Ασπίδα από το Ηνωμένο Βασίλειο για τις εφημερίδες του
Η προσφορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αγοράσει την «The Telegraph» οδήγησε τον Σούνακ να προετοιμάσει νόμο κατά της εξαγοράς
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει μια αλλαγή νόμου για να απαγορεύσει σε ξένα κράτη να κατέχουν, να επηρεάζουν ή να ελέγχουν βρετανικές εφημερίδες. Αυτό προέκυψε μετά από διαρροή από πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ στα ΜΜΕ της χώρας.
Στις αναλύσεις τους τονίζουν ότι εφαρμογή αυτού του μέτρου, που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μελέτης, θα μπορούσε να ακυρώσει ακόμη και την προσφορά αγοράς για την «The Telegraph» που κατατέθηκε από το RedBird IMI, ένα επενδυτικό ταμείο που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Υπάρχει φόβος για αύξηση της λογοκρισίας
Τα ρεπορτάζ θέλουν την βρετανική κυβέρνηση έτοιμη να υπερασπιστεί μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις ψηφιακές αγορές, τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές στη Βουλή των Λόρδων που θα συζητηθεί με τα υπόλοιπα μέλη της Βουλής. Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να δώσει στους υπουργούς επαρκείς εξουσίες για να εμποδίσουν την απόπειρα εξαγοράς της «The Telegraph», από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η αλυσίδα, που ανήκει στη βρετανική κυβέρνηση, είναι προς ιδιωτικοποίηση για περίπου ένα δισεκατομμύριο λίρες στερλίνας (περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ).
Έχει σημάνει συναγερμός
Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να ασκήσει βέτο σε μελλοντικές εξαγορές εθνικών μέσων ενημέρωσης από ξένους φορείς. Η προσφορά για την «The Telegraph» έχει σημάνει συναγερμό σχετικά με την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και τον ρόλο των ξένων επενδυτών στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ελευθερία του Τύπου κατά την κυβέρνηση και μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο Νησί.
Εάν εγκριθεί μια τροπολογία στην Άνω Βουλή, θα πάει στη Βουλή των Κοινοτήτων για να τη μελετήσουν οι νομοθέτες. Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να εισαγάγει τη δική της τροπολογία. Τελικά θα είναι η Υπουργός Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Λούσι Φρέιζερ, που θα αποφασίσει εάν η όλη επιχείρηση πάρει έγκριση. Τη Δευτέρα, έλαβε αναφορές από ρυθμιστικές αρχές που αξιολογούσαν τον πιθανό αντίκτυπο στην ελευθερία της έκφρασης και στον Τύπο για να βοηθήσει στην ενημέρωση της απόφασής της.
Εκατό νομοθέτες από όλα τα κόμματα υπέγραψαν επιστολή κατά του Redbird IMI – ένα ταμείο που υποστηρίζεται κατά 75% από τον Σεΐχη Mansour Bin Zayed Al Nahyan, αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που θέλει να εξαγοράσει τη συντηρητική εφημερίδα, καθώς και το πολιτικό περιοδικό «Spectator» – που υπαινίσσεται το ενδεχόμενο παρέμβασης και λογοκρισίας των συντακτών.
«Παραθυράκι»
Ωστόσο, η τροπολογία προβλέπει να επιτραπούν συμφωνίες στις οποίες η ξένη κρατική χρηματοδότηση αντιπροσωπεύει μειοψηφικό συμφέρον και δεν θα θεωρείται ότι δημιουργούν επιρροή ή έλεγχο. Αφήνει μισάνοιχτη την πόρτα για μια αναδιαρθρωμένη προσφορά από το RedBird IMI με νέους μη κρατικούς εταίρους για τη μείωση της συμμετοχής των ΗΑΕ.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters, με τεχνητή έδρα στο Λονδίνο, η RedBird θα μπορούσε να έχει συνομιλίες με τον Rupert Murdoch (ιδιοκτήτη της News Corp.) και τον ιδιοκτήτη της «Daily Mail» για μια πιθανή κοινή εξαγορά. Μένει ακόμη να καθοριστεί ποιο ποσοστό συμμετοχής θα θεωρηθεί παράνομο κατά την αγορά μετοχών σε βρετανικό μέσο ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την ίδια την «The Telegraph», η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ μόλις το Κοινοβούλιο εγκρίνει το νομοσχέδιο για τις ψηφιακές αγορές και λάβει βασιλική έγκριση, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί το νωρίτερο τον ερχόμενο Απρίλιο. Σημειώνει επίσης ότι δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με τα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν ήδη κατά πλειοψηφία σε ξένες οντότητες. Μάλιστα…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις