Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τα drone σε σμήνη μέσω AI πρόκειται να αλλάξουν την παγκόσμια ισορροπία της στρατιωτικής ισχύος

Τα drone σε σμήνη μέσω AI πρόκειται να αλλάξουν την παγκόσμια ισορροπία της στρατιωτικής ισχύος

Μια ανάλυση της Wall Street Journal υποθέτει πως όταν τα σμήνη drones αρχίσουν να ελέγχονται από Τεχνητή Νοημοσύνη, θα έχουμε ένα απολύτως διαφορετικό είδος πολέμου.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed του Ιράν, με τη χαμηλή τιμή και την υψηλή αποτελεσματικότητά τους, έχουν γίνει μια σοβαρή πρόκληση για τον παραδοσιακό πόλεμο που έχει επιβαρύνει τους παγκόσμιους στρατούς με εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει σε δημοσίευμά της την Πέμπτη η Wall Street Journal.

Αν και αυτό ισχύει για τα πιο προηγμένα drones που είναι σήμερα διαθέσιμα, το Shahed έχει δοκιμαστεί στο πεδίο της μάχης σε διάφορες συγκρούσεις και έχει αποδείξει ότι οι δυνατότητές του, σε συνδυασμό με την εκτιμώμενη τιμή του που ανέρχεται στα 20.000 δολάρια, αποτελούν απειλή ακόμη και για τους ισχυρότερους στρατούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην έκθεση αναφέρονται οι πρόσφατες επιχειρήσεις drones από την Υεμένη στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα και η πρόσφατη επίθεση σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην Ιορδανία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών, για να τονιστεί η επιτυχία των μη επανδρωμένων συστημάτων να αλλάξουν το τοπίο της στρατιωτικής ισχύος και η δυνητική ευπάθεια ακόμη και των πιο προηγμένων πολεμικών πλοίων.

Πενήντα drone που λειτουργούν ως σμήνος, μπορούν να καταστρέψουν στόχους πολλαπλάσιας αξίας.

Πως ένα σμήνος Shahed μπορεί να καταστρέψει οποιονδήποτε στόχο με οικονομικά αποδοτικό τρόπο

Παραδοσιακά, τα πολεμικά πλοία αποτελούσαν βασικό σύμβολο της αμερικανικής προβολής ισχύος. Ωστόσο, η άνοδος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ιδίως των Shahed, αποτελεί μια νέα και δυνητικά πιο σημαντική απειλή. Μετά την έναρξη του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέπτυξε δύο ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων στην περιοχή προκειμένου να προστατεύσουν την κατοχική οντότητα.

Το USS Gerald R. Ford, ένα από τα αεροπλανοφόρα, βρισκόταν στο παρθενικό του ταξίδι και είναι το ακριβότερο πολεμικό πλοίο που έχει κατασκευαστεί ποτέ, με κόστος 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά με την ίδια τιμή που κοστίζει το αεροπλανοφόρο Ford, ένα έθνος θα μπορούσε να αγοράσει 650.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed – όγκος που επιτρέπει σε μια χώρα να εκτοξεύσει άνετα δεκάδες από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια ενιαία επίθεση για να καταφέρει ένα σίγουρο χτύπημα ακόμη και στα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία. Πρόσφατα οι Ρώσοι κυκλοφόρησαν βίντεο πως με μόλις ένα drone καταστρέφουν τεθωρακισμένα πολλαπλάσιας αξίας.

H εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα.

Από τη Σάρισσα στο Shahed

Ωστόσο, το θέμα δεν είναι μόνο η κατοχή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναπτύσσεται και αξιοποιείται για να αποκτήσει τη μέγιστη δυνατή ικανότητα. Σχετικά με αυτό, η Wall Street Journal αναφέρθηκε σε ένα γεγονός κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στις κατακτήσεις του εφάρμοσε τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, που οδήγησαν στη νίκη του σε πολλούς κρίσιμους πολέμους. Ο στρατός του χρησιμοποίησε τη σάρισσα, ένα δόρυ λίγο μεγαλύτερων από 5 μέτρων και εφάρμοσε νέες τακτικές, όπως ο σχηματισμός σφιχτής φάλαγγας, που τους βοήθησαν να αποκρούσουν τα περσικά πολεμικά άρματα και τους ινδικούς πολεμικούς ελέφαντες. Αυτές οι αναβαθμίσεις επέτρεψαν στον Αλέξανδρο να προελάσει βαθιά στην ινδική υποήπειρο.

Τα μεγάλα πολεμικά πλοία είναι εξοπλισμένα με συστήματα αεράμυνας αιχμής που τους επιτρέπουν να αμύνονται από ένα σημαντικό μπαράζ μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ωστόσο η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εκπλήρωσης των πραγματικών δυνατοτήτων των μη επανδρωμένων συστημάτων.

Το δημοσίευμα της WSJ ρίχνει περαιτέρω φως στον πιθανό αντίκτυπο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται σε σμήνη που ελέγχονται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), στο μέλλον του πολέμου. Αν και αυτό το σενάριο δεν είναι ακόμη πραγματικότητα, πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς. Η ανησυχία είναι ότι αν οι στρατοί δεν είναι έτοιμοι για αυτή τη μετατόπιση της στρατιωτικής τεχνολογίας και αυτή αναπτυχθεί εκτεταμένα, θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά την παγκόσμια ισορροπία της στρατιωτικής ισχύος.

To ρεπορτάζ αναφέρει ότι το μέλλον του πολέμου θα διαμορφωθεί όχι από μεμονωμένα όπλα, αλλά από διασυνδεδεμένα συστήματα όπλων που συνεργάζονται μεταξύ τους.

Σμήνη Shahed με τεχνητή νοημοσύνη

To ρεπορτάζ αναφέρει ότι το μέλλον του πολέμου θα διαμορφωθεί όχι από μεμονωμένα όπλα αλλά από διασυνδεδεμένα συστήματα όπλων που συνεργάζονται μεταξύ τους. Τα συστήματα αυτά αναμένεται να είναι πιο οικονομικά αποδοτικά. Πολλά τέτοια συστήματα υπάρχουν ήδη, αλλά αυτό που λείπει προς το παρόν είναι τα κατευθυνόμενα από Τεχνητή Νοημοσύνη συστήματα που θα επέτρεπαν σε ένα έθνος να διεξάγει μη επανδρωμένο πόλεμο σε μεγάλη κλίμακα.

Ενώ τα συστήματα αυτά βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη, αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό μέρος των μελλοντικών στρατιωτικών στρατηγικών. Επισημαίνεται περαιτέρω η διαφορά στην απειλή που συνιστά ένας μικρός αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed σε σύγκριση με ένα μεγάλο σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατευθύνονται από Τεχνητή Νοημοσύνη.

Λίγα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη διαθέσιμη σήμερα τεχνολογία, σύμφωνα με την εφημερίδα. Αλλά ένα σμήνος δεκάδων ή εκατοντάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ελεγχόμενων από τεχνητή νοημοσύνη, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Τέτοια σμήνη θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τις άμυνες και να καταστρέψουν ακόμη και προηγμένες στρατιωτικές πλατφόρμες.

Ένα drone μπορεί να καταρριφθεί. Τι γίνεται όμως με 100 που επιτίθενται ταυτόχρονα;

Μετασχηματισμός του πολέμου

Οι χώρες που βασίζονται σε δαπανηρά, μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά συστήματα, όπως αεροπλανοφόρα, αεροσκάφη stealth ή άρματα μάχης, μπορεί να αντιμετωπίσουν τρωτά σημεία όταν έρχονται αντιμέτωπες με αντιπάλους που χρησιμοποιούν φθηνά, εύκολα αναπτυσσόμενα και μη επανδρωμένα όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ είναι εξοπλισμένα με συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που έχουν ως στόχο να αναγνωρίζουν μια απειλή και να λαμβάνουν έγκαιρα αποφάσεις για την αντιμετώπισή της. Χρησιμοποιεί αυτό που είναι γνωστό ως βρόχος OODA -παρατηρώ, προσανατολίζω, αποφασίζω, ενεργώ- και θεωρητικά, το μέρος που είναι σε θέση να τον εφαρμόσει ταχύτερα θα έχει το πάνω χέρι στη μάχη.

Σύμφωνα με την WSJ, ο βρόχος OODA έχει αποδειχθεί επιτυχής για όλες τις επιθέσεις σε αμερικανικά πολεμικά πλοία εκτός από μία από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά η απειλή παρέμενε μέχρι στιγμής με τα παραδοσιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Από την άλλη πλευρά, τα σμήνη που κατευθύνονται από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν κάθε βρόχο OODA που διαχειρίζεται ο άνθρωπος.

Κομμάτια από ένα κατά πάσα πιθανότητα ρωσικό Shahed drone στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Τα σμήνη των drones θα κερδίζουν τους πολέμους του μέλλοντος

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ενώ δεν είναι εφικτό να πιλοτάρει κανείς χειροκίνητα χιλιάδες αυτόνομα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η υπολογιστική ισχύς της τεχνητής νοημοσύνης καθιστά εφικτή την ιδέα τέτοιων σμηνών και αυτό θα «μεταμορφώσει τον πόλεμο».

Υποδηλώνει ότι ο βασικός ανταγωνισμός θα είναι για τα πιο αποτελεσματικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και όχι για τις καλύτερες φυσικές πλατφόρμες, και η πλευρά με την ανώτερη λήψη αποφάσεων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως στη διαχείριση σμηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, θα έχει το πλεονέκτημα. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μετατόπιση προς μια σύγκρουση συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης ή μια σύγκρουση «εγκεφάλου με εγκέφαλο».

«Όπως η κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών του περασμένου αιώνα, έτσι και η κούρσα των εξοπλισμών της τεχνητής νοημοσύνης θα καθορίσει τον τρέχοντα αιώνα. Όποιος κερδίσει θα έχει ένα βαθύ στρατιωτικό πλεονέκτημα», καταλήγει η εφημερίδα. Η Ρωσία έχει ήδη εργοστάσιο κατασκευής Shahed drone.

Must in

Ρίχνουν τα “άρματα” οι Ευρωπαίοι στην Ουκρανία – Τι άλλαξε;

Ευρωπαίοι που επικαλείται η Wall Street Journal, παρουσιάζουν ένα μπλοκ πολύ πιο δεκτικό σε ειρηνευτικές συνομιλίες στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024