Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Αύριο η γιορτή σου ξημερώνει - ό,τι κι αν διαλέξεις λείπει ο Αλέξης

Τι σημαίνει να είσαι ασέξουαλ – Όχι, δεν πρόκειται για αγαμία ούτε για αποστροφή για το σεξ

Τι σημαίνει να είσαι ασέξουαλ – Όχι, δεν πρόκειται για αγαμία ούτε για αποστροφή για το σεξ

Υπάρχουν επαγγελματίες - ακόμη και σεξολόγοι - που αρνούνται την ύπαρξη του σεξουαλικού προσανατολισμού, γεγονός που ενισχύει την προκατάληψη για τα ασέξουαλ άτομα.

«Σήμερα όλοι θέλουν να δώσουν ένα όνομα σε ανοησίες που δεν υπάρχουν». Αυτή είναι μία από τις αντιδράσεις που βίωσε η Ana J. Cáceres (Mylestring στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) όταν  έκανε coming out ως ημισεξουαλική [ demisexual ], που σημαίνει ότι έλκεται από άλλους ανθρώπους μόνο όταν έχουν συναισθηματικό δεσμό.

Η Martina González Veiga, ψυχοσεξολόγος, εξηγεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται την ίδια την ύπαρξη των ασέξουαλ ατόμων, γράφοντας τους ότι «δεν βρήκαν τον κατάλληλο σύντροφο ή ότι δεν έκαναν ποτέ καλό σεξ»

Η ημισεξουαλικότητα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της ασεξουαλικότητας, ενός προσανατολισμού που μοιράζονται όλοι όσοι δεν νιώθουν σεξουαλική έλξη για κανέναν ή που αναπτύσσουν αυτή την έλξη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το 1% του πληθυσμού είναι ασέξουαλ

Δεν πρόκειται καθόλου για ανοησία: εκτιμάται ότι υπάρχουν 78 εκατομμύρια ή και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο που είναι ασέξουαλ. Ο αριθμός αυτός προέρχεται από μια μελέτη με τίτλο «Ασεξουαλικότητα: Επικράτηση και σχετικοί παράγοντες σε ένα εθνικό δείγμα πιθανοτήτων», που δημοσιεύθηκε το 2004 από τον Anthony F. Bogaert, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περίπου το 1% του πληθυσμού είναι ασέξουαλ.

Παρά τους αριθμούς αυτούς, η άγνοια και η προκατάληψη συνεχίζουν να στριφογυρίζουν γύρω από την ασέξουαλ κοινότητα.

«Κάποιοι λένε ότι αν δεν θέλεις να κάνεις σεξ στο πρώτο ραντεβού, είναι επειδή έχεις υποστεί πλύση εγκεφάλου, επειδή η κοινωνία απαιτεί να είμαστε σεμνότυφοι και, φυσικά, ότι πρέπει πραγματικά να αποδομήσεις τον εαυτό σου. Συμπτωματικά, ο καλύτερος τρόπος για να αποδομήσεις τον εαυτό σου είναι να συμφωνήσεις να κάνεις σεξ με το άτομο που σου κάνει διάλεξη, τι σύμπτωση»

Ακόμη και αν δεν πρόκειται για έναν όρο που είναι εντελώς ξένος στο σύγχρονο λεξικό, ενδέχεται να συγχέεται με άλλες έννοιες. Η ασεξουαλικότητα ως τέτοια δεν περιλαμβάνεται στη Βασιλική Ισπανική Ακαδημία της Ισπανίας, το ίδρυμα της χώρας που είναι αφιερωμένο στη γλωσσολογία, αλλά αναγνωρίζει την ασεξουαλικότητα, η οποία ορίζεται ως η απουσία φύλου στην αναπαραγωγική διαδικασία.

Στα ασέξουαλ όντα περιλαμβάνονται τα είδη των φυτών και των αστεριών [θαλάσσιων] που αναπαράγονται μέσω διχοτόμησης [ με το κύτταρο να διαιρείται με μίτωση σε δύο ίσα τμήματα και να αρχίζει να ζει ανεξάρτητα ] .

«Η προσκόλληση σε αυτόν και μόνο τον ορισμό έχει ως αποτέλεσμα επαγγελματίες, γιατροί, βιολόγοι, ακόμη και ορισμένοι σεξολόγοι να συνεχίζουν να αρνούνται την ύπαρξη των ασέξουαλ ανθρώπων», λέει ο Sergio Julve, εκπαιδευτικός και σεξοθεραπευτής.

Προκατάληψη

Η ασεξουαλικότητα συγχέεται επίσης με την αγαμία, που σημαίνει την απουσία σεξουαλικών σχέσεων από επιλογή και η οποία δεν υποδηλώνει έλλειψη έλξης. Στην ασεξουαλικότητα, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να είναι παρούσα, με σύντροφο ή και χωρίς. «Αυτό που εκπλήσσει περισσότερο τους ανθρώπους είναι όταν λες ότι είσαι σεξουαλικά ενεργός, ακόμα περισσότερο αν τους πεις ότι απολαμβάνεις το αντισυμβατικό σεξ», λέει η Cacéres.

Παρόλο που αυτό ισχύει στην περίπτωσή της και στην περίπτωση πολλών άλλων ασέξουαλ ανθρώπων, δεν είναι όλοι σεξουαλικά ενεργοί, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μιλάμε για μια ομπρέλα ασεξουαλικότητας που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων.

Η σύγχυση δεν σταματά εδώ. Η Martina González Veiga, ψυχοσεξολόγος, εξηγεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται την ίδια την ύπαρξη των ασέξουαλ ατόμων, γράφοντας τους ότι «δεν βρήκαν τον κατάλληλο σύντροφο ή ότι δεν έκαναν ποτέ καλό σεξ».

Σύμφωνα με τον Julve, οι φράσεις που δηλώνουν προκατάληψη ακολουθούν συγκεκριμένη γραμμή: «είναι μόνοι ή χωρίς σύντροφο για μια ζωή, δεν μπορούν να νιώσουν σεξουαλική ευχαρίστηση, δεν μπορούν να αγαπήσουν τους άλλους, έχουν απέχθεια για το σεξ ή είναι υπερβολικά ηθικιστές, τραυματισμένοι ή ότι περνούν μια φάση». Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Τι σύμπτωση»

Η Cacéres μπορεί να μιλήσει από εμπειρία όσον αφορά αυτή την ευρεία άγνοια: «Κάποιοι λένε ότι αν δεν θέλεις να κάνεις σεξ στο πρώτο ραντεβού, είναι επειδή έχεις υποστεί πλύση εγκεφάλου, επειδή η κοινωνία απαιτεί να είμαστε σεμνότυφοι και, φυσικά, ότι πρέπει πραγματικά να αποδομήσεις τον εαυτό σου. Συμπτωματικά, ο καλύτερος τρόπος για να αποδομήσεις τον εαυτό σου είναι να συμφωνήσεις να κάνεις σεξ με το άτομο που σου κάνει διάλεξη, τι σύμπτωση».

Η Cacéres, η οποία είναι 28 ετών, λέει ότι της πήρε πολύ καιρό για να καταλάβει ότι ήταν ασέξουαλ. «Θεωρούσα δεδομένο ότι όλοι αισθάνονταν όπως εγώ, ότι ήταν φυσιολογικό. Δεν το  συνειδητοποιούσα μέχρι τα 26 μου χρόνια, μέχρι τότε δεν είχα και εγώ η ίδια ξεκαθαρίσει τις έννοιες που σχετίζονται με την ασεξουαλικότητα και το φάσμα της».

Κάτι που παρατήρησε νωρίς ήταν ότι δεν είχε ερωτευτεί ποτέ με την πρώτη ματιά. Επίσης, ότι πολύ σπάνια είχε νιώσει σεξουαλική και ρομαντική έλξη σε όλη της τη ζωή, σε σύγκριση με τους άλλους ανθρώπους γύρω της.

Η ταύτιση της ασεξουαλικότητας με τη χαμηλή επιθυμία φαίνεται να είναι μια εύλογη παρερμηνεία. Αλλά για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό γνώσης, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε με τη διαφοροποίηση της επιθυμίας από την έλξη. Οι ασέξουαλ άνθρωποι δεν αισθάνονται έλξη, αλλά μπορούν να αισθάνονται επιθυμία, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. «Η σεξουαλική επιθυμία έχει να κάνει με το τι μας κινητοποιεί να διατηρήσουμε μια σεξουαλική σχέση με κάποιον», πρόσθεσε.

*Πηγή: El Pais | Kεντρική φωτογραφία θέματος: queerascat.tumblr | Sex Education | Netflix

Must in

Ξεμένουν και από εργοθεραπευτές οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία

«Γκάφα» του υπουργείου Υγείας μεταθέτει τους εργοθεραπευτές στις ψυχιατρικές μονάδες, αφήνοντας ακάλυπτους τους ασθενείς άλλων παθήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024