Γαλλία: Δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο – Ξεπέρασε τη Ρωσία
Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες των οποίων οι διεθνείς πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17%
Για πρώτη φορά η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, καθώς είδε τις διεθνείς πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 47% την περίοδο 2019-2023, σε σύγκριση με την περίοδο 2014-2018, αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (Sipri), που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η Γαλλία ξεπέρασε τη Ρωσία, οι εξαγωγές όπλων της οποίας μειώθηκαν – προφανώς λόγων των διεθνών κυρώσεων – εντυπωσιακά (-53% μεταξύ 2019 και 2023).
Οι πέντε πρώτες χώρες
Η Γαλλία αντιπροσωπεύοντας το 10,92%, των διεθνών πωλήσεων όπλων βρίσκεται λίγο μπροστά από τη Ρωσία, που έπεσε στο 10,54% αναφέρει το Sipri. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες των οποίων οι διεθνείς πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17% και αντιπροσωπεύουν πλέον το 42% του συνόλου. Η Κίνα (5,8%) και η Γερμανία (5,6%) κατατάσσονται στην 4η και 5η θέση. Αυτές οι πέντε χώρες αντιπροσωπεύουν το 75% των διεθνών πωλήσεων όπλων.
Η Γαλλία έχει ακολουθήσει μια πιο ενεργητική διεθνή πολιτική τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η έκθεση του Sipri επισημαίνοντας πως οι χώρες που αγοράζουν από τη Γαλλία εκτιμούν τις ευκαιρίες στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας αλλά και το ότι τα γαλλικά όπλα είναι «ITAR free», δηλαδή δεν υπόκεινται στους αμερικανικούς κανονισμούς για τις πωλήσεις όπλων.
- Ισημερινός: Ανταλλαγή πληροφοριών με ευρωπαϊκό κέντρο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442