Παντρεύτηκε στα αλήθεια ο Πούσκιν με τα στέφανα γάμου της Αικατερίνης Β΄ της Ρωσίας;
Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι αυτά τα γαμήλια στέφανα τα είχε παραγγείλει κάποτε ο πρίγκιπας Γκριγκόρι Ποτέμκιν για τον δικό του γάμο με την Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β'.
Στις 2 Μαρτίου του 1831, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην εκκλησία της Μεγάλης Ανάληψης στην Πύλη Νικίτσκι. Άπαντες ήθελαν να δουν το γάμο του Αλεξάντρ Πούσκιν και της Ναταλίας Γκοντσάροβα, της ξακουστής καλλονής της Μόσχας.
Μια σειρά από ατυχείς συμπτώσεις, σύμφωνα με μάρτυρες, συντάραξαν για λίγο την ψυχική ηρεμία του Πούσκιν, αλλά, λίγο αργότερα, οι νεόνυμφοι έφυγαν για την Αγία Πετρούπολη και ξέχασαν τους κακούς οιωνούς και τις δεισιδαιμονίες
Όμως, μόνο οι συγγενείς και οι στενοί φίλοι επιτρεπόταν να εισέλθουν μέσα. Κατά τη διάρκεια της τελετής, πάνω από τα κεφάλια της νύφης και του γαμπρού κρατήθηκαν γαμήλια στέφανα από επιχρυσωμένο ασήμι, διακοσμημένα με μαργαριτάρια, διαμαντένιους σταυρούς και εικόνες από εμαγιέ της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Γεωργίου.
Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι αυτά τα γαμήλια στέφανα τα είχε παραγγείλει κάποτε ο πρίγκιπας Γκριγκόρι Ποτέμκιν για τον δικό του γάμο με την Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β’. Το πώς έφτασαν όμως στα χέρια του Πούσκιν, παραμένει άγνωστο.
Δεισιδαιμονίες;
Φαινόταν ότι όλες οι πιθανότητες ήταν εναντίον αυτού του γάμου: Την προηγούμενη ημέρα, ο φίλος του ποιητή Αντόν Ντέλβιγκ πέθανε, στη συνέχεια, η γαμήλια τελετή δεν μπορούσε πλέον να πραγματοποιηθεί στην εκκλησία όπου είχε αρχικά προγραμματιστεί, οπότε ήταν επείγον να βρεθεί άλλη τοποθεσία, και, την ημέρα του γάμου, η μελλοντική πεθερά του ποιητή είπε ότι ο γάμος δεν θα γινόταν – η νύφη δεν είχε χρήματα για να νοικιάσει μια άμαξα για να τη μεταφέρει στην εκκλησία.
Και, παρ’ όλα αυτά, ο γάμος διεξήχθη. Όμως, συνοδεύτηκε από κακούς οιωνούς. Το γαμήλιο κερί που κρατούσε ο Πούσκιν έσβησε.
Το 1931, όταν η εκκλησία αυτή έκλεισε από τις σοβιετικές αρχές, τα γαμήλια στέφανα μεταφέρθηκαν στο Οπλοστάσιο των Μουσείων του Κρεμλίνου της Μόσχας, όπου φυλάσσονται ακόμη
Το ερωτευμένο ζευγάρι ήταν τόσο ενθουσιασμένο που έχασε μια από τις βέρες – ο ποιητής αναγκάστηκε να τη μαζέψει.
Μια σειρά από ατυχείς συμπτώσεις, σύμφωνα με μάρτυρες, συντάραξαν για λίγο την ψυχική ηρεμία του Πούσκιν, αλλά, λίγο αργότερα, οι νεόνυμφοι έφυγαν για την Αγία Πετρούπολη και ξέχασαν τους κακούς οιωνούς και τις δεισιδαιμονίες.
Το 1931, όταν η εκκλησία αυτή έκλεισε από τις σοβιετικές αρχές, τα γαμήλια στέφανα μεταφέρθηκαν στο Οπλοστάσιο των Μουσείων του Κρεμλίνου της Μόσχας, όπου φυλάσσονται ακόμη. Μπορείτε να τα δείτε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, στο στο Κρατικό Μουσείο Πούσκιν στη Μόσχα.
*Πηγή: Russia Beyond | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μουσεία του Κρεμλίνου της Μόσχας
- Κηφισός: Δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ, του Ιανού ή της Βαλένθια εξηγεί καθηγητής του ΕΜΠ
- Super League: Ντέρμπι κορυφής στο Καραϊσκάκη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ
- ΣΥΡΙΖΑ: Να παραμείνει αρραγής και μετά τις κάλπες
- Αρκάς: Η καλημέρα της… εργαζόμενης Κυριακής
- Ενημερώσεις για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων
- O Γιάννης κάνει «όργια» και… ρεκόρ δεκαετίας (vid)