Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

City Hub Events Αλεξανδρούπολη – Μεταναστευτικό: Κίνδυνος κατακερματισμού αν δεν υπάρξει κοινή γραμμή ΕΕ

City Hub Events Αλεξανδρούπολη – Μεταναστευτικό: Κίνδυνος κατακερματισμού αν δεν υπάρξει κοινή γραμμή ΕΕ

Η Σοφία Βούλτεψη, ο Κωνσταντίνης Φίλης και ο Κώστας Μουτζούρης ανέδειξαν τη σύνδεση μεταξύ γεωπολιτικής και μεταναστευτικού - Η ΕΕ βρίσκεται ακόμη στην «προηγούμενη σελίδα»

Τη γεωπολιτική διάσταση του μεταναστευτικού επισήμαναν, μιλώντας στο City Hub Events:East Macedonian & Thrace Forum II, στην Αλεξανδρούπολη, η Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Κώστας Μουτζούρης, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, στη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Γεωπολιτική και μετανάστευση στη νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Ζήτημα εθνικής ασφάλειας, εθνικής κυριαρχίας, αλλά και εθνικής οικονομίας» χαρακτήρισε το μεταναστευτικό η Σοφία Βούλτεψη, τονίζοντας πως τα γεγονότα στον Έβρο το 2020 που ήταν ένα «τραύμα σε όλους μας, γιατί επρόκειτο περί εργαλειοποίησης και απόπειρας παραβίασης συνόρων δια αντιπροσώπου», δημιούργησαν μια κουλτούρα διακίνησης στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, προσέθεσε, εκτός από τον πολυετή πόλεμο στην Συρία, ξέσπασε πρώτα ο πόλεμος στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια και στη συνέχεια αυτός στη Γάζα, οι οποίοι, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, δημιουργούν καινούργια ρεύματα και πιέσεις.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης σημείωσε χαρακτηριστικά πως η κλιματική κρίση έχει επιπωθεί ότι εκτοπίζει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οι πόλεμοι.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως το γεγονός ότι είχαμε 8 πραξικοπήματα στην Αφρική σε λιγότερο από τρία χρόνια, μαζί με ξηρασία και κλιματική αλλαγή, οδήγησε στον εκτοπισμό ανθρώπων σε γειτονικές τους χώρες, επίσης φτωχές, με αποτέλεσμα να ξεσπούν νέοι εμφύλιοι πόλεμο, κάτι που προκάλεσε δραματικές αλλαγές επί τα χείρω τα τελευταία χρόνια.

Το ιδιαίτερο πρόβλημα στα νησιά του Αιγαίου

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου ανέδειξε, από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, κάνοντας λόγο για «φύλακες κινδύνου».

Όπως εξήγησε, υπάρχει «ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στα μεταναστευτικά κύματα στον Έβρο και στα νησιά, καθώς μιλάμε για «10 νησιά παρακείμενα της μικρασιατικής ακτής», στα οποία οι «καθαρά παράτυποι οικονομικοί μετανάστες πλέον» εγκλωβίζονται σε «κρίσιμη εθνοπολιτικά θέση», ενώ όσοι φθάνουν στον Έβρο, συνήθως, έχουν ως στόχο να φύγουν από την Ελλάδα.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης σημείωσε ότι η πολιτεία, ειδικά για τα νησιά, προσπαθεί να κάνει γρήγορα, εξετάζοντας τα αιτήματα ασύλου, ώστε να φεύγουν για την ηπειρωτική χώρα και έφερε ως παράδειγμα την Λέσβο, λέγοντας πως στις 11 Μαρτίου καταγράφηκαν συνολικά 3.605, με τον κ. Μουτζούρη να υποστηρίζει πως ανέρχονται σε 7.000.

Φίλης: Εκρηκτικό μείγμα και λόγω δημογραφικού

«Μακάρι να ήταν μόνο οι πόλεμοι που παράγουν μετανάστες και πρόσφυγες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, προσθέτοντας ότι, πλέον, «έχουμε αυταρχικά και απολυταρχικά καθεστώτα που ευνοούνται από το να φεύγουν πολίτες από τις χώρες τους, επειδή μπορεί να τους προκαλέσουν προβλήματα», ενώ παράλληλα υπάρχει έντονο και το ζήτημα της κλιματικής κρίσης.

«Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού μελλοντικά θα είναι κλιματικοί μετανάστες», υπογράμμισε ο κ. Φίλης και ανέδειξε το θέμα του δημογραφικού, που αναμένεται να παίξει κυρίαρχο λόγο στη μετανάστευση τις επόμενες δεκαετίες.

Αναφέροντας το παράδειγμα της Νιγηρίας, τόνισε πως εκτιμάται ότι θα έχει 470 εκατ. πληθυσμό το 2060, θα προσπεράσει δηλαδή αυτόν στις ΗΠΑ, και 770 εκατ. πριν το 2100 και έκανε λόγο για ένα «εκρηκτικό μείγμα», που περιλαμβάνει «κλιματική κρίση, συγκρούσεις και αυταρχικά καθεστώτα».

«Η ΕΕ έχει δημιουργήσει τρία μαξιλαράκια ασφαλείας», σημείωσε ο κ. Φίλης, εξηγώντας πως το πρώτο αφορά στις χώρες προέλευσης, στις οποίες διοχετεύει χρήματα, «χωρίς να ξέρει, όμως, πού πάνε αυτά, όταν διοικούνται από αυταρχικά καθεστώτα».

Το δεύτερο «μαξιλαράκι» είναι οι χώρες πρώτης υποδοχής, που συνήθως είναι οι γειτονικές των χωρών προέλευσης και, το τρίτο, οι χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης επισήμανε και μία σημαντική πτυχή του προβλήματος, που αφορά στη σταθερότητα της Αιγύπτου, λέγοντας πως η χώρα αυτή «έχει πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση, πιέζεται από μετανάστες που προέρχονται από τις χώρες του Σαχέλ, πιέζεται πλέον και από τον πόλεμο στη Γάζα και γι’ αυτό υπάρχει μία τάση μετανάστευσης προς την Γαύδο και την Κρήτη, που είναι κυρίως Αιγύπτιοι», εξήγησε, τονίζοντας πως η Ευρώπη «πρέπει να εξασφαλίσει την ασφάλεια του αιγυπτιακού καθεστώτος».

Βούλτεψη: Η ΕΕ βρίσκεται ακόμη στην προηγούμενη σελίδα

Την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει αποτελεσματικές λύσεις υπογράμμισε η Σοφία Βούλτεψη, λέγοντας πως δεν πρέπει να βρίσκεται πάντα «στην προηγούμενη σελίδα», αλλά οφείλει να δίνει λύσεις πριν ξεσπάσει το πρόβλημα.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε και στην «ακροδεξιά που επαγγέλλεται ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως, κατά τη δική της γνώμη, «δεν μπορεί ούτε τα κορδόνια των παπουτσιών να λύσει», η οποία, ωστόσο, επηρεάζει το μεταναστευτικό.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ενόψει των ευρωεκλογών, τονίζοντας πως «αν επικρατούσε η ακροδεξιά, το μόνο που θα γινόταν θα ήταν να περιχαρακώσουν τα σύνορά τους περαιτέρω οι χώρες του βορρά και να αφήσουν εκτεθειμένες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου».

Ο κ. Φίλης τόνισε, από την πλευρά του, ότι πρόσφυγες και μετανάστες, κατά κύριο λόγο, έχουν ως προορισμό την Ευρώπη, γι’ αυτό, «πρέπει να σκεφτούμε το κομμάτι της ένταξης, που είναι μια συνθετη διαδικασία», όπως είπε, υπογραμμίζοντας ότι το μετανστευτικό είναι μια πρόκληση «που αν δεν αντιμετωπίσει από κοινού η ΕΕ, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ευρύτερου καταγκερματισμού».

«Η ΕΕ πρέπει να επικαιροποιήσει την Κοινή Δήλωση με την Τουρκία του 2016, υπάρχουν ρωγμές καια αδυναμίες στη συμφωνία», προσέθεσε, ενώ για την Ελλάδα σημείωσε πως η συμφωνία μας με την Τουρκίας για το κομμάτι της επανεισδοχής «είναι προβληματικό, κυρίως γιατί δεν τηρείται από την άλλη πλευρά».

«Κάνουμε αυτό που πρέπει, φυλάμε τα σύνορα, το μεταναστευτικό για εμάς είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας, ο φράχτης θα ολοκληρωθεί, και στη θάλασσα ενισχυόμαστε συνεχώς, η Ελλάδα δίνει άσυλο σε όσους το δικαιούνται, αλλά δεν μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος», τόνισε καταληκτικά η Σοφία Βούλτεψη.

Must in

Λάκης Λαζόπουλος: Τι σχέση έχουν οι Δέκα Μικροί Μήτσοι με την υπέρταση;

«Τα πάντα» είναι η αυθόρμητη συγκινητική απάντηση που δίνει ο Λάκης Λαζόπουλος όταν ακούει το όνομα Τασούλα. Τα συναισθήματα από την χαρά στη συγκίνηση στο γέλιο και στην χαρμολύπη εναλλάσσονται με ταχύτητα φωτός στο παιχνίδι των γρήγορων ερωτήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024