Παρεμβάσεις για τη νησιωτική Ευρώπη. Αναδρομή – Προοπτική
Άρθρο του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μιχάλη Αγγελόπουλου, στο city-hub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ,
Με το ψήφισμα της 7ης Ιουνίου 2022, «Νησιά της ΕΕ και πολιτική συνοχής: τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικές προκλήσεις (2021/2079(INI))» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την δημιουργία ενός συμφώνου για τα νησιά και να εκπονήσει ένα κοινό Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης.
Η Ευρώπη δεν είναι μόνον οι ηπειρωτικές της περιοχές. Αποθετήριο πολιτισμού και ιστορίας είναι και τα πολυάριθμα νησιά της αλλά και τόποι ανθρώπινης δημιουργίας και κοινωνικής συνοχής.
Πιο συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Επιτροπή να προβεί σε δυναμική αξιολόγηση του άρθρου 174 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και με την υιοθέτηση μιας πραγματικής ευρωπαϊκής ατζέντας για τα νησιά να καταρτίσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική που α) θα συνάδει με τις τοπικές ανάγκες και πραγματικότητες στην πράξη και β) θα συνυπολογίζει τις ιδιαιτερότητες καθεμίας από τις θαλάσσιες λεκάνες της ΕΕ. Ζητεί παράλληλα από την Επιτροπή, να εκπονήσει μελέτη σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για αυτές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί επίσης να προετοιμαστεί, να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί, το συντομότερο δυνατό, ένα σύμφωνο για τα νησιά, με τη συμμετοχή των βασικών ενδιαφερόμενων μερών και συγκεκριμένα των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, των οικονομικών και κοινωνικών φορέων, της κοινωνίας των πολιτών, των ακαδημαϊκών κύκλων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, με βάση αναφοράς το σύμφωνο για τις πόλεις καθώς και το μελλοντικό αγροτικό σύμφωνο.
Τέλος το δημοκρατικό βήμα της Ευρώπης (Ε.Κ.) υπογραμμίζει ότι ο διάλογος με τις νησιωτικές κοινότητες, και μεταξύ τους, είναι πολύ σημαντικός ώστε να ενθαρρυνθεί η εγγύτητα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, να δημιουργηθούν πολιτισμικές γέφυρες, να τονωθεί το ενδιαφέρον για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να εμπλουτιστεί το σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης με καλές πρακτικές και εξειδικευμένες προτάσεις από τις Ευρωπαϊκές νησιωτικές περιοχές.
Ο Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος είναι: Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ) Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κίνησης Ελλάδας Δικηγόρος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις