Τριπλάσιο αριθμό πυρομαχικών από ότι ΗΠΑ και Ευρώπη μαζί παράγει η Ρωσία για την Ουκρανία
Η Ρωσία παράγει τρεις φορές περισσότερες οβίδες πυροβολικού από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την Ουκρανία
Η Ρωσία φαίνεται σε καλό δρόμο να παράγει σχεδόν τρεις φορές περισσότερα πυρομαχικά πυροβολικού από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ένα βασικό πλεονέκτημα ενόψει αυτής που αναμένεται να είναι μια άλλη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αργότερα αυτό το έτος.
Η Ρωσία παράγει περίπου 250.000 πυρομαχικά πυροβολικού το μήνα, ή περίπου 3 εκατομμύρια ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ για τη ρωσική αμυντική παραγωγή που κοινοποιούνται στο CNN, καθώς και πηγές εξοικειωμένες με τις δυτικές προσπάθειες να εξοπλίσει την Ουκρανία.
Συλλογικά, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν την ικανότητα να παράγουν μόνο περίπου 1,2 εκατομμύρια πυρομαχικά ετησίως για αποστολή στο Κίεβο, δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών
Ο αμερικανικός στρατός έθεσε ως στόχο να παράγει 100.000 βλήματα πυροβολικού το μήνα μέχρι το τέλος του 2025 – λιγότερο από το ήμισυ της ρωσικής μηνιαίας παραγωγής – και ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι πλέον απρόσιτος με τη χρηματοδότηση 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία να έχει σταματήσει στο Κογκρέσο.
«Αυτό που βρισκόμαστε τώρα είναι ένας πόλεμος παραγωγής», δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Το αποτέλεσμα στην Ουκρανία εξαρτάται από το πώς κάθε πλευρά είναι εξοπλισμένη για να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο».
10.000 οβίδες την ημέρα
Αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία εκτοξεύει περίπου 10.000 οβίδες την ημέρα, σε σύγκριση με μόλις 2.000 την ημέρα από την ουκρανική πλευρά. Η αναλογία είναι χειρότερη σε ορισμένα σημεία κατά μήκος του μετώπου των 600 μιλίων, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών.
Το έλλειμμα έρχεται ίσως στην πιο επικίνδυνη στιγμή για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2022. Τα χρήματα των ΗΠΑ για τον οπλισμό της Ουκρανίας έχουν τελειώσει και η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση στο Κογκρέσο ουσιαστικά έχει σταματήσει να δίνει άλλα.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κατέλαβε πρόσφατα την ουκρανική πόλη Avdiivka και θεωρείται ευρέως ότι έχει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης. Η Ουκρανία παλεύει όχι μόνο με πυρομαχικά αλλά και με αυξανόμενες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στην πρώτη γραμμή.
Ρωσική πολεμική μηχανή σε «πλήρη εξοπλισμό»
Η Ρωσία λειτουργεί εργοστάσια πυροβολικού «24/7» σε εναλλασσόμενες 12ωρες βάρδιες, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι εργάζονται τώρα στον αμυντικό τομέα, από 2 έως 2,5 εκατομμύρια πριν από τον πόλεμο. Η Ρωσία εισάγει επίσης πυρομαχικά: το Ιράν έστειλε τουλάχιστον 300.000 βλήματα πυροβολικού πέρυσι – «πιθανώς περισσότερες από αυτό», είπε ο αξιωματούχος – και η Βόρεια Κορέα παρείχε τουλάχιστον 6.700 κοντέινερ πυρομαχικών που μετέφεραν εκατομμύρια οβίδες.
Η Ρωσία «έβαλε ό,τι έχει στο παιχνίδι», είπε ο αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών. «Η πολεμική τους μηχανή λειτουργεί με πλήρη εξοπλισμό».
Ένα χονδροειδές ισοδύναμο στις ΗΠΑ θα ήταν εάν ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικαλέστηκε τον Νόμο για την Αμυντική Παραγωγή, είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να διατάζει τις εταιρείες να παράγουν εξοπλισμό γρήγορα για να υποστηρίξουν την εθνική άμυνα του έθνους.
Η ενίσχυση της Ρωσίας εξακολουθεί να μην είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Δύσης, και αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών δεν αναμένουν από τη Ρωσία σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης βραχυπρόθεσμα. Υπάρχει επίσης ένα όριο στη ρωσική παραγωγική ικανότητα, λένε οι αξιωματούχοι: τα ρωσικά εργοστάσια πιθανότατα θα κορυφωθούν κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο.
Αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ περισσότερα από αυτό που παράγουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη για την Ουκρανία — ειδικά χωρίς πρόσθετη αμερικανική χρηματοδότηση.
Στοχεύοντας την παραγωγή όπλων της Ουκρανίας
Η Ρωσία έχει επίσης πρόσφατα βάλει στο στόχαστρο την εγχώρια αμυντική παραγωγή της Ουκρανίας με τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς της.
«Αν μιλούσαμε για αυτό το περασμένο φθινόπωρο, θα είχαμε μιλήσει για το πώς στόχευαν κρίσιμες υποδομές», είπε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Τώρα αυτό που βλέπουμε είναι κάποια στόχευση κρίσιμων υποδομών, αλλά και πολλή στόχευση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανικής βάσης».
Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, η Ρωσία παράγει από 115 έως 130 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και 300 έως 350 μονόδρομα επιθετικά drones βασισμένα σε ιρανικό μοντέλο που παρέχει η Τεχεράνη, κάθε μήνα. Αν και πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία είχε στο οπλοστάσιό της ένα απόθεμα χιλιάδων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, σήμερα αιωρείται γύρω στους 700, είπε ο αξιωματούχος.
Οι Ρώσοι έχουν πρόσφατα διατηρήσει αυτά τα όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν σε μεγάλα βολέ για να προσπαθήσουν να συντρίψουν την ουκρανική αντιπυραυλική άμυνα. Και έχουν αντισταθμίσει αυξάνοντας τη χρήση drones, στέλνοντας κατά μέσο όρο τέσσερις φορές περισσότερα drones το μήνα από ό,τι τον περασμένο χειμώνα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου