Ανάγκη η Αίγυπτος να σταθεί «όρθια» – Η σημασία του μεταναστευτικού
Οι σχέσεις Αθήνας – Καΐρου αποδεικνύονται πολύτιμες και πολύπλευρες - Ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρας με την ΕΕ
Το βλέμμα στην Αίγυπτο στρέφει η ΕΕ, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με άξονα τον πόλεμο στη Γάζα, απειλούν άμεσα το Κάιρο και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Η επίσκεψη στο Κάιρο την Κυριακή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τους ηγέτες πέντε χωρών της ΕΕ, του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αφήσουν την Αίγυπτο να «πέσει».
Με την Ελλάδα να διεκδικεί το ρόλο της γέφυρας Βρυξελλών – Καΐρου.
Οικονομική στήριξη
ΕΕ και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για στρατηγική εταιρική σχέση με ένα οικονομικό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει και επενδύσεις, της τάξης των 7,4 δισ. ευρώ.
Το κοινό ανακοινωθέν ΕΕ – Αιγύπτου που εκδόθηκε την Κυριακή εστιάζει στους τομείς των πολιτικών σχέσεων, της οικονομικής σταθερότητας, των επενδύσεων και του εμπορίου, του μεταναστευτικού, της ασφάλειας και των ανθρώπων και των ικανοτήτων.
Στόχος της ΕΕ είναι να κρατήσει σταθερή και όρθια την Αίγυπτο, υποστηρίζοντας την κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Μεταναστευτικό
Με το μεταναστευτικό να είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ και επιβάλλει την στήριξη της Αιγύπτου.
Η Αίγυπτος χαρακτηρίζεται πυλώνας για την ευρύτερη περιοχή και μάλιστα σε μία εξαιρετικά δύσκολη γειτονιά. Σε μία γεωγραφική θέση στα σύνορα με τη Γάζα και το Ισραήλ, από τη μία αλλά και με τη Λιβύη από την άλλη. Σε συνθήκες μεγάλης έντασης και λόγω του πολέμου στη Γάζα.
Στόχος είναι η Αίγυπτος να μπορέσει να σταθεί παραγωγικά και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου. Δεδομένου μάλιστα ότι λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα, η Αίγυπτος αντιμετωπίζει μια μείωση εσόδων της τάξης του 35% από τις διελεύσεις από τη διώρυγα του Σουέζ, που είναι ο βασικός πλουτοπαραγωγικός πόρος της Αιγύπτου, βρίσκεται στα πρόθυρα πολλαπλών κρίσεων.
Πολύτιμες σχέσεις
Για την Ελλάδα οι σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου και η ανάπτυξη τους υπήρξαν ένας ιδιαίτερα σημαντικός στόχος. Με την Αθήνα να πρωτοστατεί το προηγούμενο διάστημα στην αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης της ΕΕ με την Αίγυπτο και της βοήθειας που δόθηκε τελικά.
Σε αυτό το πλαίσιο Μητσοτάκης – Σίσι συμφώνησαν στη σύσταση και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου την Κυριακή, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου χαρακτηρίζονται υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας και σφυρηλατήθηκαν και μέσα στην ελληνοτουρκική κρίση με την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, που αποτέλεσε σημαντικό χτύπημα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Εξελίχθηκαν δε και με φόντο και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα, που εγκρίθηκε και από την ΕΕ ως έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος, του GREGY Interconnector.
Απέναντι σε νέα κρίση
Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα και κατ’ επέκταση η ΕΕ, προσβλέπει στη συνεργασία με την Αίγυπτο προκειμένου να υπάρξει τέτοια διαχείριση που δεν θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη εξέλιξη των ροών παράνομης μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Κρήτη. Μετανάστες που στη συνέχεια θα επιχειρήσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, δημιουργώντας ενδεχομένως μία νέα κρίση, αντίστοιχη του παρελθόντος από τα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο.
Ένα ζήτημα στο οποίο η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να το συζητά και με την Τουρκία, η οποία διατηρεί στρατεύματα στη Λιβύη και ασκεί μεγάλη επιρροή.
Η σταθερότητα της Αιγύπτου θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο ανάχωμα στη μεγάλη αστάθεια που παρατηρείται στην περιοχή της Αφρικής, ιδίως της Βόρειας Αφρικής, αλλά και της υποσαχάριας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Μία χώρα η οποία επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στις ισορροπίες Ισραήλ – Αραβικών χωρών και θεωρείται ενεργός και ισχυρός παράγοντας στο θέμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Οι σχέσεις Αθήνας – Καΐρου αναδεικνύονται πολύτιμες και πολύπλευρες, με τους δεσμούς των δύο χωρών να ισχυροποιούνται διαρκώς.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ