About last night…
Ίσως οι πιο σύνθετες ερωτήσεις να βρίσκουν αυτό που αναζητούν στις πιο απλές απαντήσεις. Ίσως πάλι…
Ο μύθος λέει πως ο ίδιος ο Γιάννης Αλαφούζος, αρκετά εκνευρισμένος, αναζητούσε –μάταια- τον Φατίχ Τερίμ κανά δύο ημέρες στο τηλέφωνο για τις απαραίτητες εξηγήσεις. Ήθελε ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού να ρωτήσει τον Τούρκο προπονητή με ποια λογική επέλεξε εκείνο το διήμερο ρεπό Δευτέρα-Τρίτη, έπειτα από τη «γκέλα» της Τρίτης, δίχως να γνωρίζει καν τον αντίπαλο της Κυριακής στην πρεμιέρα των playoffs.
Να καταλάβει γιατί ένας επαγγελματίας προπονητής επιλέγει και για τον εαυτό του και για τους ποδοσφαιριστές του ένα τέτοιο «ακατανόητο» break, που έστειλε άλλους στο βουνό και άλλους στη θάλασσα πριν το –όπως αποδείχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας- εκτός έδρας ντέρμπι, με τον Ολυμπιακό. Μετά από τη μια γκάφα πίσω από την άλλη –Λαμία, Κηφισία, ΟΦΗ-, που έριξαν τον Παναθηναϊκό από την 1η στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Ήταν μόνο ο Γιάννης Αλαφούζος που είχε τη σχετική απορία; Μάλλον όχι και μια βόλτα στα social media εύκολα σε στέλνει απευθείας στα «ίχνη» που άφησε η κουβέντα που προηγήθηκε. Η συζήτηση για το αν ο σεβάσμιος Τερίμ, έχει εξελιχθεί σε έναν «χαβαλέ ετών 70» που δεν μπορεί να πάρει τίποτα στα σοβαρά και δεν καταλαβαίνει την ανάγκη του Παναθηναϊκού για ένα πρωτάθλημα έπειτα από 14 χρόνια.
Σήμερα τον Τούρκο δεν τον ψάχνει κανείς και αυτό είναι σίγουρα καλό νέο για τον ίδιο. Η δε επιλογή του για αυτό το break μνημονεύεται ήδη ως μεγάλο κόλπο με «ευεργετικές ιδιότητες» για ένα γκρουπ που ίσως τελικά αυτό που χρειάζονταν περισσότερο από όλα, δεν ήταν μια προπόνηση παραπάνω αλλά λίγος χρόνος για να καθαρίσει το μυαλό του. Χθες βράδυ έκανε ίσως την καλύτερη εμφάνιση της σεζόν.
Τι είναι τελικά ο Φατίχ Τερίμ, που δεν βγαίνει στο τηλέφωνο; Αυτός που ήταν πάντα. Κάποιος που εδώ και 35 χρόνια στέκεται στο υψηλότερο επίπεδο του ποδοσφαίρου. Ένας Τούρκος που έφτασε ως τον πάγκο της Μίλαν. Και θα ήταν ακριβώς ο ίδιος αν ο Φραν Ναβάρο χθες στο 45’+2΄σημάδευε σωστά έχοντας φάτσα την εστία του Γιούρι Λοντίγκιν για το 2-1. Ίδιος με τον προπονητή που οι ποδοσφαιριστές του κρύβοντας τη μπάλα, την εμφάνισαν εξήντα-οκτώ δευτερόλεπτα αργότερα στην εστία του εμβρόντητου, Αλέξανδρου Πασχαλάκη για το 1-2.
Ίδιος παραμένει και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Εκείνος που η έλευση του στην Ελλάδα, οδήγησε τον Ολυμπιακό σε επτά σερί νίκες αλλάζοντας τους «όρους» της χρονιάς. Εκείνος που Πέμπτη-Κυριακή στο sold out Καραϊσκάκης εμφάνισε μια ομάδα που με έναν τρόπο δέχθηκε επτά φορές το ίδιο γκολ! Και ο Βάσκος δεν τους έστειλε ούτε στο βουνό, ούτε στη θάλασσα. Από «πάνω» από την ομάδα του είναι προσπαθώντας να διορθώσει ότι διορθώνεται, αλλά δίχως να μπορεί να προβλέψει τι άλλο έχει «χαλάσει» στην κακή χρήση που προηγήθηκε. Σα να ανοίγεις το καπό ενός αυτοκινήτου για να φτιάξεις κάτι, και μέχρι να βάλεις το κλειδί στη μίζα να συνειδητοποιείς πως έχει πρόβλημα (και) κάτι άλλο.
Έσπευσαν πολλοί χθες το βράδυ να σταθούν στην επιλογή του για δύο φορ, έστω και αν η 4-2-3-1 διάταξη. Σίγουρα περισσότεροι από εκείνους που διάβασαν με προσοχή τη δήλωση του μετά το ντέρμπι.
«Στα δύο τελευταία παιχνίδια χάσαμε γιατί οι αντίπαλοι έπαιξαν καλύτερα από εμάς. Έκαναν πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι και κατέκτησαν με επιτυχία όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού» είπε θυμίζοντας ότι στο ποδόσφαιρο δεν παίζεις μόνος σου, παίζουν και οι άλλοι. Και όσο για τον… λογαριασμό; «Δεν είναι ότι δεχόμαστε γκολ από κόντρα. Έχουμε αρκετούς παίκτες στην άμυνα, αλλά δεν έχουμε καλή οργανωμένη άμυνα. Δεν μπορεί να μας απειλήσει ένας αντίπαλος με μια κόντρα» πρόσθεσε. Και αυτή η ατάκα του, φώτισε μια λεπτομέρεια που δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να τεκμηριώσει μια απάντηση.
Ο Ολυμπιακός και με τη Μακάμπι παίζοντας με 3 καθαρά χαφ και με τον Παναθηναϊκό με έναν χαφ λιγότερο δεν ήταν καλός. Χθες ο Βάσκος άφησε «έξω» τον Φορτούνη για να προσθέσει τον καλύτερο ανασταλτικά Μασούρα στο πρόβλημα της δεξιάς πλευρά και τον Τσικίνιο για να στήσει με τον «φρέσκο» Ναβάρο μια παγίδα ψηλότερα στον αντίπαλο, έχοντας ταυτόχρονα έναν επιπλέον παίκτη στην περιοχή. Με τη Μακάμπι βρέθηκε να κυνηγά 0-2 από το 8΄ και έπρεπε να ανέβει ένα βουνό. Με τον Παναθηναϊκό προηγήθηκε στο 23΄έστω δίχως να αποδίδει κάτι το ιδιαίτερο.
Και στα δύο παιχνίδια η ομάδα του έχασε, όχι γιατί «εκτέθηκε» στην κόντρα μπάλα πληρώνοντας ρίσκα, ούτε γιατί δεν παρέμεινε με αρκετά πρόσωπα πίσω από αυτή. Έχασε διότι ο ένας μετά τον άλλο οι ποδοσφαιριστές του έκαναν αδιανόητα ατομικά λάθη, όταν οι υπόλοιποι είχαν ήδη φροντίσει να βρίσκονται εκτός θέσης. Σε αυτά τα επτά γκολ, ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης είχε μια πρώτη επέμβαση που έστρωνε τη μπάλα μπροστά στην εστία του, σε επιλογές που παραπέμπουν σε επίπεδο junior.
Ο Έσε (0-1 Μακάμπι), ο Κάρμο (0-2 Μακάμπι), ο Ροντινέι (1-3 Μακάμπι), ο Ρέτσος (1-4 Μακάμπι), ο Ορτέγκα (1-1 Παναθηναϊκός), ο Μπιανκόν (1-2 Παναθηναϊκός), ο Τσικίνιο, ο Μπιανκόν και ο Ορτέγκα (1-3 Παναθηναϊκός); Ξέχασαν όλοι μαζί το ποδόσφαιρο; Πιθανότατα, όχι.
Το γκολ της ισοφάρισης του Παναθηναϊκού με τον Μπακασέτα
Και είναι και άδικο. Διότι ουσιαστικά κανείς από τους εμπλεκόμενους στο παθητικό δεν εμφανίστηκε χειρότερος Πέμπτη-Κυριακή από εκείνους που έμειναν –λόγω θέσης- μακριά από αυτό. Σε δύο παιχνίδια στη σειρά καμιά 15αριά που έπαιξαν αρκετά δεν έφτασαν έστω στο «τυπικό» τους επίπεδο. Για το «παραπάνω» ούτε λόγος
Η εξήγηση ίσως τελικά να είναι λιγότερο σύνθετη. Εννέα παιχνίδια σε έναν μήνα. Με όλους αυτούς να τραβούν σταθερά το κουπί. Λογαριασμός που δεν βγαίνει ακόμη και σε ομάδες που μέσα στην σεζόν δεν είχαν τα προβλήματα του Ολυμπιακού και που δεν χρειάστηκαν τρεις διαφορετικούς προπονητές και 20+ μεταγραφές καλοκαίρι με Γενάρη. Το παράδειγμα του ΠΑΟΚ που επίσης χθες βράδυ την πάτησε είναι μάλλον κατάλληλο. Εννέα παιχνίδια και εκείνος από τις 11 Φλεβάρη. Έχασε τα πέντε, μαζί με την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και το εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου. Έχει και δέκατο τη Πέμπτη όπου πολύ δύσκολα θα αποφύγει και εκείνος τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό.
Φυσικά η σεζόν δεν τελειώνει εδώ. Ούτε για τον ΠΑΟΚ, ούτε για τον Ολυμπιακό. Με σχεδόν τρεις εβδομάδες διακοπής οι προπονητές τους μπορούν μια χαρά να επενδύσουν σε αυτό που κωδικοποιημένα χωρά στη λέξη «ανασύνταξη». Οι Ερυθρόλευκοι πάνε στη Νέα Φιλαδέλφεια στη γνώριμη για εκείνους «με την πλάτη στον τοίχο» κατάσταση. Αν νικήσουν την ΑΕΚ επιστρέφουν στο κόλπο του πρωταθλήματος. Αν χάσουν παραδίδουν τις πιθανότητες τους και ψάχνουν έναν τρόπο για να μην βγουν τέταρτοι και απειληθούν να μείνουν εκτός Ευρώπης.
Την ΑΕΚ που όταν θα γυρίσουμε θα έχει Κυριακή (Ολυμπιακός εντός), Τετάρτη (Παναθηναϊκός εκτός), Κυριακή (ΠΑΟΚ, εντός) την δική της μεγάλη δοκιμασία που έχει ήδη εκνευρίσει τον Ματίας Αλμέιδα –εξ ου και οι ατάκες του Σαββάτου από τον Ματίας Αλμέιδα-. Στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν τελειώνει μέχρι να… τελειώσει. Αρκεί να έχεις κάποιος την περιέργεια να δει το φινάλε.
- Στο στόχαστρο της Amazon και της SpaceX τα εργασιακά δικαιώματα, με τις ευλογίες του Τραμπ
- Υποκειμενική φτώχεια: Γιατί οι 7 στους 10 αισθανόμαστε φτωχοί; – Τι απαντάνε ειδικοί
- Coachella 2025: Lady Gaga, Green Day, Post Malone και Travis Scott είναι οι φετινοί headliners
- Και το ΠΑΣΟΚ εγένετο αξιωματική αντιπολίτευση
- Ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού: Τα κόμματα και οι ευθύνες τους
- Συνελήφθη 49χρονος για τη γιάφκα στο Παγκράτι