Η ηθοποιός που τίμησε το ελληνικό στοιχείο στα Όσκαρ – Το χρυσό βραχιόλι που επέλεξε
Είχε πάνω του τη Νίκη της Σαμοθράκης.
Το κόκκινο χαλί του Dolby Theatre γέμισε για ακόμα μία χρονιά από ξεχωριστές εμφανίσεις, φορέματα υψηλής ραπτικής και εντυπωσιακά κοσμήματα, καθώς κατέφθαναν οι καλεσμένοι στην 96η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ.
Το ελληνικό στοιχείο υπήρχε ξανά στην λαμπερή βραδιά. Η ηθοποιός του Χόλιγουντ, Tζέιμι Λι Κέρτις, περπάτησε στο κόκκινο χαλί των βραβείων επιλέγοντας ένα μαύρο μακρύ φόρεμα, το οποίο ήταν από τον οίκο «Dolce&Gabbana». Αυτό όμως που απογείωσε το ρούχο είναι το χρυσό βραχιόλι που επέλεξε να φορέσει ως αξεσουάρ.
Είναι της σχεδιάστριας Cathy Waterman και δείχνει επάνω του τη Νίκη της Σαμοθράκης. Η σχεδιάστρια δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Instagram μια φωτογραφία με την εμφάνιση της Tζέιμι Λι Κέρτις στο κόκκινο χαλί φορώντας την δημιουργία της. Στη λεζάντα, η Cathy Waterman αποκάλυψε την έμπνευση πίσω από την επιλογή του σχεδίου της.
«Η φτερωτή νίκη ήταν η γιορτή μιας νίκης, όχι ξεκάθαρη από την ιστορία της, αλλά cool. Λατρεύτηκε στον ναό που χτίστηκε γι’ αυτήν. Την είδα για πρώτη φορά στο Λούβρο όταν ήμουν έφηβη και κάτι αξιοσημείωτο συνέβη για εμένα εκείνη τη στιγμή. Μου έδειξε ότι υπήρχε ένας τεράστιος άγνωστος κόσμος εκεί έξω και με οδήγησε σε μια μελέτη της αρχαίας ιστορίας. Τι έμπνευση ήταν για μένα. Είναι τιμή μου που το φοράς, Tζείμι», σημείωσε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από την πλευρά της, η Tζέιμι Λι Κέρτις, ανέβασε σχετική φωτογραφία στο Instagram, όπου ενημέρωσε τους θαυμαστές της ότι φοράει ένα χρυσό βραχιόλι – αντίγραφο που απεικονίζει τη Νίκη της Σαμοθράκης.
Από την αρχαία Ελλάδα η ιστορία του «κόκκινου χαλιού»
Το «κόκκινο χαλί» παραμένει διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο λάμψης και δόξας, άρρηκτα συνδεδεμένο με τα Όσκαρ και την ιστορία τους. Από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ξεκινά η ιστορία του όπου φτάνει την «ηλικία» των 2.500 χρόνων.
Κι όμως, η πρώτη αναφορά σε «κόκκινο χαλί» εντοπίζεται στην τραγωδία του Αισχύλου, Αγαμέμνων (458 π.Χ.), όταν η Κλυταιμνήστρα διατάζει τις δούλες να στρώσουν κόκκινα χαλιά για να υποδεχτούν τον βασιλιά Αγαμέμνονα, που επέστρεφε θριαμβευτής από τον Τρωικό πόλεμο. Βέβαια, η Κλυταιμνήστρα είχε άλλα σχέδια για τον άπιστο σύζυγο που θυσίασε την κόρη της, και το πρώτο «κόκκινο χαλί» της ιστορίας οδήγησε τον Αγαμέμνονα στον θάνατο.
Με ανάλογο συμβολισμό, το κόκκινο χαλί εμφανίζεται σε έργα της αναγεννησιακής τέχνης, ως σύμβολο πλούτου και αριστοκρατίας, συνήθως σε πίνακες που απεικονίζουν βασιλιάδες και ευγενείς, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέεται και με επίσημες τελετές υποδοχής.
Πώς συνδέεται με το Χόλιγουντ
Για πρώτη φορά, το κόκκινο χαλί απλώνεται το 1922, έξω από το Egyptian Theatre στην πρεμιέρα της ταινίας, «Robin Hood». Ο σταρ Ντάγκλας Φέρμπανκς ήταν από τους πρώτους που το πάτησαν, καθιστώντας το αυτόματα σύμβολο Χολιγουντιανής μαγείας.
Κάπως έτσι, το κόκκινο χαλί καθιερώνεται στις μεγάλες πρεμιέρες, καθώς χρησιμεύει κι ως ένα μέσο που φέρνει πιο κοντά τους σταρ με το κοινό, που έχει την ευκαιρία να τους ρίξει μια φευγαλέα ματιά στο απόγειο της επιτυχίας τους. Στα Όσκαρ όμως, η πρώτη εμφάνιση έγινε το 1961, όταν ο Μπαρτ Λάνκαστερ και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ κέρδισαν τα βραβεία πρώτων ρόλων. Στρώθηκε κυρίως για τις ανάγκες της τηλεοπτικής μετάδοσης, για πρώτη φορά στην ιστορία των Όσκαρ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις