Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια φτάνουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας – Λιμοκτονούν τα παιδιά

Live: Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια φτάνουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας – Λιμοκτονούν τα παιδιά

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν την κατάσταση στη Γάζα, λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ο Νετανιάχου θα τις αψηφήσει και θα εισβάλει στη Ράφα

Η Χαμάς έχει προτείνει όρους για μια νέα κατάπαυση πυρός στη Γάζα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να τους απορρίπτει σε δημόσια τοποθέτηση.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο χερσαίας επέμβασης στη Ράφα, με τα ισραηλινά ΜΜΕ ωστόσο να αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στα άμεσα σχέδια αλλά ο Νετανιάχου το είπε για να πιέσει τη Χαμάς στις διαπραγματεύσεις καθώς το Ισραήλ στέλνει απεσταλμένους στην Ντόχα για συνέχεια των συνομιλιών.

Το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας με αναφορές για τουλάχιστον 36 νεκρούς μετά από πλήγμα σε σπίτι κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Ο υποσιτισμός απλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, με αξιωματούχο του ΟΗΕ να δηλώνει ότι πλέον οι γιατροί δεν βλέπουν μωρά φυσιολογικού μεγέθους.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

03:00 Φορτηγά με βοήθεια φτάνουν στη βόρεια Γάζα

Ο Παλαιστίνιος φωτογράφος, Hussam Azzam, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που δείχνει φορτηγά με βοήθεια να φθάνουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας το βράδυ του Σαββάτου.

Το βίντεο, που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, δείχνει τα φορτηγά να κινούνται στο σκοτάδι, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί στον θύλακα εδώ και μήνες.

Τα φορτηγά που φαίνονται είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 13 που έφτασαν στην πόλη της Γάζας και την Τζαμπάλια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα πυροβολήσει και σκοτώσει Παλαιστίνιους που περίμεναν βοήθεια στην πόλη της Γάζας, με την τελευταία περιορισμένη αυτοκινητοπομπή να φέρεται να είναι η πρώτη που έφτασε χωρίς επεισόδια εδώ και μήνες.

02:42 Συνοπτικά τα σημαντικότερα γεγογόνοτα

  • Οι ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat σκότωσαν τουλάχιστον 36 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από την ίδια οικογένεια.
  • Μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον διευθυντή της Μοσάντ αναμένεται στο Κατάρ για συνομιλίες εκεχειρίας.
  • Ένα δεύτερο πλοίο φορτωμένο με βοήθεια για τη Γάζα είναι έτοιμο να αναχωρήσει σύντομα από την Κύπρο.
  • Διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Τελ Αβίβ και άλλων ισραηλινών πόλεων ζητώντας να απελευθερωθούν οι όμηροι της Χαμάς
  • Καθώς το Ισραήλ φαίνεται να προχωράει σε σχέδιο επίθεσης στη Ράφα, ο ΟΗΕ και άλλοι συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες.

02:22 Με παραίτηση από την ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί ο Γκίντεον Σάαρ

Ο Γκίντεον Σάαρ, επικεφαλής του κόμματος «Νέα Ελπίδα», δηλώνει ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση εάν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνηθεί να τον διορίσει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Ο Σάαρ έδωσε στον Νετανιάχου προθεσμία «ημερών» για να τον διορίσει, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Κάθε μέρα, απομακρυνόμαστε περισσότερο από τη νίκη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, όπως το αντιλαμβάνομαι, για την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς», δήλωσε ο ίδιος.

01:52 Eπιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ

Συενχίζονται οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ. Το τελευταίο χτύπημα πραγματοποιήθηκε με ρουκέτες το βράδυ του Σαββάτου και είχε στόχο ισραηλινούς στρατιώτες σε περιοχή κοντά στα σύνορα, ανέφερε η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση στο κανάλι της στο Telegram.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν άλλες πέντε επιθέσεις, που είχαν στόχο ισραηλινές στρατιωτικές δομές και στρατιώτες με ρουκέτες και πυρά όλμων.

01:17 «Οι επιθέσεις των Χούθι θα οδηγήσουν σε μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές»

Ο υποστράτηγος Mohammad Nasser al-Atefi δηλώνει ότι οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές στη διεθνή τάξη πραγμάτων.

Οι δεκάδες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, που οι αντάρτες της Υεμένης ισχυρίζονται ότι πραγματοποιούν για να σταματήσει ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, θα οδηγήσουν «αναπόφευκτα σε γεωπολιτικές αλλαγές που συνοδεύουν μια νέα παγκόσμια τάξη», είπε.

«Επιβάλλουμε τώρα νέους κανόνες εμπλοκής, οι οποίοι θα κάνουν τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Ισραηλινούς να πληρώσουν βαρύ τίμημα», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το κανάλι Al Masirah που ελέγχεται από τους Χούθι.

«Οι Υεμενίτες δεν είναι πολεμοκάπηλοι ή επιτιθέμενοι, αλλά τα βάναυσα εγκλήματα που έγιναν στη Γάζα ωθούν τα ελεύθερα έθνη να πάρουν θέση, και αυτό περιλαμβάνει τον λαό μας».

00:50 Δημοκρατικός γερουσιαστής καλεί τον Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τις προμήθειες όπλων ως μοχλό πίεσης κατά του Ισραήλ

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ, Κρις Βαν Χόλερ, λέει ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις προμήθειες όπλων της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ ως μοχλό πίεσης για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στον πόλεμο κατά της Γάζας.

«Πρέπει ο πρόεδρος και η κυβέρνηση Μπάιντεν να πιέσουν περισσότερο και να χρησιμοποιήσουν όλους τους μοχλούς της αμερικανικής πολιτικής για να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι δεν θα πεθάνουν από την πείνα», δήλωσε ο γερουσιαστής του Μέριλαντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.

Ο Βαν Χόλεν και άλλοι επτά γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων ο Μπέρνι Σάντερς και ο Τζεφ Μέρκλεϊ, έστειλαν αυτή την εβδομάδα επιστολή στον πρόεδρο για να υποστηρίξουν ότι το Ισραήλ παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση και τη μεταφορά στρατιωτικών όπλων σε οποιοδήποτε έθνος περιορίζει την παροχή αμερικανικής βοήθειας.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υπήρξε εμπόδιο στις προσπάθειες του προέδρου να δημιουργήσει τουλάχιστον λίγο φως στην άκρη αυτού του πολύ σκοτεινού τούνελ«, δήλωσε ο Βαν Χόλεν.

00:32 Έκκληση Σολτς στο Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε έκκληση σήμερα στο Ισραήλ να επιτρέψει πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σε μεγαλύτερη κλίμακα, πριν από ένα διήμερο ταξίδι στη Μέση Ανατολή.

Ο Σολτς θα μεταβεί στο λιμάνι Άκαμπα της Ιορδανίας στην Ερυθρά Θάλασσα σήμερα προκειμένου να συναντηθεί αύριο, Κυριακή, με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα προτού πάρει το αεροπλάνο για το Ισραήλ για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είναι απαραίτητο η βοήθεια να φθάσει στη Γάζα σε μεγαλύτερη κλίμακα τώρα. Θα είναι ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει επίσης να συζητήσω», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στην πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου πάνω από τους μισούς από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα έχουν βρει καταφύγιο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:05 Αναφορές για νέες αμερικανοβρετανικές επιθέσεις σε θέσεις των Χούθι

Το τηλεοπτικό κανάλι Al-Masirah που ελέγχεται από τους Χούθι ανέφερε ότι οι στρατοί των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη.

Οι τελευταίες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην αλ-Ντουραγίμι, νότια της πόλης-λιμάνι Χοντέιντα, σύμφωνα με το Al-Masirah.

Ούτε οι στρατοί των ΗΠΑ ούτε του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν άμεση αντίδραση στη συγκεκριμένη αναφορά, αλλά έχουν εξαπολύσει κοινές επιδρομές σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι εδώ και μήνες, καθώς η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα συνεχίζει να επιτίθεται σε φορτηγά και στρατιωτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα.

23:57 Το Euro-Med Monitor διαψεύδει τον ισραηλινό απολογισμό της «σφαγής του ψωμιού» στη Γάζα

Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Euro-Mediterranean Human Rights Monitor), με έδρα τη Γενεύη, δημοσίευσε μια έκθεση που αντικρούει τον απολογισμό του Ισραήλ για την τελευταία «σφαγή του ψωμιού» στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι αιτούντες βοήθεια.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι Παλαιστίνιοι ένοπλοι ξεκίνησαν το μακελειό και έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από drone που δείχνουν έναν άνδρα να πυροβολεί. Αλλά η ομάδα δικαιωμάτων λέει ότι έχει στοιχεία που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς.

Το Euro-Med Monitor σημείωσε ότι το βίντεο με τους πυροβολισμούς φαίνεται να έλαβε χώρα κοντά στον κυκλικό κόμβο Ντάουλα, ο οποίος απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα από την επίθεση της Πέμπτης.

Οι σφαίρες που βρέθηκαν στα σώματα των νεκρών και των τραυματιών ήταν νατοϊκές και εκτοξεύτηκαν από ισραηλινά όπλα. Τα στοιχεία συμφωνούν με ένα παρόμοιο συμβάν στα τέλη Φεβρουαρίου, κατά το οποίο σκοτώθηκαν 110 Παλαιστίνιοι, δήλωσε η οργάνωση.

23:47 Ynet: Ο Νετανιάχου σχεδιάζει να διορίσει συντονιστή έργου για να επιβλέπει τη διανομή της βοήθειας στη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σκοπεύει να διορίσει έναν συντονιστή έργου που θα επιβλέπει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και την είσοδό της στη Γάζα, αναφέρει το ισραηλινό Ynet.

Ο Νετανιάχου φέρεται να ανακοίνωσε την απόφαση αυτή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πολέμου την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κίνηση αυτή αντανακλά τη δυσπιστία του Νετανιάχου στην ικανότητα του κατεστημένου ασφαλείας να μεταφέρει τη βοήθεια στους πολίτες της Γάζας με αποτελεσματικό τρόπο.

23:37 Μαρτυρίες από το φονικό ισραηλινό χτύπημα στη Νουσεϊράτ με 36 νεκρούς

Στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας, η οικογένεια αλ-Ταμπατίμπι γιόρταζε την πρώτη Παρασκευή του ραμαζανιού και προετοίμαζε το πρωινό γεύμα πριν από την νηστεία, όταν μία βόμβα μετέτρεψε το σπίτι σε ερείπια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:28 Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Πυραυλικές επιδρομές του Ισραήλ στη νότια Συρία

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση, ανέφερε το Σάββατο ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικού συγκροτήματος κοντά στην πόλη Νταράα στη νότια Συρία.

Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα ως αποτέλεσμα του πλήγματος, το οποίο, όπως είπε, πραγματοποιήθηκε ως απάντηση σε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Συρία προς τα Υψίπεδα του Γκολάν στο βόρειο Ισραήλ.

23:18 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ ισχυρίζονται ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις σε στρατιωτικά οχήματα του Ισραήλ

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει επιθέσεις εναντίον πολλών ισραηλινών στρατιωτικών οχημάτων.

Το βίντεο δείχνει Παλαιστίνιους μαχητές να στοχεύουν άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς στρατευμάτων σε επιθέσεις που σύμφωνα με την οργάνωση έγιναν στην περιοχή αλ-Ζάχρα της κεντρικής Γάζας.

Δείτε το βίντεο:

23:09 Ισραηλινός διπλωματικός αξιωματούχος κριτικάρει τον Νετανιάχου – «Σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις»

Όπως προαναφέρθηκε, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορείται ότι σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία για τους ομήρους και εκεχειρία, αν και ο ίδιος το αρνείται σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού του γραφείου.

Όπως γράφει η Haaretz, διπλωματικός αξιωματούχος επέκρινε τη συμπεριφορά του Ισραηλινού πρωθυπουργού σχετικά με την αναχώρηση της ισραηλινής αντιπροσωπείας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κατάρ και τη μεταφορά της απόφασης στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

«Το γεγονός ότι διόρισε ένα διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο πέραν του υπουργικού συμβουλίου πολέμου δείχνει ότι προσπαθεί να περιπλέξει τη λήψη αποφάσεων και να σαμποτάρει τις συνομιλίες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Γιατί η απόφαση για την αποστολή της αντιπροσωπείας (σ.σ. στο Κατάρ) να μεταφερθεί σε υπουργούς όπως ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ή ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, των οποίων οι θέσεις είναι γνωστές;», αναρωτήθηκε ο ίδιος.

«Θα ήταν δυνατόν να προχωρήσουμε (σ.σ. στις συνομιλίες) σε αυτό το στάδιο χωρίς να το συζητήσουμε μαζί τους», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

22:59 Ο Αμπάς και ο εμίρης του Κατάρ ζητούν τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι κάλεσαν να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Και οι δύο ηγέτες «τόνισαν την επιτακτική ανάγκη το Ισραήλ να αποσυρθεί πλήρως από τη Γάζα και να σταματήσει όλες τις μονομερείς ενέργειες στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ», αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Επίσης, τόνισαν ότι πρέπει να επιτραπεί στους πιστούς η απρόσκοπτη πρόσβαση στο τέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Οι δύο ηγέτες ζήτησαν επίσης περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και την αποτροπή περαιτέρω εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

22:50 Μάχες μεταξύ IDF και Παλαιστινίων μαχητών σε όλη τη Γάζα

Η τελευταία έκθεση της δεξαμενής σκέψης Critical Threats Project καταγράφει τις συνεχιζόμενες χερσαίες μάχες σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ταξιαρχία Ναχάλ του ισραηλινού στρατού συνεχίζει να διεξάγει επιχειρήσεις στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του πολιορκημένου θύλακα, όπως αναφέρεται.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιδρομές από έναν διάδρομο που δημιούργησαν στο κέντρο της Γάζας για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα, η οποία περιορίζει επίσης την κίνηση προς τα βόρεια.

Η έκθεση αναφέρει ότι δορυφορικές εικόνες έδειξαν ισοπεδωμένο έδαφος βόρεια της συνοικίας Χαμάντ από κτίρια κατοικιών, υποδεικνύοντας ότι ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες επιχειρούσαν στην περιοχή.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Φατάχ, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό με στόχο τις ισραηλινές δυνάμεις στη Χαμάντ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:40 Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας συγκάλεσε συζήτηση για τις προσπάθειες επιστροφής των ομήρων με ανώτερους αξιωματούχους του αμυντικού κατεστημένου

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ συγκάλεσε «ειδική σύσκεψη» για τις προσπάθειες επιστροφής των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας απόψε, σύμφωνα με το γραφείο του.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι των IDF, της Μοσάντ, της Σιν Μπετ και εκπρόσωποι στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας.

22:31 Δείτε νέες φωτογραφίες από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins

22:22 Άναψαν φωτιές οι διαδηλωτές στην οδό Μπεγκίν στο Τελ Αβίβ, ζητούν πρόωρες εκλογές και συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων

Οι διαδηλωτές που ζητούν πρόωρες εκλογές ενώθηκαν με τους διαδηλωτές που ζητούν συμφωνία για τους ομήρους στην οδό Μπεγκίν στο Τελ Αβίβ.

Οι συμμετέχοντες άναψαν φωτιές στον δρόμο, χρησιμοποίησαν καπνογόνα και φωνάζουν για την απελευθέρωση των ομήρων.

22:13 Διαδηλωτές που ζητούν συμφωνία για τους ομήρους απέκλεισαν τη διασταύρωση της πλατείας Παρισιού στην Ιερουσαλήμ

Δεκάδες διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από την αστυνομία στην Ιερουσαλήμ αφού απέκλεισαν τη διασταύρωση της πλατείας Παρισιού φωνάζοντας: «Δεν υπάρχει ρουτίνα μέχρι να υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους».

Η αστυνομία προσπαθεί να ρυθμίσει την κυκλοφορία και σπρώχνει με τη βία δημοσιογράφους στο πεζοδρόμιο, όπως γράφουν οι Times of Israel.

Πηγή φωτογραφίας: Charlie Summers / Times of Israel

22:03 Ο Σμότριχ απαιτεί από τον Νετανιάχου να απαγορεύσει στην αντιπροσωπεία του Ισραήλ να αναχωρήσει για τις συνομιλίες εκεχειρίας στο Κατάρ

Ο υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του κόμματος του «Θρησκευτικού Σιωνισμού» Μπεζαλέλ Σμότριχ καλεί τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να απαγορεύσει την αναχώρηση της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ για τις συνομιλίες για τη συμφωνία για τους ομήρους στο Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο όταν αντιτάχθηκε σε προηγούμενες, ανεπιτυχείς προσπάθειες εξεύρεσης συμφωνίας μέσω συνομιλιών στο Παρίσι και την Ντόχα.

«Η παραληρηματική στάση της Χαμάς δείχνει ότι οι υποστηρικτές της συμφωνίας στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και στα σώματα ασφαλείας έχουν χάσει τον δρόμο τους», γράφει ο υπερεθνικιστής υπουργός σχετικά με την πρόσφατη απάντηση της παλαιστινιακής οργάνωσης στο προτεινόμενο περίγραμμα της συμφωνίας, στην οποία ζητούσαν την απελευθέρωση έως και 1.000 κρατουμένων ασφαλείας.

«Ο Νετανιάχου πρέπει να διατάξει την αντιπροσωπεία να παραμείνει στο Ισραήλ και τις IDF να εισέλθουν αμέσως στη Ράφα και να αυξήσουν τη στρατιωτική πίεση μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς», συνέχισε.

«Μόνο έτσι θα καταστεί δυνατή η επιστροφή των ομήρων», πρόσθεσε.

Μπεζαλέλ Σμότριχ και Μπενιαμίν Νετανιάχου.

21:54 Ο Σάαρ από τη «Νέα Ελπίδα» είπε στον Νετανιάχου ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση αν δεν του δοθεί θέση στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου

Ο πρόεδρος της «Νέας Ελπίδας», Γκιντεόν Σάαρ, ο οποίος απέσυρε την παράταξή του από το κόμμα Εθνικής Ενότητας του υπουργού Πολέμου, Μπένι Γκαντζ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στο Κανάλι 12 ότι αν δεν του επιτραπεί η είσοδος στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Ως μέλος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, ο Σάαρ εισήλθε στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σε ένα βήμα που έκανε ο Γκαντζ για να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο.

Μιλώντας στο Κανάλι 12, ο Σάαρ είπε ότι έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την πρόθεσή του να παραιτηθεί και να επαναφέρει τη «Νέα Ελπίδα» στην αντιπολίτευση σε περίπτωση που δεν του δοθεί μια θέση στο ολιγομελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

«Είπα ότι θα παραμείνω στην κυβέρνηση όσο μπορώ να επηρεάσω τα πράγματα και η κατεύθυνση είναι σωστή», τόνισε. «Θέλω την ευκαιρία να προσπαθήσω να ασκήσω επιρροή, έξω από το υπουργικό συμβούλιο δεν θα μπορέσω», σημείωσε.

Ο Σάαρ, ο οποίος εγκατέλειψε το κόμμα Λικούντ τον Δεκέμβριο του 2021 μετά την ανεπιτυχή προσπάθειά του να εκδιώξει τον Νετανιάχου από την ηγεσία του κόμματος, διευκρινίζει ότι είναι υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών μετά τον πόλεμο και ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο Λικούντ, με ή χωρίς τον Νετανιάχου.

Πηγή φωτογραφίας: Yonatan Sindel / Flash90

21:44 Εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Αγιαλόν στο κέντρο του Τελ Αβίβ, η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και έφιππους για να τους διαλύσει

Αυξήθηκαν οι διαδηλωτές που απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Αγιαλόν στο Τελ Αβίβ, με την ισραηλινή αστυνομία να χρησιμοποιεί κανόνια νερού για να τους αντιμετωπίσει.

Δείτε βίντεο:

21:37 Παλαιστίνιοι γιατροί σώζουν ζωές με περιορισμένους πόρους

Το παρακάτω βίντεο από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο δείχνει πώς οι γιατροί εργάζονται για να σώσουν ένα νεαρό τραυματισμένο κορίτσι παρά τους περιορισμένους πόρους στη Γάζα.

Η Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα όπου τραυματίστηκε το κορίτσι, έχει επανειλημμένα γίνει στόχος του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια του εξάμηνου πολέμου.

Το Ισραήλ επιτρέπει μόνο περιορισμένες ποσότητες βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών και φαρμάκων, στη βόρεια Γάζα, όπου η ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται είναι πιο σοβαρή.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

21:28 Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα εναέρια πλάνα από νέες αεροπορικές επιδρομές που, όπως λέει, είχαν στόχο δύο κτίρια που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στις περιοχές Μέις ελ-Τζαμπάλ και Μαρουαχίν στον νότιο Λίβανο.

Αυτό ακολουθεί μια άλλη αεροπορική επιδρομή στη Μαρουαχίν νωρίτερα με στόχο την ένοπλη ομάδα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι εντόπισε αρκετές εκτοξεύσεις ρουκετών από τον νότιο Λίβανο και επιτέθηκε στις πηγές με πυρά πυροβολικού.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:18 Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά χωριά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε σπίτια Παλαιστινίων σε δύο χωριά νότια της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το πρακτορείο ειδήσεων WAFA επικαλούμενο ανώνυμες πηγές ανέφερε ότι το χωριό Μπουρίν δέχθηκε επίθεση από εποίκους οι οποίοι πετούσαν πέτρες στους Παλαιστίνιους και πυροβολούσαν με πραγματικά πυρομαχικά στον αέρα ως απειλή. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Αναφέρει επίσης δηλώσεις του Σουλεϊμάν Νταουάμπσε, επικεφαλής του συμβουλίου του χωριού Ντούμα, που είπε ότι Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν σε κοινότητα και απείλησαν τους κατοίκους με βίαιη έξωση.

Πηγή: Al Jazeera

21:03 Ο Νετανιάχου διαψεύδει τις κατηγορίες ότι καθυστέρησε την αναχώρηση της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κατάρ

Εν μέσω κατηγοριών ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να καθυστερήσει την αναχώρηση της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κατάρ με το να μην συνεδριάσει απόψε το υπουργικό συμβούλιο, το γραφείο του κυκλοφόρησε ανακοίνωση που αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη ανακοινώσει την Παρασκευή ότι το υπουργικό συμβούλιο πολέμου και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδρίαζαν αύριο το βράδυ για να συζητήσουν για τις εντολές στην ομάδα.

«Η απαίτηση να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο απόψε δεν είναι τίποτα περισσότερο από τεχνητές προσπάθειες να δημιουργηθούν πρωτοσέλιδα», αναφέρει το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

20:53 ΠΟΥ: «Αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή δεν πρέπει να επιδεινωθεί»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δηλώνει ότι «ανησυχεί σοβαρά» για το ισραηλινό σχέδιο χερσαίας εισβολής στη Ράφα στη νότια Γάζα.

«Περαιτέρω κλιμάκωση της βίας σε αυτή την πυκνοκατοικημένη περιοχή θα οδηγήσει σε πολλούς περισσότερους θανάτους και πόνο, ειδικά με τις εγκαταστάσεις υγείας να είναι ήδη υπερφορτωμένες», έγραψε στο Χ.

Ο Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, πολλοί από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί βίαια από τις ισραηλινές επιθέσεις, δεν έχουν πλήρως λειτουργικές και ασφαλείς εγκαταστάσεις υγείας και πολλοί είναι πολύ άρρωστοι ή πεινασμένοι για να μετακινηθούν ξανά.

«Αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή δεν πρέπει να επιτραπεί να επιδεινωθεί», τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:44 Βετεράνοι του πολέμου του Γιομ Κιπούρ έφτασαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ με ψεύτικο τανκ σε φυσικό μέγεθος

Διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το στρατιωτικό αρχηγείο Κίρια στο Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν για την κυβέρνηση.

Τρεις διαδηλώσεις πραγματοποιούνται ταυτόχρονα, όλες με στόχο την κυβέρνηση και η μία σε απόσταση ενός τετραγώνου από την άλλη.

Μια διαμαρτυρία με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα πραγματοποιείται σε αυτό που έχει ονομαστεί «Πλατεία Ομήρων» έξω από το Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ και μια διαμαρτυρία με αίτημα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η οποία πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, πραγματοποιείται έξω από τη νότια είσοδο της βάσης Κίρια.

Οι Αδελφοί και Αδελφές στα Όπλα, το κίνημα εφέδρων που ιδρύθηκε πέρυσι σε αντίθεση με τη δικαστική αναθεώρηση, διοργανώνει τη δική του ξεχωριστή διαδήλωση στην ανατολική είσοδο της Κίρια. Αυτή είναι η πρώτη διαδήλωση της ομάδας στο Τελ Αβίβ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και το ξέσπασμα του πολέμου. Τις προηγούμενες εβδομάδες, η ομάδα διαδήλωνε αντ’ αυτού σε γέφυρες σε όλη τη χώρα.

Η διαμαρτυρία για πρόωρες εκλογές ξεκινά με ένα βίντεο σε μεγάλη οθόνη που δείχνει αποσπάσματα από την ομιλία του Αμερικανού γερουσιαστή Τσακ Σούμερ αυτή την εβδομάδα, στην οποία δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα που αυτοπροσδιορίζεται ως βετεράνοι του πολέμου του Γιομ Κιπούρ του 1973 έφτασε στις διαδηλώσεις της οδού Καπλάν με ένα ψεύτικο τανκ σε φυσικό μέγεθος. Το τανκ μπλόκαρε για λίγο μέρος της οδού Καπλάν πριν η ομάδα συμφωνήσει σε αίτημα της αστυνομίας να το μετακινήσει έξω από την Κίρια.

Δείτε σχετική φωτογραφία:

Πηγή φωτογραφίας: Iddo Schejter / Times of Israel

20:34 Χιλιάδες πιστοί στο τέμενος αλ-Άκσα παρά τους ισραηλινούς περιορισμούς

Χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν και απόψε στο τέμενος αλ-Άκσα παρά τους ισραηλινούς περιορισμούς και τα εμπόδια που είχαν τοποθετηθεί από τις προηγούμενες ημέρες, εν μέσω Ραμαζανιού.

20:25 Περισσότερα για το δεύτερο πλοίο που πρόκειται να αναχωρήσει για τη Γάζα από την Κύπρο

Δεύτερο πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια είναι έτοιμο για άμεση αναχώρηση από την Κύπρο με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την άφιξη χθες 200 τόνων επισιτιστικής βοήθειας, ανακοίνωσαν σήμερα οι κυπριακές αρχές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:15 Γραφείο Ντανιάχου: Το πολεμικό συμβούλιο θα συγκληθεί για να συζητήσει την αναχώρηση της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κατάρ

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι το υπουργικό συμβούλιο πολέμου και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσουν την Κυριακή για να συζητήσουν την αναχώρηση της ισραηλινής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για το Κατάρ.

20:03 Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ απέκλεισαν τμήμα του αυτοκινητόδρομου Αγιαλόν

Πηγή φωτογραφίας: Itay Ron / Haaretz

19:53 Εκατοντάδες διαδηλώνουν και στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας εκλογές στο Ισραήλ

Σύμφωνα με το ισραηλινό Ynet, εκατοντάδες άνθρωποι διαδηλώνουν μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο στην Ιερουσαλήμ απαιτώντας την άμεση διεξαγωγή εκλογών στο Ισραήλ.

19:46 Αρχηγός IDF: Το Ισραήλ βρίσκεται σε πολυμέτωπο πόλεμο με γειτονικούς εχθρούς, αλλά και με «πιο μακρινούς»

Μιλώντας χθες σε αξιωματικούς της Συνοριακής Αστυνομίας στη Δυτική Όχθη, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος, Χέρζι Χαλέβι δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε έναν πόλεμο πολλαπλών μετώπων και ότι τα περιστατικά σε ένα μέτωπο μπορούν να επηρεάσουν τα άλλα.

«Είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση αυτόν τον μήνα. Πραγματικά να είμαστε πολύ προσεκτικοί, πολύ προσεκτικοί, με πολύ καλή ασφάλεια», είπε, αναφερόμενος στο Ραμαζάνι.

«Είμαστε σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο, Λίβανος, Συρία, Ιουδαία και Σαμάρεια (σ.σ. δηλαδή η Δυτική Όχθη) και Γάζα και πιο μακρινά πράγματα», είπε ο Χαλέβι.

«Ο καθένας, κάθε στρατιώτης έχει ευθύνη για όλα τα πεδία, διότι κάθε περιστατικό που συμβαίνει σε ένα από τα πεδία επηρεάζει πραγματικά και μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις και σε άλλες περιοχές», πρόσθεσε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση των IDF:

19:37 Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε την πέμπτης της επίθεση στο Ισραήλ σήμερα

Η Χεζμπολάχ έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για πέντε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών θέσεων σήμερα, με τις δύο τελευταίες επιθέσεις να λαμβάνουν χώρα γύρω στις 15:40 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, όταν η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον περιοχών στην Κφαρτσούμπα.

Η οργάνωση είχε νωρίτερα σήμερα ισχυριστεί ότι επιτέθηκε με δύο πυραύλους Μπουρκάν εναντίον του στρατώνα Ραμίμ του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ είχε αναλάβει την ευθύνη για συνολικά εννέα επιθέσεις εναντίον ισραηλινών θέσεων την Παρασκευή.

19:27 Διαδηλωτές στη Ρα’ανάνα και στη Ρεχοβότ ζητούν την επιστράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων στον ισραηλινό στρατό

Δεκάδες διαδηλωτές ζητούν την επιστράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων ανδρών (Χαρέντι) στον ισραηλινό στρατό στον κόμβο Ρα’ανάνα και στην κεντρική πόλη Ρεχοβότ, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Μέλη της ομάδας διαμαρτυρίας Brothers in Arms κρατούν αφίσες που αναγράφουν: «Για χάρη των αδελφών μου – καταταγείτε!»

Η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με προθεσμία που έχει τεθεί από δικαστήριο για να περάσει νέα νομοθεσία που θα ρυθμίζει ή θα τερματίζει τις εξαιρέσεις από τη στράτευση, καθώς τα σχέδια για παράταση της θητείας των στρατευσίμων λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που προκλήθηκε από τον πόλεμο στη Γάζα και τις μάχες στον βορρά αναζωπυρώνουν την οργή για τη μη κατάταξη των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

19:18 Διαδηλωτές στο Ισραήλ ζητούν νέα συμφωνία για τους ομήρους και εκλογές

Όπως προαναφέραμε, διαδήλωση γίνεται στο Τελ Αβίβ, με τους συμμετέχοντες να ζητούν νέα συμφωνία για τους ομήρους και εκλογές.

Δείτε φωτογραφίες από το συλλαλητήριο στο Τελ Αβίβ:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins

19:09 Περισσότερα για τη συμμετοχή του επικεφαλής της Μοσάντ στις διαπραγματεύσεις στην Ντόχα

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ αναμένεται να ηγηθεί των συνομιλιών με μεσολαβητές για κατάπαυση του πυρός, οι οποίες επαναλαμβάνονται αύριο, Κυριακή, στο Κατάρ σε άμεση απόκριση σε μια νέα πρόταση από τη Χαμάς, δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, τον πρωθυπουργό του Κατάρ και Αιγύπτιους αξιωματούχους θα εστιάσουν στην απόσταση που παραμένει ανάμεσα στις θέσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, μεταξύ άλλων για την απελευθέρωση κρατουμένων και την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε η πηγή.

Ο Νταβίντ Μπαρνέα.

Το Ισραήλ είχε πει την Παρασκευή πως θα έστελνε αντιπροσωπεία στην Ντόχα, αλλά δεν εξήγησε πότε θα το κάνει ή ποιος θα λάβει μέρος σε αυτές. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας πριν από τις συνομιλίες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι σήμερα για σχόλια.

Ο Μπαρνέα είχε εμπλακεί σε προηγούμενες σημαντικές προσπάθειες για μια συμφωνία. Μια βραχύβια εκεχειρία τον Νοέμβριο είχε συμφωνηθεί και τέθηκε σε ισχύ μετά τη συμμετοχή του σε συνομιλίες στην Ντόχα. Η τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ τον Ιανουάριο οδήγησε σε μια πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός την οποία απέρριψε τελικά η Χαμάς.

Η Χαμάς παρουσίασε αυτή την εβδομάδα μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στους μεσολαβητές και στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων.

Επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους κατέρρευσαν φέτος, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση σχετικά με το ανθρώπινο κόστος της χερσαίας και αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

18:59 Διαδήλωση εναντίον του πολέμου στη Γάζα στο Μιλάνο

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μιλάνο για να καταγγείλουν τον πόλεμο στη Γάζα.

Δείτε βίντεο:

18:50 Βίντεο αποτυπώνει την εκτεταμένη καταστροφή στη Χαν Γιουνίς

Βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic δείχνει την έκταση των ζημιών στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, μετά τις ανελέητες επιθέσεις του ισραηλινού πυροβολικού και των πολεμικών αεροσκαφών.

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera μετέδωσαν νωρίτερα ότι ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το βορειοανατολικό τμήμα της πόλης υπό την κάλυψη έντονων βομβαρδισμών, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών Παλαιστινίων.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

18:40 Οι IDF λένε ότι πεζοπόροι βρήκαν drone στην περιοχή της Κάτω Γαλιλαίας, το περιστατικό ερευνάται

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι πεζοπόροι βρήκαν ένα drone στην περιοχή της Κάτω Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ και ότι η αστυνομία συνέλεξε το αντικείμενο, το οποίο στη συνέχεια παραδόθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο στρατός πρόσθεσε ότι διερευνά το περιστατικό.

18:31 Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο ABC ότι οι ΗΠΑ μειώνουν τον ρυθμό της στρατιωτικής βοήθειας

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας δήλωσε στο ABC ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειώσει τον ρυθμό της στρατιωτικής τους βοήθειας, κάτι που διαψεύδεται από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Καθώς οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών πιέζονται εν μέσω της αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο αμερικανικό δίκτυο ότι οι αποστολές προμηθειών «έρχονταν πολύ γρήγορα» όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, αλλά «τώρα διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ αργές», προσθέτοντας ότι δεν είναι σίγουρος για το τι προκαλεί την επιβράδυνση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν στο ABC ότι δεν υπήρξε σκόπιμη καθυστέρηση στις αποστολές βοήθειας και ότι η πολιτική τους δεν έχει αλλάξει.

Και οι δύο αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την απογοήτευση των ΗΠΑ για τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κατάσταση, αλλά η αμερικανική πηγή λέει ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση για την αξιοποίηση της στρατιωτικής υποστήριξης στο Ισραήλ για να το πιέσει να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Politico στις αρχές της εβδομάδας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει όρους στη μελλοντική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, εάν ο στρατός του προχωρήσει στη υπό σχεδιασμό επίθεση εναντίον της πόλης Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

18:21 Αντιπολεμική διαδήλωση στη Νότια Κορέα – Ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Σεούλ στη Νότια Κορέα ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και «να σταματήσει η γενοκτονία».

Δείτε βίντεο:

18:12 Έκκληση Σολτς προς το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε έκκληση σήμερα στο Ισραήλ να επιτρέψει πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σε μεγαλύτερη κλίμακα, πριν από ένα διήμερο ταξίδι στη Μέση Ανατολή.

Ο Σολτς θα μεταβεί στο λιμάνι Άκαμπα της Ιορδανίας στην Ερυθρά Θάλασσα σήμερα προκειμένου να συναντηθεί αύριο, Κυριακή, με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα προτού πάρει το αεροπλάνο για το Ισραήλ για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είναι απαραίτητο η βοήθεια να φθάσει στη Γάζα σε μεγαλύτερη κλίμακα τώρα. Θα είναι ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει επίσης να συζητήσω», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στην πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου πάνω από τους μισούς από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα έχουν βρει καταφύγιο.

«Υπάρχει κίνδυνος μια γενική επίθεση στη Ράφα να έχει αποτέλεσμα πολλές φοβερές απώλειες αμάχων, το οποίο απαγορεύεται αυστηρά», πρόσθεσε.

Η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι έριξε παλέτες με τέσσερις τόνους ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος σήμερα στον θύλακα.

«Κάθε πακέτο μετράει. Όμως οι αεροπορικές ρίψεις είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

18:02 Κανάλι 12: Έγγραφα υπογεγραμμένα από το νούμερο 3 της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, πώς κρατήθηκε μυστική η επιχείρηση

Το ισραηλινό Κανάλι 12 αποκαλύπτει πληροφορίες από έγγραφα που κατασχέθηκαν στη Γάζα και περιλαμβάνουν σχέδια για την καταστροφική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, τα οποία υπογράφονται από το νούμερο τρία της οργάνωσης και αναπληρωτή διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μαρουάν Ίσα.

Οι IDF επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα ότι είχαν στοχεύσει τον Ίσα σε ένα χτύπημα στη Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας την περασμένη εβδομάδα και αξιωματούχοι ασφαλείας λέγεται ότι πιστεύουν ότι σκοτώθηκε, αν και ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς έχουν επιβεβαιώσει επίσημα τον θάνατό του.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που υποστηρίζει ότι είδε το Κανάλι 12, το σχέδιο της Χαμάς επρόκειτο να υλοποιηθεί από 1.500 – 1.800 μαχητές της επίλεκτης δύναμης Νούχμπα, με στόχο 46 κοινότητες και βάσεις – μεταξύ αυτών, μια βάση που εξυπηρετεί τη μονάδα 8200 της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και τη βάση της πολεμικής αεροπορίας στη Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ.

Οι 3.000 μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς που διείσδυσαν στις 7 Οκτωβρίου δεν κατάφεραν να φτάσουν σε αυτές τις ευαίσθητες βάσεις, σημειώνουν οι Times of Israel που αναμεταδίδουν το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το Κανάλι 12, το ανακτηθέν έγγραφο αναφέρει ότι «οι συνθήκες στο Ιράν και τον Λίβανο μας επιτρέπουν να συνδέσουμε το μεγάλο σχέδιο με τον άξονα (σ.σ. της αντίστασης)», αλλά δεν διευκρινίζει αν υπήρχε ενεργός συντονισμός μεταξύ των πλευρών πριν από τις 7 Οκτωβρίου, σχολιάζουν οι Times of Israel.

Το Κανάλι 12 λέει επίσης ότι τα έγγραφα αποκαλύπτουν πώς η Χαμάς μπόρεσε να κρατήσει το σχέδιό της μυστικό. Οι διοικητές των ταξιαρχιών ενημερώθηκαν για τα σχέδια μόνο πέντε ημέρες πριν από τις 7 Οκτωβρίου, οι διοικητές των ταγμάτων 48 ώρες πριν και οι διοικητές των λόχων 12 ώρες πριν.

17:53 UNRWA: Η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται λεπτό προς λεπτό

Η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δήλωσε ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι «καταστροφική» και «επιδεινώνεται λεπτό προς λεπτό».

«Οι ομάδες της UNRWA εργάζονται ακούραστα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να βοηθήσουν οικογένειες που έχουν απόλυτη ανάγκη», ανέφερε η υπηρεσία στο X.

Επανέλαβε επίσης την έκκλησή της για την επείγουσα εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:43 Συνάντηση εκπροσώπων των Χαμάς και Χούθι για να επεκτείνουν τις συγκρούσεις με το Ισραήλ σε περίπτωση εισβολής στη Ράφα

Υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης πραγματοποίησαν μια αξιοσημείωτη συνάντηση για να συζητήσουν τον συντονισμό των ενεργειών τους κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Το πρακτορείο μετέδωσε τώρα ότι οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από το ενδεχόμενο «επέκτασης των συγκρούσεων και περικύκλωσης» του Ισραήλ.

Παλαιστινιακή πηγή που ζήτησε ανωνυμία δήλωσε ότι οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν τον «συμπληρωματικό ρόλο της Ανσάρ Αλλάχ (σ.σ. των Χούθι) μαζί με τις παλαιστινιακές παρατάξεις, ειδικά σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα».

Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας από την έναρξη του πολέμου έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

«Οι Χούθι, η Χαμάς και η ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ αποτελούν όλοι μέρος του υποστηριζόμενου από το Ιράν ‘άξονα αντίστασης’ που εχθρεύεται το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνει επίσης τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ένοπλες ομάδες στο Ιράκ», σχολιάζει το Al Jazeera.

17:33 Το Ισραήλ βομβάρδισε κατοικημένη περιοχή στην περιοχή Τζεμπαΐν του νοτίου Λιβάνου

Σφοδροί βομβαρδισμοί του ισραηλινού πυροβολικού έπληξαν την περιοχή Τζεμπαΐν του νοτίου Λιβάνου, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε μια κατοικημένη γειτονιά, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι οι πόλεις Μαρκάμπα και Γουαζάνι έγιναν στόχος βομβαρδισμών από το ισραηλινό πυροβολικό.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.

Δύο πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν στα δυτικά περίχωρα της πόλης Μάις αλ-Τζαμπάλ σε ξεχωριστές επιθέσεις δεν εξερράγησαν.

17:23 Η Αίγυπτος απαιτεί από το Ισραήλ να άρει τους περιορισμούς στην είσοδο βοήθειας στη Γάζα μέσω χερσαίων περασμάτων

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Αμπού Ζέιντ ανέφερε σε δήλωσή του στο Facebook ότι η χώρα του «εκτιμά και καλωσορίζει κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην ανακούφιση των ανθρωπιστικών δεινών των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας».

Ευχαρίστησε «όλα τα διεθνή και περιφερειακά μέρη που συνέβαλαν στη διευκόλυνση της άφιξης της βοήθειας αυτής μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου».

Ο Αμπού Ζέιντ πρόσθεσε ότι «η Αίγυπτος συνεχίζει να καταβάλλει όλες τις προσπάθειες για την ενίσχυση της παράδοσης επείγουσας βοήθειας στον τομέα μέσω του περάσματος της Ράφα και μέσω αεροπορικών ρίψεων».

Ο ίδιος είπε ότι η Αίγυπτος απαιτεί «από το Ισραήλ να άρει τα εμπόδια και τους περιορισμούς στην είσοδο της βοήθειας μέσω των χερσαίων περασμάτων και το καλεί να λειτουργήσει τα υπόλοιπα περάσματα για να έρθει περισσότερη βοήθεια ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα».

17:14 Αναφορές για νέα ισραηλινή επίθεση στη Χαν Γιουνίς

Σύμφωνα με το Quds News Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση στην Αλ-Καράρα, βορειοανατολικά της Χαν Γιουνίς.

17:04 «Το Ισραήλ δεν ασχολείται σοβαρά με τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»

Ο Μαρουάν Μπισάρα, αναλυτής του Al Jazeera, σημειώνει για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με μια νέα συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς ότι:

«Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι σοβαρή όσον αφορά τη διαπραγμάτευση μιας εκεχειρίας στη Γάζα, αλλά δέχεται πιέσεις από ένα τμήμα της ισραηλινής κοινής γνώμης και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού στη ζωή είναι πιο σημαντική για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου από την αμερικανική υποστήριξη.

Οι ΗΠΑ απλώς ανοίγουν τον δρόμο στο Ισραήλ για να συνεχίσει τον πόλεμό του, ενώ την ίδια στιγμή μιλούν ρητορικά για ειρήνη και δημοκρατικές αξίες.

Δεν είναι σαφές τι συνεπάγεται το αίτημα των ΗΠΑ προς το Ισραήλ να εκκενώσει τη Ράφα πριν από μια χερσαία επίθεση. Κι αν παραμείνουν 2.000 – 3.000 Παλαιστίνιοι, είναι εντάξει να τους σκοτώσουμε;

Και πώς γίνεται το αμερικανικό σχέδιο εκκένωσης και εκτοπισμού – και πάλι – πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων να περνάει τώρα για το λογικό πράγμα που πρέπει να γίνει;».

16:55 Οι ισραηλινές δυνάμεις ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας, κλείνουν καταστήματα στη Χεβρώνα μετά από το περιστατικό με τους πυροβολισμούς

Διάσπαρτα βίντεο που μεταδόθηκαν από τοπικές παλαιστινιακές πλατφόρμες κατέγραψαν την ανάπτυξη Ισραηλινών στρατιωτών στους δρόμους της Χεβρώνας μετά από επίθεση με πυροβολισμούς που είχε στόχο έναν παράνομο ισραηλινό οικισμό.

Τα βίντεο έδειξαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής αυστηροποιούν τα μέτρα ασφαλείας, κλείνοντας αρκετές εισόδους της πόλης καθώς και καταστήματα.

Υπήρχαν επίσης πλάνα από την κινητοποίηση των ισραηλινών δυνάμεων στο ισλαμικό νεκροταφείο κοντά στην περιοχή Καραντίνα στη Χεβρώνα και τη σύλληψη ορισμένων νεαρών ανδρών.

Όπως προαναφέρθηκε, ένοπλος σκοτώθηκε στη Χεβρώνα μετά την επίθεση με πυροβολισμούς, η οποία δεν προκάλεσε θύματα.

Πηγή φωτογραφίας: Mussa Qawasma / Reuters

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:45 Συγκλονιστικές εικόνες από το κατεστραμμένο κοιμητήριο στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Μπουρέιτζ

Συγκλονίζουν οι εικόνες από το κατεστραμμένο κοιμητήριο στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Μπουρέιτζ όπου ισραηλινά τανκς και μπουλντόζες κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του.

16:30 Νέες διαδηλώσεις στο Ισραήλ για συμφωνία για τους ομήρους και για να διεξαχθούν εκλογές

Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και υπέρ μιας συμφωνίας απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα θα πραγματοποιηθούν το βράδυ του Σαββάτου σε κέντρα πόλεων σε όλο το Ισραήλ, μεταξύ άλλων στο Τελ Αβίβ, τη Χάιφα και την Μπε’ερ Σεβά. Διαδήλωση θα γίνει και στην Ιερουσαλήμ.

Η κύρια αντικυβερνητική διαμαρτυρία με αίτημα πρόωρες εκλογές θα πραγματοποιηθεί στην οδό Καπλάν στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

Ταυτόχρονες διαδηλώσεις με αίτημα τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων θα πραγματοποιηθούν κοντά στη στρατιωτική βάση Κίρια, καθώς και στην πλατεία των Ομήρων στο Τελ Αβίβ.

Σε μια αλλαγή σε σχέση με τις διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων, οι οργανώσεις Brothers in Arms και Women Building an Alternative κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν μαζί με τις οικογένειες των ομήρων έξω από τη στρατιωτική βάση Κίρια.

Ο Γάλλος πρέσβης στο Ισραήλ έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στις διαδηλώσεις, μαζί με μέλη των οικογενειών των νεκρών της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και τις οικογένειες των ομήρων.

16:20 Εκφορτώθηκαν οι προμήθειες από το Open Arms στη Γάζα – Θα είναι η θαλάσσια διαδρομή αποτελεσματική;

Ξεφορτώθηκαν όλες οι προμήθειες από το πρώτο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που έφθασε στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:11 Δεύτερο φορτίο βοήθειας για τη Γάζα έτοιμο να αποπλεύσει από την Κύπρο

Ένα δεύτερο φορτίο επισιτιστικής βοήθειας είναι έτοιμο να αναχωρήσει δια θαλάσσης από την Κύπρο προς τη Γάζα, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού το πρώτο φορτίο βοήθειας αποβιβάστηκε στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Το πρώτο πλοίο ξεκίνησε την επιστροφή του στην Κύπρο και είμαστε έτοιμοι να στείλουμε το δεύτερο πλοίο», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Το δεύτερο πλοίο, με 240 τόνους βοήθειας, είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λάρνακας και περιμένει σήμα για να αποπλεύσει.

Η αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, η οποία οργάνωσε την αποστολή μαζί με τα ΗΑΕ και την ισπανική ΜΚΟ Open Arms με την υποστήριξη της κυπριακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι το νέο φορτίο περιλαμβάνει παλέτες με κονσερβοποιημένα προϊόντα και χύμα προϊόντα.

Σχεδόν 200 τόνοι τροφίμων έφτασαν στον θύλακα αργά την Παρασκευή, το πρώτο φορτίο σε μια νέα θαλάσσια διαδρομή βοήθειας.

16:02 Ο πρωθυπουργός του Βελγίου καταδικάζει τις «απαράδεκτες τακτικές λιμοκτονίας» του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο δήλωσε ότι η «τακτική της λιμοκτονίας» του Ισραήλ στη Γάζα είναι «απαράδεκτη», καθώς συναντήθηκε με τον επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι.

«Το Ισραήλ πρέπει επειγόντως να παράσχει περισσότερη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα», έγραψε ο Ντε Κρόο στο X.

Πρόσθεσε ότι το Βέλγιο συνεχίζει να στηρίζει την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η οποία αποτελεί «τη ραχοκοκαλιά της βοήθειας προς τους ανθρώπους στη Γάζα» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία 160 υπαλλήλων της UNRWA στη Γάζα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:52 To PNC καλεί σε ενότητα τις παλαιστινιακές παρατάξεις και συντάσσεται με τα «νόμιμα δικαιώματα του προέδρου»

Ο Rawhi Fattouh, πρόεδρος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου (PNC), επέκρινε τις διαιρέσεις μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων σχετικά με τον διορισμό του Muhammad Mustafa ως πρωθυπουργού.

Ο εκπρόσωπος του PNC, της ανώτατης αρχής της PLO που θεωρείται το κοινοβούλιο όλων των Παλαιστινίων, δήλωσε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει ή να αντιταχθεί στις συνταγματικές και νομικές εξουσίες του προέδρου.

Η απόφαση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς την Πέμπτη να διορίσει τον Μουσταφά για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης έγινε δεκτή με επικρίσεις από τη Χαμάς. Σε απάντηση, η Φατάχ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «προκάλεσε την επιστροφή της ισραηλινής κατοχής της Γάζας» αναλαμβάνοντας «την περιπέτεια της 7ης Οκτωβρίου».

Ο Φατούχ κάλεσε τις παλαιστινιακές παρατάξεις να υιοθετήσουν μια ενιαία εθνική στάση για να αποφύγουν «την επιδείνωση της καταστροφής που ζει ο λαός μας, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, και να απομακρυνθούν από «διαιρέσεις που εξυπηρετούν μόνο την ισραηλινή κατοχή».

15:40 Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν ρίψη βοήθειας από αέρος στη Γάζα

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ πραγματοποίησε το Σάββατο μια ανθρωπιστική ρίψη από αέρος στη βόρεια Γάζα σε συνεργασία με την πολεμική αεροπορία της Ιορδανίας.

Η ρίψη από αέρος περιελάμβανε «16 δέματα των 375 λιβρών με ρύζι, αλεύρι, γάλα, ζυμαρικά και κονσέρβες τροφίμων», σύμφωνα με την CENTCOM.

«Αυτές οι εναέριες ρίψεις αποτελούν μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας και συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε επόμενες εναέριες παραδόσεις», προσθέτουν.

15:28 Ο επικεφαλής της Μοσάντ εκπροσωπεί το Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις

Ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα αναμένεται να συνεχίσει τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και Αιγύπτιους αξιωματούχους στη Ντόχα την Κυριακή, δήλωσε πηγή που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

Οι συνομιλίες πρόκειται να επικεντρωθούν στα εναπομείναντα κενά μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σύμφωνα με την πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι η συνάντηση αποτελεί «άμεση απάντηση» στην τελευταία πρόταση της Χαμάς.

15:16 Νεκρός ο Παλαιστίνιος «ένοπλος» που πυροβόλησαν οι IDF στη Χεβρώνα

Ένας ένοπλος που φέρεται να άνοιξε πυρ εναντίον ισραηλινού οικισμού στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης έπεσε νεκρός από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Κανένας Ισραηλινός δεν τραυματίστηκε και δεν προκλήθηκαν ζημιές από την επίθεση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Στη Χεβρώνα, τη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Όχθης, βρίσκεται ένας ισραηλινός οικισμός με περίπου 700 κατοίκους, προστατευόμενος από τον στρατό. Αποτελεί επί μακρόν σημείο ανάφλεξης της έντασης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

15:07 Ανησυχεί ο Μπάιντεν ότι ο Νετανιάχου μπορεί να αγνοήσει τις παραινέσεις του σε σχέση με τη Ράφα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σταθμίζει πώς θα αντιδράσει εάν το Ισραήλ αψηφήσει τις προειδοποιήσεις για στρατιωτική εισβολή στη Ράφα χωρίς αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων, ανέφερε το αμερικανικό δίκτυο NBC News.

Σύμφωνα με έναν πρώην και τρεις νυν αξιωματούχους των ΗΠΑ, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι εκκλήσεις του Μπάιντεν θα αγνοηθούν. Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ενέκρινε σχέδια για εισβολή στη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Η μη συμμόρφωση με το αίτημα των ΗΠΑ προς το Ισραήλ να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων στη Ράφα μέχρι τις 24 Μαρτίου θα μπορούσε να επαναφέρει το θέμα της στρατιωτικής υποστήριξης και ενδεχομένως να ωθήσει τη μακροχρόνια συμμαχία μεταξύ των δύο κρατών σε νέα εδάφη, ανέφερε το NBC News.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν θέσει όρους για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης προς το Ισραήλ, αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο παρακράτησης ή καθυστέρησης της πώλησης ορισμένων όπλων.

14:57 Ερυθρά Ημισέληνος: Εκτός λειτουργίας 16 από τα ασθενοφόρα που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω σκόπιμης στοχοποίησής τους από τις IDF

Η Ερυθρά Ημισελήνος της Παλαιστίνης (PRCS) δήλωσε την Παρασκευή ότι 16 ασθενοφόρα της τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω ισραηλινών επιθέσεων.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Χ, η PRCS ανέφερε: «Οι κατοχικές δυνάμεις στοχεύουν σκόπιμα τα ασθενοφόρα της PRCS, παρά το διεθνώς προστατευόμενο έμβλημα της Ερυθράς Ημισελήνου».

«Όσοι εργάζονται στον ιατρικό τομέα, στις εγκαταστάσεις και στις ιατρικές μεταφορές δικαιούνται προστασία σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε.

14:46 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι χτύπησε τους στρατώνες Ραμίμ του Ισραήλ με πυραύλους Burkan

Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι πραγματοποίησε επίθεση κατά του στρατώνα Ramim του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ με δύο πυραύλους Burkan.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 13:04 τοπική ώρα, ανέφερε η ανακοίνωσή της στο Telegram.

14:34 Βίντεο αποτυπώνει την καταστροφή από ισραηλινή επιδρομή σε χωριό του νοτίου Λιβάνου

Πλάνα που αναρτήθηκαν από το Al Jazeera Arabic δείχνουν τα επακόλουθα μιας ολονύκτιας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στο χωριό Tayr Harfa του νότιου Λιβάνου.

Φαίνονται τα συντρίμμια ενός κατεστραμμένου σπιτιού να απομακρύνονται από το σημείο.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε πλάνα από drone από τη στοχευμένη αεροπορική επιδρομή σε αυτό που περιέγραψε ως «στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ».

14:18 Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν ένοπλο στη Χεβρώνα

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τα στρατεύματά του «εξουδετέρωσαν» έναν ένοπλο που πραγματοποίησε πυροβολισμούς στη Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι ο ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον ισραηλινού οικισμού στην πόλη από κοντινό νεκροταφείο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ερευνούν τώρα την περιοχή για περαιτέρω απειλές, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση.

Πηγή: Haaretz

14:07 Πολεμικό πλοίο του Ισραήλ άνοιξε πυρ σε σκηνές εκτοπισμένων στην ακτή Mawasi στη Ράφα

Σκάφη του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού άνοιξαν πυρ σε σκηνές εκτοπισμένων στην ακτή του Mawasi στη Ράφα, σκοτώνοντας μια 19χρονη γυναίκα που βρισκόταν μέσα σε μια από τις σκηνές.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ράφα συνωστίζονται πάνω από 1,4 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, ενώ η παραλιακή περιοχή Mawasi έχει χαρακτηριστεί από τις IDF πολλές φορές ως η ασφαλής περιοχή της Λωρίδας της Γάζας και έχουν δοθεί οδηγίες στους Παλαιστίνιους να καταφύγουν εκεί.

13:48 Ισραηλινή στρατιωτική ταξιαρχία ισχυρίζεται ότι σκότωσε 250 Παλαιστίνιους μαχητές σε δύο εβδομάδες

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι μία από τις κύριες ταξιαρχίες πεζικού του – η ταξιαρχία Nahal – έχει σκοτώσει 250 Παλαιστίνιους μαχητές στην κεντρική Γάζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αυτό περιλαμβάνει εκείνους που σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές, πυρά αρμάτων μάχης και μάχη σώμα με σώμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Την ίδια περίοδο, οι ισραηλινές επιθέσεις συνέχισαν να σκοτώνουν καθημερινά δεκάδες αμάχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Από τις 7 Οκτωβρίου που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, συνολικά 31.553 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον θύλακα, δηλαδή περίπου 1 στους 73 κατοίκους του.

13:27 Απόγνωση και οργή – «Οι φίλοι μου είναι κάτω από τα συντρίμμια»

Στιγμές μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό ένας νεαρός Παλαιστίνιος μιλά στην κάμερα ενώ δύο φίλοι του βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. «Είμαστε ζωντανοί νεκροί» λέει στον δημοσιογράφο που του ζητά να πει για το μήνυμα που θέλει να στείλει στον πλανήτη.

Στη συνέχεια ένας άλλος άνδρας λέει ότι ο βομβαρδισμός του σπιτιού που μένουν οικογένειες έγινε την ώρα που ο κόσμος προσευχόταν. »Δεν υπάρχουν μαχητές εδώ. Ο Θεός θα σας κάνει να πληρώσετε για τα εγκλήματά σας» λέει στον Νετανιάχου και κατηγορεί τους Άραβες ηγέτες που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στον λαό της Γάζας.

13:20 Παιδί σκαρφάλωσε σε στύλο ρεύματος στη Ράφα για να μιλήσει σε Αιγύπτιους στρατιώτες – «Θέλουμε να ζήσουμε»

Παιδί στη Ράφα έχει βιντεοσκοπηθεί να παρακαλά τους Αιγύπτιους στρατιώτες για φαγητό, αφού σκαρφάλωσε σε έναν στύλο ρεύματος για να ανέβει πάνω από τον φράχτη στα νότια σύνορα της Γάζας.

«Θέλω να πεθάνω τώρα. Θέλουμε να φάμε, θέλουμε να ζήσουμε. Γιατί… Δεν υπάρχει φαγητό για να φάνε τα αδέρφια μου. Θέλουμε να φάμε», είπε, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε από έναν Παλαιστίνιο ακτιβιστή στο Instagram και επαληθεύτηκε από τη μονάδα Sanad του Al Jazeera.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, UNRWA, προειδοποίησε νωρίτερα ότι ένα στα τρία παιδιά στη Γάζα υποσιτίζεται.

13:13 Η γερμανική πολεμική αεροπορία πραγματοποιεί την πρώτη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

13:04 Ξεπέρασαν τους 31.500 οι νεκροί στη Γάζα

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου αυξήθηκε σε 31.553, αναφέρει το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Επιπλέον 73.546 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου στο X.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 63 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν.

12:55 Ισραηλινός πολίτης που κατηγορείται ότι εντάχθηκε στη Χαμάς στη Γάζα πεθαίνει υπό ισραηλινή κράτηση

Ένας Βεδουίνος, πλίτης του Ισραήλ, που εισήλθε στη Γάζα το 2016 και φέρεται να εντάχθηκε στη Χαμάς πέθανε υπό ισραηλινή κράτηση, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο 26χρονος άνδρας, ο Τζούμα Ιμπραήμ Αμπού Γκανίμα, ο οποίος συνελήφθη όταν προσπάθησε να περάσει ξανά στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου, βρέθηκε αναίσθητος στο κελί του στην ισραηλινή φυλακή και αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του από το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται την υπηρεσία φυλακών του Ισραήλ.

Ο Αμπού Γκανίμα είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ότι είχε ενταχθεί στη Χαμάς, είχε υποβληθεί σε στρατιωτική εκπαίδευση με την ομάδα και είχε πραγματοποιήσει επιχειρήσεις παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γάζα.

12:39 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν την κατάσταση στη Γάζα

Ένα μέλος του προσωπικού της διεθνούς ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) περιέγραψε την κατάσταση στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης τροφίμων και ιατρικών προμηθειών.

«Η σημερινή κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική και τα λόγια δεν μπορούν να την περιγράψουν», δήλωσε ο νοσηλευτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Loay Harb, σύμφωνα με ανάρτηση που δημοσίευσε η οργάνωση στο X.

Ο Χαρμπ, ένα από τα τέσσερα μέλη του προσωπικού που εξακολουθούν να εργάζονται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο βόρειο τμήμα του θύλακα, δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν νερό, αλεύρι, ηλεκτρικό ρεύμα και – τις περισσότερες φορές – ούτε διαδίκτυο ούτε σύνδεση κινητής τηλεφωνίας για να επικοινωνήσουν με τον κόσμο.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο λιμού στη βόρεια Γάζα, μια περιοχή στην οποία δεν έχει φθάσει βοήθεια εδώ και εβδομάδες.

Ο Χαρμπ δήλωσε ότι η κλινική όπου εργαζόταν μπορούσε να περιθάλψει ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα και τραύματα μόνο με βασική υγειονομική περίθαλψη.

12:28 Είκοσι συλλήψεις Παλαιστινίων το τελευταίο 24ωρο στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων και πρώην κρατούμενους, τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες Τουλκαρέμ, Χεβρώνα, Τούμπας, Βηθλεέμ, Ναμπλούς, Τζενίν και Ιερουσαλήμ.

Οι παλαιστινιακές ομάδες κρατουμένων εκτιμούν ότι 7.605 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό από τις 7 Οκτωβρίου.

12:23 «Ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση ψυχικής υγείας από τον πόλεμο του 1973»

Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες υποφέρουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες ή άλλα ψυχικά τραύματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος ψυχικής υγείας του στρατού.

Τουλάχιστον 1.000 από αυτούς τους στρατιώτες έχουν διαγνωστεί με «οξεία διαταραχή στρες», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος συνταγματάρχης Lucian Tatsa-Laur στην ισραηλινή εφημερίδα TheMarker.

Με την παρακμή της ψυχικής υγείας, όλο και περισσότεροι στρατιώτες αρνούνται να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης αφού τους έχει χορηγηθεί προσωρινή άδεια, μια τάση που θέτει προκλήσεις για τις επιχειρήσεις του στρατού, δήλωσε ο Tatsa-Laur.

«Ως ψυχίατρος, εύχομαι να είχα ένα μαγικό ραβδί που θα μπορούσε να εξαφανίσει όλη αυτή την περίοδο», είπε.

12:10 Νέες επιθέσεις στον καταυλισμό Νουσεϊράτ

Περισσότερες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat αναφέρθηκαν σήμερα το πρωί, μετά από προηγούμενη αεροπορική επιδρομή σε σπίτι, από την οποία σκοτώθηκαν 36 άτομα.

Δημοσιογράφοι του Al Jazeera δήλωσαν ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε πολλά πλήγματα στον καταυλισμό, που βρίσκεται στην κεντρική Γάζα. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες, εκτός από τους 36 που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

12:00 Παλαιστίνια μαγειρεύει γρασίδι για τη οικογένειά της

Πληθαίνουν οι αναφορές από κόσμο στη Γάζα που προσπαθεί να τραφεί με οτιδήποτε καθώς η έλλειψη τροφίμων συνεχίζεται για μήνες στον πολιορκημένο θύλακα.

Στο παρακάτω βίντεο μία γυναίκα μαγειρεύει γρασίδι προσπαθώντας να φτιάξει κάτι σαν γεύμα.

11:45 Εκφορτώθηκε η βοήθεια από το πλοίο Open Arms – Ετοιμάζεται για διανομή στη Γάζα

Το πρώτο πλοίο βοήθειας που έφτασε στη Γάζα, το οποίο διαχειρίζεται η ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση Open Arms, ξεφόρτωσε 200 τόνους επισιτιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα, ολοκληρώνοντας ένα πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερη βοήθεια μέσω θαλάσσιων διαδρόμων.

Η αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen δήλωσε ότι «όλο το φορτίο εκφορτώθηκε και ετοιμάζεται για διανομή στη Γάζα».

Η ομάδα δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ένα δεύτερο φορτίο προετοιμάζεται στην Κύπρο και ότι χιλιάδες τόνοι βοήθειας θα μπορούσαν να φτάνουν στη Γάζα κάθε εβδομάδα στο μέλλον.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα ζητήσει από το Ισραήλ να ανοίξει περισσότερα χερσαία συνοριακά περάσματα για να περάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, επιμένοντας ότι οι εναέριες ρίψεις και οι θαλάσσιοι διάδρομοι είναι δαπανηροί και αναποτελεσματικοί τρόποι για την παροχή βοήθειας.

11:28 Αντιμέτωπο με ακραίο υποσιτισμό το 1/3 των παιδιών κάτω των δύο ετών στη Γάζα – Αύξηση 15,6% από τον Ιανουάριο

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA, προειδοποιεί ότι ο υποσιτισμός έχει φθάσει σε «πρωτοφανή επίπεδα» στη Γάζα, με το ένα τρίτο των παιδιών κάτω των δύο ετών να είναι πλέον «ακραία υποσιτισμένα».

Πρόκειται για αύξηση 15,6% από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις εξετάσεις που διενεργεί η UNICEF.

11:18 Στις 8 και 9 Απριλίου το Διεθνές Δικαστήριο συζητά την προσφυγή της Νικαράγουας κατά της Γερμανίας για τη στήριξή της στο Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα πραγματοποιήσει ακροάσεις στις 8 και 9 Απριλίου για την προσφυγή της Νικαράγουας κατά της Γερμανίας για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ και το σταμάτημα της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Η Νικαράγουα ζήτησε από το ΔΔΔ νωρίτερα αυτό το μήνα να εκδώσει έκτακτα μέτρα που να απαιτούν από το Βερολίνο να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και να ανακαλέσει την απόφασή του να σταματήσει τη χρηματοδότηση της UNRWA.

Σύμφωνα με τη Νικαράγουα, η Γερμανία παραβιάζει τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948 και τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 για τους νόμους του πολέμου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Μπούεχνερ δήλωσε ότι η Γερμανία θα παρουσιάσει τη θέση της στο δικαστήριο, αλλά πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι η υπόθεση είναι αδικαιολόγητη.

11:02 Ο τρομακτικός αριθμός αγνοουμένων στη Γάζα που δεν περιλαμβάνεται στις καταγραφές

Η Washingtonpost σε άρθρο της αναφέρεται στον μεγάλο αριθμό αγνοουμένων στη Γάζα που η πλειοψηφία τους βρίσκεται κάτω από τα χαλάσματα.

«Πολλοί εξαφανίστηκαν κάτω από τα ερείπια μετά από αεροπορικές επιδρομές. Άλλοι πιστεύεται ότι συνελήφθησαν στα ισραηλινά σημεία ελέγχου ενώ διέφευγαν νότια ή προσπαθούσαν να επιστρέψουν στο βορρά. Κάποιοι απλά έφυγαν μια μέρα και δεν επέστρεψαν ποτέ.

Οι απελπισμένες οικογένειές τους αναζητούν νοσοκομεία και επικοινωνούν με τις τηλεφωνικές γραμμές που έχει δημιουργήσει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Ψάχνουν φωτογραφίες από πτώματα στους δρόμους και από άνδρες με δεμένα μάτια που κρατούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις. Μοιράζονται φωτογραφίες των συγγενών τους στο διαδίκτυο, εκλιπαρώντας για στοιχεία.

Από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο, η ΔΕΕΣ έλαβε αναφορές για 5.118 Παλαιστίνιους που αγνοούνται στη Γάζα. Η Washington Post πήρε συνέντευξη από 15 άτομα που έχασαν επαφή με φίλους και συγγενείς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου – μόνο σε δύο περιπτώσεις κατάφεραν να τους βρουν. Το πιο οδυνηρό μέρος, είπαν πολλοί, ήταν ότι βρίσκονταν στο σκοτάδι σχετικά με την τύχη τους».

10:46 Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στη Ναμπλούς – Δύο συλλήψεις

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν το πρωί στην πόλη Ναμπλούς και σε δύο χωριά βόρεια της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο δήλωσαν ότι στρατεύματα με περίπου 25 στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στη Ναμπλούς αφού εισήλθαν στην πόλη από τη δυτική πλευρά, προσθέτοντας ότι αναπτύχθηκαν επίσης ελεύθεροι σκοπευτές.

Οι στρατιώτες συνέλαβαν δύο νεαρούς άνδρες κατά τη διάρκεια της επιδρομής, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε επίσης στα χωριά Qarawat Bani Zeid και Kafr Ain στα βορειοδυτικά της Ραμάλα, σύμφωνα με τις πηγές του Wafa, χωρίς να αναφερθούν συλλήψεις ή συγκρούσεις.

10:38 Μήνυμα Ιρλανδών ακτιβιστών στον Τζο Μπάιντεν – «Δεν τιμάς τις ρίζες σου»

Με αφορμή τη γιορτή του St Patric που γιορτάζεται και στις ΗΠΑ από τους Αμερικανούς με ιρλανδική καταγωγή, ακτιβιστές στην Ιρλανδία στέλνουν μήνυμα στον Τζο Μπάιντεν επισημαίνοντας ότι στηρίζοντας το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Γάζας προσβάλει την ιστορία των προγόνων του που υπέφεραν από λιμό και ασθένειες κάτω από τη βρετανική κατοχή.

10:20 Το σύστημα υγείας της Γάζας έχει καταρρεύσει από τα τέλη Οκτωβρίου

Ο Δρ Τζέιμς Σμιθ λέει ότι το σύστημα υγείας της Γάζας κατέρρευσε στα τέλη Οκτωβρίου και έκτοτε δεν έχει ανακάμψει.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι προμήθειες, οι πόροι, οι ειδικοί και ούτω καθεξής που απαιτούνται είτε δεν έχουν εισέλθει στη Γάζα είτε, όπου αυτά τα αγαθά ή οι πόροι διατίθενται, είναι αδύνατο να εργαστούν σε ένα πλαίσιο τόσο ακραίας βίας και ανασφάλειας», δήλωσε ο Smith, ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο Al-Aqsa στο κέντρο της Γάζας μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Δήλωσε στο Al Jazeera από το Λονδίνο ότι «το νοσοκομείο μόλις και μετά βίας μπορεί να αντεπεξέλθει», προσθέτοντας ότι ένας συνάδελφός του εκεί του έστειλε ένα πρόσφατο μήνυμα, στο οποίο χαρακτήριζε την κατάσταση «καταστροφική».

«Έχουν πολύ περιορισμένα μέσα για την παροχή φροντίδας στους ασθενείς, ενώ οι ασθενείς παρουσιάζουν μερικά από τα πιο φρικτά τραύματα, αλλά και προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης που δεν σχετίζονται με τραύματα, που έχω δει ποτέ», είπε.

Άνθρωποι, συχνά παιδιά, εμφανίζονται πολλές φορές την ημέρα με σοβαρούς τραυματικούς ακρωτηριασμούς με περισσότερα από ένα κουτσό και τέτοιου είδους τραυματισμοί υπό κανονικές συνθήκες απαιτούν παρατεταμένη εξειδικευμένη φροντίδα που απλώς δεν είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο Smith.

10:07 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι χτύπησε τη Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν χθες το βράδυ τοποθεσίες της Χεζμπολάχ κοντά στα λιβανέζικα συνοριακά χωριά Tayr Harfa και Labbouneh, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα An-Nahar του Λιβάνου, το ισραηλινό πλήγμα κοντά στην Tayr Harfa έπληξε ένα άδειο σπίτι, καταστρέφοντάς το και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε άλλα κοντινά σπίτια και περιουσίες.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν τακτικά διασυνοριακά πλήγματα, αλλά οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν εισχωρήσει βαθύτερα στο λιβανέζικο έδαφος τις τελευταίες ημέρες.

Την Παρασκευή, η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι είναι έτοιμη να επεκτείνει τις εχθροπραξίες αν το Ισραήλ κάνει το ίδιο.

09:48 IDF: Σκοτώσαμε 27 μέλη της Χαμάς στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 27 μέλη της Χαμάς στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αρκετές αποθήκες και υποδομές της Χαμάς στην περιοχή Χαν Γιουνίς.

09:40 Πόση ευελιξία είναι διατεθειμένο να δείξει το Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις

Ο Willem Marx του AJ παρουσιάζει την πιθανή στάση που θα κρατήσει το Ισραήλ στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

«Σε σύγκριση με τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών εκεχειρίας στο Κάιρο, στον οποίο το Ισραήλ δήλωσε δημοσίως ότι δεν θα στείλει αντιπροσωπεία, αυτό φαίνεται να είναι μια βελτίωση της προθυμίας τους να συνομιλήσουν» ανέφερε και προσθέτει:

«Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι ποιος θα συμμετάσχει στις συνομιλίες εκ μέρους της ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Κατάρ, ποια είναι η εμπειρία τους και, αρκετά κρίσιμο, η έκταση της εντολής τους.

Πόση ευελιξία θα τους δώσει η ισραηλινή κυβέρνηση για να διαπραγματευτούν τα λεπτά σημεία οποιασδήποτε συμφωνίας;

Ταυτόχρονα, η έγκριση του Νετανιάχου για μια χερσαία επίθεση στη Ράφα μπορεί ουσιαστικά να είναι μια απειλή, μια μαξιμαλιστική θέση, όπως θα περίμενε κανείς κατά τη διάρκεια δημόσιων διαπραγματεύσεων – δείχνοντας ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να κάνει αυτό το βήμα.

Και όμως έχουμε ακούσει ξανά και ξανά από τη Χαμάς ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός – και σαφώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα δεν θα αποτελούσαν κάτι τέτοιο».

09:26 Δεκάδες σοροί περιμένουν για ταφή μετά την επίθεση σε αμάχους στη Νουσεϊράτ

Δεκάδες οι νεκροί από την επίθεση σε κατοικίες στη Νουσεϊράτ το βράδυ της Παρασκευής.

Πτώματα έξω από το νοσοκομείο Αλ Άκσα

09:16 Συστηματική κακοποίηση Παλαιστινίων κρατουμένων καταγγέλλουν ισραηλινές ΜΚΟ

Με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα, οι ισραηλινές φυλακές μετρούν αριθμό ρεκόρ Παλαιστινίων, που υφίστανται «συστηματικές κακοποιήσεις» και μερικές φορές βασανιστήρια, όπως καταγγέλλουν ισραηλινές ΜΚΟ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει.

Μέλη των οργανώσεων αυτών μετέβησαν στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα για να χύσουν φως ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη μεγάλη «κρίση» στις φυλακές της χώρας, όπου, όπως κατήγγειλαν, εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι», δήλωσε η Ταλ Στάινερ, εκτελεστική διευθύντρια της Δημόσιας Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ (PCATI) σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίση», δήλωσε η ίδια, τονίζοντας ότι «σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται στο Ισραήλ…μια αύξηση κατά 200%».

Σύμφωνα με τη Στάινερ, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ μετά τις 7 Οκτώβρη.

09:01 WSJ: Καταστροφή εκατοντάδων κτιρίων καθώς το Ισραήλ δημιουργεί νεκρή ζώνη στη Γάζα

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η νεκρή ζώνη που δημιουργεί το Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων του με τη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε την καταστροφή εκατοντάδων σπιτιών και κτιρίων της Γάζας και είχε ισοπεδώσει τεράστιες εκτάσεις και εδάφη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν από τον πόλεμο το Ισραήλ διατηρούσε μια ζώνη ασφαλείας περίπου 300 μέτρων, ενώ το σχέδιό του τώρα είναι να τη διευρύνει ώστε να έχει πλάτος μεγαλύτερο από 800 μέτρα.

Η έκθεση προσθέτει ότι το Ισραήλ κατασκευάζει επίσης έναν δρόμο μήκους 6,44 χιλιομέτρων που θα κόψει τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα έχουν κατεδαφιστεί περίπου 150 σπίτια.

08:45 Η Φατάχ αντεπιτίθεται στην κριτική της Χαμάς για τον διορισμό του Μοχάμεντ Μουσταφά

Η Φατάχ ανταπάντησε στη Χαμάς για την κριτική που άσκησε στον διορισμό του νέου πρωθυπουργού από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αμπάς όρισε τον επί μακρόν οικονομικό σύμβουλο Μοχάμεντ Μουσταφά ως νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής την Πέμπτη, σε μια απόφαση που η Χαμάς καταδίκασε ως «μονομερή».

Σε απάντηση, η Φατάχ κατηγορεί τη Χαμάς ότι «προκάλεσε την επιστροφή της ισραηλινής κατοχής της Γάζας», «αναλαμβάνοντας την περιπέτεια της 7ης Οκτωβρίου».

Αυτό οδήγησε σε μια «καταστροφή ακόμη πιο φρικτή και σκληρή από εκείνη του 1948», μια αναφορά στη Νάκμπα, δηλαδή στον εκτοπισμό και την εκδίωξη περίπου 760.000 Παλαιστινίων από τα εδάφη τους κατά τη δημιουργία του Ισραήλ, είπαν.

«Η πραγματική αποσύνδεση από την πραγματικότητα και τον παλαιστινιακό λαό είναι αυτή της ηγεσίας της Χαμάς», δήλωσε η Φατάχ.

«Έχει συμβουλευτεί η Χαμάς την παλαιστινιακή ηγεσία καθώς διαπραγματεύεται τώρα με το Ισραήλ και προσφέρει τις παραχωρήσεις, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει εγγυήσεις για την προσωπική ασφάλεια των ηγετών της σε αντάλλαγμα;», ανέφερε η ανακοίνωση.

08:30 Ο υποσιτισμός απλώνεται στη Γάζα

Καλημέρα σας μαζί θα παρακολουθήσουμε σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη περιοχή. Ο υποσιτισμός απλώνεται στη Γάζα που πλέον έχει μετατραπεί σε ερείπια.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Πρεμιέρα στον «κόκκινο» Βόλο για τον Ολυμπιακό – Οι σκέψεις του Μεντιλίμπαρ

Ο Βόλος υποδέχεται τον Ολυμπιακό στις 20:00, στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στη Super League και αναμένονται χιλιάδες οπαδοί των Πειραιωτών στο Πανθεσσαλικό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024