Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
City Hub Events Αλεξανδρούπολη – Δένδιας: Η χώρα πρέπει να είναι σε σταθερή ετοιμότητα να υπερασπίσει την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια της

City Hub Events Αλεξανδρούπολη – Δένδιας: Η χώρα πρέπει να είναι σε σταθερή ετοιμότητα να υπερασπίσει την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια της

Ο Δένδιας ανέδειξε τη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως εμπορικού, οικονομικού, ενεργειακού και αμυντικού κόμβου.

Το στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης αλλά και την αναγκαιότητα η Ελλάδα να έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στέλνοντας μηνύματα τόσο για τις αλλαγές στην Τουρκία, για τη συμμετοχή της χώρας στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», όσο και για τις συμμαχίες της με άξονα το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, κατά τον χαιρετισμό του στο City Hub Events:East Macedonian & Thrace Forum II.

Ο Δένδιας ανέδειξε τη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως εμπορικού, οικονομικού, ενεργειακού και αμυντικού κόμβου.

Απέναντι στον αναθεωρητισμό

Και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα μέσα και από αυτή την περιοχή να υλοποιήσει «την πιο επιτυχημένη προσπάθειά μας για τη δημιουργία ενός πόλου σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης, αλλά πάντα έχοντας υπόψη το αξιακό πλαίσιο το οποίο και η ευρωπαϊκή μας οικογένεια, αλλά και εμείς, η Ελλάδα, υπηρετούμε». Ένα χώρο όπως είπε δημοκρατίας, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας, διεθνούς δικαίου, του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και μιας αξιακής αντίληψης η οποία «αντιπαρατίθεται κάθετά σε οποιονδήποτε αναθεωρητισμό».

Συμμαχίες

Ο Δένδιας αναφέρθηκε στις συμμαχίες που δημιουργεί η Ελλάδα καθώς θέλει να λειτουργεί ως «γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας του Βορρά με το Νότο, με χώρες κάτω από τη Μεσόγειο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, αλλά και ακόμα πιο πέρα κράτη στον Κόλπο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και άλλες χώρες επίσης». Επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει «πλήρη αίσθηση της αστάθειας της υποσαχάριας Αφρικής ως πρόβλημα και για την ευρωπαϊκή ήπειρο και προσπαθούμε να αφυπνίσουμε την ευρωπαϊκή μας οικογένεια για αυτούς τους κινδύνους».

Με το βλέμμα και στην Τουρκία ο Δένδιας επεσήμανε ότι οι συμμαχίες της Ελλάδας είναι «σχέσεις ανοιχτές, δεν είναι σχέσεις κλειστές. Δεν δημιουργούμε συνασπισμούς εναντίον κάποιου. Δημιουργούμε πλαίσιο στο οποίο οποιοσδήποτε συνυπογράφει το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και το αξιακό πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι καλοδεχούμενος να συμμετάσχει».

Εθνικής σημασίας οι αλλαγές που έρχονται

Ο Δένδιας χαρακτήρισε εθνικής σημασίας «όχι μόνο τις σημερινές συνθήκες αμφισβήτησης της εύθραυστης γεωπολιτικής ισορροπίας, αλλά και μια σειρά από αλλαγές που θα συμβούν τα επόμενα χρόνια».

Αναφέρθηκε στις δηλώσεις Ερντογάν ότι το 2028 θα αποχωρήσει από την ηγεσία της Τουρκίας και δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του, σημειώνοντας ότι «το ερώτημα που καλούμαστε λοιπόν να συζητήσουμε είναι ποια θα είναι η Τουρκία μετά τον πρόεδρο Ερντογάν; Ποιες θα είναι οι γεωπολιτικές επιλογές των διαδόχων του και ποια θα είναι η κατεύθυνση της μεγάλης και σημαντικής αυτής χώρας που βρίσκεται στα ανατολικά μας;»

Υπογράμμισε την αύξηση των θρησκευτικών σχολείων στην Τουρκία από την ανάληψη της εξουσίας από τον Ερντογάν, επανέλαβε ότι για την Ελλάδα το καλύτερο είναι να υπάρχει μια δημοκρατική και ευημερούσα Τουρκία.

Δυτικά Βαλκάνια

Αναφέρθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια τονίζοντας ότι «και αυτό θα καθορίσει τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Τι θα συμβεί στη Βόρεια Μακεδονία, ειδικά μετά τις εκλογές; Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο Κόσοβο; Ποια θα είναι η κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις δεκαετίες που έρχονται;»

Η Γάζα

Ο Δένδιας υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τι συμβαίνει νότια από εμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τι συμβαίνει στην αφρικανική ήπειρο. Θυμίζω ότι οι ακτές της αφρικανικής ηπείρου απέχουν από την Κρήτη λιγότερο από 20 λεπτά πτήσης. Είναι πολύ πιο κοντά από ότι είναι στην Κρήτη η Αλεξανδρούπολη που βρισκόμαστε σήμερα».

Οι παράμετροι

«Για να αντιμετωπίσουμε λοιπόν όλες αυτές τις δυναμικές αλλαγές και προκλήσεις απαιτούνται βασικές παράμετροι. Τις ονομάζω εθνική συνεννόηση, συνεργασία όλων, συναινέσεις. Εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κάμψης που συνιστά μια μεγάλη εθνική απειλή. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσα από την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής που να μοιράζει όμως δίκαια και το μέρισμα της ανάπτυξης. Και επίσης το είπα πριν η ραγδαία μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που κάνουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας από τη σύσταση του ελληνικού κράτους» συνέχισε.

Οι αρχές

Ο Δένδιας επέμεινε ιδιαίτερα «στο διεθνές δίκαιο, στη δημοκρατία, στην ελευθερία, στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας» και επεσήμανε ότι η χώρα πρέπει «να είναι πάντα ενεργή σε πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τη σταθερότητα», δείχνοντας εμμέσως και την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ερυθρά Θάλασσα με συμμετοχή και της ελληνικής φρεγάτας «ΥΔΡΑ».

Ενώ τόνισε ότι η χώρα πρέπει να είναι και σε «σταθερή ετοιμότητα να προασπίσει την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ανεξαρτησία της και την αξιοπρέπειά της».

Εργαλείο η οικονομική ανάπτυξη

Χαρακτήρισε την οικονομική ανάπτυξη ως το απαραίτητο εργαλείο «για να προχωρήσουμε μπροστά», η οποία όπως είπε για να υπάρξει «πρέπει να υπάρχει διασυνδεσιμότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΕΕ «για τον χάρτη του νέου σιδηροδρομικού διαδρόμου Εμπορευματικού διαδρόμου, Βαλτικής Θάλασσας, Ευξείνου Πόντου και Αιγαίου Πελάγους. Η πρωτοβουλία των τριών θαλασσών της Βαλτικής Αδριατικής Μαύρης Θάλασσας με την Ελλάδα αποκτά μια τέταρτη θάλασσα αποκτά το Αιγαίο και έτσι μπορούμε μετά την ένταξή μας ως πλήρες 13ο μέλος σε αυτή την οικογένεια, να αναπτύξουμε τις νέες αυτές οδούς επικοινωνίας».

Ενεργειακός κόμβος

Ο Δένδιας επεσήμανε και τη σημασία της περιοχής ως ενεργειακού κόμβου και υπενθύμισε ότι ο ίδιος υπέγραψε «για την επέκταση του αγωγού εφοδιασμού καυσίμων του ΝΑΤΟ προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Καταλαβαίνετε την τεράστια σημασία αυτό στη γεωπολιτική πραγματικότητα που ζούμε σήμερα. Και βεβαίως καταλαβαίνει κανείς πως πρέπει να ενισχύσουμε τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των διαδρομών ενέργειας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πόσο κεντρικό ρόλο θέλουμε να παίξει η πατρίδα μας σε αυτό».

Προστασία υποδομών

Αναφερόμενος στις υποδομές τους αγωγούς, τους άξονες και τη διασυνδεσιμότητα, ο Δένδιας έθεσε ως προϋπόθεση τη δυνατότητα υπεράσπισης τους και προστασίας τους από κάθε μορφής απειλές, είτε συμβατικές είτε υβριδικές όπως σημείωσε.

«Και αυτό καταλήγει στην απόλυτη πλέον αναγκαιότητα να έχουμε ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, Ένοπλες Δυνάμεις που να μπορούν να ανταποκριθούν στην πολυπλοκότητα του ρόλου που ο 21ος αιώνας τους επιβάλλει. Και αυτό είναι που έχουμε ονομάσει στο Υπουργείο Άμυνας Ατζέντα 2030» όπως είπε.

Ο Δένδιας μίλησε για μία ατζέντα που «θα ανταποκριθεί στις υπάρχουσες προκλήσεις αλλά και στους στις προκλήσεις πέραν του ορίζοντα, με μια διαφορετική δομή και μια διαφορετική αντίληψη, Με ένα σύγχρονο μοντέλο θητείας, με ένα σύγχρονο μοντέλο εφεδρείας, με μια ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ελπίζω και εδώ στη Θράκη.

Να μην ψωνίζουμε από το ράφι

Στόχος όπως είπε να σταματήσει η αντίληψη του «ότι ψωνίζουμε από το ράφι και να δημιουργήσουμε ένα αμυντικό οικοσύστημα, το οποίο το ανθρώπινο κεφάλαιο, το ελληνικό ανθρώπινο κεφάλαιο, μπορεί κάλλιστα να υπηρετήσει».

Υπενθύμισε ότι το σχέδιο νόμου ήδη έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναφερόμενος στη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης και Καινοτομίας, το χαρακτήρισε παράθυρο σε νέα εποχή.

Ένοπλες Δυνάμεις και κλιματική αλλαγή

Σημείωσε ακόμα τη δημιουργία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ειδικής Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Καταστροφών με ειδικά εξοπλισμένες μονάδες διπλής χρήσης, «μονάδες δηλαδή που μπορούν να βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσει και τις προκλήσεις που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή». Για το Δένδια δε αυτό μπορεί να είναι ένα εργαλείο και για την εξωτερική πολιτική «εκπέμποντας ήπια ισχύ, δηλαδή βοηθώντας με την τεχνογνωσία μάς και τις δυνατότητες εκπομπής δυνάμεων για αυτή την περίπτωση, για τις περιβαλλοντικές καταστροφές να προβληθεί η δυνατότητα της χώρας μας».

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024