Ολοκλήρωση των έργων βασικών υποδομών, κάλυψη των αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών αλλά και οικονομική ενίσχυση νέων ζευγαριών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά και διαμένουν μόνιμα στον δήμο ανήκουν στις…δημοτικές προτεραιότητες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζίτσας, Μιχάλη Πλιάκο.

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες αυτής της θητείας; 

Οι προτεραιότητες είναι πολλές. Ξεχωρίζω όμως την ολοκλήρωση των έργων σε βασικές υποδομές όπως ύδρευση και αποχέτευση καθώς και έργα για να θωρακίσουμε τους οικισμούς που βρίσκονται στη Ζώνη Κινδύνου Πλημμύρας με αντιπλημμυρικά έργα. Προτεραιότητά μας επίσης αποτελεί η ολοκλήρωση έργων σε αθλητικές υποδομές όπως αυτό του Κλειστού Γυμναστηρίου στην έδρα του δήμου την Ελεούσα, και η κατασκευή του μοναδικού δημοτικού κολυμβητηρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. 

Ωστόσο ειδικό βάρος για μας έχουν και οι διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες των δημοτών. Έτσι δρομολογήσαμε ήδη ενέργειες με διττό στόχο αφενός την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και αφετέρου την παραμονή τους στα απομακρυσμένα χωριά. Προς αυτή την κατεύθυνση πριμοδοτούμε δρομολόγια του αστικού και υπεραστικού ΚΤΕΛ για τη διευκόλυνση των μετακινήσεών τους ενώ ενισχύουμε οικονομικά νέα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά και διαμένουν μόνιμα στο Δήμο μας. 

Είναι ο δήμος Ζίτσας μια «έξυπνη πόλη»; 

Από πολύ νωρίς καταφέραμε με εντάξεις δράσεων σε χρηματοδοτικά «εργαλεία» να καταστήσουμε το Δήμο Ζίτσας μια «έξυπνη πόλη». Ο Δήμος μας πρωτοποριακά για τα δεδομένα της Ηπείρου εγκατέστησε στην ιστοσελίδα του σε ειδικά baner το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα και την εφαρμογή smartiscity. Δύο εφαρμογές ανοιχτές σε όλους, επισκέπτες και κατοίκους του Δήμου, που με τη χρήση είτε του κινητού τους, είτε του υπολογιστή, έχουν τη δυνατότητα όλο το 24ωρο αφενός να ενημερώνονται, αφετέρου να υποβάλλουν αιτήματα για τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στην καθημερινότητά τους. Μάλιστα η εφαρμογή smartiscity αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρηστική καθώς αποτυπώνει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα αέριας ρύπανσης που συγκεντρώνουν περιβαλλοντικοί αισθητήρες δίνοντας έτσι τη δυνατότητα κυρίως στις ευπαθείς ομάδες πολιτών να αντλήσουν συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους σε συνάρτηση με το πρόβλημα της αιθαλομίχλης που παρατηρείται τους χειμερινούς μήνες στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι; 

Ο Δήμος Ζίτσας ανήκει στους Δήμους με μεγάλο βαθμό ορεινότητας και έκταση που ξεπερνά τα 550 τ.χλμ. Με μεγάλο αριθμό οικισμών (57 Δημοτικές Κοινότητες και 20 οικισμούς) και τεράστιο αγροτικό και δημοτικού οδικό δίκτυο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έγκυρη και έγκαιρη αντιμετώπιση των ζητημάτων που κάθε φορά ανακύπτουν. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω της πληθώρας των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στα διοικητικά όρια του Δήμου και εξαιτίας της απουσίας της πολιτείας ή και των νομοθετημάτων που λειτουργούν ως τροχοπέδη, αναγκαζόμαστε να δράσουμε με λιγοστά χρήματα, μέσα και προσωπικό κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να δρομολογήσουμε λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζίτσας δραστηριοποιείται η μοναδική ΒΙ.ΠΕ. της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, που με τον τελευταίο νόμο στέρησε σημαντικά ποσά από το Δήμο από τα ανταποδοτικά τέλη ενώ παράλληλα καλούμαστε να διαχειριστούμε τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται από τη λειτουργία της και πιστέψτε με είναι πολλά. 

Από την νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ

Τι περιμένετε από τη νέα Διοίκηση που θα προκύψει στην ΚΕΔΕ; 

Διαχρονικά οι διοικήσεις της ΚΕΔΕ απέδειξαν ότι διακατέχονταν από τη φιλοσοφία που πολύ σοφά στον τόπο μας εκφράζει ο λαός μας με τη παροιμία «ο χορτάτος δεν πιστεύει ποτέ το νηστικό». Ιδεατό για μένα θα ήταν κάποια στιγμή οι Δήμαρχοι με τα συνδικαλιστικά τους όργανα να ανατρέψουν τη φιλοσοφία των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, που όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα καταλήγουν στους Δήμους μέσω του ασφυκτικού ελέγχου των Περιφερειών. 

Περιμένω λοιπόν από τη νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ με τις ενέργειές της να δημιουργήσει με τους 332 Δημάρχους συνθήκες που θα συγκρίνονται με τη δυναμική ενός ακόμη Ελληνικού Κοινοβουλίου. Την πενταετία που διανύουμε θα πρέπει Υπουργοί και Δήμαρχοι ως ισότιμοι συνομιλητές να συνεργάζονται άμεσα με στόχο να λυθούν θεσμικά, οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες αυτής της χώρας. 

Άλλωστε οι Δήμαρχοι και οι υπηρεσίες των Δήμων, απέδειξαν και στην περίοδο της πανδημίας ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή «της μάχης» υπηρετώντας τους πολίτες και αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα εν τη γενέσει τους. 

Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού