Κορονοϊός: Παραμένει στον ανθρώπινο οργανισμό για πάνω από δύο χρόνια!
Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στο αίμα και στους ιστούς για πολύ μεγάλο διάστημα μετά την οξεία φάση της λοίμωξης, γεγονός που ίσως εξηγεί τη «ρίζα» της long Covid.
- Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Ομολόγησε ο 35χρονος
- «Φυσικά και θα παραστώ στην ορκωμοσία Τραμπ», λέει ο Μπάιντεν - Τον κατηγόρησε για «παιδιαρίσματα»
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει στο αίμα και στους ιστούς των ασθενών επί διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει και τα δύο έτη μετά την οξεία φάση της λοίμωξης! Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) η οποία πιθανώς δίνει μια εξήγηση στο γιατί κάποια άτομα εμφανίζουν long COVID.
Ως και 14 μήνες στο αίμα, πάνω από 2 χρόνια στους ιστούς
Οι επιστήμονες εντόπισαν τμήματα του ιού που ονομάζονται αντιγόνα COVID στο αίμα ατόμων που είχαν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2 ως και 14 μήνες μετά τη λοίμωξη. Παράλληλα τμήματα του ιού εντοπίστηκαν μετά από περισσότερα από δύο χρόνια σε δείγματα ιστού ατόμων που είχαν νοσήσει με COVID-19.
Σε ορισμένα δείγματα οι ερευνητές είδαν ότι ο ιός συνέχιζε να είναι ενεργός
«Τα νέα ευρήματα που προέρχονται από δύο μελέτες μας παρέχουν μερικές από τις ισχυρότερες ενδείξεις μέχρι σήμερα σχετικά με το ότι τα αντιγόνα COVID μπορούν να παραμείνουν επί μακρόν στον οργανισμό ορισμένων ατόμων, παρότι εμείς νομίζουμε ότι τα άτομα αυτά έχουν φυσιολογική ανοσολογική απόκριση» ανέφερε ο Μάικλ Πελούζο, ειδικός στα μεταδιδόμενα νοσήματα στην Ιατρική Σχολή του UCSF, ο οποίος ηγήθηκε και των δύο ερευνών που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο για τους Ρετροϊούς και τις Ευκαιριακές Λοιμώξεις στο Ντένβερ (το συνέδριο έλαβε χώρα από τις 3 ως τις 6 Μαρτίου).
Εντοπίζοντας την πρωτεΐνη-ακίδα
Στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης τους οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος 171 ατόμων που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2. Χρησιμοποίησαν ένα υπερευαίσθητο τεστ εντοπισμού της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού η οποία τον βοηθά να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και ανακάλυψαν ότι ο κορωνοϊός έδινε ακόμη το «παρών» στον οργανισμό κάποιων ατόμων ως και 14 μήνες μετά τη λοίμωξη.
Σύνδεση με τη βαριά νόσηση
Μάλιστα όσο πιο βαριά ήταν η λοίμωξη τόσο περισσότερες ήταν και οι πιθανότητες να δείχνει μεγαλύτερη «επιμονή» ο ιός εντός του ανθρώπινου οργανισμού: με βάση τα ευρήματα η πιθανότητα ανίχνευσης των αντιγόνων COVID ήταν περίπου διπλάσια στα άτομα που είχαν χρειαστεί νοσηλεία σε σύγκριση με όσα δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν. Οι πιθανότητες ήταν επίσης υψηλότερες στα άτομα που είχαν δηλώσει ότι είχαν πιο βαριά συμπτώματα COVID, ακόμη και αν δεν είχαν νοσηλευθεί.
Μελέτη σε ιστούς ασθενών και μη
Στη δεύτερη μελέτη τους οι ερευνητές κατέφυγαν στην Τράπεζα Ιστών του UCSF για τη Long COVID η οποία περιέχει δείγματα ιστών που έχουν δωριστεί από ασθενείς με μακρά COVID καθώς και από υγιή άτομα. Στόχος τους ήταν να ανακαλύψουν για πόσο διάστημα μπορεί ο κορωνοϊός να «φωλιάζει» στους ανθρώπινους ιστούς.
Ενεργός ιός στους ιστούς
Εντόπισαν τμήματα ιικού RNA ακόμη και πάνω από δύο χρόνια μετά τη λοίμωξη παρότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο επαναμόλυνσης. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες βρήκαν τον ιό στον συνδετικό ιστό όπου έχουν την έδρα τους τα ανοσοκύτταρα, γεγονός που μαρτυρεί ότι τα τμήματα του ιού προκαλούσαν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε ορισμένα δείγματα μάλιστα οι ερευνητές είδαν ότι ο ιός συνέχιζε να είναι ενεργός.
Η λύση στον γρίφο της μακράς COVID και των επιπλοκών της;
Ο δρ Πελούζο τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες προκειμένου να προσδιοριστεί αν αυτά τα «επίμονα» τμήματα του ιού είναι «ένοχα» για τη μακρά COVID αλλά και για τις επιπλοκές που σχετίζονται μαζί της όπως τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Δοκιμή θεραπειών για «εκρίζωση» του ιού από τον οργανισμό
Με βάση τα καινούργια ευρήματα ο ερευνητής και οι συνεργάτες του στο UCSF προσπαθούν να βρουν λύσεις δοκιμάζοντας αν μονοκλωνικά αντισώματα ή αντι-ιικά φάρμακα μπορούν να απομακρύνουν τον ιό από τον ανθρώπινο οργανισμό και να βελτιώσουν την υγεία ασθενών με long COVID. «Χρειάζεται να γίνει πολλή έρευνα ακόμη αλλά αισθάνομαι ότι κάνουμε πρόοδο στο να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της COVID λοίμωξης» κατέληξε ο δρ Πελούζο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις