Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Μια χρυσή εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου»

«Μια χρυσή εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου»

Τα σημεία επαφής, οι διαφωνίες, οι συμβιβασμοί και η επόμενη μέρα

Η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν θέμα χρόνου και αναμενόταν πριν από τις ευρωκλογές.

Το σύνθημα είχε δώσει ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, ο επίτροπος διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι μετά την 10η Σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης στις Βρυξέλλες : «Μπαίνουμε σε μια χρυσή εποχή των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου» ήταν η φράση που είχε χρησιμοποιήσει.

Το μεταναστευτικό

Βασικό κομμάτι στην κοινή δήλωση ήταν το μεταναστευτικό κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη βέβαια. «Η ΕΕ και η Αίγυπτος συμφώνησαν στη σημασία της υιοθέτησης συνολικής προσέγγισης για τη διακυβέρνηση της μετανάστευσης, τη δημιουργία τακτικών οδών μετανάστευσης, την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, τη διασφάλιση αξιοπρεπούς και βιώσιμης επιστροφής παράτυπων μεταναστών και επανένταξης. Η ΕΕ και η Αίγυπτος έχουν δεσμευτεί για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων. Η ΕΕ και η Αίγυπτος θα συνεχίσουν να συνεργάζονται προκειμένου να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Αιγύπτου για τη φιλοξενία προσφύγων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

H διαφωνία για τη Γάζα

Διαφορετικό ήταν το λεκτικό που είχε υιοθετηθεί τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με την εκεχειρία και τις παύσεις στη Γάζα με την συγκεκριμένη παράγραφο να επισημαίνει ότι «η Αίγυπτος ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός. η ΕΕ τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα των ανθρωπιστικών παύσεων».

Οι υδάτινοι πόροι

Ιδιαίτερη έμβαση είχε στην εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου για το νερό όπου αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «με γνώμονα το κοινό όραμα για μια πιο βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η διαχείριση των υδάτων στο πλαίσιο του αυξανόμενου πληθυσμού, των ανταγωνιστικών απαιτήσεων σε νερό και του μεταβαλλόμενου κλίματος, η Αίγυπτος και η ΕΕ συμφωνούν σε τομείς διμερούς συνεργασίας, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο στον τομέα των υδάτων».

Η ενέργεια

Στο τραπέζι είχε τεθεί και το ενεργειακό με τον Όλιβερ Βάρχελι να επισημαίνει τότε τον σημαίνοντα ρόλο που είχε διαδραματίσει η Αίγυπτος στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αέριου στην Ευρώπη μιλώντας ειδικότερα «στο τριμερές Μνημόνιο Συναντίληψης ΕΕ-Αιγύπτου-Ισραήλ».

Αναφορά είχε κάνει όμως και στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «η Αίγυπτος μπορεί να γίνει όχι μόνο ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, αλλά και μια αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και για το λόγο αυτό, τονίσαμε από την πλευρά μας ότι είναι σημαντικό να δώσουμε το καθεστώς του έργου αμοιβαίου ενδιαφέροντος για το έργο GREGY, του καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας βαθέων υδάτων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Κάιρο

Δύο μήνες, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντερ Κρόο και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νιχάμερ μεταβαίνουν την Κυριακή στο Κάιρο «μεταφέροντας» 7,4 δις όπως είχαν αναφέρει οι Financial Times. Το ποσό αφορά στην περίοδο 2024-2027.

Ειδικότερα, 5 δις για προγράμματα του ΔΝΤ εκ των οποίων το 1δις για βραχυπρόθεσμες ανάγκες και θα δοθεί το πρώτο μισό του 2024.
Για τα υπόλοιπα 4 χρειάζεται η έγκριση του κοινοβουλίου γιατί είναι για μακροπρόθεσμα. Αυτά τα 4 δις θα δοθούν το διάστημα 2025-2027

Επίσης, 1,8 είναι για προσέλκυση επενδύσεων και 600 εκατομμύρια τεχνική βοήθεια και μεταναστευτικό (δηλαδή εκπαίδευση συνοριοφυλάκων, κέντρα υποδοχής κλπ). Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν αποκλείεται να αυξηθεί. Μία ιδέα είχαμε πάρει πάλι τον περασμένο Ιανουάριο με τον επίτροπο διεύρυνσης να δίνει έμφαση στην Επενδυτική Διάσκεψη στην Αίγυπτο.

Η επενδυτική Διάσκεψη για την Αίγυπτο

«Η επερχόμενη Επενδυτική Διάσκεψη στην Αίγυπτο, η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτό το εξάμηνο, όχι μόνο θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω τόνωση των οικονομιών μας, αλλά επίσης προκάλεσε σημαντικό ενδιαφέρον στην κοινότητα των επιχειρήσεων και των ιδιωτών επενδυτών. Και αυτό είναι κάτι που περιμένουμε, και οι δύο, με υψηλές προσδοκίες» είχε υπογραμμίσει.

Παρά τις αντιδράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ευρωπαϊκή πηγή κάνει λόγο για «ρεαλιστική προσέγγιση» από την πλευρά των Βρυξελλών, ενώ ο εκπρόσωπος της επιτροπής Πίτερ Στάνο, αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα του διαλόγου με την Αίγυπτο, προσθέτοντας ότι «όποιες ελλείψεις υπάρχουν, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το ανοίξουμε».

Must in

Η Τσέλσι των «16», οι 15 με… εισιτήριο και ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο βήμα

Από τις 36 ομάδες της διοργάνωσης, μόνο η Τσέλσι διατηρεί το απόλυτο της συγκομιδής με πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, ενώ άλλες δύο ομάδες -Γκιμαράες και Σάμροκ Ρόβερς- παραμένουν αήττητες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο