ΓΣΕΕ: Επιτέλους κατώτατος μισθός, ασφάλιση, επίδομα ασθενείας για εργαζόμενους σε πλατφόρμες
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι έντονες πιέσεις της απέδωσαν, η κυβέρνηση υπερψήφισε τη σχετική οδηγία ανταποκρινόμενη στο αίτημα χιλιάδων εργαζομένων
- Ευρωπαίοι συνασπίζονται για να ανταγωνιστούν τη μηχανή αναζήτησης της Google
- Σήκωσε μαχητικά η Πολωνία λόγω «μαζικής επίθεσης της Ρωσίας» στην Ουκρανία
- Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε ο υπερτυφώνας Μαν-γι στις Φιλιππίνες - Κύματα ύψους έως και 14 μέτρα
- Τη ζωή του έχασε 53χρονος πατέρας σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη - Μετέφερε τα παιδιά του στο σπίτι
Για καθοριστικής σημασίας απόφαση της ΕΕ σχετικά με τη ρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στις ψηφιακές πλατφόρμες κάνει λόγο η ΓΣΕΕ η οποία αναφέρεται στη συντονισμένη προσπάθεια των ευρωπαϊκών συνδικάτων στην οποία πρωτοστάτησε και η ίδια η ελληνική συνομοσπονδία εργαζομένων.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «οι έντονες πιέσεις της Συνομοσπονδίας προς την ελληνική κυβέρνηση απέδωσαν, με αποτέλεσμα να δώσει το πράσινο φως υπερψηφίζοντας τη σχετική οδηγία ανταποκρινόμενη στο αίτημα χιλιάδων εργαζομένων.
Με τη συγκεκριμένη οδηγία άνθρωποι που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών θα μπορούν πλέον να αμείβονται τουλάχιστον με τον κατώτατο το μισθό, να λαμβάνουν επιδόματα και φυσικά να ασφαλίζονται.
Η απόφαση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας και τώρα οι εθνικές κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και της χώρας μας, θα πρέπει να προσαρμοστούν για τη γρήγορη εφαρμογή της.
Η ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων
Εργασία σε πλατφόρμες: το τέλος της ψευδούς αυτοαπασχόλησης είναι πλέον εφικτό
Εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών πρόκειται επιτέλους να λάβουν κατώτατους μισθούς, επιδόματα ασθενείας και να αποκτήσουν και άλλα δικαιώματα που συνδέονται με την προστασία της απασχόλησής τους, μετά τη σημερινή υιοθέτηση της οδηγίας για την εργασία σε πλατφόρμες από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Τα συνδικάτα πέτυχαν να συμπεριληφθεί στην οδηγία το τεκμήριο της απασχόλησης με την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Αντί μεμονωμένοι εργαζόμενοι να περνούν από χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες για να αποδείξουν ότι είναι εργαζόμενοι, εναπόκειται πλέον στις εταιρείες πλατφορμών να αποδείξουν ότι δεν είναι εργαζόμενοι.
Η οδηγία αναγνωρίζει επίσης τον ρόλο των συνδικάτων σε όλες τις πτυχές της οικονομίας πλατφόρμας, όπου περιλαμβάνονται και θέματα όπως η διαχείριση αλγορίθμων.
Παρά τις εκκλήσεις για αποδυνάμωση αυτών των διατάξεων, αυτές δεν επηρεάστηκαν από πολυάριθμες επιθέσεις γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη για συλλογικές διαπραγματεύσεις στην οικονομία πλατφόρμας.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών πρόκειται να αυξηθεί σε 43 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις