Τέμπη: «Ποταμός» η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας – «Θέλουν να πνίξουν την έρευνα»
Στα εμπόδια που θέτει η Ελλάδα στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αναφέρθηκε η Λάουρα Κιόβεσι λέγοντας τα πράγματα «έξω από τα δόντια».
Νέα συνέντευξη, εξίσου αποκαλυπτική, από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), Λάουρα Κιόβεσι, για το «τραύμα των Τεμπών». Η ευρωπαία αξιωματούχος χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την υπουργική ασυλία και κρίνει πως εμποδίζει την περαιτέρω έρευνα, την αποκάλυψη της αλήθειας και την απονομή δικαιοσύνης.
Υπόσχεται πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βρούμε την αλήθεια» και στο ερώτημα αν είναι πιθανόν να κατηγορηθούν πολιτικοί και υπουργοί τονίζει πως «ο νόμος πρέπει να είναι ίσος για όλους».
«Θολώνουν τα νερά»
Με το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να είναι καταπέλτης συνδέοντας το δυστύχημα στα Τέμπη με τις αστοχίες της σύμβασης 717 για τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση στον σιδηρόδρομο η Λάουρα Κιόβεσι επιμένει και λέει («Εφ.Συν.») μετά το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής: «Θολώνουν τα νερά. ‘’Πνίγουν’’ την υπόθεση» και υποστηρίζει όσον αφορά τη δουλειά που έχει γίνει σε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία «όσα θέσαμε στο κατηγορητήριο στηρίζονται σε αποδείξεις, στηρίζονται σε έρευνα, όσα ανακαλύψαμε ψάχνοντας».
«Ο νόμος πρέπει να είναι ίσος για όλους», λέει η Λάουρα Κιόβεσι
Δεν κρύβει τη δυσφορία της για την ασυλία των πολιτικών προσώπων εκφράζοντας ενστάσεις κατά πόσο είναι «ο κατάλληλος τρόπος να ανακαλύψουμε την αλήθεια» και υπογραμμίζει: «Κυβερνητικές αποφάσεις δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σταματούν την απονομή δικαιοσύνης. Οπως σε αυτή την υπόθεση, όταν ζητάς την άρση ασυλίας και δεν γίνεται το αίτημα δεκτό, όταν δεν επιτρέπεται η έρευνα για πρόσωπα που βρίσκονται σε άλλες κοινωνικές βαθμίδες. Πίσω από τη συγκεκριμένη έρευνα δεν υπήρχαν άλλοι σκοποί πέραν της απονομής δικαιοσύνης. Για τους γονείς των θυμάτων, για τους συγγενείς, τις οικογένειες και ολόκληρη την κοινωνία».
Στο ερώτημα αν είναι πιθανόν να κατηγορηθούν πολιτικοί και υπουργοί απαντά πως «ο νόμος πρέπει να είναι ίσος για όλους. Οταν ξεκινάμε μια έρευνα, θα πρέπει να μας επιτραπεί να τους ερευνήσουμε όλους. Οποιον βαθμό και αν έχουν, όποια θέση στην κοινωνία και αν έχουν. Αν είναι φτωχοί ή αν είναι πλούσιοι. Αυτή είναι η βασική αρχή. Αλλά εδώ, σε αυτή την περίπτωση, επειδή υπάρχει αυτή η διάταξη του Συντάγματος, δεν μπορούμε να ελέγξουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνα, δεν μπορούμε να βρούμε την αλήθεια όσον αφορά αυτό το μέρος της έρευνας».
«Υπόσχομαι στους συγγενείς ότι θα κάνω τα πάντα»
Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο STAR για τη σύμβαση 717 επανέλαβε πως εάν η συγκεκριμένη σύμβαση είχε ολοκληρωθεί τότε το δυστύχημα δεν θα συνέβαινε. «Αν το έργο είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως και όπως έπρεπε, αυτό δεν θα είχε συμβεί».
Η Λάουρα Κοβέσι ρωτήθηκε και για το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού που στο διαδίκτυο συγκεντρώνει πάνω από 1.300.000 υπογραφές από ανθρώπους που επιθυμούν την άρση ασυλίας υπουργών στην Ελλάδα.
«Υπόσχομαι στους συγγενείς ότι θα κάνω τα πάντα» ανέφερε. «Ειλικρινά τους ενθαρρύνω να μην τα παρατήσουν μέχρι να δικαιωθούν. Να μην τα παρατήσουν από το να βρουν την αλήθεια. Δεν έχω λόγια για να τους πω γιατί δεν βρέθηκα στη θέση τους. Αλλά ως Εισαγγελέας, τους υπόσχομαι ότι θα κάνουμε τη δουλειά μας. Η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει (…)».
- Ζιζέλ Πελικό: Απογοητευμένη η οικογένεια για τις «μικρές» ποινές των δεκάδων βιαστών
- Σκέφτεσαι τη διακοπή καπνίσματος; Τώρα μπορείς με TOKOVYS!
- Δυτική Σαχάρα: Χιλή και Μάλτα υπέρ της πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος
- Κώστας Πρετεντέρης: Λαμπρό πνεύμα
- Βουλή: Τέλος και τυπικά η χρηματοδότηση στους Σπαρτιάτες
- Κυβέρνηση για Συρία: Επιστολή Ελλάδας – Κύπρου – Αυστρίας για ορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ