Τον Απρίλιο το 4ο αίτημα εκταμίευσης πόρων
Πάνω από το 60% της ανάπτυξης το 2024 θα προέλθει από ευρωπαϊκά κονδύλια, επεσήμανε ο Νίκος Παπαθανάσης στην ημερίδα του ΙΟΒΕ
Ετοιμη να υποβάλει στην Κομισιόν το τέταρτο αίτημα εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι η Ελλάδα τον Απρίλιο, ενώ το πέμπτο αίτημα θα υποβληθεί τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας χθες στην ημερίδα του ΙΟΒΕ, ανέφερε ότι γίνεται καθημερινή δουλειά για να εκπληρωθούν τα ορόσημα καθώς «από τα συνολικά 20 ορόσημα της τέταρτης δόσης έχουν εκπληρωθεί τα 17 και δουλεύουμε για τα υπόλοιπα τρία», επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία βασίζεται στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς πάνω από το 60% της ανάπτυξης το 2024 θα προέλθει από τους ευρωπαϊκούς πόρους ανάμεσα στους οποίους και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Μεταρρυθμίσεις
«Εχουμε ένα 40% των μεταρρυθμίσεων έτοιμο και είναι η απάντηση στην ερώτηση το αν γίνονται μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Ναι, γίνονται» υπογράμμισε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, για να προσθέσει ότι «έχουμε εννέα αιτήματα εκταμίευσης, για κάθε ένα από αυτά γνωρίζουμε ποια είναι τα κρίσιμα ορόσημα. Γίνονται πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις…
Είναι ενδεχομένως περισσότερες από αυτές που μπορούμε να καταναλώσουμε και να κατανοήσουμε. Αυτό είναι ένα πρόβλημα πολιτικό και επικοινωνιακό, δικό μας και της Επιτροπής. Πρέπει να εξηγούμε διαρκώς ποια είναι τα πράγματα που αλλάζουν» σημείωσε ο υπουργός, φέρνοντας ως παραδείγματα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τον Ακη Σκέρτσο, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα διαφορετικό πρόγραμμα από αυτά τα οποία έχουν σχεδιάσει έως τώρα η ΕΕ και η Κομισιόν, το οποίο πάτησε πάνω στην εμπειρία της κρίσης χρέους.
«Αν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης, η υπόλοιπη Ευρώπη θα βρισκόταν σε ύφεση αντί για τη στασιμότητα που έχει τώρα και η Ελλάδα πιθανώς να μην είχε τον ρυθμό ανάπτυξης 2%.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πόροι που διοχετεύονται μέσω των δημόσιων επενδύσεων είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη στήριξη της οικονομικής μεγέθυνσης και μάλιστα με βιώσιμους όρους, αφού το Ταμείο υποστηρίζει την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικής οικονομίας, τη θωράκιση του ανθρώπινου δυναμικού με νέες δεξιότητες, ικανές να στηρίξουν την ανάκαμψη που έρχεται» εξήγησε.
H επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Νιόβη Ρίνγκου τόνισε ότι «η χώρα είναι μεταξύ των πρωτοπόρων ως προς την υλοποίηση, ότι έως σήμερα έχουν δοθεί περίπου 15 δισ. ευρώ και πως αποτελεί ένα από τα έξι κράτη-μέλη με τρεις εκταμιεύσεις πόρων», προσθέτοντας ότι «σημασία έχει να συνεχίσει να εφαρμόζεται το πλάνο όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Πράσινη μετάβαση
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι «πρόκειται για το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει ποτέ διανοηθεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και προχωρά σε νέες.
Πάντως ο υπουργός τόνισε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι του προγράμματος ακολουθεί «καθώς θα πρέπει να υλοποιηθούν οι επενδύσεις που έχουν σχεδιαστεί και πολλά ζητήματα, όπως καθυστερήσεις λόγω δικαστικών προσφυγών ή ό,τι αφορά την προσφορά εξοπλισμού, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν».
Για την προώθηση της πράσινης μετάβασης ο Θόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλε την παρουσίαση εντός του επόμενου διαστήματος νομοσχεδίου με κεντρικό στόχο την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου, την προώθηση της εγκατάστασης μπαταριών αλλά και τη διαμόρφωση του πλαισίου των περικοπών ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ. Επίσης, όπως είπε, εξετάζεται η προοπτική της θεσμοθέτησης των περιβαλλοντικών ισοδύναμων τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες και θα διευκολύνει την υλοποίηση επενδύσεων.
Ο χρόνος υλοποίησης των επενδύσεων έχει οικονομική διάσταση και η αποτελεσματικότητα είναι η βασική έννοια των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού, όπως ανέφερε, οι καθυστερήσεις είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα.
Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA