City Hub Events Αλεξανδρούπολη – Ζαχαράκη: Στη μάχη με το δημογραφικό κανείς δεν μπορεί να είναι μακριά
«Συζητάμε και προχωράμε βήμα - βήμα», υποστήριξε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στο City Hub Events: East Macedonian & Thrace Forum II
- «The ick»: Τι σημαίνει η λέξη που η Gen z χρησιμοποιεί τόσο συχνά στις σχέσεις;
- Από το… ράφι στο ρεύμα – Η κυβέρνηση «καίγεται» για λύσεις μπροστά σε τιμές – «φωτιά»
- ΠΑΣΟΚ: Διάχυτο άγχος και λαϊκισμός από τη ΝΔ - Είμαστε ο αντίπαλος πόλος
- Διαφήμιση και σοκ: Πώς επιδρά η αηδία στις καταναλωτικές μας συνήθειες;
Στη μάχη με το δημογραφικό κανείς δεν μπορεί να είναι μακριά τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στο City Hub Events: East Macedonian & Thrace Forum II, που διεξάγεται Αλεξανδρούπολη.
Η Σοφία Ζαχαράκη ευχαρίστησε τους διοργανωτές και υπογράμμισε πως θα επιθυμούσε να βρίσκεται δια ζώσης, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν καθώς υπάρχει μια επείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή και θα έπρεπε να βρίσκεται στην Αθήνα.
«Συζητάμε και προχωράμε βήμα – βήμα»
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφέρθηκε στους ρόλους των δήμων στο δημογραφικό και ειδικότερα στην Κομοτηνή, όπου ανακηρύχθηκε ως η «εθνική πρωτεύουσα νεολαίας» για το 2024. «Να νιώσουν οι νεολαίοι της περιοχής ότι έχουν ελπίδα. Το υπουργείο θα βρίσκεται σε όλους τους νομούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μίλησε για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό που εκπονείται και τόνισε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το θέμα και με την ένωση περιφερειών. Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε σε πλέγμα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για τους νέους γονείς -όπως για παράδειγμα την επέκταση άδειας μητρότητας ή η μεταβίβασή της στην πατέρα.
Ακολούθως η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι δίνονται 465 εκατ. τον χρόνο ώστε να παραχωρούνται voucher σε όλους τους γονείς που έχουν πλήρη φάκελο, όπως και σε όλους τους γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία.
Αναφέρθηκε στην πρωταθλήτρια μείωσης πληθυσμού, που είναι η Δράμα με -11,8%, υποστηρίζοντας ότι πολύ νέοι από αυτές τις περιοχές δεν βλέπουν προοπτική. Ωστόσο αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.
Όσον αφορά το πρόγραμμα «Σπίτι μου», υπογράμμισε ότι στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχουν πραγματοποιηθεί εκταμιεύσεις 464 δανείων ύψους 32 εκατ. ευρώ.
«Περίπου των 40% των ατόμων που γύρισαν από το εξωτερικό επέστρεψαν τα χρόνια της πανδημίας»
«Συζητάμε και προχωράμε βήμα – βήμα», υποστήριξε για τους Έλληνες του εξωτερικού, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και κάποιους μήνες λειτουργεί η πλατφόρμα Rebrain Greece. «Περίπου των 40% των ατόμων που γύρισαν από το εξωτερικό επέστρεψαν τα χρόνια της πανδημίας όπου συνεχίζουν να δουλεύουν μέσω remote», είπε και πρόσθεσε ότι έτσι καταδεικνύεται η ανάγκη των υποδομών
Υπογράμμισε τρόπους που μπορούν να πειστούν νέα ζευγάρια να επιστρέψουν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι λάθος να πάμε σε οριζόντια αποτύπωση. «Έχουν συνήθως μια νέα σε ηλικία οικογένεια. Θέλουν να ξέρουν ότι διευρύνουμε το βρεφονηπιακό. Διαθέτουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης 70 εκατ. ευρώ», είπε, επισημαίνοντας πως «το πλαίσιο είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει και την κινητοποίηση μιας οικογένειας να επιστρέψει. Θέλει να ξέρει ότι υπάρχουν οι κοινωνικές συνθήκες για να επιστρέψει», καταλήγοντας υπογραμμίζοντας ότι «οι άνθρωποι του εξωτερικού βάζουν πολύ ψηλά το θέμα της αξιοκρατίας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις