Oι πυλώνες συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου – 200 εκ. ευρώ για τη μετανάστευση
Πολιτικές σχέσεις, οικονομική σταθερότητα, επενδύσεις & εμπόριο, μετανάστευση, ασφάλεια, ανθρώπινο κεφάλαιο και δεξιότητες.
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Έξι είναι οι πυλώνες στους οποίους βασίζεται η περιεκτική και στρατηγική σχέση ΕΕ και Αιγύπτου, η οποία συνοδεύεται από οικονομικό πακέτο 7,4 δισ. ευρώ: πολιτικές σχέσεις, οικονομική σταθερότητα, επενδύσεις & εμπόριο, μετανάστευση, ασφάλεια, ανθρώπινο κεφάλαιο και δεξιότητες.
Από τα 7,4 δισ. ευρώ, τα 200 εκ. αφορούν στη μετανάστευση με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τονίζει ότι η ΕΕ συνεχίζει να υπολογίζει «στην πλήρη αφοσίωση της της Αιγύπτου για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης. Από τη διαχείριση των συνόρων, στην καταπολέμηση του διακίνησης και τις επιστροφές». Παράλληλα, έμφαση δίνεται στη συνεργασία νόμιμη μετανάστευση μέσα από «εταιρικές σχέσεις ταλέντων».
Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Gregy
Το ποσό που αφορά στις επενδύσεις ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ με την πρόεδρο της Επιτροπής να δίνει έμφαση στην ενέργεια και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Το συμπληρώνουμε με πρόσθετες επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ ως μέρος του σημερινού πακέτου.
«Μαζί αναπτύσσουμε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Gregy, για να να συνδέσουμε την Αίγυπτο με την Ελλάδα. Φέρνοντας πιο κοντά τις δύο ακτές της Μεσογείου» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος έχει επίσης τους πόρους για να γίνει κόμβος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως όταν πρόκειται για υδρογόνο.
H κοινή διακήρυξη
Στην κοινή διακήρυξη υπογραμμίζεται επίσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη Διεθνή Διάσκεψη Επενδύσεων το 2024, όπου οι ενισχυμένες επιχειρηματικές ανταλλαγές Αιγύπτου-ΕΕ θα ενισχύσουν επίσης το συνολικό επιχειρηματικό περιβάλλον και θα ενισχύσουν τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Η ευρωπαϊκή στήριξη θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα να επωφεληθεί από τις διαθέσιμες επενδυτικές δυνατότητες στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων των προνομίων που παρέχει η Διώρυγα του Σουέζ ως ο σημαντικότερος εμπορικός και θαλάσσιος διάδρομος που συνδέει την Ανατολή και τη Δύση, ενώ θα ενισχύσει τον ρόλο της Αιγύπτου στις αλυσίδες εφοδιασμού της ΕΕ και θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει βιομηχανίες της ΕΕ στην Αίγυπτο.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας κάθε δύο χρόνια θα γίνεται Σύνοδος επιπλέον του Συμβουλίου Διασύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου που λαμβάνει χώρα με το τελευταίο να έχει πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιανουάριο.
Ιδιαίτερη σημασία αποτελεί το γεγονός ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «εκεχειρία» στη Γάζα ενώ στη δήλωση που ακολούθησε το Συμβούλιο Διασύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου πριν από δύο μήνες, οι Βρυξέλλες έκαναν αφορά σε «ανθρωπιστικές παύσεις».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις