Ολλανδία, το «ναρκοκράτος» της Ευρώπης;
Τα νέα στοιχεία της Europol δείχνουν την Ολλανδία σταθερά στο επίκεντρο της αυξανόμενης ευρωπαϊκής αγοράς ναρκωτικών
«Ως δήμαρχος του Άμστερνταμ, βλέπω ότι η Ολλανδία κινδυνεύει να γίνει ναρκοκράτος», γράφει σε πρόσφατο άρθρο της στον Guardian η Φέμκε Χάλσεμα.
«Την τελευταία δεκαετία το λιμάνι του Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, έχει γίνει παγκόσμιος κόμβος διαμετακόμισης κοκαΐνης», επισημαίνει.
«Οι ολλανδικές αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά δεν έχουν αντιστρέψει την κατάσταση».
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση ρεκόρ στις κατασχέσεις ποσοτήτων κοκαΐνης: από λίγο πάνω από 22.000 κιλά το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε 29.702 το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Όμως «στην πραγματικότητα αυτό καταδεικνύει την τεράστια κλίμακα των όσων συμβαίνουν», παρατηρεί η δήμαρχος της ολλανδικής πρωτεύουσας, μέλος του αριστερού-πράσινου κόμματος GroenLinks και πρώην καθηγήτρια στο Κέντρο Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.
«Η τρέχουσα προσέγγισή μας στην καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι σαν να σφουγγαρίζουμε με βρύση ανοιχτή και το νερό να τρέχει».
Προς επίρρωση έρχεται η νέα έκθεση της Europol και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας EMCDDA.
H ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 31 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το μεγαλύτερο μερίδιο έχουν η κάνναβη, περίπου στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, και η κοκαΐνη με άλλα 11,6 δισ.
Η ηρωίνης αντιπροσωπεύει κοντά στο 17% της παράνομης, «μαύρης» αγοράς.
Η έκσταση (MDMA) και οι αμφεταμίνες είναι στο 2% και 5% αντιστοίχως.
Ως κύρια κέντρα παραγωγής των τελευταίων μνημονεύονται η Ολλανδία και το Βέλγιο, με την πρώτη να περιγράφεται ως χώρα «βιομηχανικής κλίμακας παραγωγής μεθαμφεταμίνης».
Η παραγωγή MDMA επίσης συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα ολλανδικά εδάφη και στα πέριξ.
«Η αγορά των παράνομων ναρκωτικών, που ελέγχεται από εγκληματικά δίκτυα, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ», προειδοποιεί η Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.
«Θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια, προάγει την ακραία βία και τη διαφθορά, υπονομεύει τον ιστό της κοινωνίας, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
Ένας σύγχρονος «γόρδιος δεσμός»
Τα σχόλια της Επιτρόπου Γιόχανσον απηχούν τις προ ημερών δηλώσεις του δημάρχου του Ρότερνταμ, Άχμεντ Αμπουτάλεμπ: του πρώτου στο αξίωμα μουσουλμάνου, με διπλή υπηκοότητα (ολλανδική και μαροκινή).
Χαρακτήρισε «αμελή» την έως τώρα στάση απέναντι στην ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών.
«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κοκαΐνη χρησιμοποιείται κυρίως στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα», τόνισε, «και αυτό έχει θεωρηθεί λιγότερο σοβαρό, όπως ακριβώς συμβαίνει με το έγκλημα στα ανώτερα κλιμάκια».
Όμως το αποτέλεσμα είναι να έχουν βυθιστεί στη βία και στη διαφθορά οι φτωχότερες γειτονιές της Ευρώπης, επεσήμανε.
Αυτό προφανώς δεν αφορά μόνο την πόλη του, το Ρότερνταμ, που έχει εξελιχθεί σε μία από τις κύριες βορειοδυτικές πύλες εισόδου ναρκωτικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μαζί με τα λιμάνια της Αμβέρσας στο Βέλγιο και της Χάβρης στη Γαλλία.
Ο Αμπουτάλεμπ θέλει την επιβολή σκληρών μέτρων.
Βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τον δήμαρχο του Άμστερνταμ, που τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης της πώλησης και της χρήσης κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών, ως μέσο για να χτυπηθούν τα κέρδη των ναρκοβαρόνων.
Αυτή η πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ των τοπικών αρχόντων των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ολλανδίας αντανακλά τη συλλογική αμηχανία σε ολόκληρη τη χώρα, που κινδυνεύει να μετατραπεί σε… Κολομβία της Ευρώπης.
Μόλις πρόσφατα, στα τέλη Φεβρουαρίου, έκλεισε ένα από τα πιο βίαια κεφάλαια της εγχώριας εγκληματικότητας, με την καταδίκη του μαροκινής καταγωγής ναρκοβαρόνου Ριντουάν Τάγκι και 16 μελών της συμμορίας του, που χαρακτηρίστηκε από τους δικαστές μια «καλοκουρδισμένη μηχανή δολοφονιών».
Η αλήθεια είναι άλλωστε ότι στην περιώνυμη «Υπόθεση Μαρένγκο» ο Τάγκι και οι συνεργοί του καταδικάστηκαν για πέντε δολοφονίες, δύο απόπειρες δολοφονίας, ληστεία και πολλές άλλες αξιόποινες πράξεις, που χρονολογούνται από το 2015.
Όχι όμως για τη δράση τους ως ένα από τα μεγαλύτερα καρτέλ ναρκωτικών.
Στο έλεος των ναρκοβαρόνων
Η μέγα-δίκη τόσο σε σημασία, όσο και σε διάρκεια (κράτησε σχεδόν έξι χρόνια), αποκάλυψε τον βάναυσο υπόκοσμο της μαφίας, αλλά και την «ομηρία» φόβου στην οποία κρατά μια χώρα σχεδόν 18 εκατομμυρίων κατοίκων.
Διεξήχθη σε μια αίθουσα υψίστης ασφαλείας στο Αμστερνταμ, που έγινε γνωστή ως «καταφύγιο».
Κατά τη διάρκειά της δολοφονήθηκαν τρία άτομα, που συνδέονται με έναν βασικό μάρτυρα στην υπόθεση.
Τα θύματα ήταν ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και ένας γνωστός δημοσιογράφος, ο Πέτερ ντε Βρις, που λειτουργούσε ως σύμβουλός του.
Υπό τον φόβο αντιποίνων, τα ονόματα των δικαστών παρέμειναν στη δημόσια σφαίρα επτασφράγιστο μυστικό.
Ένας, που χειριζόταν συναφή ποινική υπόθεση, εγκατέλειψε τη χώρα.
Πολλοί μιλούν για εκφοβισμό του δικαστικού συστήματος της Ολλανδίας από τα καρτέλ.
Στις τάξεις τους, δε, ανήκουν και διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, όπως κατέδειξε και η «Υπόθεση Μαρένγκο».
Η καταδίκη σε ισόβια του Ριντουάν Τάγκι, καθώς και δύο συνεργών του, κάθε άλλα παρά σημαίνει σημαίνει ότι η μαφία των ναρκωτικών σταμάτησε να… ζει και βασιλεύει.
Έχει κατακλύσει το Ρότερνταμ, έχει κάνει «απόβαση» στην Αμβέρσα και επεκτείνεται σαν «γάγγραινα» στα ευρωπαϊκά εδάφη.
Με στόχο τη θωράκιση των λιμανιών, η ΕΕ έθεσε από τον Ιανουάριο σε εφαρμογή μια νέα πρωτοβουλία, με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Είναι γνωστή ως European Ports Alliance.
Καθώς όμως το βάρος πέφτει στα λιμάνια, το Άμστερνταμ -«ένας διεθνής χρηματοπιστωτικός κόμβος», γράφει η δήμαρχος Χάλσεμα», έχει γίνει «αγορά όπου καθορίζεται η ζήτηση για ναρκωτικά», με «διαπραγματεύσεις και πληρωμές από ολόκληρο τον κόσμο».
Περιγράφει την πόλη της ως ένα τεράστιο «πλυντήριο» για τα βρόμικα κέρδη των ναρκοβαρόνων, που «μολύνουν όλο και περισσότερο την οικονομία, ειδικά στον τομέα των ακινήτων, των επιχειρηματικών υπηρεσιών και της φιλοξενίας».
Αν αυτό συνεχιστεί, προβλέπει «βία σε υψηλό όλων των εποχών», κοινωνική αναστάτωση, υποβάθμιση των γειτονιών, στροφή γενιών ευάλωτων νέων στο έγκλημα και περαιτέρω υπονόμευση του κράτους δικαίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις