση των πόλεων μας και η προσαρμογή τους σε αυτές τις ραγδαίες αλλαγές.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους σας για τις εργασίες που έχετε κάνει με αφορμή το σημερινό συνέδριο, αλλά και στα σχολεία και σε εσάς τους καθηγητές που εμπνέετε τα παιδιά και τούς δείχνετε τον δρόμο».
Οι συμμετοχές
Στο 9ο Μαθητικό Συμπόσιο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο Διευθυντής του Ραλλείου Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά Δημήτρης Καλαϊτζίδης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Μαρία –Αικατερίνη Τζιτζικώστα, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Βασιλική Μακρή, η Εθνική Συντονίστρια των Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO Βέρα Δηλάρη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ραλλείου Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά Γιάννης Πέτρου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις