Γάζα: Ορφανά μεταφέρθηκαν από τη Ράφα στην Δ. Όχθη – Σφοδρές αντιδράσεις ακροδεξιών
Για «ηθική αποτυχία» κάνουν λόγο οι ακροδεξιοί πολιτικοί που εκπροσωπούν τους εποίκους, για τα ορφανά που διασώθηκαν κατόπιν αιτήματος της γερμανικής πρεσβείας.
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
- Μαζική επίθεση με drones σε ρωσική πόλη 1.000 χλμ από τα σύνορα - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- Χιόνια σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης - Πού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες
Ο ισραηλινός στρατός δέχεται επικρίσεις μετά από ρεπορτάζ του τηλεοπτικού Channel 12, σύμφωνα με το οποίο περίπου 70 ορφανά παιδιά από τη Γάζα μεταφέρθηκαν στη Δυτική Όχθη χθες, σε μια κίνηση που συντονίστηκε από το υπουργείο Άμυνας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, αλλά δεν έλαβε ρητή άδεια από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα παιδιά μεταφέρθηκαν λόγω υψηλής επικινδυνότητας από το Παιδικό Χωριό SOS της Ράφα σε μια εγκατάσταση στη Βηθλεέμ κατόπιν αιτήματος της γερμανικής πρεσβείας, μέσω του περάσματος της Τάμπα κοντά στο Εϊλάτ. Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι το ορφανοτροφείο είχε σταματήσει να λειτουργεί, γεγονός που επέβαλε την έκτακτη διάσωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες στο διαδίκτυο στα τέλη Ιανουαρίου, το Παιδικό Χωριό SOS της Γάζας διαχειριζόταν ένα ορφανοτροφείο στη Ράφα της Γάζας όπου φιλοξενούνταν 76 παιδιά και νέοι, ορισμένα από τα οποία είχαν χάσει τους γονείς τους στον πόλεμο. Το ορφανοτροφείο ανέφερε τότε ότι οι κάτοικοί του ήταν ασφαλείς, ενώ είχαν αποθηκευτεί τρόφιμα, νερό και καύσιμα. Στη Ράφα και τη Βηθλεέμ είναι τα εξής δύο χωριά που φιλοξενούν παιδιά, τα υπόλοιπα στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες με τρόφιμα και φύλαξη.
Ουσιαστικά πρόκειται μια μερική εκκένωση παιδιών σε ανάγκη
Το Ισραήλ έχει επιδιώξει να εκκενώσει τους αμάχους της Γάζας από τη Ράφα πριν από μια προγραμματισμένη επίθεση στην πόλη, μια κίνηση που δεν υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, η οποία έχει αντιταχθεί στην εκκένωση των κατοίκων της Γάζας από τον θύλακα, επειδή φοβάται ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει να καταλάβει το έδαφος. Διαμαρτυρίες κατά της επιχείρησης, ωστόσο, δεν διατυπώνουν οι Παλαιστίνιοι, αλλά οι ηγέτες των εποίκων, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο οποίος τη χαρακτήρισε «ηθική αποτυχία» και απαιτεί απαντήσεις από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο σταθμός επικαλείται ανώνυμη πηγή στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας που αποκαλεί την εκκένωση «γελοία και ανήθικη συμπεριφορά απέναντι στους ομήρους στη Γάζα και τις οικογένειές τους». Ο Σλόμο Νε’ εμάν, ο απερχόμενος επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου του Γκους Ετζιόν στη Δυτική Όχθη, που συνορεύει με τη Βηθλεέμ, προτρέπει τους κατοίκους να διαμαρτυρηθούν σε δρόμο που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά, εμποδίζοντας την μεταφορά των ορφανών.
«Παρέχουμε όλο και περισσότερες χειρονομίες και βεβαιωνόμαστε ότι η βοήθεια μεταφέρεται σε μια ομάδα δολοφόνων, όταν αθώοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών, κρατούνται από αυτούς τους κακούς ανθρώπους», αναφέρει σε δήλωσή του.
Πηγές: Times of Israel, Channel 12
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις