Τετ α τετ Μητσοτάκη – αγροτών: «Λύσεις τώρα» ζητούν οι Θεσσαλοί, συναίνεση στον Κάμπο θέλει το Μαξίμου
Διπλό ραντεβού για τα προβλήματα της Θεσσαλίας – Τα αιτήματα, οι υποσχέσεις - Οι αποζημιώσεις, το masterplan 400 σελίδων, οι αντιδράσεις
Σε δύο διαδοχικές συσκέψεις υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αναλύονται εκ νέου σήμερα τα προβλήματα της Θεσσαλίας, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ρίξει νέες «γέφυρες» στους αγρότες του – διαλυμένου προ εξαμήνου – Κάμπου. Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και δήμαρχοι μαζί με παραγωγικούς φορείς, περνούν πρώτοι την είσοδο του Μαξίμου στις 11 το πρωί και ακολουθεί μετά τις 12:30 η 15μελής αντιπροσωπεία του αγροτικού κόσμου.
Το διπλό ραντεβού κρίνεται ως σημαντικό από όλες τις πλευρές, καθώς θα δείξει εάν υπάρχουν περιθώρια σύμπλευσης και αναζήτησης κοινού τόπου για τα επόμενα βήματα. Αλλά και θα αναδείξει το που διαμορφώνονται αποστάσεις στην προσέγγιση των υπαρκτών – και μεγάλων – προβλημάτων ειδικά στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία. Πρόκειται άλλωστε για τους κλάδους της οικονομίας που επηρεάστηκαν με μεγαλύτερη σφοδρότητα το περασμένο φθινόπωρο.
Δίκιο, αλλά…
Και μπορεί στην κυβέρνηση να αναγνωρίζουν ότι οι αγρότες έχουν δίκιο σε πολλά αιτήματά τους (το έκαναν ήδη από τις μέρες των κινητοποιήσεων ανά την επικράτεια με αποκορύφωμα το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο Σύνταγμα) αλλά επιμένουν ότι οι αντοχές της οικονομίας είναι «δεδομένες». Γι’ αυτό ποντάρουν κυρίως στα μηνύματα συνέχισης του διαλόγου για τον πρωτογενή τομέα και συναίνεσης με την τοπική κοινωνία συνολικά για τα έργα ανάταξης της Θεσσαλίας.
Πάντως μόλις την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 6 εκατ. ευρώ προς τον Δήμο Λαρισαίων για την αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες σε υποδομές, κτίρια κ.λπ. Ειδικά σε ό,τι αφορά το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο της Περιφέρειας έγινε τεχνική σύσκεψη υπό τον Κουρέτα μεταξύ άλλων με τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, με τις εκτιμήσεις της Περιφέρειας να μην είναι τόσο… ενθαρρυντικές: δείχνουν σε ολοκλήρωση των υποδομών από το καλοκαίρι του 2025.
Τα αιτήματα
Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Στη σημερινή συζήτηση σκοπεύουν να θέσουν στον πρωθυπουργό όλες τις εκκρεμότητες σχετικά με αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις, περιμένοντας άμεσες λύσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Ειδικό «κεφάλαιο» της συζήτησης αναμένεται να είναι η δραματική κατάσταση στις παρακάρλιες περιοχές. Το θέμα της Κάρλας μεταφέρουν τακτικά στα «κεντρικά» και γαλάζιοι βουλευτές του Κάμπου.
Είναι βέβαιο ότι ο αγροτικός κόσμος θα ζητήσει άμεση μέριμνα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για το 2024, τη μείωση του κόστους παραγωγής, τα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τα έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής οχύρωσης της Θεσσαλίας.
«Περιμένουμε απαντήσεις, περιμένουμε χρονοδιάγραμμα, περιμένουμε να ικανοποιηθούν αιτήματα. Στέλνουμε το μήνυμα από το Κιλελέρ: ένα μήνυμα εξέγερσης, ένα μήνυμα αντίστασης» είπε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος συμμετέχει στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου. Για «λύσεις τώρα» σχετικά με τα χωράφια που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν, «ειδικά για την Κάρλα όπου 150.000 στρέμματα είναι κάτω από το νερό», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, ο οποίος επίσης συμμετέχει στο ραντεβού.
Άμεσες λύσεις ζητούν οι αγρότες για τον Θεσσαλικό Κάμπο
Masterplan 400 σελίδων
Η κυβέρνηση σκοπεύει να ρίξει το βάρος στο masterplan ανασυγκρότησης, δηλαδή στη μελέτη 400 σελίδων της ολλανδικής συμβουλευτικής εταιρίας HVA Ιnternational. Αυτό πιστοποιούν οι χθεσινές αναφορές του Μητσοτάκη στην κυριακάτικη ανασκόπηση έργου. «Πρέπει να οργανωθούν οι υποδομές, το αρδευτικό -από τα μείζονα προβλήματα της περιοχής, η προστασία πόλεων και κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα συστήματα επεξεργασίας των μετεωρολογικών δεδομένων και έγκαιρης προειδοποίησης, τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων» έγραψε ο πρωθυπουργός, δίνοντας μια ιδέα για τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου.
Το masterplan δεν είναι οριστικό και η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι θέλει τη συναίνεση με τους Θεσσαλούς για την επόμενη μέρα της Περιφέρειας, με σταθερό τον σχεδιασμό για τη θέσπιση εντός του μήνα του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. «Το ολιστικό σχέδιο για να υλοποιηθεί πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας» σημείωσε ο Μητσοτάκης.
Στις 12 Μαρτίου
Στο μεταξύ ο Δημήτρης Κουρέτας έχει προσκαλέσει τους αρμοδίους της HVA International να παρουσιάσουν τη μελέτη τους στην Περιφέρεια και την επιστημονική της ομάδα, την Τρίτη 12 Μαρτίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Και αυτό προκειμένου να «διερευνηθεί διεξοδικά», όπως αναφέρεται, το οικονομικό κοινωνικό και παραγωγικό αποτέλεσμα στο οποίο οι προτάσεις αυτές οδηγούν.
Όμως και ο Μητσοτάκης έσπευσε να διευκρινίσει ότι το masterplan θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση «ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί». Εξάλλου είναι βέβαιο ότι διάφορες προτάσεις θα προκαλέσουν αντιδράσεις.
Αλλαγή καλλιεργειών
Ένα από τα ζητήματα που προδιαγράφεται ότι θα σηκώσει έντονες συζητήσεις είναι και η προοπτική αλλαγής – έστω σε βάθος χρόνου – των καλλιεργειών στον θεσσαλικό Κάμπο. «Οι υπόγειοι υδάτινοι πόροι έχουν εξαντληθεί από την χρόνια υπερεκμετάλλευση.
Γι’ αυτό και ως προς την αγροτική και ζωική παραγωγή, οι Ολλανδοί συνιστούν μετάβαση σε λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες που εξασφαλίζουν καλύτερα εισοδήματα με γενικευμένη αξιοποίηση των θερμοκηπίων και ταυτόχρονη εκπαίδευση των αγροτών ώστε να υιοθετούν καινοτόμες πρακτικές και τεχνικές για βιώσιμη άρδευση» έγραψε ο Άκης Σκέρτσος στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».
Ταυτόχρονα, στο τραπέζι είναι νέα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων, υπό την επίβλεψη εθνικού συντονιστικού κέντρου 24ωρης λειτουργίας, ενώ σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής, εκτός από την ανάγκη για ειδικό σχέδιο στη Λίμνη Κάρλα, προκρίνονται τόσα τα μικρά φράγματα στις ορεινές περιοχές, όσο και τα διαβαθμισμένα αναχώματα εκατέρωθεν του Πηνειού.
Πίεση διαρκείας
Είναι σαφές ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Θεσσαλία προκαλεί πίεση διαρκείας στην κυβέρνηση σε ένα περιβάλλον ακρίβειας που χτυπάει οριζόντια την κοινωνία και προφανώς επιδεινώνει την κατάσταση στον αγροτικό κόσμο του Κάμπου. Καθυστερήσεις και λάθη έχουν προκαλέσει απόγνωση στους πληγέντες, ενόσω η κυβέρνηση φαίνεται να συνειδητοποίησε με καθυστέρηση την οργή που συσσωρευόταν.
Οι προσπάθειές της έχουν στραφεί πλέον στην επιχείρηση «πειθούς» των πληγέντων ότι αφενός θα υλοποιηθούν στο ακέραιο οι μέχρι στιγμής κυβερνητικές δεσμεύσεις, αφετέρου θα δοθεί η «μάχη» στις Βρυξέλλες για τη βελτίωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής – μια ευρωπαϊκή συζήτηση, η έκβαση της οποίας αναμένεται. Το μήνυμα αυτό σκοπεύει να μεταφέρει ο Μητσοτάκης στους εκπροσώπους από τη Θεσσαλία και στις δύο συσκέψεις.
- Κόρινθος: ΙΧ τυλίχθηκε στις φλόγες στην παλαιά εθνική οδό
- Φουρνιέ: «Μου αρέσει πολύ εδώ, απολαμβάνω να παίζω γι’ αυτόν τον κόσμο»
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Ο «αόρατος» φιλόλογος από τον Βύρωνα και οι «παλιοί γνώριμοι» επισκέπτες της αποθήκης
- «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» – Μαρτυρίες από την περιοχή που χτύπησε το νέο όπλο του Πούτιν [video]
- Βραζιλία: Τι αφορούν οι κατηγορίες στον Ζαίρ Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος
- Μυτιλήνη: Πάτησε το panic button και πήρε απάντηση σε 31 λεπτά