Πολιτική συμφωνία για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες με τη Γαλλία και τη Γερμανία εκτός
«Αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε την οδηγία και να βεβαιωθούμε ότι λειτουργεί για εμάς, λειτουργεί για τους ανθρώπους που εργάζονται στις πλατφόρμες παράδοσης»
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Αντίθετες στην οδηγία για την εργασία μέσω πλατφόρμας παραμένουν η Γαλλία και η Γερμανία παρά τις τροποποιήσεις και τις συνεχείς διεργασίες. Μολαταύτα, οι υπουργοί εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων κατάφεραν σήμερα να προχωρήσουν σε πολιτική συμφωνία με στόχο -εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες- την βελτίωση των συνθηκών εργασίας μέσω των ψηφιακών πλατφορμών.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες θα μπορούν να αμφισβητήσουν το καθεστώς το οποίο τους αφορά και κατά συνέπεια θα πρέπει η εταιρεία προχωρήσει στις αποδείξεις που απαιτούνται εξήγησε ο αρμόδιος Βέλγος υπουργός.
Από την πλευρά της, η υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε ότι «στο πνεύμα του συμβιβασμού, αλλά και κατανοώντας πόσο η οδηγία έχει επεξεργαστεί, αναπτυχθεί, συνταχθεί και αναδιατυπωθεί από την πλευρά της ΕΕ αλλά και όσον αφορά την εργασία σε ένα ομοιόμορφο και ένα αλληλέγγυο δίκτυο, αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε την οδηγία και να βεβαιωθούμε ότι λειτουργεί για εμάς, λειτουργεί για τους ανθρώπους που εργάζονται στις πλατφόρμες παράδοσης και λειτουργεί για τα υπόλοιπα κράτη μέλη επειδή είμαστε στην ίδια Ένωση με τις ίδιες ανάγκες και τις ίδιες απαιτήσεις από τους ανθρώπους μας».
Όσον αφορά το Βερολίνο, δεν πήρε θέση κάτι το οποίο οφείλεται στην αντίθεση Γερμανών φιλελεύθερων, μελών του κυβερνώντος συνασπισμού.
Το Παρίσι από την άλλη ζήτησε επιπλέον διευκρινίσεις και πιο συγκεκριμένα το να είναι σαφές ότι δεν υπάρχει αυτόματο τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας παρά μόνο εφόσον υπάρξει αποδεδειγμένη σχέση ιεραρχική, να παραμείνει ο κύριος ρόλος εφαρμογής του συστήματος στα κράτη-μέλη και τέλος το τεκμήριο να αφορά τη διαδικασία και όχι στο τελικό αποτέλεσμα.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2021 με τους αρμόδιους υπουργούς να συμφωνούν στη γενική προσέγγιση του Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2023. Ωστόσο, τα πισωγυρίσματα ήταν αρκετά μέχρι να υπάρξει η πολιτική συμφωνία της 11ης Μαΐου. Πλέον απομένει συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου και Κοινοβουλίου ώστε να καταλήξει να γίνει οδηγία της ΕΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις