Στο Κάιρο την Κυριακή ο Μητσοτάκης – Ανησυχία ΕΕ για την αύξηση στις αφίξεις μεταναστών από την Αίγυπτο
Σημαντικές ροές μεταναστών παρατηρούνται στην Κρήτη και την Γαύδο - Αναμένεται συμφωνία με «πακέτο» 7 δισ. από την ΕΕ στο Κάϊρο
Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές από την Αίγυπτο, προκαλώντας ανησυχία στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αρκεί να σημειωθεί ότι μόνο στην Κρήτη, το τελευταίο τρίμηνο, οι αφίξεις αγγίζουν τις 1.500, ενώ αυξημένες είναι οι ροές και προς την Γαύδο.
Την Κυριακή 17 Μαρτίου, στο Κάιρο μεταβαίνουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον νερ Λάιεν, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, με δημοσίευμα των Financial Times να κάνει λόγο για συμφωνία για το μεταναστευτικό, που θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους πάνω από 7,4 δισ. ευρώ προς την Αίγυπτο.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εξέφρασε τη βεβαιότητά του για συμφωνία που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του.
«Θαλάσσιο μονοπάτι» μεταναστών η Κρήτη
Χαρακτηριστικές είναι, πάντως, σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς, οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλου Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε ότι παρατηρείται μια αυξητική τάση από την πλευρά της Μεσογείου – κυρίως μετανάστες που προέρχονται από τη Λιβύη, κάνοντας λόγο για «θαλάσσιο μονοπάτι» μεταναστών αναφερόμενος στην Κρήτη.
Διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου θα έχει ο Μητσοτάκης στο Κάιρο
«Μιλάμε για μια παρατήρηση αυξητικών ροών, αλλά αν υπολογίσουμε ότι η Αίγυπτος, σύμφωνα με τις δηλώσεις τις δικές τους, έχει 9 με 11 εκατομμύρια προσφυγικό πληθυσμό ή πληθυσμό που πήγε στην Αίγυπτο, είτε εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν, είτε εξαιτίας καταστάσεων που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, είτε εξαιτίας αυτού που συμβαίνει στο Σαχέλ, τότε γίνεται κατανοητό ότι ο πληθυσμός αυτός συσσωρευθείς στην Αίγυπτο βρίσκει ένα διάδρομο, μια διέξοδο εκεί», εξήγησε, μιλώντας στο ertnews.
Παράλληλα, σημείωσε πως έχουμε και περιπτώσεις Αιγυπτίων «είτε ασυνόδευτων ανηλίκων, είτε γυναικών με παιδιά. Είναι δηλαδή μια ροή που εμφαίνεται ότι μπορεί στο μέλλον να εξελιχθεί σε κάτι πιο σημαντικό».
Σχολιάζοντας την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «Ελλάδα, Ιταλία και Ευρώπη συλλογικά μεταβαίνουν στην Αίγυπτο, έτσι ώστε, πέραν των υπολοίπων, να συζητήσουν τους τρόπους αντιμετώπισης μιας πιθανής παράτυπης μεταναστευτικής ροής, που θα καταλήξει στον ελληνικό κατά βάση χώρο, αλλά παράλληλα και στον ευρωπαϊκό».
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργό, στις 13:15 θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Αιγύπτιο πρόεδρο και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών, ενώ στις 17:15 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
- Ρωσία: Δύο πύραυλοι και 27 drones καταρρίφθηκαν στο Κουρσκ
- Αντάνι: Υποβαθμίζει την δίωξη για δωροδοκία ο ινδικός κολοσσός
- Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν – Τραυματίστηκε ο διευθυντής του
- Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υποβαθμίζει την έρευνα σχετικά με τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων
- Ιορδανία: Πυροβολισμοί στην πρεσβεία του Ισραήλ στην πρωτεύουσα Αμμάν
- Ισπανία: Διαδήλωση εκπαιδευτικών και γονέων στη Βαλένθια για τα κλειστά σχολεία