Ουκρανία: Δύσκολη η επιστράτευση – Ζούνε και πεθαίνουν στην πρώτη γραμμή χωρίς εφεδρείες
Οι περίπου 330.000 στρατιώτες που συμμετέχουν από πλευράς Ουκρανίας στις μάχες με τους Ρώσους έχουν τραβηχτεί σε ελάχιστες περιπτώσεις από τα μέτωπα, καθώς δεν υπάρχουν εφεδρείες.
Τον Σεπτέμβριο, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σχεδόν εννέα στους δέκα Ουκρανούς που κατατάχθηκαν στον στρατό είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν σε μάχη.
Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και καθώς ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, οι Financial Times αναφέρουν αυτό που οι Ουκρανοί στρατιώτες αποκαλούν εξασθένιση των κινήτρων και χαμηλό ηθικό.
Μια νέα νομοθεσία για την επιστράτευση, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο στις 31 Μαρτίου, αποσκοπεί στην αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου της χώρας εν όψει μιας πιθανής αύξησης της στρατολόγησης φέτος, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει έως και 500.000 άτομα.
Υπολογίζεται ότι 330.000 στρατιώτες συμμετέχουν επί του παρόντος στο πεδίο της μάχης
Η επιστράτευση θα προσπαθούσε να εκσυγχρονίσει τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση. Ωστόσο, το νομοσχέδιο αποδεικνύεται αμφιλεγόμενο, με περισσότερες από 4.000 αναθεωρήσεις που προτάθηκαν από Ουκρανούς βουλευτές στο πρώτο προσχέδιο.
Οι εθελοντές φεύγουν και οι στρατεύσιμοι αρνούνται
Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, οι εθελοντές της Ουκρανίας είχαν εξαντληθεί και ένας σημαντικός αριθμός ανδρών σε ηλικία μάχης αρνήθηκε να σταλεί στο μέτωπο. Μέχρι στιγμής, έχουν στρατολογηθεί μόνο άνδρες ηλικίας 27 ετών και άνω, ενώ όσοι υπηρετούν στο πεδίο της μάχης είναι κατά μέσο όρο σαραντάρηδες. Η Ουκρανία διαθέτει επίσης μικρότερη δεξαμενή από τους millennials και τη γενιά Z σε σχέση με άλλες χώρες.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι συνολικά 31.000 έχουν πεθάνει, ενώ οι ειδικοί λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Από το 2022, οι άνδρες ηλικίας 27 έως 60 ετών απαγορεύεται να εγκαταλείψουν το έθνος, με λίγες εξαιρέσεις για ιατρικούς λόγους ή για αποκλειστικούς φροντιστές παιδιών ή ανάπηρων μελών της οικογένειας.
Σύμφωνα με έρευνα της Info Sapiens, οι ανησυχίες για την ανεπαρκή εκπαίδευση, την άγνωστη διάρκεια της θητείας και την έλλειψη όπλων και πυρομαχικών ήταν οι κύριες κινητήριες δυνάμεις για όσους αποφεύγουν να πολεμήσουν.
Ο νέος νόμος για την κινητοποίηση αποσκοπεί στην επίλυση αυτών των ανησυχιών. Το αρχικό σχέδιο προτείνει τριετή θητεία και εκπαίδευση τουλάχιστον τριών μηνών. Ο νέος νόμος στοχεύει στη μείωση της ηλικίας κινητοποίησης κατά δύο χρόνια, στα 25, κάτι που αντιμετωπίστηκε με σκληρή κριτική από τους αντιπάλους που θεωρούν ότι ο πόλεμος είναι αδιέξοδος και συνεπώς θανατική καταδίκη για τον νεότερο πληθυσμό.
Ποιοι εξαιρούνται λόγω εργασίας
Η Ουκρανία έχει ήδη 550.000 έως 700.000 βασικούς εργαζόμενους που εξαιρούνται από την κινητοποίηση και σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, θα πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά στην πολεμική προσπάθεια, είτε μέσω ενός μέρους του μισθού τους είτε μέσω ενός μηνιαίου φόρου.
Ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμίχαλ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να δώσει λεπτομέρειες, αλλά έχει δηλώσει ότι «οι άνθρωποι θα πρέπει να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που πολεμούν και σε αυτούς που εργάζονται για να γεμίσουν τον προϋπολογισμό». Σύμφωνα με τις περισσότερες πληροφορίες δεν διαφαίνεται πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, ούτε μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, ούτε μεταξύ τρίτων.
Ένας Ουκρανός στρατιώτης εξέφρασε την άποψη ότι τα κίνητρά τους «σκοτώνονται» στο πεδίο της μάχης λόγω των δύο ετών συνεχούς πολέμου χωρίς εναλλαγές ή διαλείμματα. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους, σημείωσε ο στρατιώτης, για τους οποίους οι άνδρες αποφεύγουν να επιστρατεύονται στο μέτωπο.
Ο Ολεξάντρ Ζαβίτνεβιτς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, προειδοποίησε για τον φόβο ότι η κοινωνία θα διαιρεθεί σε πλούσιους και φτωχούς λόγω του νομοσχεδίου, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «ευρεία συζήτηση» σχετικά με το θέμα. Οι περισσότεροι πλούσιοι Ουκρανοί έχουν φύγει ήδη για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Στο μικροσκόπιο οι γνωριμίες του 49χρονου φιλόλογου – Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι
- Χατ τρικ του φανταστικού Ελ Κααμπί – Έκανε το 3-1 για τον Ολυμπιακό ο Μαροκινός (vids)
- Εντυπωσιακός Ελ Κααμπί δίνει ξανά προβάδισμα στον Ολυμπιακό (2-1, vids) – Δεύτερο γκολ από τον Μαροκινό στο ντέρμπι
- Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει ότι κατέστρεψε έξι ισραηλινά άρματα μάχης
- «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ»: Ο Τιμ Ρόμπινς για την θρυλική ταινία τριάντα χρόνια μετά την πρεμιέρα
- Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 1-2: Ανατροπή στο φινάλε ξανά για τον Δικέφαλο του Βορρά