Μπερκίν Ελβάν: Θρήνος στο μνημόσυνο για τα 10 χρόνια από τον θάνατό του – Δικαιοσύνη αναζητά η οικογένειά του
Ο Μπερκίν Ελβάν είχε τραυματιστεί από δακρυγόνο που εκτόξευσε η αστυνομία και το οποίο τον χτύπησε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013.
- Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
- Οι ανακαινίσεις εκτινάσσουν τις τιμές των ενοικίων
- Πληροφοριοδότης κατά της OpenAI βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Σαν Φρανσίσκο
- Οργασμοί ύπνου και μακροχρόνιες σχέσεις: Πέντε facts που μάλλον δεν ήξερες για το σεξ
Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατο του Μπερκίν Ελβάν, του 15χρονου αγοριού κουρδικής καταγωγής που σκοτώθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το 2013.
Ο Μπερκίν Ελβάν είχε τραυματιστεί από δακρυγόνο που εκτόξευσε η αστυνομία και το οποίο τον χτύπησε στο κεφάλι ενώ είχε πάει να αγοράσει ψωμί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί.
«Φωνάζω στους δολοφόνους ‘Όταν φιλούν και αγκαλιάζουν τα παιδιά τους, θα πρέπει να θυμούνται το παιδί μου’. Ο πόνος και ο θυμός μας μεγαλώνει».
Απεβίωσε 269 ημέρες αργότερα, με τον θάνατό του να πυροδοτεί ογκώδεις διαδηλώσεις και οργή σε όλη την Τουρκία.
📌Berkin Elvan, katledilişinin 10. yılında mezarı başında anıldı
🗣️Gülsüm Elvan «Katilleri çocuklarına sarılırken benim çocuğumu hatırlasın» dedi.
— Artı TV (@ArtiTV_) March 11, 2024
Όπως κάθε χρόνο, η οικογένεια, οι φίλοι αλλά και απλοί πολίτες τίμησαν τη μνήμη του Μπερκίν κατά τη 10η επέτειο του θανάτου του στον τάφο του στο νεκροταφείο Σισλί του Φερίκιοϊ στην Κωνσταντινούπολη.
10.Yılında #BerkinElvan‘ın mezarı başındayız.
Polisin hedef gözeterek ateşlediği gaz fişeğiyle kafasından vurularak katledildi Berkin.
Sorumlular,emri verenler yargılanmadı. Yargılanan tek polis memuru tutuklanmadı.
Cezasızlık politikaları sona erene dek mücadelemiz devam edecek pic.twitter.com/js4AsMBUgO
— İHD İstanbul Şubesi (@ihdistanbul) March 11, 2024
Στο μνημόσυνο παρέστησαν οι τραγικοί γονείς του Μπερκίν Ελβάν, η μητέρα του Γκιουλσούμ και ο πατέρας του Σαμί, αλλά και πολίτες και πολιτικοί.
Berkin Elvan, katledilişinin 10’ncu yılında mezarı başında anıldı#BerkinElvan
➡️https://t.co/UNmOo0897h pic.twitter.com/AFRksHLm8g
— Özgür Gelecek (@ozgur__gelecek) March 11, 2024
«Εδώ και 10 χρόνια ζητάμε δικαιοσύνη»
Το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα οδύνης αλλά και οργής, καθώς δέκα χρονιά μετά τον άδικο χαμό του Μπερκίν Ελβάν δεν έχει υπάρξει ακόμα απονομή δικαιοσύνης.
Berkin Elvan’sız 10 yıl: “Artık kokusu sadece burnumuzda tütüyor”https://t.co/88vVSp7JFi
— Medyascope (@medyascope) March 11, 2024
Η Γκιουλσούμ Ελβάν δήλωσε ότι έχουν περάσει 10 χρόνια «από τότε που τον μύρισα. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που τον αγκαλιάσαμε, από τότε που του μιλήσαμε. Εδώ και 10 χρόνια ζητάμε δικαιοσύνη. Φωνάζω στους δολοφόνους ‘Όταν φιλούν και αγκαλιάζουν τα παιδιά τους, θα πρέπει να θυμούνται το παιδί μου’. Ο πόνος και ο θυμός μας μεγαλώνει».
Berkin Elvan’ın mezarı başında konuşan Gülsüm Elvan «Adalet bekledik… Adalet yok… Oğlumun sesini duymayalı on yıl oldu… Katillere sesleniyorum. Çocuklarına sarılırken benim çocuğumu hatırlasınlar. Acımız git gide büyüyor. Öfkemiz git gide büyüyor» dedi. pic.twitter.com/9npTFF9aeU
— Mücadele Birliği Gazetesi (@mucadelebirlig3) March 11, 2024
Από την πλευρά του ο πατέρας του Μπερκίν Ελβάν δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα duvar: «Εύχομαι αύριο να βιώσουν (οι δολοφόνοι) την αδικία που βιώνουμε εμείς σήμερα. Εύχομαι τα παιδιά τους να την βιώσουν. Περιμένω όλοι να δουν πόσο περισσότερη δικαιοσύνη χρειάζεται».
«Είμαστε ευγνώμονες σε όλους σας για την υποστήριξή σας κατά τη διάρκεια του 11ετούς αγώνα για δικαιοσύνη για τον Μπερκίν. Φτάσαμε σε αυτή τη μέρα, με τη δύναμη και την ενέργεια που λάβαμε από εσάς», προσέθεσε.
Η Γκαμζέ Ελβάν, αδελφή του Μπερκίν, ανέγνωσε μία δήλωση εκ μέρους της οικογένειας: «Το γέλιο του, τόσο γεμάτο ζωή, λείπει, το αμήχανο αλλά λαμπερό βλέμμα του… Τώρα, μόνο η μυρωδιά του μένει στη μύτη μας…».
Umut Yürek İsyan Ölmedi Berkin Elvan!
Berkin’in katledilişinin 10.yılında mezarı başındayız.
Berkin’e sözümüz devrim olacak.#BerkinElvan pic.twitter.com/KTvt9vt0FK
— Halkevleri (@Halkevleri) March 11, 2024
Τίμησαν τη μνήμη του Μπερκίν Ελβάν και στα social media
Πολλοί πολίτες και πολιτικοί και ιδίως η οικογένειά του, τίμησαν τον Μπερκίν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη 10η επέτειο του θανάτου του.
«Το σπίτι μας είναι άδειο εδώ και δέκα χρόνια. Ούτε φωνή, ούτε χαμόγελο, ούτε μυρωδιά. Κλαίω γιατί δεν δέχομαι να σε αποχωριστώ από εμάς. Αυτός ο αγώνας μου γίνεται για να μην χρειαστεί να περάσει κανείς άλλος ό,τι περάσαμε εμείς. Δεν θα σταματήσω μέχρι να αναπαυθείς εν ειρήνη, Μπέρκιν μου. Δεν θα τα παρατήσω ποτέ», έγραψε η αδελφή του, Γκαμζέ Ελβάν σε ανάρτησή της στο X.
On yıldır evimiz bomboş. Sesin yok, gülüşün yok, kokun yok.
Bizden koparılmanı kabul etmediğim için tüm bu haykırışım.
Hiç kimse yaşadıklarımızı yaşamasın diye bu mücadelem.
Sen rahat uyuyana kadar durmayacağım Berkinim. Asla vazgeçmeyeceğim. pic.twitter.com/4QdBjkEItH
— Gamze Elvan (@gamzelvaan) March 11, 2024
Bu güzel çocuğu katleden büyük CEZASIZLIK..!! #berkinelvan pic.twitter.com/xCyFOTggKl
— Eren Keskin (@KeskinEren1) March 11, 2024
Tam on yıl oldu.
Giyemediği kıyafetleri, söyleyemediği şarkıları, yaşayamadığı aşkları yarım kaldı.
Bize kalan ise kocaman bir acı.
Berkin’den öğrendik mücadeleyi, yaşam savaşını, adalet arayışını.
Ama şimdi bu yası yaşama vakti. Bugün seninleyiz Berkin’im. pic.twitter.com/4kmLFDO0aU
— Özge Elvan (@ozgeelvan) March 11, 2024
Hiç unutmam seni nasıl çocukluğundan vurdular. Hiç unutmam.
Vefatının 10. yılında, evladımız Berkin Elvan’ı sevgiyle anıyorum. pic.twitter.com/FcLRCTglf4
— Özgür Çelik (@ozgurcelikchp) March 11, 2024
Τι είχε συμβεί
Ο Μπερκίν Ελβάν είχε γίνει ένα από τα σύμβολα των διαδηλώσεων του πάρκου Γκεζί όταν πέθανε στις 11 Μαρτίου 2014, αφού βρισκόταν σε κώμα για 269 ημέρες.
Πέθανε αφού είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από κάνιστρο δακρυγόνων της αστυνομίας, ενώ βρισκόταν έξω για να πάρει ψωμί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ήταν το όγδοο άτομο που σκοτώθηκε στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί.
Η έρευνα
Στο φάκελο της έρευνας άλλαξαν έξι εισαγγελείς. Μετά από αίτημα του εισαγγελέα Φαρούκ Μπιλντιριτζί, το υλικό από κάμερα που ήταν τοποθετημένη σε TOMA (όχημα ελέγχου ταραχών) στην αρχή του δρόμου όπου τραυματίστηκε ο Μπερκίν Ελβάν εξετάστηκε από εμπειρογνώμονα του Εθνικού Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών και η έκθεση ανάλυσης υποβλήθηκε στο φάκελο στις 6 Μαΐου 2014.
Κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα Ισά Νταλγκίτς, το υλικό εξετάστηκε στο εγκληματολογικό εργαστήριο της χωροφυλακής. Στο νέο υλικό αναγνωρίστηκαν δύο ύποπτοι αστυνομικοί και διαπιστώθηκε ότι ένας από αυτούς προκάλεσε τον θάνατο του 15χρονου.
Ωστόσο, ο δικηγόρος της οικογένειας Ελβάν, ο Τζαν Αταλάι, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση για δήθεν «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί.
Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2016.
Ο αστυνομικός που κατηγορείται
Στο κατηγορητήριο που συνέταξε ο Ίσα Νταλγκίτς ζητήθηκε να δικαστεί για «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο» ο αστυνομικός Φατίχ Νταλγκάλι ως μοναδικός κατηγορούμενος.
Όσον αφορά τους 42 αστυνομικούς που ανακρίθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, αποφασίστηκε η μη άσκηση δίωξης.
Ο Όγια Ασλάν, δικηγόρος της οικογένειας Ελβάν, δήλωσε στο bianet ότι μόνο ένας αστυνομικός που βρισκόταν στον τόπο του εγκλήματος διώκεται ποινικά και η υπόθεση δεν καταχωρήθηκε για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» αλλά για «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο», μειώνοντας τη μέγιστη ποινή στα 20 χρόνια.
«Όταν δικάζεται για φόνο με πιθανή πρόθεση αντί για φόνο εκ προμελέτης, ακόμη και αν καταδικαστεί ο αστυνομικός, η ποινή μειώνεται σε έως και 20 χρόνια. Ωστόσο, το υλικό από την κάμερα και μόνο ήταν αρκετό για να ανοίξει μια υπόθεση για φόνο εκ προμελέτης», προσέθεσε.
Το 1ο Ποινικό Τμήμα του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης επικύρωσε την ποινή φυλάκισης 16 ετών και 8 μηνών για τον αστυνομικό για «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο».
Η υπόθεση βρίσκεται πλέον ενώπιον του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Ο Νταλγκάλι Θα φυλακιστεί εάν το Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας, εγκρίνει την ετυμηγορία. Δεν έχει συλληφθεί ακόμη, ενώ εάν η ποινή του επικυρωθεί από το Ακυρωτικό Δικαστήριο θα περάσει πέντε χρόνια και τέσσερις μήνες στη φυλακή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις