Γάζα: Το πλωτό λιμάνι στήνεται για την «εθελοντική» μετανάστευση, υποστηρίζει το Αναντολού
«Το πλωτό λιμάνι στις ακτές της Γάζας είναι μια ανθρωπιστική πρόσοψη που κρύβει την εθελοντική μετανάστευση προς την Ευρώπη» και «υπονομεύει την κυριαρχία του θύλακα», λέει Ιορδανός ειδκός.
Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του συνέχισαν να επιδεικνύουν ακλόνητη υποστήριξη στο Ισραήλ, οδηγώντας ορισμένους επικριτές να θεωρούν την Ουάσινγκτον ως βασικό παράγοντα στη σύγκρουση όπως αναφέρει το πρακτορείο Αναντολού.
Ωστόσο, μια πρόσφατη δήλωση του Μπάιντεν την Παρασκευή εισήγαγε μια απροσδόκητη εξέλιξη, καθώς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατευθύνει τον αμερικανικό στρατό σε μια «επείγουσα αποστολή για τη δημιουργία ενός λιμανιού στη Λωρίδα της Γάζας» προκειμένου να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.
Αλλά οι παρατηρητές βλέπουν μια άλλη πτυχή στο πλωτό λιμάνι, που συνδέεται με την ενθάρρυνση της εθελοντικής παλαιστινιακής μετανάστευσης προς την Ευρώπη και την εξάλειψη του ρόλου του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, θέτοντας ουσιαστικά το Ισραήλ υπό τον έλεγχο όλων των διαβάσεων της Γάζας και τερματίζοντας κάθε παλαιστινιακή κυριαρχία σε αυτές.
Δεν είναι πιο εύκολο να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια από την ξηρά σε μεγαλύτερες ποσότητες;
Ο Hisham Khreisat, Ιορδανός εμπειρογνώμονας στρατιωτικών και στρατηγικών υποθέσεων, δήλωσε στο Anadolu ότι «το πλωτό λιμάνι στις ακτές της Γάζας είναι μια ανθρωπιστική πρόσοψη που κρύβει την εθελοντική μετανάστευση προς την Ευρώπη. Αυτό το στρατιωτικό τακτικό λιμάνι θα λάβει την ισραηλινή έγκριση επειδή ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιδιώκει αυτή την ιδέα από την αρχή του πολέμου, με στόχο την εθελοντική μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας και τη φυγή τους στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ιδέα της δημιουργίας του λιμανιού «δεν είναι καινούργια», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ένα παλιό θέμα που τέθηκε πριν από 10 χρόνια». «Αλλά ο Avigdor Lieberman (ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Ισραήλ το σπίτι μας») απέτυχε στην ιδέα όταν ήταν τότε υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Μεταφορών Israel Katz τότε», πρόσθεσε. Ο εμπειρογνώμονας συνέχισε: «Ο Katz πρότεινε ξανά την ιδέα, επιτυγχάνοντας συμφωνία από την Κύπρο και την Ελλάδα».
Εξήγησε ότι «ένα λιμάνι στην Κύπρο, που θα πληρωθεί από τις ΗΠΑ, θα διατεθεί έτσι ώστε να τοποθετηθεί το αμερικανικό λιμάνι στην παραλία Χαν Γιουνίς της Γάζας». Ο Khreisat τόνισε ότι «το κρίσιμο είναι ότι όλα τα πλοία που στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα πηγαίνουν απευθείας στο αμερικανικό λιμάνι στη Γάζα, αλλά θα πηγαίνουν στο λιμάνι του Ashdod για να ελεγχθούν, και στη συνέχεια θα στέλνονται υπό τον έλεγχο του ισραηλινού ναυτικού και των drones στο παλαιστινιακό έδαφος».
«Ο αμερικανικός στρατός θα παραμείνει στη θάλασσα και θα επιβλέπει το λιμάνι, διότι η Γάζα θεωρείται εχθρικό περιβάλλον»
«Τα πλοία από το λιμάνι της Κύπρου στο Άσντοντ θα είναι υπό τον έλεγχο του ισραηλινού ναυτικού και των δορυφόρων», διευκρίνισε ο Khreisat. Ο Ιορδανός εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι πιστεύει ότι «ο Μπάιντεν ανησυχεί πολύ για τις συνέπειες της εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Ράφα και την αποτυχία να τερματιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, γεγονός που θα αντανακλάται στα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ».
«Ως εκ τούτου, θα σπεύσει (ο Μπάιντεν) να κατασκευάσει το λιμάνι», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «δεν θα υπάρξει ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στη Γάζα, αλλά θα υπάρξουν διεθνείς οργανισμοί που θα επιφορτιστούν με την επίβλεψη της παράδοσης της βοήθειας. Η βοήθεια θα αποσταλεί από το αεροδρόμιο της Λάρνακας στη Κύπρο, το οποίο είναι το κύριο κέντρο αρωγής». Ο Khreisat επιβεβαίωσε ότι «το Ισραήλ θα συμφωνήσει στο λιμάνι για δύο λόγους: τη διευκόλυνση της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων και την επίγεια επίθεση στη Ράφα χωρίς να προκαλέσει την Ουάσιγκτον».
Συμπλήρωσε ότι «το πέρασμα της Ράφα θα τεθεί αναμφίβολα εκτός λειτουργίας, επειδή το Ισραήλ δεν το εμπιστεύεται και το θεωρεί ως το κύριο σημείο εισόδου για τα όπλα της Χαμάς».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου υποστηρίζει ότι η επίθεση στην πόλη Ράφα είναι το κλειδί για τη νίκη και ότι οι παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης αποκτούν όπλα μέσω λαθρεμπορίου μέσω της Αιγύπτου.
Το πέρασμα της Ράφα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς τα βόρεια περάσματα παραμένουν κλειστά
Η σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, τελευταίο καταφύγιο για τους 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένους, έχει προκαλέσει περιφερειακές και διεθνείς ανησυχίες. Το Ισραήλ διεξάγει επίθεση αντιποίνων στη Γάζα μετά από διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Από την επίθεση έχουν σκοτωθεί σχεδόν 31.000 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 72.500 άλλοι εν μέσω μαζικής καταστροφής και ελλείψεων σε είδη πρώτης ανάγκης.
Το Τελ Αβίβ έχει επίσης επιβάλει αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα, αφήνοντας τον πληθυσμό του, ιδίως τους κατοίκους της βόρειας Γάζας, στα πρόθυρα της πείνας. Περίπου το 85% των κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από την ισραηλινή επίθεση εν μέσω οξείας έλλειψης τροφίμων, καθαρού νερού και φαρμάκων, ενώ το 60% των υποδομών του θύλακα έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο με προσωρινή απόφαση τον Ιανουάριο διέταξε το Τελ Αβίβ να σταματήσει τις γενοκτονικές πράξεις και να λάβει μέτρα για να εγγυηθεί την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ