Θεσσαλία: Τα σχέδια της Περιφέρειας για την αντιπλημμυρική θωράκιση – Η διαφωνία με τους Ολλανδούς
Σύγκλιση απόψεων μεταξύ Περιφέρειας και HVA στα περισσότερα ζητήματα του σχεδιασμού των έργων. Το κύριο σημείο διαφωνίας έγκειται στην αποστράγγιση και διαχείριση των νερών της Κάρλας.
Ένα έργο κοστολογημένο λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ παρουσίασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης (12/03) στο διοικητήριο της Περιφέρειας. Ο κ. Κουρέτας εξήγησε πως το πλάνο των συνεργατών του, συμφωνεί σε πολλά σημεία με αυτό της Ολλανδικής Εταιρείας HVA, με την κύρια διαφωνία να εντοπίζεται στην κατασκευή σήραγγας στην Κάρλα.
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ Περιφέρειας και HVA στα περισσότερα ζητήματα του σχεδιασμού των έργων. Το κύριο σημείο διαφωνίας έγκειται στην αποστράγγιση και διαχείριση των νερών της Κάρλας.
«Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να φτιαχτεί το έργο από την Κάρλα μέχρι το Αιγαίο. Να οδηγούμε το νερό από τον Πηνειό και το φράγμα της Γυρτώνης προς στο Αιγαίο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στη δημιουργία σήραγγας η οποία είχε προταθεί τους προηγούμενους μήνες, την οποία χαρακτήρισε ως «βαλβίδα ασφαλείας» για τη Θεσσαλία.
Οι τέσσερις κίνδυνοι
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε τέσσερις κινδύνους. «Η Θεσσαλία αποτελεί τη μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας και το κέντρο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Παρά ταύτα, η θεσσαλική γεωργία απειλείται άμεσα από 4 κινδύνους»:
Ο πρώτος αφορά, σύμφωνα με την πρόταση, «τον συνεχιζόμενο κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφής του 50% των καλλιεργειών στα πλέον γόνιμα πεδινά και αρδευόμενα εδάφη, από φαινόμενα όπως ο «Daniel» που ενδέχεται να είναι συχνότερα στο μέλλον δεδομένης της κλιματικής κρίσης».
Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά «την δραματική μείωση διαθεσιμότητας του αρδευτικού νερού λόγω υποβάθμισης των υδροφορέων, κυρίως στην ανατολική πεδιάδα της Λάρισας». Όπως σημειώνεται στις προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, «χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας (αρδευόμενης) κατά 540.000 στρ. την τελευταία 20ετία, που συνολικά μειώθηκε στα 840.000 στρ. ενώ παραδοσιακά στον κάμπο καλλιεργούνταν 1,5 εκατ. στρέμματα εδώ και πολλές 10ετίες».
Η μειωμένη παραγωγή των κτηνοτροφών και η υποβάθμιση της γονιμότητας των περισσότερων εδαφών
Επίσης, τονίστηκε πως «σημαντικό αρνητικό αποτέλεσμα αποτελεί και η μειωμένη παραγωγή κτηνοτροφών (καλαμποκιού, μηδικής κλπ) και η υποβάθμιση της κτηνοτροφικής παραγωγής».
Τρίτος κίνδυνος, σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι «η διάβρωση και ερημοποίηση τεράστιων επικλινών εκτάσεων, λόγω αποψίλωσης και υποβάθμισης του εδάφους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στον Ν. Λάρισας, η εγκατάλειψη 750.000 στρ. από σιτηρά την τελευταία 20ετία».
Ο τέταρτος κίνδυνος αφορά «την υποβάθμιση της γονιμότητας των περισσότερων εδαφών κάτω από μη αειφορική καλλιέργεια, με συνεπακόλουθη τεράστια αύξηση των εισροών και του νερού και τελικά τη μείωση της παραγωγικότητας και εγκατάλειψη της αρδευόμενης καλλιέργειας».
Μεσο-μακροπρόθεσμη διαχείριση των υδάτινων πόρων
Αναφορικά με το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας και την μεσο-μακροπρόθεσμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο κ. Κουρέτας παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τόνισε πως «η καταστροφική πλημμύρα έγινε και εξ αιτίας του πρωτοφανούς φαινομένου «Daniel» αλλά και γιατί δεν έγιναν όσα έπρεπε για να μειωθούν οι συνέπειες αυτού», για να συμπληρώσει ότι «η κακή κατάσταση των αναχωμάτων που οδήγησαν στη θραύση τους σε πολλά σημεία και το πλημμύρισμα της Κάρλας, αποτελούν αιτίες πολλαπλασιασμού των καταστροφικών συνεπειών».
Παράλληλα τόνισε, πως φαινόμενα όπως ο «Daniel» θα συμβαίνουν συχνότερα λόγω κλιματικής κρίσης και πως οι μελέτες και τα διαχειριστικά σχέδια πρέπει να διορθωθούν και να αναπροσαρμοστούν στη βάση των νέων δεδομένων.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε και στα αναγκαία έργα ορεινής υδρονομίας που αφορούν την κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης ροής «για να αυξηθεί η κατείσδυση νερού στο έδαφος και ο εμπλουτισμός των υπογείων υδροφορέων, ο έλεγχος διάβρωσης και η αειφορική διαχείριση των δασών και της βιοποικιλότητας των ορεινών οικοσυστημάτων».
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen