Ιράν: 15 νέοι έχασαν τη ζωή τους και 4.720 τραυματίστηκαν στο «Φεστιβάλ της Φωτιάς»
Το Τσαχάρσανμπε Σούρι ή Φεστιβάλ της Φωτιάς για τον υπόλοιπο πλανήτη έχει ήδη κοστίσει την ζωή σε 15 άτομα και έχει επιφέρει 4.720 τραυματισμούς.
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Το Τσαχάρσανμπε Σούρι ή Φεστιβάλ της Φωτιάς είναι μια προϊσλαμική γιορτή του Ιράν που χάνεται στον χρόνο. Κάποιοι θεωρούν πως πρόκειται για μια γιορτή με Ζωροαστρικές ρίζες που χάνεται στο βάθος της ιστορίας.
Μέχρι στιγμής, μια εβδομάδα πριν κηρυχθεί η λήξη του Τσαχάρσανμπε Σούρι (Chaharchanbe Suri), 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 4.720 άτομα έχουν τραυματιστεί σε περιστατικά που σχετίζονται με το ιρανικό φεστιβάλ φωτιάς, ανακοίνωσε αξιωματούχος.
Ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης του Ιράν, Μπάμπακ Γιέκταπαραστ, έκανε την ανακοίνωση την Τετάρτη
Συγκρίνοντας αυτή την περίοδο με την ίδια περίοδο πέρυσι, υπήρξε μείωση κατά 21% των θανάτων, δήλωσε ο Γιέκταπαραστ, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 565 τραυματίες νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία, με 38 από αυτούς να χρειάζονται εντατική φροντίδα και τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.
Τι αφορούν οι τραυματισμοί
Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι μεταξύ των τραυματιών, 257 άτομα υπέστησαν ακρωτηριασμό άκρων, 1.594 υπέστησαν τραυματισμούς ή μόνιμες βλάβες στα μάτια και 1.282 υπέστησαν εγκαύματα, σημειώνοντας ότι το 72% των ατόμων που επλήγησαν από αυτά τα ατυχήματα ήταν περίπου 22 ετών.
Ο Γιέκταπαραστ τόνισε επίσης την επικίνδυνη πρακτική της αποθήκευσης εμπρηστικών υλικών και πυροτεχνημάτων σε κατοικίες και αποθήκες και είπε ότι ορισμένα άτομα χρησιμοποιούν αυτά τα λάθος αποθηκευμένα επικίνδυνα υλικά, οδηγώντας σε ατυχήματα.
Η γιορτή της φωτιάς που ονομάζεται Τσαχάρσανμπε Σούρι στα φαρσί και παραπλήσιες ονομασίες στις άλλες ομιλούμενες γλώσσες της χώρας, γιορτάζεται κάθε χρόνο τη νύχτα της τελευταίας Τρίτης του ιρανικού ημερολογιακού έτους, το οποίο λήγει στις 20 Μαρτίου. Το φεστιβάλ αποτελεί μέρος της προϊσλαμικής κληρονομιάς του Ιράν.
Ποια είναι τα έθιμα που περιλαμβάνει
Το Φεστιβάλ της Φωτιάς ξεκινά μετά το ηλιοβασίλεμα όπου ανάβουν μικρές ή μεγάλες φωτιές και πηδούν από πάνω σε μια προαιώνια τελετή εξαγνισμού λέγοντας στην φωτιά «Ας είναι το κόκκινο δικό σου και το λευκό δικό μου» και υποννοώντας μια ζωή χωρίς ντροπή.
Μετά ακολουθεί το κάσοκ-ζάνι το οποίο μοιάζει με τις δικές μας Απόκριες, αλλά περισσότερο με το Halloween καθώς προσφέρονται κεράσματα στους μεταμφιεσμένους που επισκέπτονται τα σπίτια.
Ένα ακόμα πιο οικείο έθιμο είναι το σπάσιμο της στάμνας ή κούζα-σεκάνι, με το νόημα του εθίμου να είναι πως σπάζοντας την στάμνα έξω από το σπίτι, η κακοτυχία μεταφέρεται από τα πρόσωπα του σπιτιού στη στάμνα και εξαφανίζεται με το σπάσιμο. Κάτοικοι της Τεχεράνης πηγαίνουν σε μέρος με κρουστά, στην Νακάρα-κάνα και συνοδεία παραδοσιακών τυμπάνων σπάνε τις στάμνες στις οποίες έχουν τοποθετήσει ένα νόμισμα για γούρι. Στο Χορασάν ένα κομμάτι κάρβουνο που συμβολίζει τη γρουσουζιά, λίγο αλάτι για να διώξει το κακό μάτι (σ.σ. Δεν είναι ελληνική εφεύρεση, απλά οι Έλληνες είμαστε δεμένοι με τις δεισιδαιμονίες μας) και νομίσματα για φιλανθρωπία μπαίνουν στο δοχείο πριν το σπάσουν. Σε κάποιες περιοχές στα νότια και νοτιοανατολικά προτιμούν παλιά στάμνα αντί ια καινούρια.
Η μαντεία, τα τραγούδια ενάντια στο «κακό μάτι» και τα προξενιά
Ακόμα ένα έθιμο είναι ένα άτομο με πλατιά χείλη (Συγκεκριμένα πράγματα, όχι φλου) να λέει το μέλλον στους ενδιαφερόμενους, βάζοντας κομμάτια χαρτί σε μια στάμνα με ένα μήνυμα ή πρόταση που έχουν βάλει οι ενδιαφερόμενοι. Ακόμα καίνε σπόρους απήγανου ενάντια στο κακό μάτι, τα κακά πνεύματα, τα δαιμόνια και τα τζίνι.
Ρίχνουν αλάτι και αποξηραμένο απήγανο και σπόρους απήγανου στη φωτιά και μετά λένε τραγούδια ενάντια στο κακό μάτι. Πολύ πιθανό αντίστοιχα έθιμα να είχαμε στον ελλαδικό χώρο πριν «ανακαλυφθεί» το «ξεμάτιασμα».
Τέλος, το έθιμο περιλαμβάνει την επίσκεφη νέων στο σπίτι της κοπέλας που τον ενδιαφέρει, όπου σε ένα καλάθι δεμένο με σκοινί ή ύφασμα αφήνει ένα συμβολικό δώρο (σ.σ. σύμβολο γονιμότητας, αυγό, ρόδι ή μήλο συνήθως, πολλές οι ομοιότητες με τα Ελληνικά έθιμα και δοξασίες). Αν η κοπέλα πάρει το δώρο, σημαίνει πως η οικογένεια τον βλέπει θετικά, αν όχι, μπορεί να επιτρέψει στα έθιμα της φωτιάς, τα οποία είναι πολύ πιο επικίνδυνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις