Κίνα: Συνάντηση διπλωματών με τον επικεφαλής της Χαμάς στη Ντόχα
O επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, συναντήθηκε με κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής ανώτερο διπλωμάτη του υπουργείου Εξωτερικών.
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Η Κίνα έχει αποφύγει να διαδραματίσει κάποιον ενεργό ρόλο στη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς και τα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας και φρόντισε να μείνει στο περιθώριο, αποφεύγοντας να εμπλακεί με κάποιον τρόπο στη σύγκρουση ή να θέσει σε κίνδυνο τους περιφερειακούς δεσμούς της.
Η Κίνα «έχει σαφώς αποφύγει οποιονδήποτε ουσιαστικό ρόλο στη συνεχιζόμενη σύγκρουση», δήλωσε η Πατρίσια Κιμ, συνεργάτης του Brookings Institution, στο Foreign Policy.
Ο Κινέζος διπλωμάτης αναφέρθηκε στις συνομιλίες, λέγοντας ότι το Πεκίνο θέλει να σταματήσει τον πόλεμο
Σύμφωνα με την ίδια παρόλο που το Πεκίνο θέλει να παρουσιάζεται ως περιφερειακός διαμεσολαβητής ισχύος, «έχει μηδενικό ενδιαφέρον να λειτουργεί ως πάροχος ασφάλειας ή να παρεμβαίνει άμεσα σε δύσκολες καταστάσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις του στην περιοχή».
Από την αρχή, η προσέγγιση της Κίνας στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς χαρακτηρίστηκε από επιφυλακτικότητα. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, για παράδειγμα, περίμενε σχεδόν δύο εβδομάδες προτού τοποθετηθεί μετά την αρχική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, ενώ οι πρώτες κυβερνητικές δηλώσεις απέφυγαν ακόμη και να κατονομάσουν τη Χαμάς -μια απάντηση που εξόργισε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Στους μήνες που ακολούθησαν, η Κίνα αυτοπροσδιορίστηκε ως ειρηνοποιός, ζητώντας κατάπαυση του πυρός και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, χωρίς να φτάσει στο σημείο να εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση.
🟢 Hamas:
—
The fighter brother Ismail Haniyeh, Head of the Political Bureau of Hamas, and a delegation from the leadership of Hamas received this Sunday afternoon Mr. Wang Kejian, Ambassador of the Administration of West Asia and North Africa at the Chinese Foreign Ministry,… pic.twitter.com/p4cfA2EztY— The Resistance (@TopGResistance) March 17, 2024
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο πέντε σημείων, καλώντας σε μια ειρηνευτική διάσκεψη Ισραήλ-Παλαιστινίων. Τον Οκτώβριο, το Πεκίνο έστειλε τον περιφερειακό απεσταλμένο του στο Κατάρ και την Αίγυπτο για να παροτρύνει την κατάπαυση του πυρός- έκτοτε, έχει υποσχεθεί περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, φιλοξένησε αντιπροσωπεία Αράβων και μουσουλμάνων υπουργών και συμμετείχε σε εικονική σύνοδο κορυφής του μπλοκ BRICS (που τότε περιελάμβανε τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική) για τη σύγκρουση.
Συνάντηση με τον επικεφαλής της Χαμάς
Μάλιστα την Κυριακή ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, συναντήθηκε με κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής ανώτερο διπλωμάτη του υπουργείου Εξωτερικών στην Ντόχα του Κατάρ το απόγευμα της Κυριακής.
Η παλαιστινιακή οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Χανίγια είπε στην αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Κινέζος απεσταλμένος στην Ντόχα, Γουάνγκ Κεϊτζάν, ότι οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας χρειάζονται επείγουσα βοήθεια και ότι υφίστανται πείνα και «σφαγές» από τον ισραηλινό στρατό.
Τα αιτήματα της Χαμάς είναι ότι το Ισραήλ πρέπει «να σταματήσει γρήγορα την επίθεση και τις σφαγές, να αποσύρει τον στρατό κατοχής, να επιστρέψει τους εκτοπισμένους, να παράσχει στέγη και τις απαιτήσεις ανοικοδόμησης».
Ο Χανίγια τόνισε ότι η Χαμάς επιδιώκει να πετύχει την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πλήρη κυριαρχία με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και να έχει ο παλαιστινιακός λαός το δικαίωμα της επιστροφής και της αυτοδιάθεσης.
Ο Κινέζος διπλωμάτης αναφέρθηκε στις συνομιλίες, λέγοντας ότι το Πεκίνο θέλει να σταματήσει τον πόλεμο και επίσης θεωρεί τη Χαμάς ως «μέρος του παλαιστινιακού εθνικού ιστού» και ως εκ τούτου θέλει να διατηρήσει μια πολιτική σχέση.
Ο Κεϊτζάν τόνισε επίσης «τη στενή και ιστορική σχέση μεταξύ του παλαιστινιακού και του κινεζικού λαού και τις σταθερές θέσεις της Κίνας απέναντι στο παλαιστινιακό ζήτημα και τη συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία και κρατική υπόσταση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις