Πορεία σιωπής για τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν στα χέρια των ναζί
Οι συμμετέχοντες αναπαράστησαν τον δρόμο προς τον θάνατο που διήνυσαν 50.000 Εβραίοι, κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, το 1943.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Στις 15 Μαρτίου, το 1943, ξεκίνησε από τον παλιό σταθμό της Θεσσαλονίκης το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Σε κάθε βαγόνι, στοιβάχτηκαν με τη βία 80 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.
Για ακόμη μία φορά, 81 χρόνια μετά, η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη των ατόμων που βασανίστηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στα χέρια των ναζί, με τη σιωπηλή πορεία μνήμης που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας.
Οι συμμετέχοντες αναπαράστησαν τον δρόμο προς τον θάνατο που διήνυσαν 50.000 Εβραίοι
Σύμφωνα με το voria.gr, με το μήνυμα «ποτέ ξανά» να αναγράφεται στο κεντρικό πανό, ένα ανθρώπινο ποτάμι με εκατοντάδες ανθρώπους ξεχύθηκε στη Λεωφόρο Νίκης και κρατώντας από ένα άσπρο μπαλόνι στη μνήμη των θυμάτων, περπάτησε με προορισμό τον παλαιό σταθμό της πόλης για να τιμήσει τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Με τον τρόπο αυτό, οι συμμετέχοντες αναπαράστησαν τον δρόμο προς τον θάνατο που διήνυσαν 50.000 Εβραίοι, κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, το 1943.
Το «παρών» στην πορεία μνήμης έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, η βουλευτής Επικράτειας της ΝΔ, Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, οι βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, Στρατός Σιμόπουλος και Δημήτρης Κούβελας, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμμελος, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης και Κατερίνα Νοτοπούλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, η γενική πρόξενος της Γερμανίας στην Ελλάδα, Σίβυλλα Μπέντικ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών της Θεσσαλονίκης.
Την πορεία συνδιοργάνωσαν ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.
Αγγελούδης: Αυτή η πόλη δεν θα ξαναστερέψει από μνήμη
«Η Θεσσαλονίκη μετά από δεκαετίες σιωπής, συνομίλησε με γενναιότητα με το παρελθόν της, αναμετρήθηκε με τις προκαταλήψεις και τους φόβους της και αποτίει τον πρέποντα φόρο τιμής στους δεκάδες χιλιάδες απόντες: Στα παιδιά της, στα μέλη μιας ισχυρής, ακμάζουσας κοινότητας, με κορυφαία προσφορά στο κοινωνικό, πολιτιστικό, εμπορικό και εκπαιδευτικό αποτύπωμα της πόλης, μιας κοινότητας που βίωσε με τον πλέον μαρτυρικό τρόπο την εφαρμογή του διεστραμμένου σχεδίου της Τελικής Λύσης. Μιας Κοινότητας, τέλος, που θρήνησε το 96% των μελών της κατά το Ολοκαύτωμα» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης σε ομιλία που πραγματοποίησε.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, «με εκδηλώσεις όπως η σημερινή, δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην ανάγκη επιβίωσης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης».
Ακολούθως ο Στέλιος Αγγελούδης πρόσθεσε πως «το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το Πάρκο Μνήμης που δημοπρατείται άμεσα, τις επόμενες εβδομάδες, στη νέα πλατεία Ελευθερίας είναι δύο φωτεινά τοπόσημα μνήμης και ευθύνης που θα υπενθυμίζουν στο διηνεκές πως κανείς και τίποτα δεν ξεχνιέται. Πως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να επαναληφθεί αυτή η φρίκη. Θα αποτελέσουν το οφειλόμενο χρέος τιμής της πόλης στα θύματα του Ολοκαυτώματος και παράλληλα θα εξυπηρετήσουν το μέγιστο αγαθό της κατάκτησης της γνώσης».
Καταληκτικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έστειλε μήνυμα συμπερίληψης και ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα, λέγοντας ότι «αυτές τις εποχές ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι ίσως υπάρχει υπερβολική μνήμη. Κάποιοι το λένε γιατί έχοντας συνηθίσει στη λήθη, η μνήμη τους φαίνεται παράταιρη στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε εδώ για να διακηρύξουμε ότι αυτή η πόλη δεν θα ξαναστερέψει από μνήμη».
Δείτε βίντεο:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις