Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Άδειασε το πορτοφόλι του Μητσοτάκη για pass – Η Ευρώπη κλείνει την στρόφιγγα και ζητά φόρους

Άδειασε το πορτοφόλι του Μητσοτάκη για pass – Η Ευρώπη κλείνει την στρόφιγγα και ζητά φόρους

Τα πρωτογενή πλεονάσματα που καλείται να παρουσιάσει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη επίδοση από τον πρόβλεψη για ανάπτυξη έχουν το κόστους τους… Το περίφημο επίδομα Πάσχα μπήκε από τον πρωθυπουργό στον «πάγο».

Τέλος στο επίδομα Πάσχα προς απογοήτευση πολλών έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εναρμονισμένος στον «ενάρετο» δημοσιονομικό κύκλο που επιτάσσουν οι «σοφοί» της οικονομίας. «Είμαι σαφής, δεν θα δοθεί» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός βάζοντας οριστική ταφόπλακα στις προσδοκίες για ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών που ο πληθωρισμός της απληστίας έχει τσακίσει περισσότερο απ’ όλους.

Σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία που επιτάσει μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα και ισχυρότερη ανάπτυξη η κυβέρνηση παρακολουθεί με τρόμο το ράλι των ανατιμήσεων πολεμώντας με νεροπίστολα τον εχθρό και μεταθέτει την επιδοματική της πολιτική γνωρίζοντας πως τα περιθώρια έχουν στενέψει.

Πάνω από 10% κάτω από το στόχο οι επενδύσεις

Αυτά συμβαίνουν όταν η οικονομία το 2023 αναπτύχθηκε με 2%, κάτω από τον στόχο του 2,4% που έχει τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, πολλαπλάσιο όμως του μέσου ευρωπαϊκού. Το ΑΕΠ ανέβηκε στα 220 δισ., έναντι 206 δισ. το 2022. Με τα δημοσιονομικά περιθώρια περιορισμένα και τις δαπάνες να έχουν «ταβάνι» ο απόλυτος οδηγός της επιτυχίας επιβάλει τα πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος στο 2,1% από 1,1% πέρυσι, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε επιπλέον ανάγκες ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις περιορίζονται στο 4%,

Στο μεταξύ, με την ιδιωτική κατανάλωση να πηγαίνει καλά και τον πληθωρισμό να αποδεικνύεται σε «φίλο» των κρατικών ταμείων, το πρόβλημα εντοπίζεται στις επενδύσεις που ήταν στο 4%, ενώ ο στόχος ήταν στο 15,5%. Σε αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται οι έλληνες επιχειρηματίες παραμένουν διστακτικοί και το ρεύμα των ξένων επενδύσεων που τόσο διαφήμισε η κυβέρνηση πως έρχεται δεν είναι τελικά τόσο ισχυρό περιοριζόμενο στη σιγουριά που προσφέρει ο κλάδος των ακινήτων και του τουρισμού.

Επικοινωνιακό τέχνασμα

«Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε. Αν μπορεί να κάνουμε κάτι για τους ευάλωτους, θα το κάνουμε απολογιστικά στο τέλος του χρόνου» υποστήριξε (ΣΚΑΪ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαφτίζοντας την αδυναμία, ειλικρίνεια. «Θα ήταν πολύ εύκολο να πω ότι εκλογές έρχονται, να δώσουμε κάτι. Όμως δεν θα το κάνω», είπε θέλοντας να προβάλει το προφίλ του συνετού πολιτικού που δεν ξοδεύει τα λεφτά του ελληνικού λαού πριν την κάλπη.

Στη συνέχεια πέρασε τη μπάλα σε άλλο γήπεδο και ανέφερε ότι η κυβέρνηση απαντά με αυξήσεις μισθών βάζοντας την πήχη ψηλά με μέσο μισθό στα 1500 ευρώ και κατώτατο στα 950 το 2027.

Μόνο που όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί μέχρι τώρα τις έχει καταπιεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός διαλύοντας τους φτωχότερους και φτάνοντας στα όρια της τη μεσαία τάξη.

Συνέντευξη του πρωθυπουργού σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή

Οι στρόφιγγες που κλείνουν

Με τις προβλέψεις για τους πολλούς να μην είναι ευοίωνα όπως όλα δείχνουν το 2024 θα είναι και η τελευταία χρονιά που η κυβέρνηση θα τολμήσει να χορηγήσει κάποια έκτακτη παροχή καθώς από το 2025 έρχεται «μαχαίρι».

To σήμα φρόντισε να δώσει το Eurogroup προαναγγέλοντας μια «ελαφρώς περιοριστική» δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2025 και ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προανήγγειλε ένα «θερμό» καλοκαίρι για τα οικονομικά επιτελεία.

«Οδεύουμε προς ένα πολύ ενδιαφέρον καλοκαίρι όσον αφορά τον συντονισμό μας στη δημοσιονομική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός Επίτροπος. Εφόσον εγκριθούν τον επόμενο μήνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί κανόνες, θα πρέπει να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται ήδη το 2025, εξήγησε ο Επίτροπος Οικονομίας. Παραδέχτηκε ότι «τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ στενά» και αυτό αποτελεί «πρόκληση», όμως όπως είπε, τα περισσότερα κράτη-μέλη συμφωνούν οι νέοι κανόνες να αρχίσουν να εφαρμόζονται το 2025.

Ο Τζεντιλόνι θύμισε επίσης ότι με τους νέους κανόνες, η διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής θα είναι εξειδικευμένη για κάθε χώρα, όπως προβλέπει το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Τόνισε όμως ότι οι υπερχρεωμένες χώρες, θα πρέπει να κάνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να μειώσουν το χρέος τους και να δημιουργήσουν δημοσιονομικά αποθέματα. Τέλος, υποστήριξε ότι εκτός από το νέο πλαίσιο, οι επιδόσεις των κρατών θα κριθούν από τις νέες προβλέψεις της επιτροπής για την γήρανση του πληθυσμού, και άρα, τις δαπάνες του ασφαλιστικού.

Μέσα σε αυστηρά οικονομικά πλαίσια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κληθεί να καθορίσει τα επιτρεπτά ανώτατα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών για την περίοδο 2025-2028 και θα καλέσει κάθε κράτος μέλος να προχωρήσει στη διαμόρφωση των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων Δημοσιονομικής Στρατηγικής χωρίς παροχές πέραν όσων περιλαμβάνονται στα προγράμματα και ορθάνοιχτο παράθυρο να προκύψουν μόνο μέσω της επιβολής κάποιου φόρου.

Συγκρατημένη η Ευρώπη

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024