Ποιοι είναι οι τέσσερις σημαντικοί Έλληνες συνθέτες που προτείνει ο Σταύρος Ξαρχάκος
Θα τους απολαύσουμε στο Θέατρο Άλσος τις Πέμπτες 21 και 28 Μαρτίου - Οι τέσσερις μουσικοί
Πώς να νιώθει άραγε κάποιος μουσικός που έχει καταφέρει να κερδίσει την αναγνώριση από τον σπουδαίο Σταύρο Ξαρχάκο;
Αυτό το ερώτημα μπορούν να το απαντήσουν οι Βασίλης Δρογκάρης, Ηρακλής Ζάκκας, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης και Νεοκλής Νεοφυτίδης, οι οποίοι ανήκουν στην πρώτη φουρνιά των μουσικών που «προτείνει» ο Σταύρος Ξαρχάκος και θα απολαύσουμε για δύο Πέμπτες 21 και 28 Μαρτίου στο Θέατρο Άλσος.
Ο σπουδαίος Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει και φέρνει στο επίκεντρο της προσοχής μας σημαντικούς νέους Έλληνες συνθέτες, που ο ίδιος ξεχωρίζει και στους οποίους αναγνωρίζει ποιότητα και ταλέντα πολύτιμα και αναγκαία να έρθουν στο φως και να γίνουν ευρέως γνωστά.
«Εδώ και καιρό έχω την επιθυμία να προτείνω και να στηρίξω όσο μπορώ, συνθέτες των οποίων τα τραγούδια αξίζουν της προσοχής μας. Την πρώτη χρονιά ξεκινάω με τέσσερις μουσικούς-συνθέτες με τους οποίους έχω τη χαρά εδώ και κάποια χρόνια να συμπράττουμε σχεδόν σε όλες μου τις συναυλίες: τον Βασίλη Δρογκάρη, τον Ηρακλή Ζάκκα, τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και τον Νεοκλή Νεοφυτίδη, η μουσική των οποίων χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευαισθησία και μελωδικότητα» αναφέρει ο ίδιος ο Σταύρος Ξαρχάκος μιλώντας για την επιλογή των τεσσάρων αυτών μουσικών.
Πρόκειται για τέσσερις καλλιτέχνες, οι οποίοι αποτελούν για χρόνια μουσικοί συνοδοιπόροι του Σταύρου Ξαρχάκου με μεγάλες σημαντικές συνεργασίες, σπουδές, δισκογραφία και βραβεύσεις και ο καθένας είναι βιρτουόζος στον τομέα του: Ο Νεοκλής Νεοφυτίδης στο πιάνο, ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης στην κιθάρα και το λάουτο, ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι και πολλά παραδοσιακά όργανα και ο Βασίλης Δρογκάρης στο ακορντεόν.
Ποιοι είναι οι τέσσερις μουσικοί που προτείνει στο κοινό ο Σταύρος Ξαρχάκος
Μιλώντας στο in, ο Βασίλης Δρογκάρης μιλά για το συναίσθημα του να είναι ανάμεσα στους τέσσερις μουσικούς που έχει ξεχωρίσει ο Σταύρος Ξαρχάκος.
«Το να παίζεις μουσική κάτω απ την μπαγκέτα του μεγάλου αυτού συνθέτη μαέστρου και τόσο σπουδαίου ανθρώπου – και μάλιστα για 30 συναπτά έτη όπως εγώ -, είναι η πιο συγκλονιστική εμπειρία για έναν μουσικό και τιμή ανεπανάληπτη. Το γεγονός ότι προτείνει κι εμένα ως δημιουργό, μαζί με τους άλλους τρεις αγαπημένους μου φίλους και σπουδαίους καλλιτέχνες – μουσικούς, είναι κάτι που ούτε στον ύπνο μου θα μπορούσα να ονειρευθώ! Η τιμή είναι μοναδική κι η ευγνωμοσύνη μου στο πρόσωπό του απέραντη. Τον ευχαριστώ απ τα βάθη της καρδιάς μου!» λέει χαρακτηριστικά.
Ο Βασίλης Δρογκάρης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ακορντεόν στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ και ανώτερα θεωρητικά στο ωδείο ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ. Από το 1983 εργάζεται ως επαγγελματίας μουσικός, έχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών (Μητσιά, Αλεξίου, Νταλάρα, Γαλάνη, Βιτάλη, Γλυκερία, Πρωτοψάλτη κ.ά.) έχοντας εκτενή δισκογραφία.
Από το 1994 είναι μόνιμος συνεργάτης του Σταύρου Ξαρχάκου τόσο ως ιδιώτης μουσικός, όσο και ως μέλος της ΚΟΕΜ. Το 2003 έγραψε (μαζί με τον Μ. Πάππο) τη μουσική και τα τραγούδια του δίσκου «ΑΙΓΑΙΟ» παραγγελία της ΝΕΤ. Το 2014 δημιούργησε (μαζί με τους Β. Μαζαράκη, Κ. Παπακωστόπουλο και Θ. Σοφρά) το κουΑRTέτο του οποίου έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια και την ευθύνη των ενορχηστρώσεων.
Το 2018 εξέδωσε από τις εκδόσεις «Μετρονόμος» την ποιητική συλλογή «Ένα κρυφό ρετζίστρο».
Από την πλευρά του, ο Ηρακλής Ζάκκας αναφέρεται στο πως είναι να συνεργάζεται κάποιος με τόσο μεγάλα ονόματα της Ελληνικής μουσικής βιομηχανίας, καθώς και το να αποτελεί για πολλά χρόνια έναν από τους βασικούς συνεργάτες του Σταύρου Ξαρχάκου.
«Νομίζω ότι οι επιλογές μας, μας χαρακτηρίζουν. Αισθάνομαι πολύ καλά, και είναι για μένα τιμή να συνεργάζομαι με όλα αυτά τα μεγάλα ονόματα, που ο καθένας καλλιτεχνικά είναι ξεχωριστός έχοντας τη δική του πορεία. Προσπαθώντας να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό και βέβαια εισπράττοντας την αποδοχή τους. Όμως, το μουσικό καλλιτεχνικό μου σπίτι είναι η συνεργασία μου με τον Σταύρο Ξαρχάκο κοντά τριάντα, Ανεκτίμητα και Ανεπανάληπτα χρόνια, αποκομίζοντας εμπειρίες και σηματοδοτώντας τη διαδρομή μου» λέει στο in.
Ο Ηρακλής Ζάκκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα μπουζουκιού και αργότερα συνέχισε με Λαούτο, Ούτι, Τζουρά, Μπαγλαμά, Μαντολίνο με δάσκαλο τον Θέμη Παπαβασιλείου.
Σε ηλικία 16 ετών ξεκινάει η πρώτη επαγγελματική του συνεργασία με τον Γιώργο Μητσάκη και λίγο αργότερα με τον Απόστολο Καλδάρα. Έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Από το 1994 είναι μόνιμος συνεργάτης του Σταύρου Ξαρχάκου τόσο ως ιδιώτης μουσικός, όσο και ως μέλος της ΚΟΕΜ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε τον προσωπικό του δίσκο «Στου έρωτα τα κύματα», στον οποίο τραγουδούν (πέρα από τον ίδιο) οι Μανώλης Μητσιάς, Γ. Ανδρεάτος, Ζ. Καρούνης και Στ. Μανωλοπούλου.
Ο Νεοκλής Νεοφυτίδης αναφερόμενος στην πολύχρονη συνεργασία με τον Σταύρο Ξαρχάκο και τις στιγμές που έχει ξεχωρίσει από τα ταξίδια που έχει κάνει με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη αναφέρει πως «πολλές οι πολύτιμες στιγμές μαζί του και πολλά τα χρόνια της καθημερινής μαθητείας κοντά του. Και δε σας κρύβω ότι μετά από τόσα χρόνια ακόμα αναρωτιέμαι αν αυτό συμβαίνει πραγματικά. Συνειδητοποιώ και νιώθω ευγνώμων κάθε στιγμή γι’ αυτό το πνευματικό ταξίδι που διανύω δίπλα του και διατρέχει το χρόνο με έναν άλλο τέμπο, μ’ ένα ‘τέμπο Ξαρχάκου’».
«Η αρχή του νήματος βρίσκεται εκεί στην Κύπρο, πριν τον γνωρίσω, τότε που ως παιδί άλλαζε ο μουσικός μου κόσμος ακούγοντας στο βινύλιο τη «Σαλαμίνα» από το «Ρεμπέτικο» ή τραγουδώντας στο αμάξι σε μια καλοκαιρινή εκδρομή το «Μάτια μπλε». Χρόνια μετά βρίσκομαι απέναντί του, να με διευθύνει όχι μόνο παίζοντας τα τραγούδια αυτά, αλλά και τραγουδώντας τα. Σαν μια συνέχεια αυτού του παιδικού ονείρου, στέκομαι σε μια στιγμή πάλι στην Κύπρο παρόντος του ιδίου πλέον. Πριν κάποια χρόνια είχαμε κάνει με τον μαέστρο κάποιους κύκλους συναυλιών με μουσικούς από το νησί. Θυμάμαι αυτές τις πρόβες -σαν σεμινάριο- στις οποίες έδωσε όλο του το «είναι» προσπαθώντας να μεταλαμπαδεύσει όλη την ουσία της μουσικής ερμηνείας σε μια ομάδα μουσικών που πρώτη φορά συνεργαζόταν μαζί τους. Οι μουσικοί εκστασιασμένοι. Κι εγώ μέσα σ’ αυτούς, σαν να τον συναντούσα κι εγώ για πρώτη φορά. Ξυπνούσε πάλι το παιδικό όνειρο. Οι συναυλίες εξαιρετικές. Στο τέλος της συναυλίας οι μουσικοί ως ένδειξη σεβασμού και θαυμασμού προς τον συνθέτη, εναπόθεσαν μπροστά του τα μουσικά τους όργανα. Ο Ξαρχάκος συγκινημένος. Κι εγώ συγκινημένος και χαρούμενος που το έζησα. Ήμουν κι εγώ εκεί…» θα πει χαρακτηριστικά.
Ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, συνεργάτης του Σταύρου Ξαρχάκου από το 2011, είναι Κύπριος συνθέτης, πιανίστας και ενορχηστρωτής με πολλές σπουδές και βραβεία. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες (Χρήστο Λεοντή, Ηλία Ανδριόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Νίκο Κυπουργό, Ελένη Βιτάλη, Μαρία Φαραντούρη, Μανώλη Μητσιά, Δήμητρα Γαλάνη, Ηρώ Σαία, Δώρο Δημοσθένους κ.ά).
Το 2009 κυκλοφόρησε από την εταιρεία Μετρονόμος η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Φαγιούμ» σε στίχους Δημήτρη Λέντζου, ενώ το 2020 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με την Ηρώ Σαία με τον τίτλο «Παραδώσου» βασισμένος κυρίως σε δημοτική ποίηση. Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά στο δίσκο «Καφενείον η Ελπίς» σε στίχους Ανδρέα Νεοφυτίδη.
Τέλος, απαντώντας στο τι να περιμένουμε από τις δύο εμφανίσεις του στο Άλσος, ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης απαντά πως «γι’ αυτές τις δύο Πέμπτες του Μαρτίου σας έχουμε ετοιμάσει τραγούδια και οργανικές συνθέσεις από τη μέχρι τώρα παρουσία μας στην ελληνική δισκογραφία ως δημιουργών».
«Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστούν κομμάτια των τεσσάρων μας, όπως τα επεξεργαστήκαμε οι ίδιοι με τη βοήθεια των σπουδαίων μουσικών της ορχήστρας (Θανάσης Σοφράς, Τάκης Βασιλείου, Σωτήρης Μαργώνης, Δημήτρης Σιάμπος, Στέφανος Χατζηαναγνώστου, Δημήτρης Ρέππας) και, στο δεύτερο, δύο κομμάτια του καθενός «πειραγμένα», αλλά και υπό τη διεύθυνση του μαέστρου. Να σημειωθεί ότι στις μουσικές αυτές βραδιές συμμετέχουν, επίσης, εξαιρετικοί τραγουδιστές (Μανώλης Μητσιάς, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Αργυρώ Καπαρού, Ζαχαρίας Καρούνης, Ηρώ Σαΐα, Ελένη Κατσουλή), οι οποίοι μάς τιμούν με την παρουσία και τις ερμηνείες τους» καταλήγει.
Ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, διδάκτορας Μουσικολογίας, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία δέκα ετών ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας και θεωρητικών. Γρήγορα ήρθε σε επαφή με τα νυκτά λαϊκά όργανα, δίπλα στον Χρίστο Τσιαμούλη και τον Νίκος Γράψα.
Η επαφή του με τον Ross Daly τον οδήγησε στο πολίτικο λαούτο και τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει πέντε προσωπικά άλμπουμ: «Το πικρό» (2018), «Φθινοπωρινό» (2019), «Νυχτέρι» (2020), «Συναίνεση» (2021), «Μονόλογος» (2023), ενώ ως μέλος των συγκροτημάτων Ματ σε 2 Υφέσεις και Polis Ensemble, συμμετέχει σε πολυάριθμές παραγωγές.
Έτσι λοιπόν, τις Πέμπτες 21 και 28 Μαρτίου στο Θέατρο ΑΛΣΟΣ θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τέσσερις σημαντικούς μουσικούς – συνθέτες, οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα με αγαπημένες και νέες μελωδίες.
Ταυτότητα Παράστασης
«Ο Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει»
- Τους Βασίλη Δρογκάρη, Ηρακλή Ζάκκα, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και Νεοκλή Νεοφυτίδη
Μουσικοί:
- Στέφανος Χατζηαναγνώστου – φλάουτο
- Σωτήρης Μαργώνης – βιολί
- Δημήτρης Ρέππας – μπουζούκι
- Νίκος Ξύδης – κιθάρα
- Θανάσης Σοφράς – κόντρα μπάσο
- Χάρης Κελλάρης – ηλεκτρικό μπάσο
- Τάκης Βασιλείου – κρουστά
Τραγουδούν (με αλφαβητική σειρά): Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Αργυρώ Καπαρού, Ζαχαρίας Καρούνης, Ελένη Κατσούλη, Μανώλης Μητσιάς, Ηρώ Σαΐα
Πληροφορίες:
Θέατρο ΑΛΣΟΣ: Ευελπίδων 4, Κυψέλη – Πεδίον του Άρεως
Τηλ.: 210-8227471 & 210-8831487
Μέρες παραστάσεων: Πέμπτη 21 & 28 Μαρτίου
Ώρα έναρξης: 21:00
Προπώληση: https://www.more.com/music/o-stauros-ksarxakos-proteinei/
Τιμές Εισιτηρίων:
Α’ Ζώνη – Πλατεία 30 ευρώ | Β’ Ζώνη – Πλατεία 25 ευρώ | Γ’ Ζώνη – Εξώστης Τραπέζια 20 ευρώ | Δ’ Ζώνη – Εξώστης θέσεις 20 ευρώ | Εξώστης (θέσεις Π.Ο.) 15 ευρώ | Ζώνη ορθίων – με απλό ποτό 10 ευρώ
- Αυτοέλεγχος: Πώς να τον βρείτε αν τον έχετε χάσει στην πορεία
- Σουδάν, μια εν εξελίξη ανθρωπιστική καταστροφή
- Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Αποκάλυψη in: Το άγνωστο παρασκήνιο κι οι πιέσεις για το ιατροδικαστικό πόρισμα στο θρίλερ στην Αμαλιάδα
- Ακίνητα: Πέντε ανατροπές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών
- Μαξίμου: Τα μυστικά των νέων μπλε φακέλων