Γ. Τσίπρας: Δεν σβήνεται η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ – Χρειαζόταν πιο ουσιαστική αυτοκριτική για το 2015-19
Προφανώς δεν σβήνεται το παρελθόν. Αλλά το να υπερασπίζουμε πράγματα τα οποία ήταν λάθος, μας κάνει κακό, τόνισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Γιώργος Τσίπρας
- Βροχή καταγγελιών για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων - Τι λέει η ΠΟΕΕΤ
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ανυπομονώ να ξεκινήσω την αποστολή μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Προφανώς και υπάρχει συνέχεια απάντησε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Τσίπρας, για το εάν η περίοδος 2015-2019 διαγράφεται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στον απόηχο της χθεσινής συνέντευξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στο MEGA, ο Γιώργος Τσίπρας τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ότι «εδώ και χρόνια έπρεπε να έχει υπάρξει μια πιο ουσιαστική αυτοκριτική για το διάστημα 15-19 πρώτον και δεύτερον δεν μπορεί να μας βαραίνει αυτό το στοιχείο συνεχώς, στο διηνεκές».
«Νομίζω οι απαντήσεις που έδωσε χθες είναι καθαρές, δεν αφήνουν κάτι»
Στην παρατήρηση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε να κρατάει αποστάσεις και για τα πεπραγμένα στις υποθέσεις Novartis και τηλεοπτικών αδειών, ο Γιώργος Τσίπρας σημείωσε πως «ο περισσότερος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σήμερα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήμασταν παρόντες εδώ πέρα την περίοδο 15-19. Είναι προφανές ότι αυτά δεν σβήνονται. Δηλαδή, είναι η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αρνούμαστε τη δική μας ιστορία. Από εκεί πέρα, το ότι έπρεπε να έχει υπάρξει περισσότερος απολογισμός και για τα θετικά που ήταν η κύρια πλευρά και για τα αρνητικά, που ήταν μια υπαρκτή πλευρά, δευτερεύουσα αλλά υπαρκτή, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Προφανώς δεν σβήνεται το παρελθόν. Αλλά το να υπερασπίζουμε πράγματα τα οποία ήταν λάθος, μας κάνει κακό. Νομίζω αυτό είναι το νόημα».
Σχετικά με τον νόμο για τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών σε εταιρείες της αλλοδαπής, τον οποίο χαρακτήρισε «λάθος» ο Στέφανος Κασσελάκης, παρότι θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Τσίπρας ερμηνεύει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εννοούσε πως ήταν ανάγκη επικαιροποίησης του νόμου στην περίπτωση των ομογενών.
«Ο νόμος φτιάχτηκε, το πνεύμα του νόμου ήταν, έτσι ώστε να εμποδίσει ήδη πολιτικούς στην Ελλάδα να ανοίγουν εταιρείες στο εξωτερικό και μέσω αυτών να γίνονται διάφορα πράγματα. Αυτό ήταν το πνεύμα του νόμου. Τώρα έχουμε την περίπτωση ενός ανθρώπου ο οποίος είχε επιχειρήσεις στο εξωτερικό και έγινε κάποια στιγμή πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για αυτή την κατηγορία ανθρώπων», ανέφερε.
«Προφανώς και έπρεπε να το έχει λάβει υπόψη του και να το γνωρίζει» τόνισε το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ερωτηθείς αν έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει αυτά τα ζητήματα ο κ. Κασσελάκης πριν διεκδικήσει το αξίωμα του προέδρου του κόμματος. «Νομίζω οι απαντήσεις που έδωσε χθες είναι καθαρές, δεν αφήνουν κάτι. Ο ίδιος είπε, να πληρώσει πρόστιμο εάν έχει κάνει κάτι παράτυπο» τόνισε.
«Θα ξαναγυρίσουμε σε μειωμένους ή υπερμειωμένους συντελεστές ΦΠΑ»
Όσο αφορά στο πρόγραμμα για την ακρίβεια και τη φορολογία και το τι γίνεται μετά το πρώτο έτος της εφαρμογής του για το οποίο έχει γίνει η κοστολόγηση, ο Γιώργος Τσίπρας, διευκρίνισε πως υπάρχουν διάφορα προσωρινά μέτρα και διάφορα μόνιμα μέτρα.
«Ο πρόεδρος μίλησε για δύο πράγματα σε ό,τι αφορά την οικονομία, το χτύπημα της ακρίβειας και την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος. Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, υπάρχουν κάποια μέτρα υπερφορολόγησης πραγματοποιηθέντων ήδη υπερκερδών από τράπεζες, από τα διυλιστήρια, από εταιρίες ενέργειας και τροφίμων, αυτά έχουν ήδη συντελεστεί, τα οποία μας δίνουν ένα ορισμένο έσοδο. Στον βαθμό που εφαρμοστούν κάποια άλλα προσωρινά μέτρα που αφορούν το πλαφόν κέρδους στις εταιρείες αυτές θα έχει χτυπηθεί η ακρίβεια, δεν θα υπάρχει η ανάγκη μετά να συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Οι φορολογικοί συντελεστές σε ό,τι αφορά και τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα είναι μόνιμα μέτρα. Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, ορισμένα μέτρα είναι προσωρινά, δηλαδή ο μηδενισμός στον ΦΠΑ είναι προσωρινό μέτρο. Θα ξαναγυρίσουμε σε μειωμένους ή υπερμειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, είναι σαφές αυτό, αλλά άμεσα χρειάζεται να υπάρξει παρέμβαση, όπως έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» υπογράμμισε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις