Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Εξετάζουν την εμπορική θαλάσσια επιλογή για τη βοήθεια στη Γάζα

ΗΠΑ: Εξετάζουν την εμπορική θαλάσσια επιλογή για τη βοήθεια στη Γάζα

Ξαφνικά οι 60 ημέρες μέχρι την ανάπτυξη της στρατιωτικής προβλήτας στη Γάζα, φάινονται πολλές στις ΗΠΑ που ψάχνουν...ιδιωτικές λύσεις.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να παροτρύνουν εταίρους και συμμάχους να χρηματοδοτήσουν μια ιδιωτική επιχείρηση για την αποστολή βοήθειας μέσω θαλάσσης στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν από μια πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική προσπάθεια των ΗΠΑ, δήλωσαν τρεις άνθρωποι που γνωρίζουν τον σχεδιασμό και ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Εάν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, το σχέδιο θα μπορούσε να φέρει στην ξηρά μεγάλες ποσότητες βοήθειας μέσα σε λίγες εβδομάδες και θα μπορούσε να είναι ταχύτερο από το σύστημα πλωτών προβλητών του αμερικανικού στρατού, το οποίο σύμφωνα με το Πεντάγωνο θα μπορούσε να χρειαστεί έως και 60 ημέρες για να τεθεί σε λειτουργία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος και ένα άτομο που γνωρίζει το σχέδιο δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρηματοδοτήσουν το σχέδιο, ενώ δύο άλλες πηγές και ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους συμμάχους να το χρηματοδοτήσουν και να το υποστηρίξουν μέσω ενός διεθνούς ιδρύματος που θα δέχεται χρήματα από κυβερνήσεις και ιδιωτικές πηγές. Τα προσχώματα που θέτει το Ισραήλ είναι πολλά, καθώς όπως κατηγορείται από διεθνείς οργανισμούς χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να καταλήγουν σε εξωτικές λύσεις.

Το σχέδιο των πλωτών προβλητών έχει ήδη χαρακτηριστεί ως «μη ρεαλιστικό», ενώ ενδέχεται να εκκινήσει αντιδράσεις και στη Γάζα

Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στο στρατιωτικό σχέδιο, το εμπορικό σχέδιο θα μπορούσε να συμπληρώσει αυτή την προσπάθεια παρέχοντας υποστήριξη στην ξηρά της Γάζας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει αποκλείσει να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να πατήσουν το πόδι τους στον θύλακα, ακόμη και κατά την κατασκευή του συστήματος προβλήτας. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα αποτελεί η αποχρηματοδότηση του UNRWA από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Το διασωστικό πλοίο Open Arms κατευθύνεται με περιορισμένη βοήθεια προς τη Γάζα.

Βέβαια όλες αυτές οι ασκήσεις επί χάρτου δεν θα χρειάζονταν αν οι ΗΠΑ πίεζαν το Ισραήλ να ανοίξει τα σύνορα

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Πέμπτη για την Κατάσταση της Ένωσης ότι ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει ένα προσωρινό λιμάνι στις μεσογειακές ακτές της Γάζας για την παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι ο εκτεταμένος λιμός στη Λωρίδα της Γάζας είναι «σχεδόν αναπόφευκτος» χωρίς επείγουσα δράση. Ένα επίσημο συμπέρασμα ότι ο λιμός έχει φτάσει στον παράκτιο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων θα μπορούσε να έρθει αυτή την εβδομάδα.

Μια πηγή με γνώση του σχεδιασμού δήλωσε ότι η εμπορική επιλογή θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία σε 28 ημέρες μόλις χρηματοδοτηθεί, αν και μια δεύτερη πηγή δήλωσε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας. Το σχέδιο θα έφερνε βοήθεια στη Γάζα με φορτηγίδες που θα ωθούνταν από ρυμουλκά και στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσε γερανό για την ανύψωση των εμπορευματοκιβωτίων στην ακτή. Δύο πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο θα επιτρέψει την παράδοση περίπου 200 εμπορευματοκιβωτίων βοήθειας στη Γάζα ανά ημέρα που ισοδυναμούν με φορτίο φορτηγού. Αυτό θα ήταν λιγότερο από τα 500 φορτηγά-φορτία βοήθειας που παραδίδονταν καθημερινά στον θύλακα πριν από την έναρξη του πολέμου. Αυτά εφόσον δεν υπάρξουν αντιδράσεις.

. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση θα παρέχει εκατοντάδες επιπλέον φορτία φορτηγών με βοήθεια κάθε μέρα και ότι οι αποστολές αυτές θα περιλαμβάνουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια γεύματα, νερό, προσωρινά καταφύγια και φάρμακα. Το αναμενόμενο κόστος του εμπορικού ναυτιλιακού σχεδίου είναι περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια για έξι μήνες, δήλωσαν τρεις πηγές, ενώ μία πηγή το υπολογίζει σε 30 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα.

Σε πιο «εξωτικές λύσεις» στρέφονται οι ΗΠΑ, όταν η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω ξηράς είναι η μόνη αποδοτική.

Γιατί να μην δώσουν δουλειά σε πρώην γεράκια; Η «μη στρατιωτική επιλογή»

Στον εμπορικό σχεδιασμό πρωτοστατεί η Fogbow, μια συμβουλευτική εταιρεία στην οποία συμμετέχουν πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ από το Υπουργείο Άμυνας, την Αμερικανική Βοήθεια και τη CIA, καθώς και πρώην αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ανέφεραν οι πηγές. Ένας εκπρόσωπος της Fogbow αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε με το Reuters.

Ο συντονιστής βοήθειας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, δήλωσε ότι ενημερώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από τη Fogbow για το σχέδιο που επεξεργαζόταν με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Είναι μια καλή ιδέα και νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμη», δήλωσε ο ΜακΓκόλντρικ στο Reuters, αν και πρόσθεσε ότι οι επιπλοκές με την παράδοση βοήθειας εντός της Γάζας και το κόστος του σχεδίου Fogbow θα μπορούσαν να το κάνουν «πιο αργό να ξεκινήσει».

«Όσο περισσότερους δρόμους έχουμε για την προμήθεια στη Γάζα, τόσο το καλύτερο», είπε. Ο Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι θα εξαρτηθεί τελικά από τους Αμερικανούς εταίρους αν το σχέδιο θα προχωρήσει. Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι δεν ήταν σαφές εάν η εμπορική επιλογή θα ήταν πράγματι ταχύτερη από το σχέδιο του στρατού. Αλλά η πηγή είπε: «Θα θέλαμε αυτό να είναι τελικά μια εμπορική επιλογή, γι’ αυτό χαιρόμαστε που έχουν μια μη στρατιωτική πρόταση».

Τόσο η από αέρος μεταφορά, όσο και η από θαλάσσης είναι απλά για δημόσιες σχέσεις για τη Δύση και κάποιες Αραβικές χώρες.

Πολύπλοκες λύσεις, όταν η πρακτική λύση είναι μονάχα η μεταφορά βοήθειας από την ξηρά

Μόλις χρηματοδοτηθεί, η ομάδα θα επιδιώξει να βυθομετρήσει μια περιοχή κατά μήκος της ακτής στη βόρεια Γάζα για να επιτρέψει στις φορτηγίδες να πλησιάσουν στη στεριά και να δημιουργήσει μια πλατφόρμα βαρέων ανελκυστήρων για τα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία στη συνέχεια θα αποθηκεύονται στη στεριά για παράδοση από τα Ηνωμένα Έθνη ή άλλες διεθνείς οργανώσεις βοήθειας.

Η εξέταση από τις ΗΠΑ αυτής της εμπορικής πρότασης έρχεται την ώρα που μια ξεχωριστή, μικρότερης κλίμακας θαλάσσια προσπάθεια παροχής βοήθειας άρχισε να προχωρά την Τρίτη.

Το φιλανθρωπικό πλοίο Open Arms απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο, ρυμουλκώντας μια φορτηγίδα που περιείχε αλεύρι, ρύζι και πρωτεΐνες. Η αποστολή χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οργανώθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen (WCK) με έδρα τις ΗΠΑ.

Αντίθετα, η αυτοκινητοπομπή που πήγε στην βόρεια Γάζα, βοήθησε ανθρώπους που βρίσκονται στη χειρότερη δυνατή κατάσταση και πεθαίνουν από την πείνα. Πρώτα οι ευάλωτοι και τα παιδιά.

Πηγή: Reuters με πληροφορίες του in

Sports in

Το ελληνικό τένις γράφει ιστορία στο Παρίσι (pics)

Mαρία Σάκκαρη, Δέσποινα Παπαμιχαήλ, Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς θα πάρουν μέρος στο Ολυμπιακό τουρνουά του τένις στο Παρίσι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024