Γιατί ένας σκύλος γαυγίζει στους επισκέπτες; Οι λύσεις του προβλήματος
Ένας σκύλος που γαυγίζει στους επισκέπτες, έχει τους λόγους του. Αλλά ένας «φλύαρος» σκύλος μπορεί να μάθει να παραμένει ήρεμος κατά την παραμονή τους στο σπίτι
Μία συμπεριφορά που μπορεί να εκδηλώσει ένας σκύλος, είναι να γαυγίζει, όταν επισκέπτονται το σπίτι του καλεσμένοι. Μία συμπεριφορά, που δυσαρεστεί τον κηδεμόνα του.
«Όταν έχουμε ένα ανεπιθύμητο πρόβλημα με τον σκύλο μας, για να το λύσουμε, πρέπει πρώτα να βρούμε από που ξεκίνησε.
Οπότε, στο συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο είναι ότι ο σκύλος μας γαυγίζει σε όποιον άνθρωπο έρχεται στο σπίτι μας, πρέπει να βρούμε για ποιο λόγο το κάνει.
Αρχικά πρέπει να παρατηρήσουμε εάν γαυγίζει, εκτός από τους ξένους που έρχονται στο σπίτι μας, και στους αγνώστους που συναντάμε στον δρόμο, όταν τον πάμε βόλτα. Γαυγίζει σε όλους τους τύπους ανθρώπων; Κοντούς – ψηλούς – σκουρόχρωμους – ανοιχτόχρωμους κ.ά. ή μόνο σε έναν τύπο; Για παράδειγμα, σε ψηλούς;», αναφέρει ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Σαρτζετάκης.
Συνήθως, το συγκεκριμένο πρόβλημα το παρουσιάζουν σκυλιά που ήταν πρώην αδέσποτα
Επίσης, θα πρέπει να καταλάβουμε, όπως επισημαίνει ο εκπαιδευτής, εάν γαυγίζει επειδή φοβάται, ενοχλείται με την παρουσία των ξένων στον χώρο του, ή νιώθει ότι απειλείται.
Και διευκρινίζει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να το κάνει. Για κάθε αιτία υπάρχει η ανάλογη λύση.
Ποιοι σκύλοι παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά
«Συνήθως, το συγκεκριμένο πρόβλημα το παρουσιάζουν σκυλιά που ήταν πρώην αδέσποτα και έχουν ζήσει -ή ακόμη και η μητέρα τους- τον εκφοβισμό. Ή έχουν βιώσει τον ξυλοδαρμό από τον άνθρωπο, οπότε ανέπτυξαν φοβίες προς αυτόν», εξηγεί ο κ. Σαρτζετάκης.
Αναφέρει τη μητέρα τους, όπως επισημαίνει, καθώς μπορεί να υιοθετήσαμε ένα κουτάβι σε πάρα πολύ μικρή ηλικία -ακόμη και ημερών-, που ίσως να μην είχε καμία άσχημη εμπειρία όσο ήταν στον δρόμο. Αλλά η μητέρα του να έχει κακοποιηθεί, και μέσω του DNA να έχει μεταφερθεί στα κουτάβια της ό,τι άσχημο έχει περάσει.
«Εάν αποκτήσαμε ένα κουτάβι από κάποιον εκτροφέα, μπορεί, άθελά μας, να έχουμε συμβάλει κι εμείς σε αυτή την ανεπιθύμητη πράξη του. Και αυτό γιατί δεν το κοινωνικοποιήσαμε, όταν και όπως έπρεπε. Με αποτέλεσμα να τρομάζει όταν έρχεται σε επαφή με ξένους. Και γι΄αυτό να έχει αυτή τη συμπεριφορά», εξηγεί ο εκπαιδευτής
Στο αυτό το σημείο ο κ. Σαρτζετάκης κάνει τον εξής παραλληλισμό: Αν στη θέση του σκύλου μας, που έχει αυτό το «θεματάκι», ήταν ο σύντροφος – άνδρας – γυναίκα – συγκάτοικός μας, εκδήλωνε νεύρα και φερόταν άσχημα στον καλεσμένο μας, τι θα κάναμε; Θα τον/την ρωτούσαμε να μάς πει τον λόγο και τι τον/την ενοχλεί. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τον σκύλο μας.
«Αλλά ο σκύλος δεν μιλάει την ίδια γλώσσα με εμάς. Οπότε, είναι δύσκολο να τον καταλάβουμε. Γι’ αυτό, η λύση είναι να απευθυνθούμε σε έναν εκπαιδευτή σκύλων, ώστε να μας βοηθήσει», αναφέρει ο κ. Σαρτζετάκης.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε στον σκύλο που δεν είναι καλός «οικοδεσπότης»
Σε καμία περίπτωση, τονίζει ο κ. Σαρτζετάκης, δεν πρέπει να τον μαλώσουμε. Και ο λόγος είναι ότι μπορεί να τον εξοργίσουμε ή να τον στρεσάρουμε περισσότερο. Με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μη σταματήσει, αλλά πιθανότατα να το κάνει πιο έντονα.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας για να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά
«Μία καλή λύση είναι, ο σκύλος μας να έχει ένα σημείο στο σπίτι μας, που θα είναι το ησυχαστήριο του. Ο χώρος όπου θα πηγαίνει μόνο αυτός. Θα είναι το καταφύγιο του και θα νιώθει ασφάλεια, όταν αισθάνεται στρεσαρισμένος ή, ακόμη, κάτι φοβάται. Για παράδειγμα, ένα κρεβατάκι, το οποίο θα βρίσκεται σε ένα σημείο μέσα στο σπίτι και, όταν πηγαίνει εκεί, δεν θα τον ενοχλεί κανείς», διευκρινίζει ο ειδικός.
Όταν, λοιπόν, έρχονται ξένοι στο σπίτι μας, σύμφωνα με τον κ. Σαρτζετάκη, θα λέμε στον σκύλο μας να πάει στο μέρος του, στο κρεβάτι του. Αφού πάει και ξαπλώσει, θα τον επιβραβεύσουμε με μία λιχουδιά ή με κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι.
Ο κ. Σαρτζετάκης προτείνει και μία ακόμη λύση. Ποια είναι;
Κάθε φορά που σταματάει ο σκύλος μας να γαυγίζει για λίγα δευτερόλεπτα, επειδή κουράστηκε και αναπληρώνει τις δυνάμεις του, τον επιβραβεύουμε με λιχουδιά. Για να καταλάβει ότι η σιωπή του «κερδίζει» λιχουδιά. Θα πάρει χρόνο, μέχρι να σταματήσει να γαυγίζει σε όποιον ξένο έρχεται στο σπίτι, αλλά θα έχει αποτέλεσμα.
Συμβουλή
Εν κατακλείδι, ο κ. Σαρτζετάκης επισημαίνει: «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καταλάβουμε για ποιο λόγο το κάνει αυτό ο σκύλος μας. Μόνον έτσι θα βρούμε την κατάλληλη λύση. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν, να απευθυνθούμε σε έναν εκπαιδευτή σκύλων για να μάς βοηθήσει. Να έχουμε σίγουρα και πιο άμεσα αποτελέσματα, ώστε να μην πειραματιζόμαστε άσκοπα και σπαταλάμε τον χρόνο μας. Και, παράλληλα, να κουράζουμε απερίσκεπτα τον σκύλο μας, χωρίς αποτελέσματα».
* Ο κύριος Γιώργος Σαρτζετάκης είναι επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της Σχολής Dogfully, της Εριέττα Καραμπέτσου.
Και όπως λέει: «Σε ηλικία 12 χρονών έφερα στο σπίτι τον πρώτο μου σκύλο. Από τότε ξεκίνησα να ασχολούμαι εντατικά με τα αδέσποτα σκυλιά και παράλληλα συνεργαζόμουν εθελοντικά με φιλοζωικές.
Για κάποια χρόνια είχα και ένα καταφύγιο μαζί με μία φίλη. Εκεί εφάρμοζα και κάποια πράγματα που είχα μάθει μόνος μου, σε σχέση με εκπαίδευση, από την πολυετή πείρα μου πάνω στα σκυλιά.
Μετά από 27 χρόνια ασχολίας με τα σκυλιά πήρα την απόφαση την αγάπη μου να την κάνω επάγγελμα. Σπούδασα και αποφοίτησα ως εκπαιδευτής σκύλων. Εργάζομαι ως εκπαιδευτής σκύλων, αλλά ο εθελοντισμός μου για τα αδέσποτα συνεχίζεται αμείωτα. Μεγάλο μέρος των εσόδων από τα μαθήματα, δίνονται για αυτά, και παράλληλα κάνω έκπτωση στα μαθήματα, όταν πρόκειται για σκύλους που έχουν υιοθετηθεί».
- Ινδία: Κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πολιτεία Παντζάμπ σε πρόσφατα «εξευγενισμένη» περιοχή
- Ρωσία: Ο Πεσκόφ επεξηγεί την πρόκληση Πούτιν στην Δύση για «τεχνολογική μονομαχία» με Ορέσνικ
- ΗΠΑ: Η Αμερικανική Αεροπορία βομβάρδισε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη
- Σε επίπεδο ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα
- TikTok: Ενα δισεκατομμύριο χρήστες αλλά και συσσωρευμένες αντιπαραθέσεις
- Γάζα: Πέντε νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε σπίτι στη Νουσεϊράτ – Ανάμεσά τους δύο παιδιά